zoselin1987 09.12.09, 17:01 Hej dziewczyny Myślimy o wyborze fotografa. Przedstawiam Wam kilka zdjęć ich autorstwa. Mówię ich, bo to małżeństwo. Możecie się wypowiedzieć? Jak Wam się podobają? Pokażę różne zdjęcia, nie tylko ślubne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zia86 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:02 Podobają się. Radosne, dobrze wykadrowane, z pomysłem. Bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:10 Mogły by być, gdyby nie były takie pokrzywione i horyzont był prosto. Jak oglądam takie kadry, to od razu robi mi się niedobrze jak przy chorobie lokomocyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:14 emily_valentine napisała: > Mogły by być, gdyby nie były takie pokrzywione i horyzont był prosto. > Jak oglądam takie kadry, to od razu robi mi się niedobrze jak przy > chorobie lokomocyjnej. A to chyba rzeczywiście już kwestia gustu, bo mi te przechylone zdjęcia się podobają. Tylko wiadomo. Nie do takiego stopnia,że każde ma być takie Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:18 No, to moje pozostałości po chorobie lokomocyjnej z dzieciństwa. Do teraz zresztą jak jadę muszę widzieć horyzont i musi on być prosto A takie pokręcone zdjęcia, jeśli Ci się podobają, ma jeszcze Kalina. To był mój pierwszy typ i byłam na nią bardzo poważnie zdecydowana, ale te pokrzywione zdjęcia jednak mnie zniechęciły. Nie daję rady oglądać takich. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:26 emily_valentine napisała: > No, to moje pozostałości po chorobie lokomocyjnej z dzieciństwa. Do > teraz zresztą jak jadę muszę widzieć horyzont i musi on być prosto > > A takie pokręcone zdjęcia, jeśli Ci się podobają, ma jeszcze Kalina. > To był mój pierwszy typ i byłam na nią bardzo poważnie zdecydowana, > ale te pokrzywione zdjęcia jednak mnie zniechęciły. Nie daję rady > oglądać takich. kiedyś się natknęłam na KALINĘ właśnie. Zdjęcia nie powiem- podobały mi się, ale ja bardziej szukam kogoś w woj.lubelskim Emi. p.s Emily nie wiem czy zauważyłaś, ale dziewczyna na pierwszym zdjęciu ma chyba taką samą fryzurkę jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: proszę o opinie 09.12.09, 22:42 Emily, mam tak samo Ale wystarczy poprosić fotografów: bez rybiego oka prosimy! I jest pięknie. Rybie oko dla niektórych jest sposobem na niedoskonałości warsztatu. Tutaj tego nie ma, jest dodane dla urozmaicenia. Podobają mi się te zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: proszę o opinie 10.12.09, 10:07 misself napisała: > Emily, mam tak samo > Ale wystarczy poprosić fotografów: bez rybiego oka prosimy! > I jest pięknie. > > Rybie oko dla niektórych jest sposobem na niedoskonałości warsztatu. Tutaj tego > nie ma, jest dodane dla urozmaicenia. Podobają mi się te zdjęcia Dzięki Miss Teraz przynajmniej wiem, jak się nazywają takie *efekty* A co do tego, że można poprosić fotografa żeby było bez tych efektów, to ja nie wiem, czy ktoś kto ma taką manierę będzie chciał słuchać Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 10.12.09, 10:10 emily_valentine napisała: > misself napisała: > > > Emily, mam tak samo > > Ale wystarczy poprosić fotografów: bez rybiego oka prosimy! > > I jest pięknie. > > Fajnie,że Ci się podobają > A co do tego, że można poprosić fotografa żeby było bez tych > efektów, to ja nie wiem, czy ktoś kto ma taką manierę będzie chciał > słuchać Sugerujesz,że ONI mają taką manierę? Nie sądzę. Poza tym nie zapominaj- klient nasz pan. Oczywiście,że jeśli im zależy- to będą słuchać co się do nich mówi i o co prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: proszę o opinie 10.12.09, 11:03 To nie jest maniera, Emi, tylko obiektyw Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: proszę o opinie 10.12.09, 11:35 misself napisała: > To nie jest maniera, Emi, tylko obiektyw Manierą jest używanie tegoż obiektywu Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: proszę o opinie 10.12.09, 12:11 Obiektyw ma jednak to do siebie, że łatwo go wymienić. Trwa to minutę najwyżej. Manierę natomiast wyplenić trudniej, jeśli jest to np. ukośne kadrowanie albo perspektywa żabia. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:08 zia86 napisała: > Podobają się. Radosne, dobrze wykadrowane, z pomysłem. Bardzo > ładne. serio zia?? Kurde Ty jesteś wymagająca i Ciebie zadowolić to nie lada wyczyn. fajnie,że zdjęcia zyskały Twoją aprobatę Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:10 No serio serio. Zwłaszcza w dziedzinie fotografii mi się mało co podoba ale te akurat zdjęcia mi się podobają, mają w sobie magię. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:09 nie lubie zbytniego skupiania sie na detalach i krzywych zdjec, ale te czarno-biale fajne. Macie jeszcze duzo czasu, moze jeszcze poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:14 tomelanka napisała: > nie lubie zbytniego skupiania sie na detalach i krzywych zdjec, ale te > czarno-biale fajne. > Macie jeszcze duzo czasu, moze jeszcze poszukaj. Tak wiem wiem. Jednak w dziedzinie fotografii jestem też dosyć wybredna i akurat póki co to te zdjęcia jakoś przypadły mi do gustu. Jak znajdę to dla porównania pokażę jeszcze innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:15 Tomi moim zdaniem detale są bardzo ważne, bo to one odróżniają jeden ślub od innego. A zrobienie dobrych detali to sztuka. Poza tym, co to za przyjemność, zastanawiać się nad serwetkami, dekoracjami itd. a potem nawet tych misternie przygotowanych rzeczy na zdjęciu nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:20 O, ja też uwielbiam detale! Widziałyście moje zdjęcia, więc wiecie. A mam ich, tych detali, jeszcze więcej, tj. fotek Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 i jeszcze parę 09.12.09, 17:07 www.onaonblog.pl/zdjecia/Jutka%20i%20Bart%2019_06/5.jpg" border="0" alt="www.onaonblog.pl/zdjecia/Jutka%20i%20Bart%2019_06/5.jpg"> Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:20 Dla porównania: Jak dla mnie bez porównania. Niestety udało mi się znaleźć tylko te zdjęcia < ślubne>. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:22 Jak dla mnie też bez porównania na korzyść pierwszego oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:24 zia86 napisała: > Jak dla mnie też bez porównania na korzyść pierwszego oczywiście. tak też myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:26 Drugi fotograf o niebo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:24 Ładne są te pierwsze zdjęcia, które pokazałaś. Nie podobają mi się krzywe horyzonty, ale to rzecz gustu i do ustalenia z fotografem. Ja bym obejrzała więcej zdjęć ze ślubu, bo to są momenty, których nie powtórzysz. A więc chwila zakładania obrączek, przysięga itp. W czasie sesji można zdjęcia robić i robić, do skutku. Ślub najważniejszy A jak cenowo? Drogi jest ten fotograf? