dorothy_mills 09.02.10, 22:41 Dziewczyny! Mam do Was dwa pytania 1. Czy menu na stołach jest w ogóle potrzebne? (może znacie jakieś opinie gości ) 2. Czy przy okrągłych stołach lepiej zamówić plan stołów i nr stołów,czy winietki? Z góry dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milowy_las Re: poligrafia: menu 09.02.10, 22:54 wg mnie same winietki zrobią zamieszanie, a przy planie stołów od razu widac która rodzina gdzie siedzi, ale w obrębie stołu rodzina na wolną rękę. Wg savoir-vivru małżeństwa przy stołach powinny byc rozdzielone, tzn nie powinny siedziec koło siebie, czego ja osobiscie nie znosze Co do menu ja bardzo lubie wiedziec co będzie na stole. Nie jest to potrzebne ale bardzo wygodne Oczywiscie jak chcesz ciac wydatki to menu mozesz wywalic w ppierwszej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:01 jesli to tradycyjne wesele uwazam, ze menu jest zbedne, jesli eleganckie kameralne przyjecie ew. swietnej klasy miejsce, menu jest mile widziane, zeby nie powiedziec, ze jest w standardzie. pozatym, moznaby zrobic jedno menu na stol i polaczyc je z dekoracja, widzialam taki eksperyment, bardzo oryginalny. ale to juz do dekoratora... Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:04 monikapers napisał: > jesli to tradycyjne wesele uwazam, ze menu jest zbedne, jesli eleganckie > kameralne przyjecie ew. swietnej klasy miejsce, menu jest mile widziane, zeby > nie powiedziec, ze jest w standardzie. Niebardzo rozumiem. Bo menu to tylko na 'eleganckich weselach', a te tradycyjne to już eleganckimi z założenia nie są? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
milowy_las Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:08 na tradycyjnych weselach można postawić menu w "tradycyjnym" stylu, ale bardzo mi się poodbaja takie menu: Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:17 bardzo fajne to menu,ale chce zamówić poligrafie w jdstyle. Oni mi takich nie zrobią niestety Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.ko Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:28 a mnie to okrągłe średnio sie podoba. wygląda trochę jak wkład do pudełka z czekoladkami - takie mam skojarzenia dziwne)) wolę chyba te tradycyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:06 Menu jest bardzo wygodne dla gości. Ale jak masz okrągłe stoliki to nie musi być przy każdym nakryciu, może być jedno na 2-3 osoby. Jeśli chcesz nie mieć kłopotu z siadaniem to zamów wszystko trzy i winietki i plan stołów i numerki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.ko Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:26 nie menu nie jest konieczne. i wydaje mi się, że ono raczej ładnie wygląda niż jest funkcjonalne i potrzebne ))) my chyba jednak się zdecydujemy na takowe, ale nie dla każdego gościa (10 sztuk planujemy). będą w stylu zaproszeń i w celach dekoracyjnych. wyniesie to nas koło 50zl, więc czemu nie skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:28 magdalena możesz mi napisać na prv, gdzie Wy kupowaliście zaproszenia? jeśli to nie kłopot Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.ko Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:30 chociaż teraz jak myślę, to te 10 może wyglądać głupio (zbyt mało). jeszcze się zastanowię nad tym pomysłem Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.ko Re: poligrafia: menu 09.02.10, 23:48 myślę, że przy okrągłych stołach wystarczy zbiorowa winietka (wersja zdecydowanie bardziej ekonomiczna ), zamiast pojedynczych dla każdego gościa, ale te drugie tez będą ok. Odpowiedz Link Zgłoś
1luna1 Re: poligrafia: menu 10.02.10, 09:42 1. Moim zdaniem menu jest potrzebne. Byłam na weselu, gdzie młodzi sami wydrukowali menu na ładnej kartce papieru A4 z graficznymi ozdobnikami(złożona wzdłuż i przewiązana wstążką w kolorze pozostałych dekoracji). 1 menu na jednym okrągłym stole (na 10 osób) 2. Przy okrągłych stołach winietki nie są konieczne. Plan stołów i numery wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