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:30 najta napisała: > Ładne są te pierwsze zdjęcia, które pokazałaś. Nie podobają mi się krzywe > horyzonty, ale to rzecz gustu i do ustalenia z fotografem. Dokładnie. Myślę,że to nie jest jakiś problem. Chodzi bardziej o 'całokształt'. Tak jak mówisz- uchwycenie tego momentu robić i robić, > > A jak cenowo? Drogi jest ten fotograf? Cenowo nie chcę kłamać.Musiałabym sprawdzić w emailu. Odkopać wiadomość, bo pytałam o cenę na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:33 Ale jakie znowu "momenty"? Pierwsze fotki to większość plener, gdzie niestety ale zdjęcia są pozowane. Więc co tu łapać? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:36 emily_valentine napisała: > Ale jakie znowu "momenty"? Pierwsze fotki to większość plener, gdzie > niestety ale zdjęcia są pozowane. Więc co tu łapać? Mylisz się emi. Moment przysięgi, zakładanie obrączek- to miałam na myśli. Nie każdy fotograf potrafi to uchwycić w odpowiednim momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:41 Ok, na pierwsze 8 zdjęć tylko fotka nr 1 łapie jakiś tam moment, choć dla mnie nic ciekawego na nim się nie dzieje. Dwie kolejne fotki, to jakieś tam zbliżenie, co dla mnie jest bez większego sensu, bo nie rozumiem kontekstu - po co pan młody zabrał pannie młodej buta i ta biedna stoi w jednym bucie. Reszta to pozowany plener. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 17:46 emily_valentine napisała: > Ok, na pierwsze 8 zdjęć tylko fotka nr 1 łapie jakiś tam moment, > choć dla mnie nic ciekawego na nim się nie dzieje. Dwie kolejne > fotki, to jakieś tam zbliżenie, co dla mnie jest bez większego > sensu, bo nie rozumiem kontekstu - po co pan młody zabrał pannie > młodej buta i ta biedna stoi w jednym bucie. Reszta to pozowany > plener. Emi. Nie jestem w stanie umieścić/ pokazać wszystkich zdjęć tego fotografa. Owszem. Możliwe,że te zdjęcia, które akurat pokazałam tego 'momentu' nie uchwyciły. Reszta kwestia gustu. I o to pytam. Wyrażenie jak się podobają zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 18:06 No to drugi fotograf jest lepszy niż pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 18:12 emily_valentine napisała: > No to drugi fotograf jest lepszy niż pierwszy To mnie zadziwiłaś emi w tym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 18:28 emily_valentine napisała: > dlaczego? Bo wydawało mi się,że zdjęcia tego drugiego fotografa są właśnie takie... pospolite. Zwyczajne < nie twierdzę,że muszą być jakieś NADZWYCZAJNE.. nie popadajmy ze skrajności w skrajność, ale..> Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 18:31 Gdybym miała wybierać wybrałabym nr 2. Zdjęcia nie są pospolite tylko naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: zdjęcia jeszcze innego fotografa 09.12.09, 18:32 Ja też nie lubię tych zakręconych, ale plenerowe ładne Odpowiedz Link Zgłoś
freciczka Re: i jeszcze parę 09.12.09, 17:39 Ja też nie lubię takich pokrzywionych zdjęć, ale reszta jest bradzo ładna!! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: i jeszcze parę 09.12.09, 22:44 To zdjęcie z "jedzeniem bukietu" jest świetne! Nie przekombinowane, z jajem. Na miejscu panny młodej powiększyłabym je sobie i na ścianę Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i jeszcze parę 09.12.09, 23:01 misself napisała: > To zdjęcie z "jedzeniem bukietu" jest świetne! Nie przekombinowane, z jajem. Na > miejscu panny młodej powiększyłabym je sobie i na ścianę Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: i jeszcze parę 10.12.09, 11:10 Które pytanie? Który lepszy? Mnie się bardziej podobają te pierwsze zdjęcia, mimo rybiego oka. Drugie są zwyczajne. Szczerze mówiąc, trudno mi wydawać wyroki na fotografów nie mając kompletnie pojęcia, jak taka sesja wygląda. Ktoś tu ostatnio prezentował fotografa chwalącego się zdjęciem panny młodej w rozkroku i z cyckami na wierzchu. Zdjęcie fatalne, na dodatek za ciemne, poza koszmarna - ale nie wiem, czy to panna młoda tak sobie zażyczyła, czy fotograf ją tak ustawił. Może ciemność też była zamierzona? Ja czasami lubię zostawiać zdjęcia nieostre, jeśli mają klimat - mimo że teoretycznie są nieudane. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i jeszcze parę 10.12.09, 11:18 misself napisała: > Które pytanie? Który lepszy? > Mnie się bardziej podobają te pierwsze zdjęcia, mimo rybiego oka. Drugie są > zwyczajne. > Tak. O to pytałam właśnie. Który. > Ktoś tu ostatnio prezentował fotografa > chwalącego się zdjęciem panny młodej w rozkroku i z cyckami na wierzchu. Zdjęci > e > fatalne, na dodatek za ciemne, poza koszmarna - ale nie wiem, czy to panna młod > a > tak sobie zażyczyła, czy fotograf ją tak ustawił. Możliwe,że fotografa tylko na takie zdjęcia ' stać' -szczyt jego możliwości albo rzeczywiście panna młoda marzyła o takim zdjęciu. Jednak mimo wszystko uważam,że racze to kwestia pomysłowości < lub jej braku> fotografa. Owszem PM może naprowadzić, powiedzieć jakie jej zdjęcia się podobają, ale to przecież fotograf ostatecznie mówi gdzie popatrzeć, gdzie stanąć itp. Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: i jeszcze parę 10.12.09, 11:26 miss, jestem w stanie uwierzyc, ze to ta dziewczyna chciala takie zdjecia. Szukajac fotografa na moj slub widzialam takie rzeczy w galeriach slubnych, ze hej...Poza tym to my placimy fotografowi i on jest na naszych uslugach jakby mi kazal rozkraczyc nogi to bym mu powiedziala, zeby spadal Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: i jeszcze parę 10.12.09, 12:31 caprichito napisała: > jestem w stanie uwierzyc, ze to ta dziewczyna chciala takie zdjecia. No i właśnie dlatego trudno jest się wypowiedzieć Bo nigdy nie wiesz, jaka część zdjęcia jest podyktowana gustem panny młodej, a jaka fotografa. Choć gdyby mój fotograf opublikował zdjęcie, które mi się nie podoba, to bym się trochę wkurzyła Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:31 ogolnie bardzo fajne- super ten pomysl ze zdjeciami na boso, takie wesole i beztroskie. ale te soczewkowe to nie za bardzo, ale chyba to mozna sobie zastrzec, nie? wydaje mi sie ze dobry wybor a ile "sa warci"? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 17:34 martina.15 napisała: > ogolnie bardzo fajne- super ten pomysl ze zdjeciami na boso, takie wesole i > beztroskie. ale te soczewkowe to nie za bardzo, ale chyba to mozna sobie > zastrzec, nie? Myślę,że wszystko jest do uzgodnienia marina. Kwestia dogadania. Jakiś czas temu rozmawiałam z nimi mailowo i wydają się bardzo otwarci. No i są młodzi. Oboje przed 30, więc myślę,że głowa pełna pomysłów. Mam nadzieję. Co do ceny- sprawdzę, bo zabijcie,ale już nie pamiętam > wydaje mi sie ze dobry wybor a ile "sa warci"? Odpowiedz Link Zgłoś
kattie7 Re: proszę o opinie 09.12.09, 23:33 zoselin1987, sympatyczne zdjęcia najbardziej podobały mi się foty z pierwszej wstawionej przez Ciebie serii - bardzo wyluzowana, naturalna para młoda, oczy pełne radości, widać, że się dobrze bawili na plenerze i cieszyli się swoim towarzystwem. Zastanawiam się, czy to kwestia charakteru fotografowanych, czy fotografowie umieją nawiązać z nimi taki świetny kontakt. Podoba mi się, że bez wykonywania skomplikowanych póz i szukania na siłę jak najbardziej wydziwaczonej scenerii powstały piękne zdjęcia, z których bije uczucie. Niestety jest sporo takich sztuczek technicznych, których nie lubię - wspomniane już "rybie oko" czy "lecący" horyzont. Przeszkadza to w odbiorze zasadniczego tematu, czyli młodej pary i tego, co do siebie czuje. Jeśli chodzi o to jedno zdjęcie reportażowe - tu akurat rybie oko jest uzasadnione, bo pomaga objąć całość zgromadzenia. Ale na podstawie tej jednej fotki nie da się stwierdzić, jakie są umiejętności Twoich fotografów jako reportażystów. I też nie załapałam idei zdjęcia z pantofelkiem...Panna Mloda jako Kopciuszek, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 09.12.09, 23:50 kattie7 napisała: >najbardziej podobały mi się foty > z pierwszej wstawionej przez Ciebie serii - bardzo wyluzowana, > naturalna para młoda, oczy pełne radości, widać, że się dobrze > bawili na plenerze i cieszyli się swoim towarzystwem. To prawda. Para wygląda na sympatyczną co naprawdę dodaje uroku zdjęciom. > Zastanawiam > się, czy to kwestia charakteru fotografowanych, czy fotografowie > umieją nawiązać z nimi taki świetny kontakt. Myślę,że poniekąd i jedno i drugie > Jeśli chodzi o to jedno zdjęcie reportażowe - tu akurat rybie oko > jest uzasadnione, bo pomaga objąć całość zgromadzenia. Ale na > podstawie tej jednej fotki nie da się stwierdzić, jakie są > umiejętności Twoich fotografów jako reportażystów. Zdaję sobie sprawę z tego,że ciężko stwierdzić jakie są ich umiejętności, jednak jakiś zarys można mieć dzięki tym zdjęciom. Jakiś obraz wówczas już mamy. > I też nie załapałam idei zdjęcia z pantofelkiem...Panna Mloda jako > Kopciuszek, czy jak? Myślę,że to autor miał na myśli, aczkolwiek głowy udać nie dam. Dziękuję za opinię Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: proszę o opinie 10.12.09, 11:22 Zose, zdjecia pierwszego fotografa bardzo mi sie podobaja. Mysle, ze rybie oko to kwestia gustu, ja nie mam nic przeciwko, a i bardzo lubie zdjecia detali slubnych. Ten drugi jak dla mnie 'nijaki'. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 10.12.09, 11:26 caprichito napisała: >zdjecia pierwszego fotografa bardzo mi sie podobaja. Mysle, ze rybie > oko to kwestia gustu, ja nie mam nic przeciwko, a i bardzo lubie > zdjecia detali slubnych. Też myślę,że to kwestia gustu i raczej nie problem jeśli nie będziemy chcieli takiego efektu.Chociaż ja nie mówię nie, bo mi się podoba. > Ten drugi jak dla mnie 'nijaki'. Ja również tak uważam, dlatego baardzo zaskoczyła mnie opinia Emily,że drugi o niebo lepszy dzięki capri za odzew. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: proszę o opinie 10.12.09, 11:31 Nie każdy lubi to samo. Nie ma tu nic zaskakującego. Mnie się podoba i 1, i 2. Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: proszę o opinie 10.12.09, 12:32 Szczerze mówiąc, dla mnie i jedne i drugie zdjęcia są dość podobne stylistycznie, nie ma tu nic powalającego. Chyba Zoselin, dałaś za mało zdjęć tego drugiego, żeby naprawdę można było wyłapać różnicę. Przekrzywień nie lubię. Mnie osobiście w ogóle nie podobają się zdjęcia plenerowe, pozowane z robionymi na siłę głupimi minami i pozami. Ale wiem, że to pogląd raczej mało popularny i jak Ty takich fotek szukasz, to myślę, że ta pierwsza para fotografów Was usatysfkacjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 10.12.09, 19:58 sajolina napisała: > Szczerze mówiąc, dla mnie i jedne i drugie zdjęcia są dość podobne > stylistycznie, nie ma tu nic powalającego. A jakie to są zdjęcia 'powalające'? Chętnie zobaczę. Chyba Zoselin, dałaś za mało zdjęć > tego drugiego, żeby naprawdę można było wyłapać różnicę. Niestety tylko tyle zdjęć znalazłam na stronie tego fotografa. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: proszę o opinie 10.12.09, 20:41 Co się tak burzysz? Każdego muszą te zdjęcia powalać??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 10.12.09, 22:23 lili-2008 napisała: > Co się tak burzysz? Każdego muszą te zdjęcia powalać??? Znowu przesadzasz. Oczywiście,że nie muszą się każdemu podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
bortula Re: proszę o opinie 10.12.09, 15:42 moim zdaniem najbardziej "miarodajne" czyli świadczące o fotografie są zdjęcia z kośioła- tam niczego nie mozna poprawić, zmienić, ustawić... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: proszę o opinie 10.12.09, 15:54 WSZYStko mozna poprawić, prosze Was. Cały pic tych fotografów to umiejętność korzystania z programów graficznych pstrykaja zdjecie i jadą z photoshopem, albo lightroomem wszsytko mozna zmienic, pracuja na wartwach danej fotografii- i dlatego sa te efekty blasków, rozmyć, rozanielenia, albo duzego kontrastu- ktorego tak fajnie nie widac przy zwykłym kontrastowaniu suwakiem oczywiscie ze trzeba miec oko, a przede wszytskim refleks, zeby nie rpzegapic pocałunku panny młodej itd. ale to ze te zdjęcia sa takie klimatyczne to efket zabawy programem graficznym i nie łudzcie sie że jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: proszę o opinie 10.12.09, 15:58 ps najbardziej podoba mi sie zdjęcie na starej werandzie Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 cena 10.12.09, 20:04 Pamiętam,że dwie dziewczyny pytały mnie o cenę jeśli chodzi o usługi pierwszego fotografa. Niestety chyba przez przypadek musiałam usunąć emaila,ale napisałam i dostałam taką oto odpowiedź: Aktualna cena na rok 2010 to w chwili obecnej 2500 zł za opcję z przygotowaniami, natomiast 2000 zł bez przygotowań. Natomiast jeśli chodzi o rok 2011 to wstepnie planujemy podwyżkę o ok 1000 zł. Pytanie: 1000 zł podwyżki to nie jest przesada????? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: cena 10.12.09, 20:27 zoselin1987 napisała: > Pytanie: 1000 zł podwyżki to nie jest przesada????? IMHO spora. Na pewno tak im koszty nagle nie skoczyły Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: cena 10.12.09, 20:42 Powiem z własnego doświadczenia, że WSZYSCY fotografowie z którymi rozmawiałam, podwyższali ceny na 2011 rok o około 500-1000 zł. I nie było zmiłuj. Uważam, że cena 3500zł za te zdjęcia nie jest absolutnie za dużo, bo to małżeństwo robi zdjęcia na poziomie fotografów którzy cenią się w okolicach 5 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: cena 10.12.09, 22:09 zia86 napisała: > Powiem z własnego doświadczenia, że WSZYSCY fotografowie z którymi > rozmawiałam, podwyższali ceny na 2011 rok o około 500-1000 zł. Ale zia, Ty robisz wesele w Krakowie, a ja nawet nie w Lublinie tylko mieście 70 tys. Wiesz,że ceny są różnie.Popatrz chociażby na cenę ' od talerzyka' ile Ty płacisz, a ile my. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: cena 11.12.09, 09:35 Zia, na logikę: czy podwyżka o ponad 50% tylko z powodu zmiany roku jest OK? To nie chodzi o to, czy 3500 zł to dużo, czy mało, tylko czy taki wzrost ceny odpowiada wzrostowi czegokolwiek innego. Innymi słowy, czy panna młoda w 2011 dostanie o te 50% więcej jakości/zdjęć/starań/czasu/czegokolwiek od tych fotografów? Bo to nie jest podwyżka uwzględniająca wyższe koszty czegokolwiek w roku 2011. Inflacja taka wysoka nie będzie Obiektywnie rzecz biorąc cena 3500 zł jest do zniesienia - ale w porównaniu do 2500 parę miesięcy wcześniej zaczyna budzić wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: cena 10.12.09, 21:07 Moim zdaniem jest przesada. Ogolnie to bardzo dobra oferte ma na 2010 rok ten fotograf, ale 1000zl to jest jakies nieporozumienie. To jasne, ze sie podwyzsza ceny, ale nie wiem 500zl, a nie 1000. Z takim podejsciem to za 3 lata Twoj fotograf bedzie kosztowal 5tys, a fotograf zia 9tys Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: cena 10.12.09, 21:22 Capri, ale dokładnie tak jest. Napisała do mnie na prv dziewczyna, która polecała naszego fotografa, ale jednocześnie nie mogła się nadziwić cenie, bo w 2008 roku ona płaciła mu 3000 zł, czyli w ciągu 3 lat wzrósł 4000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia.jaga2 Re: cena 10.12.09, 21:48 A ja uważam, że za fajną pamiątkę warto jest czasami zapłacić więcej, zwłaszcza za film, znalazłam fajne wywiady z wideofilmowcem i fotografem z branży ślubnej, kolesie trochę się sprzeczają ale jest parę ciekawych i cennych uwag: www.swadba.pl/wywiady/index.php?id=1266 www.swadba.pl/wywiady/index.php?id=1267 Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: cena 10.12.09, 22:01 Straszna ta podwyżka! To moja orkiestra podnosi ceny na 2010 r. w stosunku do 2009 o 300 zł! Ten fotograf musi mieć po prostu masę zleceń, skoro tak podnosi cenę. Widać nie obawia się o utratę klientów. Zia, my wiemy, że Twoi fotografowie i dj-e to podnoszą śmiało ceny itp, ale to nie jest normalna sytuacja. Mówimy o lokalnych fotografach, a nie "sławie" Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: cena 10.12.09, 22:14 najta napisała: > Zia, my wiemy, że Twoi fotografowie i dj-e to podnoszą śmiało ceny itp, ale to > nie jest normalna sytuacja. Mówimy o lokalnych fotografach, a nie "sławie" Pols > ki. właśnie. Najta ma rację. To nie jest jakiś fotograf wielkiej sławy,że płacimy też za naswisko. Zaskoczył mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: cena 10.12.09, 22:10 caprichito napisała: > Moim zdaniem jest przesada. > Ogolnie to bardzo dobra oferte ma na 2010 rok ten fotograf, ale > 1000zl to jest jakies nieporozumienie. To jasne, ze sie podwyzsza > ceny, ale nie wiem 500zl, a nie 1000. > Z takim podejsciem to za 3 lata Twoj fotograf bedzie kosztowal 5tys, Dokładnie capri. O tym samym pomyślałam.Co roku będą podwyższać o 1000zł? Zadzwonie albo napiszę i zapytam z czego wynika tak wysoka podwyższka! > a fotograf zia 9tys Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 ;) 11.12.09, 01:13 No i napisałam. Grzecznie. Skąd taka różnica w cenie itp itd < przecież nie będę pisać całego meila ;P> Odpisali.Szybko. Że spodziewali się takiego pytania. Że podwyżka wzięła się ze wzrostu ich świadomości zarówno fotograficznej jak i marketingowej. Czynników na to wpływających jest bardzo wiele. Ale ujmując to w mega skrócie: 1) że to był pierwszy rok kiedy profesjonalnie/ komercyjnie zajęli się fotografią, dlatego ceny w tym roku były dość niskie. 2) że jako jedyni fotografowie z mojego miasta i nieliczni w woj. Lubelskiego należą do renomowanych stowarzyszeń fotograficznych, dzięki którym wiele się uczą i wymieniają doświadczeniami z fotografami z całej Polski. 3)że nie spoczywają na laurach, bierą udział w warsztatach prowadzonych przez najlepszych polskich fotografów. W planach na przyszły rok mają co najmniej 3 edycje różnych warsztatów w których oboje weźmą udział 4) że cały czas się rozwijają, wprowadzają innowacje fotograficzne na nasz rynek, a nawet ogólnopolski rynek - są to ich autorskie pomysły, które wdrożą w życie w przyszłym roku. 5) że jest nas dwoje - inni fotografowie za asystenta/drugiego fotografa maja dodatkowe stawki (od 600 do 1500 zł) 6) że dają parze pewność iż w ich zdjęciach znajdzie się cząstka ich serc, bo uwielbiają to co robią. Nie jest to dla nich chałtura czy zajęcie po godzinach - to całe ich życie. I na koncu zdania, które mnie rozwaliło. Mianowicie, cyt: ' Rozumiemy że taka kwota dla wielu ludzi będzie zaporowa, ale my marzymy o klientach, którzy będą chcieli nasze zdjęcia a NIE tanie fotki. Kupić na rynku błyszczyk do ust za 2 zł, w tandetnym opakowaniu po którym dostanie się wysypki? Czy firmowy za 50 zł z którego przez dlugi czas bedziesz zadowolona i chętnie kupiłabyś ponownie? Generalnie rzecz polega na tym samym, lecz ślub ma się raz w życiu, a zdjęcia to jedyna pamiątka po nim". To odpisuję grzecznie. Że przykro,że nas zaszufladkowali nic o nas nie wiedząc. Że cieszymy się,że się rozwijają, ale przypuszczamy,że nie oni jedyni.