merda Re: poligrafia: menu 10.02.10, 10:06 Sadze,ze przy okraglych stolach winetki sa zbedne,natomiast sprawdza sie plan stolow,ktory mozna wykonac spokojnie samemu. Jesli chodzi o menu,mysle ze byloby milo gdyby na kazdym stole znalazlo sie jedno,do ktorego kazdy moglby zajrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: poligrafia: menu 10.02.10, 13:30 Moim zdaniem menu jest potrzebne. ale po co? czy to ma jakieś znaczenie ze wiesz wcześniej co podadzą Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: poligrafia: menu 10.02.10, 15:57 Dla mnie to ma znaczenie z dwóch powodów. 1) alergie i diety eliminacyjne - nie zawsze po wyglądzie potrawy jestem w stanie domyślić się, co w niej jest, a jak zobaczę nazwę, to najczęściej wiem, z czego to zrobione 2) mały brzuch - mogę zjeść naprawdę niewiele naraz, a wiedząc, ile będzie dań i jakie konkretnie, potrafię w pewien sposób zaplanować sobie jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: poligrafia: menu 10.02.10, 12:21 Moja opinia jako gościa: wolałabym mieć menu, wystarczy moim zdaniem jedno na stół, jeśli nie będzie wybierania dań. Zamówiłabym plan stołów i podzieliłabym gości na grupy przypisane do tychże stołów. Bez wizytówek. (Skąd się wzięła nazwa winietki dla wizytówek?) Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: poligrafia: menu 10.02.10, 14:16 Przy okraglych stolach wystarcza tylko numerki stolow, chyba, ze zalezy Ci aby goscie usiedli na przemian kobieta-mezczycna. Wtedy i plan i winietki, bo goscie sami tak sie nie usiada. Nie bardzo rozumiem co znaczy eleganckie wesele a co zwykle. Kazde wesele jes eleganckie. Moim zdaniem menu sie przydaje aby goscie wiedzieli, o ktorej godzienie sa podawane posilki. Ja kilka razy przegapilam posilek bo bylam albo na parkiecie albo w ogrodzie. Gdybym wiedziale, ze cos jest przewidziane, zaczekala bym. Albo nad ranem jak mnie ochota na jedzenie nachodzi zawsze sie zastanawiam, czy cos jeszcze bedzie podawane. Uwazam, ze menu powinno byc 1-2 na stol okragly albo co 6 osob na stol podlozny, tak by za duzo tego papieru sie nie walalo. Odpowiedz Link Zgłoś
derenka Re: poligrafia: menu 10.02.10, 14:23 Po co na weselu menu? To nie obiad w restauracji, nie będzie się nikt pół godziny zastanawiał jakie danie wybierze, tylko jest na weselu i z reguły i tak już są odgórnie zamówione potrawy poza tym to zbędny wydatek.Może to i eleganckie, ale od razu kojarzy mi się z restauracją. A winetki, owszem, aby uniknąć zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: poligrafia: menu 10.02.10, 16:21 Z tego co ja widzialam to nie jest takie menu jak w restaruacji. To zwykla rozpiska co i o ktorej jest podawane, taki jakby harmonogram. Wydatek faktycznie zbedny i mozna sie bez tego obejsc. Ja na przyklad winietki, zaproszenia, menu i inne papeterie robie sama Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: poligrafia: menu 10.02.10, 16:34 Dzięki za pomoc jak zwykle zdania podzielone A co powiecie na jedna większą wizytówkę z imionami i nazwiskami osób siedzącymi przy danym stole? Każdy usiądzie na którym miejscu będzie chciał(mieliśmy tak na studniówce). Jakoś nie bardzo pasuje mi ten plan stołów(ze względów cenowych) ani same winietki na okrągłych stołach. Sama niestety nie mam uzdolnień,żebym mogła zrobić to sama. Chcę też by druk i papier był w przypadku zaproszeń, menu itp. taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: poligrafia: menu 10.02.10, 19:19 To też dobry pomysł. A dużo będzie osób? Możesz jeszcze kogoś poprosić (rodzeństwo, świadków, bliskich przyjaciół, czyli tych, którzy chętnie w czymś pomogą bez nastawienia ja tu jestem gościem), aby pokierowali ludzi do właściwych stolików. Co do własnoręcznego wykonywania menu/winietek itp. nie trzeba mieć do tego specjalnych zdolności. Ja mam z naszym zdjęciem (obrobionym w darmowym programie z sieci), za darmo można też ściągnąć ozdobne czcionki. Papier ozdobny nie jest drogi, trzeba tylko mieć dostęp do drukarki, która wydrukuje na grubszej gramaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: poligrafia: menu 10.02.10, 19:33 Myślę,że dopisze ok 90 gości( w tym dzieci). Drukarkę posiadam, ale bardzo zależy mi na druku woskowym. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: poligrafia: menu 10.02.10, 19:33 Jeśli tylko nie masz wielgachnej sali i kilkunastu stołów, to ten pomysł ze zbiorową wizytówką jest bardzo dobry i bez planu może się obejść. Odpowiedz Link Zgłoś