Że przykład z błyszczykiem jak najbardziej trafny,podobnie jak np. z perfumami i że nie trzeba nam tłumaczyć na czym polega różnica pomiędzy przywołanym błyszczykiem w kiosku, a tym z 'prawdziwego zdarzenia'. I że zapewniamy,że na takich rzeczach jak zdjęcia czy filmowanie na pewno nie mamy zamiaru oszczędzać. No i parę innych rzeczy. Jakież moje zdziwienie było jak przeczytałam: (...)'Bo nie chcielibyśmy Was zostawić z przeświadczeniem, że Was zaszufladkowaliśmy Ale jak najbardziej rozumiemy dlaczego tak to odebraliście. A "marzymy o klientach, którzy będą chcieli nasze zdjęcia a NIE tanie fotki" to naprawdę nie jest osobista wycieczka wobec Was, lecz ogólne stwierdzenie. Faktem jest iż źle to sformułowaliśmy. Mamy nadzieję, że wybaczycie nam to potknięcie. Z chęci zrehabilitowania się zapraszamy w wolnej chwili na dobrą kawę lub pyszne grzane wino ' Dobre hihihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: ;) 11.12.09, 01:30 szczyty szczytow, zadufane towarzystwo, przed ktorym ja osobiscie wialabym po PIERWSZYM roku dzialalnosci, zrobila sie z nich swiadoma marketingowa parka, ktora uczac sie!!!! bedzie zarabiac w tygodniu srednia krajowa??? pomieszalo im sie w glowach zamiast przytaczac, fatalny wizerunkowo, przyklad z blyszczykiem powinni rozpoczac od rzeczy istotnych i opisac swoje kierunkowe wyksztalcenie ale i zawowodowe DOSWIADCZENIE bo to, ze chca sie uczyc, doksztalcac i uczestniczyc w warsztatach swiadczy o tym, ze tego akurat brak ... co do konkursow i stowarzyszen duzo juz pisano na tym forum, w jaki sposob mozna stac sie jednym z NICH... zadna trudnosc i wyznacznik czegokolwiek wialabym!!! przede wszystkim dlatego, ze ich fotki sa slabe.... i to, jak i co pisza do klienta, w nich pieknie sie odbija.... zaprosic klienta na grzane wino, blagaaaaam sie ubawilam Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: ;) 11.12.09, 09:41 monikapers napisał: > > zamiast przytaczac, fatalny wizerunkowo, przyklad z blyszczykiem powinni > rozpoczac od rzeczy istotnych i opisac swoje kierunkowe wyksztalcenie ale i > zawowodowe DOSWIADCZENIE bo to, ze chca sie uczyc, doksztalcac i > uczestniczyc w warsztatach swiadczy o tym, ze tego akurat brak ... Udział w warsztatach oznacza, że chcą umieć więcej, a nie, że nie umieją w ogóle. I to się chwali. Bardzo nie lubię osób, które osiadają na laurach. Nie da się niczego nauczyć do końca, perfekcyjnie, żeby móc powiedzieć "ok, to koniec mojej nauki". Jestem skłonna bardziej zaufać komuś bez wykształcenia kierunkowego, ale z pasją, niż wyedukowanemu po uszy bez pasji. Z resztą zdania się zgadzam, zamiast pisać o błyszczykach napisaliby, dlaczego powinnaś wybrać właśnie ich. Bo wychodzi na to, że teraz mają kiepskiej jakości zdjęcia (jak ten błyszczyk z kiosku), a za rok będą dużo lepsze, jeśli im więcej zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: ;) 11.12.09, 11:04 taka dedukcja niestety zbyt czesto sie msci, fotografow, ktorzy swoja oferte opieraja wylacznie na pasji niestety jest coraz wiecej, chyba juz za duzo. bo co moze ten rynek w koncu zastopowac? mam wrazenie, ze kazdy, kto zyw bierzy po lustrzanke, majstruje strone i opis o pasji akurat do robienia nam zdjec na slubie, wrzuca bloga, jakie to wszystko niepowtarzalne i magiczne i... JUZ. kazda branza musi bronic sie przed takimi domoroslymi 'fachowcami', ta nie znalazla jeszcze skutecznego pomyslu. ja sadze, ze kompetencja i wyksztalcenie zawsze powinny byc punktem wyjscia do oceny oferty. nikt nie mowi o osiadaniu na laurach, warsztaty i doksztalcanie sie nie moga jednak funkcjonowac ZAMIAST, maja byc TYLKO dodatkiem. nie oddalabym sie w rece lekarza z pasja, podobnie nie mozna eksperymentowac z kochajacym akurat to robic /zreszta za 3500 tygodniowo/ jak dla mnie falsz czuc na 100 km Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ;) 11.12.09, 11:17 monikapers napisał: fotografow, ktorzy swoja oferte > opieraja wylacznie na pasji niestety jest coraz wiecej, chyba juz za duz > o. To akurat prawda. Wystarczy poczytać co piszą O SOBIE. Przewertowałam trochę stron internetowych i niemal na każdej mogłam natknąć się na zdanie : ' bo robimy to z pasją'. > nikt nie mowi o osiadaniu na laurach, warsztaty i doksztalcanie sie nie moga > jednak funkcjonowac ZAMIAST, maja byc TYLKO dodatkiem. A ja uważam,że to nie jest jakieś nie wiem co,że biorą udział w warsztatach! Jest to chyba całkiem naturalne! To ja mam płacić 1000zł więcej, bo ONI się dokształcają ciągle? Bez przesady. Można tak zrobić z każdym zawodem... Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: ;) 11.12.09, 11:30 o tym wlasnie mowie, doksztalcanie to ICH sprawa i potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: ;) 11.12.09, 12:08 monikapers napisał: > > ja sadze, ze kompetencja i wyksztalcenie zawsze powinny byc punktem > wyjscia do oceny oferty. KOMPETENCJA I WYKSZTAŁCENIE. Najlepiej naraz. Ale naprawdę jest sporo samouków - może akurat nie w branży fotograficznej, bo na tej się nie znam za bardzo - których wytwory nie ustępują wytworom profesjonalistów. Papierek z kursu każdy może przedstawić, czasami sztuką jest dojść do czegoś samemu Przykład z lekarzem nie jest zbyt fortunny Raczej miałam na myśli szeroko pojętą sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: ;) 11.12.09, 12:13 misself napisała: > Przykład z lekarzem nie jest zbyt fortunny Właśnie, iluż to jest lekarzy, którzy nie umieją leczyć. Konowały Dla mnie fotograf przede wszystkim musi umieć uchwycić ten właściwy moment. A to albo się umie albo nie. Żadne kursy tu nie pomogą. Co innego technika. Natomiast nazywanie wykonywania zawodu pasją, to banał i pusty frazes. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: ;) 15.12.09, 13:52 emily_valentine napisała: > > Dla mnie fotograf przede wszystkim musi umieć uchwycić ten właściwy > moment. A to albo się umie albo nie. Żadne kursy tu nie pomogą. Co > innego technika. Natomiast nazywanie wykonywania zawodu pasją, to > banał i pusty frazes. To się umie zanim się zacznie uczyć tego I dlatego pisałam o tym, że wolę talent niż technikę - choć oczywiście najlepiej jest, jak są te dwie rzeczy naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: proszę o opinie 11.12.09, 01:10 zgadzam sie, tu nie ma fotografii, tu sa wylacznie fotoszopowe efekty i efekciki, zawsze amatorstwo od profesjonalizmu odroznia swiadomosc, jak w kazdej branzy, w tym wypadku swiadomosc komponowania kadru Odpowiedz Link Zgłoś
sajolina Re: proszę o opinie 11.12.09, 11:41 A jakie to są zdjęcia 'powalające'? Chętnie zobaczę. Szczerze mówiąc Zoselin, nie wiem jakie zdjęcia ze ślubu są powalające bo takich nie widziałam, wszystkie wyglądają mniej więcej tak samo, jak te pokazane przez Ciebie. Czyli generalnie te "Twoje" zdjęcia są raczej standardowe. Wszyscy stosują te udziwnionione kąty, horyzonty, ujęcia buta, kwiatka,świeczki, spojrzenia, reżyserowane pozy, miny, "a teraz proszę podskoczyć", "a teraz pan położy rączkę tutaj", "a teraz proszę wygiąć nóżkę" itd. I nie ma co fukać. Te zdjęcia nie są brzydkie. Są normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 11.12.09, 11:48 sajolina napisała: > > I nie ma co fukać. Te zdjęcia nie są brzydkie. Są normalne. Nie wiem dlaczego odbierasz to jako fukanie. Po prostu zapytałam jakie to są zdjęcia powalające, bo zaczęłam się nieco interesować wyborem fotografa. A to ,że fotograf powie ' pan podskoczy' itp itd to dla mnie nic dziwnego.Też na tym polega jego praca...ja mogę zasugerować co mi się podoba, a reszta należy do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: proszę o opinie 11.12.09, 12:44 wczoraj trochę przewertowałam stron internetowych i już mi się odechciało dalej szukać Straszny to pożeracz czasu! A i tak te oferty,które wyszukałam chyba nie są na naszą kieszeń. Tzn być może są,ale nie chcemy po prostu. łeee.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia.jaga2 Re: proszę o opinie 11.12.09, 19:14 a ja też nie mogę już znieść tej fotografii, tak na serio to te "udźiwnione" zdjęcia mi się nie podobają! niedobrze mi się robi od tych idealnych zdjęć, wszystko można poprawić w kompie... i wszystko jest takie same...piękne bez żadnej skazy!jednak zdjęcia "z kliszy" miały duszę a te z cyfry nie bardzo. I uważam, że fotografowie ostro przeginają z cenami, film już zamówiłam i wolę za niego zapłacić więcej niż za zdjęcia, fotografa szukam ale nie z tymi cenami z księżyca... Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 1) 15.12.09, 13:31 Dziewzyny raczej zrezygnujemy z usług tego fotografa. Dlatego czy mogłybyście się wypowiedzieć jeśli chodzi o zdjęcia innego fotografa. Dziękuję. p.s do adminek: widzę,że na zdjęciach jest umieszczony adres strony internetowej fotografa, ale wiecie,że z mojej strony to żadna reklama. Liczę na wyrozumiałość. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: 1) 16.12.09, 22:29 te sa ładne. nie wiem jak reszta bo juz nie mam siły wertowac stron www ale łądne kolory, ładna miekkość- reszte mozna dogadac ( ze cos wam sie nie podoba, albo nie chcecie krzywych ujęć etc) Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: 1) 16.12.09, 22:33 aneta-skarpeta napisała: > te sa ładne. nie wiem jak reszta bo juz nie mam siły wertowac stron > www ale łądne kolory, ładna miekkość- reszte mozna dogadac ( ze cos > wam sie nie podoba, albo nie chcecie krzywych ujęć etc) Dzięki za opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i z kościoła parę 15.12.09, 13:42 emily_valentine napisała: > Może być Emi Wolałabym odpowiedź ' tak', ' nie' , aniżeli ' może być' Ale dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: i z kościoła parę 15.12.09, 13:51 Tak, podobają mi się te fotki. Nie powalają mnie na kolana, ale są duuuuuuużo lepsze niż fotograf nr 1. Daje im 7/10 Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: i przed ślubem 15.12.09, 13:54 Zdjęcia ok, tylko nie bardzo rozumiem sens zdjęcia PM z kurą Ale na pewno ona wie o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i przed ślubem 16.12.09, 22:12 lili-2008 napisała: > Zdjęcia ok, tylko nie bardzo rozumiem sens zdjęcia PM z kurą Ale na pewno ona > wie o co chodzi to zdjęcie jest rewelacyjne, cokolwiek miało oznaczać Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: i przed ślubem 07.01.10, 12:25 zose, mi sie te zdjecia podobaja. Jestem na tak. Niestety tych zdjec ponizej nie moge zobaczyc nawet klikajac na linka. Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: i z kościoła parę 15.12.09, 13:51 Umie uchwycić moment i nie wydziwia. Fajne Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i z kościoła parę 16.12.09, 22:13 misself napisała: > Umie uchwycić moment i nie wydziwia. Fajne miss, kura przeważyła Chyba zdecydowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: Kura rulez! n/t 16.12.09, 23:05 Dobrze,że nie jestem sama jeśli chodzi o fascynację kurą Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 jeszcze raz ;) 06.01.10, 23:21 pewnie jestem monotematyczna. Zdaję sobie z tego sprawę,ale liczę na pomoc i wyrażenie swojego zdania. Oby ostatni raz w tej kwestii. A te Tekst linka Tekst linka Tekst linka Tekst linka Tekst linka Tekst linka Tekst linka Może wystarczy. Jakiś zarys jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: jeszcze raz ;) 06.01.10, 23:24 hm czy tylko MI się nie pojawiają zdjęcia? ;/ cóż. Wkleję jakoś inaczej,ale nie dzisiaj skoro tak. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: jeszcze raz ;) 07.01.10, 08:12 Zdjęcia się nie pojawiają. A te od pana M. Gumowskiego są ładne, podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_73 Re: proszę o opinie 07.01.10, 08:39 hej, jesteś z Ch-ma? bo ja trochę też a co do zdjęć to moim zdaniem trochę tandetne stylizacje, technicznie chyba niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 udało się! 08.01.10, 14:31 Udało się wkleić zdjęcia pomimo wszelkich przeszkód < wszelkie sposoby wklejania zdjęć zawodziły. Nie wiem. Może strona fotografa jest tak zrobiona,że nawet jeśli uda się skopiować adres obrazka, to i tak zdjęcia nie widać > o ile to możliwe> p.s Przepraszam za jakość i wielkość, ale to i tak dziwne,że w ogóle zdjęcia się pojawiają Więcej nic nie umiem zrobić. Także proszę jeszcze raz o opinie, gdyż to jest faworyt N. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: i druga tura 08.01.10, 19:46 Zdjęcia są faktycznie dość małe, ale kadry mi się podobają - są różnorodne, mam wrażenie, że fotograf ma wyczucie, wie, gdzie mocny punkt, gdzie symetria. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: i druga tura 08.01.10, 19:58 misself napisała: > Zdjęcia są faktycznie dość małe, ale kadry mi się podobają - są różnorodne, mam > wrażenie, że fotograf ma wyczucie, wie, gdzie mocny punkt, gdzie symetria. Wiem, wiem miss, ale naprawdę inaczej nie szło ich załadować. Mam dylemat, bo mi się podobał inny, a N inny. Chociaż chyba jestem skłonna ustąpić. TEN fotograf jest od nas z miasta. Może to przemawia RÓWNIEŻ na jego korzyść? Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: udało się! 08.01.10, 14:39 A wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia z kościoła. Dla mnie zdjęcia z kościoła są decydujące, bo nie da się powtórzyć momentu zakładania obrączki, czy przysięgi Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: udało się! 08.01.10, 14:41 najta, z kościoła z tego co widzę nie ma ten fotograf umieszczonych zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: udało się! 08.01.10, 14:43 Uuuu... To poproś, żeby Ci na maila kilka fotek przesłał? A może nie robi w kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: udało się! 08.01.10, 14:48 Tzn mamy zamiar się z nim spotkać w najbliższym czasie. Wtedy poproszę o zdjęcia z kościoła. A jak patrzysz na te, to jak Ci się podobają? Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: udało się! 08.01.10, 14:49 Podobają mi się Fajne otoczenie gość wybiera, dużo w zdjęciach romantyzmu, uroku. Młodzi wyglądają naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: udało się! 08.01.10, 14:53 Dziękuję najta. W sumie też mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 ;) 08.01.10, 19:23 odezwijcie się dziewuchy. Każda wypowiedź mile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 a jednak... 15.01.10, 11:26 Muszę się z Wami tym podzielić. Pamiętacie to małżeństwo < ich zdjęcia pokazałam jako pierwsze>. Ci, co krzyknęli nam 3500 zł na rok 2011 i Ci, z którymi to wdałam się w dyskusję? Otóż, wyobraźcie sobie,że dostałam od nich maila mniej więcej o treści takiej,że skoro mają dużo zapytań na rok 2011, to postanowili utworzyć już na ten rok ofertę. I że zachęcają nas do zapoznania się z nią i że uprzedzają,że cena różni się od tej, którą podali nam wcześniej. I jakież moje zdziwienie było jak zobaczyłam cenę 2000 zł i 2500 < A NIE 3500 czy nawet 3000 zł!!!!> w zależności od tego,czy jest to PAKIET MAX < przygotowania, błogosławieństwo, ceremonia, składanie życzeń, wesele do 1 w nocy , plener w innym dniu> czy PAKIET MINI < przygotowania 3 h przed ślubem, błogosławieństwo, ceremonia ślubna, składanie życzeń, wesele 3 pierwsze godziny, plener w innym dniu> To mnie zdziwili. p.s Chyba się z nimi spotkamy i zobaczymy co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 ważne! 16.01.10, 12:40 nie wiem czy ktoś tutaj w ogóle zagląda,ale liczę,że tak. I co więcej,że mi ktoś jednak pomoże. Otóż musimy podjąć decyzję co do wyboru fotografa. są dwie opcje 1) plener robiony przez małżeństwo,którego zdjęcia Wam wklejałam na samym początku Tekst linka 2) zdjęcia reportaż + plener,czyli całość w wykonaniu tego pana. Wpiszcie proszę w wyszukiwarkę WOJCIECH KOPCZYŃSKI fotografia. Na stronce będą zdjęcia z przygotowań, ceremonii, wesela, pleneru. Dziewczyny! do dzieła. Czekam na opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 16.01.10, 17:23 podbijam, bo wątek pójdzie w zapomnienie,a to ważne,bo musimy poodjąć decyzję. Dziewczyny,liczę na Waszą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ważne! 16.01.10, 17:48 ja bym zdecydowała sie na tego pana podobaja mi sie jego zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 16.01.10, 22:32 dorothy_mills napisała: > ja bym zdecydowała sie na tego pana podobaja mi sie jego > zdjęcia dorothy dziękuję!!!! p.s a czemu wybór zaważył na korzyść Pana a nie małżeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ważne! 16.01.10, 23:19 1.wolałabym wszystko od jednej osoby 2.pozatym nie lubie współpracować z ludzmi, którzy wczesniej mnie w jakis sposób zrazili do siebie 3.jego zdjęcia bardziej mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 16.01.10, 23:24 dorothy, wielkie dzięki. Bo musimy podjąć decyzję do końca tygodnia. Tak właśnie myślałam,że wygodniej i praktyczniej jak jeden fotograf robi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: ważne! 18.01.10, 11:34 zose, mi sie zdjecia Pana Wojtka nie podobaja. Te pozy w stylu dziewczyna w halce i staniku zagladajaca przez okno czy dziewczyna w majtkach z podwiazkami sa tandetne. Dla mnie takie foty tego Pana dyskwalifikuja Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: ważne! 18.01.10, 12:19 mi też się nie podobają, na jedno kopyto, pan uwielbia chyba motyw całowania w dekolt, już samo to zdjęcie mnie by skutecznie zniechęciło Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 Re: ważne! 16.01.10, 18:56 > są dwie opcje > 1) plener robiony przez małżeństwo,którego zdjęcia Wam wklejałam na samy > m początku - zdjęcia z pleneru są niezłe, może nieco przekombinowane, ale w sumie mi się podobają. [i]> 1,104136301,prosze_o_opinie.html]Tekst linka[/url] > 2) zdjęcia reportaż + plener,czyli całość w wykonaniu tego pana.[/i]- i powiem tak: pan raz lepiej, raz gorzej ale generalnie, jeśli miałabym porównać i wybierać, czy TYLKO zdjęcia z pleneru (trochę lepsze, bo nie kapitalnie lepsze), czy zdjęcia z pleneru i reportaż (reportaż w wykonaniu tego pana zły nie jest uważam)to wolałabym opcję nr 2. A czemu nie ma opcji i reportaż i plener od rodzeństwa? Z tym że: - powiedziałabym panu, żeby unikał takich nieco kiczowatych kolorków w plenerze (patrz zachód słońca) - pomyślałabym nad nieco oryginalniejszą sesją (kwestia wyboru miejsca) - darowałabym sobie te pseudo-seksowne ujęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 16.01.10, 22:38 budyniowa123 napisała: > i > wybierać, czy TYLKO zdjęcia z pleneru (trochę lepsze, bo nie kapitalnie lepsze) > A czemu nie ma opcji i reportaż i plener od rodzeństwa? budyniowa. Sprawa wygląda tak. Chcieliśmy wszystko od tego małżeństwa < zdjęcia,które są pierwsze>,ale okazało się,że Brat rodzony tej pani, która robi zdjęcia z mężem żeni się w tym samym dniu co my chcemy brać ślub < ale pech!>. Dlatego mogą tylko nam zaproponować plener. Pogodzić dwóch ślubów powiedzieli,że nie da rady, gdyż brat chce wesele jak najwcześniej. Nawet i o 14 jak się zgodzi ksiądz. Dlatego tylko taka opcja wchodzi w grę. > Z tym że: > - powiedziałabym panu, żeby unikał takich nieco kiczowatych kolorków w plenerze > (patrz zachód słońca) > - pomyślałabym nad nieco oryginalniejszą sesją (kwestia wyboru miejsca) > - darowałabym sobie te pseudo-seksowne ujęcia. masz rację!! To koniecznie. Czyli dobrze zrozumiałam? że pomimo to zdecydowałabyś się na Pana Wojtka? A nie małżeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 Re: ważne! 16.01.10, 22:50 tak, bo: - zdjęcia z planeru ma wprawdzie nieco gorsze, ale nie na tyle gorsze, żeby powiedzieć sobie: wolę świetny plener i bez reportażu. Bo gdyby zdjęcia rodzeństwa były milion razy fajniejsze to rozważałabym to. Ale nie są - pan ma całkiem niezły reportaż. Więc gdyby położyć na wagę: sam plener(7 pkt/10) - brak reportażu i plener (5 pkt)+reportaż (6 pkt.) = 7pkt dla rodzeństwa kontra 11 pkt pan nr 2. to są moje subiektywne oceny oczywiście. a co z panem, który zrobił zdjęcie z kurą??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 16.01.10, 23:15 budyniowa123 napisała: > a co z panem, który zrobił zdjęcie z kurą??? a bo narzeczony uważa,że stosunek ceny do jakości zdjęć jest niewspółmierny ;/ dlatego. p.s budyniowa dziękuję za odzew! Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowa123 Re: ważne! 17.01.10, 10:21 a właśnie: może napisz jaki jest koszt: a) pleneru z rodzeństwem b) wszystkiego z panem c) pana z kurą Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 17.01.10, 10:31 budyniowa123 napisała: > a właśnie: > może napisz jaki jest koszt: > a) pleneru z rodzeństwem, małżeństwem 1000zł > b) wszystkiego z panem 1850 > c) pana z kurą 2600 < cena na rok 2010 to 2200,ale Pan przewiduje wzrost ceny na rok 2011> + koszt dojazdu i nocleg Odpowiedz Link Zgłoś
czupi81 Re: ważne! 18.01.10, 10:45 to ja się wypowiem, czytam forum często , ale nic nie piszę, no ale, chyba jesteśmy z tego samego miasta... w sumie to dzięki tobie zoselin znalezlismy fotografa, zdecydowalismy sie na Michala Gumowskiego, chociaz ja strasznie chcialam pasnikowe malzenstwo, niestety nasz termin mieli juz zarezerwowany, myslelismy o samym plenerze z nimi, ale wynajecie 2 fotografow (1 na slub i wesele, no i malzenstwa na plener) to za duzy koszt w naszym budzecie. Zdjecia pana z naszego miasta mi sie podobaja, choc na moj gust zbyt widoczne jest tam uzycie fotoszopa. Mam swiadomosc, ze wszyscy fotografowie uzywaja programow do obrobki graficznej, ale nie lubie przesady i wole bardziej naturalnie wygladajace zdjecia. z drugiej strony roznica pomiedzy 1850 a 2600zl jest zauwazalna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bortula Re: ważne! 18.01.10, 16:28 Najbardziej podoba mi się Michał Gumowski. Ma rewelacyjne zdjęcia a mój N. zapytał nawet: "To zdjęcia naszego fotografa?" jak usłyszał, że nie, to swtierdził, że szkoda Czy w cenę wchodzi album z odbitkami? Jeśli tak, to cena może nie jest wiele wyższa od W. Kopczyńskiego. W. Kopczyński ma za dużo photo shopa i innych bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 20:30 czupi, miło,że się odezwałaś. I miło,że wreszcie ktoś z mojego miasta Pozdrawiam CIę na wstępie i zachęcam do zabierania głosu. Miło,że przyczyniłam się do wyboru fotograda. Myślę,że to dobry wybór. My prawie już się zdecydowaliśmy jak natknęliśmy się na zdjęcia Roberta Rossy < łatwo znaleźć w internecie> I teraz zastanawiamy się pomiędzy nim, a Wojtkiem : www.renart.pl <przepraszam adminki jeśli nie można podawać w takiej sytuacji linków> Chyba Robert jest lepszy. Sama nie wiem.... też myśleliśmy o połączeniu wspomnianego małżeństwa do pleneru i innego fotografa, ale chyba to bez sensu. Co do obróbki ich zdjęć. Zgodzę się,że widać spooooooorą ingerencję photoshopa. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ważne! 18.01.10, 20:40 Zose, mnie się zdjęcia Pana Rossy nie podobają. Ani troszkę... Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: ważne! 18.01.10, 21:11 Zose, mi sie tez Pan Rosa nie podoba, w sensie jego zdjecia i ten Pan o ktorym pisalam wczesniej. Podobaja mi sie zdjecia tego rodzenstwa, ale po takiej dziwnej akcji to na pewno juz bym sie na nich nie zdecydowala. Jak dla mnie wygrywa Pan od kuraka ->dlaczego musisz placic za dojazd i nocleg? to skad jest ten Pan?) Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 21:20 caprichito napisała: > Zose, > > mi sie tez Pan Rosa nie podoba, w sensie jego zdjecia i ten Pan o > ktorym pisalam wczesniej. > Podobaja mi sie zdjecia tego rodzenstwa, ale po takiej dziwnej akcji > to na pewno juz bym sie na nich nie zdecydowala. > Jak dla mnie wygrywa Pan od kuraka ->dlaczego musisz placic za > dojazd i nocleg? to skad jest ten Pan?) małżeństwo odpada,więc nie ma o czym mówić. Pan od kuraka- mężczyzna się uparł i nie chce tego Pana, bo uważa,że za cenę 2600 to za drogo, bo pomysłów aż tak dużo nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 21:16 dorothy_mills napisała: > Zose, > mnie się zdjęcia Pana Rossy nie podobają. Ani troszkę... dorothy, serio? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ważne! 18.01.10, 21:21 Tak,ale to tylko moje zdanie. Ważne żeby podobały się WAM Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 21:25 dorothy_mills napisała: > Tak,ale to tylko moje zdanie. > Ważne żeby podobały się WAM dorothy, kiedy my już wariujemy Co chwilę zmieniamy. a jak powiem,że Robert Rossa dodatkowo daje nam 15*21- 150 zdjęć 20*30- 20 zdjęć 45*32- 3 zdjęcia i jeśli zdecydujemy się na podpisanie umowy do końca tygodnia to mamy sesję narzeczeńską za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
caprichito Re: ważne! 18.01.10, 21:33 zose, najwazniejsze, zeby sie wam podobal fotograf. Jesli wy sie czujecie z tym ok i oferta jest dla was bardzo dobra to nie ma sie nad czym zastanawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 21:39 caprichito napisała: > zose, > > najwazniejsze, zeby sie wam podobal fotograf. Jesli wy sie czujecie > z tym ok i oferta jest dla was bardzo dobra to nie ma sie nad czym > zastanawiac. dzięki capri masz rację,ale ja już obiektywnie nie potrafię stwierdzić,który mi się, nam podoba bardziej. Chociaż oferta Roberta Rossy wydaje się być interesująca.... zwariuję. Odpowiedz Link Zgłoś
czupi81 Re: ważne! 18.01.10, 21:50 mi sie u pana Rossy bardzo nie podoba efekt "starego zdjecia" (mam nadzieje, ze wiesz o ktorym mowie)i jak bym miala wybierac, to chyba kopczyńskiego bym wybrala, ale sama nie wiem, dobrze, ze u nas decyzja zapadla a propos u nas gumowski nic nie wspominal o noclegu, a jak wspomnielismy w mejlu, ze to troche dalej niz gratisowy dojazd do 50km, to nic nie pisal o dodatkowym koszcie. W sumie nocleg dla nas bez znaczenia, bo i tak zapewniamy go gosciom (wesele w osrodku wypoczynkowym nad jeziorem) Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 18.01.10, 21:40 dorothy_mills napisała: > Zose, > mnie się zdjęcia Pana Rossy nie podobają. Ani troszkę... czyli rozumiem,że bardziej Ci się podobają te WOJTKA? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: ważne! 18.01.10, 21:44 Bardziej podobają mi się zdjęcia Wojtka,ale oferta Roberta jest bardzo dobra. Jeśli Wam podobają się jego prace, to się zdecydujcie na niego Zdjęcia maja podobać się Wam, być może Wasze będą sto razy ładniejsze niz te,które on ma na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
afortunada Re: ważne! 18.01.10, 23:50 to jest w ogóle bardzo względna sprawa z tymi zdjęciami. a pomyślałyście o tym, że na przykład - jeśli chodzi o zdjęcia p. Wojtka - te pary same mogły sobie zażyczyć takie zdjęcia? tzn. te z pocałunkami w dekolt czy z bielizną? nie wiemy przecież, jakie ludzie mają zachciewajki podobnie zresztą z tymi zdjęciami na tle zachodu słońca - może właśnie takie miało być ich założenie, tak się Młodym podobało i jest to szczegół, który wystarczy ustalić? ja wybrałabym p. Wojtka. fajne zdjęcia, naturalne. u Rossy nie przekonują mnie krzywe kadry, co pojawia się dość często. plus to trochę stresujące - że musicie się zdecydować do końca tygodnia i wtedy narzeczeńska za darmo - wybacz, ale Wasz termin to dopiero 2011 rok, jeszcze sporo czasu - dziwi mnie takie nerwowe zapełnianie sobie planera już na 2011... Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: ważne! 19.01.10, 04:11 afortunada napisała: > ja wybrałabym p. Wojtka. fajne zdjęcia, naturalne. > u Rossy nie przekonują mnie krzywe kadry, co pojawia się dość często. plus to > trochę stresujące - że musicie się zdecydować do końca tygodnia i wtedy > narzeczeńska za darmo - wybacz, ale Wasz termin to dopiero 2011 rok, jeszcze > sporo czasu - dziwi mnie takie nerwowe zapełnianie sobie planera już na 2011... Chciał pewnie jakoś zachęcić. Ale masz rację,że mamy jeszcze sporo czasu na podjęcie decyzji co do fotografa. Jednak możliwe,że mnie czeka wyjazd za granicę i wolelibyśmy już mieć to z głowy. Dzięki za pomoc dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś