Dodaj do ulubionych

fotograf nie-profesjonalista

21.02.10, 23:44
Ze względu na to, że nasz budżet weselny jest mocno ograniczony, nie
zatrudniamy profesjonalnego fotografa. Chcemy zamiast tego poprosić o robienie
zdjęć (w ramach prezentu ślubnego) jedną z naszych koleżanek, która zajmuje
się fotografią jako hobby, ale jej prace są całkiem niezłe.
Chciałabym zapytać osób, które zdecydowały się na takie rozwiązanie, czy się
sprawdziło? A może jednak żałujecie braku "prawdziwego" fotografa?
Obserwuj wątek
    • najta Re: fotograf nie-profesjonalista 21.02.10, 23:55
      Wypowiem się za miesiąc wink U nas zdjęcia będzie robiła siostra narzeczonego. A
      to dlatego, że w moim mieście fotografowie robią baardzo przeciętne zdjęcia w
      kościele. Takie to i ja bym zrobiła. A życzą sobie za to grube pieniądze. A w
      rodzinie mamy takich utalentowanych fotograficznie smile
      • freciczka Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 09:33
        My właśnie tak zrobiliśmy i jesteśmy baaaardzo zadowolenismile
        Mieliśmy dwoje fotografów - kuzynkę i kuzyna, obydwoje uzdolnieni. Widzieliśmy
        wcześniej ich prace (co prawda ślubnych nie mieli, bo to póki co amatorzy) i
        uznaliśmy, że warto zaryzykować.
        Jeśli podoba Ci się to co koleżanka do tej pory zrobiła to się nie zastanawiaj!
    • budyniowa123 Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 09:55
      my też nie zatrudnilismy fotografa (na ceremonię i wesele) Nie żałujemy. Mamy
      milion zdjęć, od całej rodziny. Dwie czy trzy osoby robiły na prawdę
      profesjonalnym sprzętem i zdjęcia są bardzo ładne.

Aha: w USC podeszła pani, która tam sobie wyraźnie dorabia, zapytała, czy chcemy
      zdjęcia. Zgodziliśmy się (nie musieliśmy ich potem brać). Ale to też jakieś
      grosze kosztowało, więc wzięliśmy, bo było kilka fajnych ujęć.

Sesję po ślubie zrobił nam znajomy, profesjonalny fotograf, za duuużo mniejszą
      cenę niż standard.
      • freciczka Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 10:08
        Korzystając z okazji pochwalę się naszym plenerem zimowymsmile

PLENER ZIMOWY
        • monikapers Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 11:58
          takie wlasnie zdjecia slubne lubie! bravo Freciczka! naturlane, spontaniczne,
          PRAWDZIWE, nie przerysowane, podkolorowane, w wymuszonych pozach i dziwacznych
          miejscach, usmiech, klasyczne ujecia i Wasze uczucia tworza klimat i urode tych
          zdjec, wszystkiego dobrego!
        • blue.bluebell Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 13:25
          Chyba jeszcze nie miałam okazji, to teraz:
          - miałaś moim zdaniem absolutnie niesamowicie idealnie skomponowaną
          stylizację! ten płaszczyk i sukienka - włosy - całokształt! super. W
          ogóle Wasz pomysł na ślub bardzo fajny. Pozdrawiam i gratuluję smile

(Żeby nie było, jednak te buty... ja bym dała inne, no ale to ja; nie
          bardzo pasują mi do śniegowych zasp - jakieś inne też do pleneru bym
          dała, no ale jak mówię, to tylko moje zdanie, a Wy i tak
          wyglądaliście świetnie!)
        • azjahavana Fretka:-) 22.02.10, 14:40
          Obcięłaś włosy? smile
          Ja czekam na zdjęcia z Madery. Swoją droga to wróciliście w ostatniej
          chwili.. teraz powódź sad
          • freciczka Re: Fretka:-) 22.02.10, 15:07
            Obcięłam od razu po powrocie z podróży poślubnej - to jest moja "normalna" fryzurasmile Zapuszczałam włosy od czerwca żeby mieć z czego zrobić fryzurę ślubną więc się mocno namęczyłam.
            Wklejam tutaj fotki z Madery, bo już nie chce mi się odgrzebywać swojego wątku. Jak dostanę trochę podrasowane fotki z pleneru z Madery to też umieszczę.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bf/qd/ohtk/othbT10y0aUq6bmmmB.jpg

ZDJĘCIA Z MADERY

PS. masakra na Maderze - jesteśmy w szoku, bo naprawdę mają niesamowite zabezpieczenia przeciwpowodziowe. Jak tam byliśmy to też była ulewa, ale zalało tylko wschodnią część wyspy i tak naprawdę szybko sobie ze wszystkim poradzili, a teraz to nie wiem ile się będą odgrzebywać!!
    • zia86 Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 10:13
      Jeśli widzieliście te prace i się wam podobają to ok. Pamiętajcie
      jednak, że normalna fotografia a fotografia ślubna rządzą się innymi
      prawami, np. do zdjęć z kościoła potrzeba nie tylko umiejętności ale
      także sprzętu żeby nie wyszły ciemne. Również zdjęcia reportażowe z
      wesela to ciężka praca, przy ciągle dynamicznej sytuacji,
      zmieniającym się świetle itd.
      Uważam również, że koleżanka powinna być gościem a nie fotografem na
      waszym ślubie. Będzie się stresowała, czuła odpowiedzialność. Poza
      tym to bardzo ważna pamiątka chcecie ryzykować może lepiej oszczędzić
      na czymś innym? Jednak wybór należy do was. smile
      • paskud_agg Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 11:18
        zia86 napisała:
        >np. do zdjęć z kościoła potrzeba nie tylko umiejętności ale
        > także sprzętu żeby nie wyszły ciemne.

Zia poruszyła bardzo ważną kwestię. Bardzo istotne jest jakie zdjęcia zrobione przez tę osobę widziałaś. Zdjęcia w parku czy na plaży robi się zupełnie inaczej niż zdjęcia we wnętrzach. Bardzo ważna jest umiejętność pracy z lampą błyskową, a nie jest to takie proste, jak się wydaje, zwłaszcza na ślubie, gdzie na pierwszym planie masz PM w bieli, a chcesz też mieć jasne tło. To dość trudne warunki oświetleniowe dla amatora i wymagają dobrego sprzętu i znajomości paru trików (nie mam na myśli obsługi fotoszopasmile). Często jet tak, że człowiekowi wydaje się, że w jakimś wnętrzu jest jasno, a tu niespodzianka, bo światłomierz pokazuje, że w jasnym pomieszczeniu jest trzydzieści dwa razy ciemniej niż na jasnym dworze i trzeba umieć te braki odpowiednio zrekompensować fotografując.
        Nie chcę jednak powiedzieć, że powinnaś rezygnować z amatorskich zdjęć. Po prostu zobacz jak koleżance wychodzą zdjęcia na spotkaniach i imprezach (we wnętrzach, zwłaszcza w klubach, które są większe niż przeciętne polskie M wink) i na tej podstawie będziesz mieć wyobrażenie jak mają szansę wyglądać Wasze zdjęcia ślubne.
        Na koniec powiem jeszcze, że ja też będę prosić koleżankę amatorkę i kolegę amatora o zdjęcia z ceremonii smile
      • pszczzola Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 12:20
        > Uważam również, że koleżanka powinna być gościem a nie fotografem
        na
        > waszym ślubie.

Ja bym nie miala nic przeciwko aby robic zdjecia z
        przygotowan/ceremoni/poczatku wesele/oczepin/pelnerowe swojej
        bliskiej przyjaciolce. Robiac to i tak miala bym czas na zabawe i
        czula bym sie jak gosc (i prezent bylby mily). Nie bylo by tak
        fajnie gdyby poprosila mnie abym przez cale wesele ganiala z
        aparatem, ale i na to bym sie zgodzila jesli byla by to bliska mi
        osoba.
    • foczkaka Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 10:27
      U nas fotografowała moja siostra. Powiem na początku że wcale nie uwazam żeby
      miała szczególne zdolności w tym kierunku wink Często sama jako totalna amatorka
      robie lepsze zdjecia od niej ;P Ale miała bardzo dobry sprzęt, którym umie się
      posługiwać i zdjęć robiła mnóstwo. Z prawie półtora tysiąca fotek ktore zrobiła
      podczas przygotowań, slubu i wesela wybrałam ok 400 takich które mi się
      podobały, fajnie ukazywały emocje, a około 100 takich które nadawały się do
      super-pamiątkowego albumu.

Jesli kogoś stac i ma możliwość to pewnie fajnie mieć sprawdzonego naprawde
      dobrego fotografa. Ale jesli ma się do wyboru pośledniego fotografa z małego
      miasteczka albo kogos z rodziny czy znajomego dla kogo to jest pasją, to myślę
      że ta druga opcja jest duzo lepsza.
      • gryzikiszka Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 12:06
        A ja bym proponowała się upewnić, czy w kościele nie wymagają, aby osoba robiąca zdjęcia miała na to licencję (kuria takie organizuje - specjalnie dla fotografów ślubnych). Niektórzy księża tego wymagają, więc lepiej nie mieć potem niemiłej niespodzianki.
        • zia86 Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 13:10
          O właśnie zapomniałam o tym. U nas np. wymagają.
          • foczkaka Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 13:21
            U nas pytali o licencję, ale czepiają się tego raczej tylko przy profesjonalnych
            fotografach. Gdy powiedzielismy ze fotografowac bedzie osoba z rodziny za która
            w jakims sensie reczymy, i ze bedzie to tylko jedna osoba a nie poł rodzinki
            latajacej po kosciele to ksiadz nie miał uwag.
            • kattie7 Re: fotograf nie-profesjonalista 22.02.10, 14:49
              Dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile
              Wiem, że koleżanka jest dobra jeśli chodzi o zdjęcia reportażowe, a jeśli chodzi
              o zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych - byłyśmy na koncercie plenerowym
              po zmroku, gdzie oświetleniem były tylko reflektory sceniczne, i te zdjęcia
              wyszły jej nieźle, ale wiem, czy taka ilość światła da się porównać z wnętrzem
              kościoła.
              Liczę też po cichu na to, że nawet jak zdjęcia będą średnie, to będzie ich tyle,
              że da się coś wybrać - urok cyfrówek.
              Nie wiedziałam o licencji, dzięki za uwagę. Muszę spytać naszego proboszcza...
              freciczka - dołączam się do zachwytu zdjęciami, radość aż od was bije :
              • gizmoeasy Re: fotograf nie-profesjonalista 06.06.10, 22:50
                osobiście nie wybrałabym amatora
                ślub ma się raz w życiu, nie powtórzymy go jeśli coś pójdzie nie tak
                nie wybaczyłabym sobie gdybym nie miała pięknych zdjęć z tego dnia jako jedynej
                pamiątki
                odżałowałabym inne rzeczy ale dobry fotograf musi być

niestety doświadczenia moich znajomych są wciąż identyczne, gdyby mogli cofnąć
                czas to wzięliby profesjonalistę
                niestety nie każdy kto robi piękne zachody słońca czy motylki na kwiatkach
                potrafi zrobić dobre zdjęcie ślubne w trudnych warunkach oświetleniowych (była o
                tym mowa powyżej)
                nie wspomnę o tym, że jeśli to amator który nie ma pozwolenia na robienie zdjęć
                w kościele, to może okazać się że ksiądz mu zabroni robienia zdjęć i co wtedy
                zrobicie?
                nie dyskutuję z estetyką i tym co się komu podoba, bo to rzecz gustu,
                ja taniego i dobrego jeszcze nie znalazłam...
                • kattie7 Re: fotograf nie-profesjonalista 08.06.10, 15:21
                  tylko niestety nie stać nas na fotografa, za, powiedzmy 7 tysięcy.
                  Jakieś 1,5 - 2 tysiące moglibyśmy ostatecznie zapłacić, ale...to nie ma
                  sensu - moja koleżanka robi zdjęcia na poziomie mniej więcej
                  profesjonalistów, którzy sobie tyle życzą.
                  Zdaję sobie sprawę, że ślub to "ten jedyny dzień" ale nie zmienia to
                  prozaicznego faktu braku gotówki. Wiemy, na co nas teraz stać, zdajemy
                  sobie sprawę z konieczności pewnych ograniczeń i nie mamy zamiaru
                  czekać 5 lat aż będzie nas stać na dobre fotosmile
                  • anoussshka Re: fotograf nie-profesjonalista 08.06.10, 20:10
                    Zgadzam sie w 100%. Z jednej strony fajnie, gdy goscie moga sie bawic... ale jestem pewna,ze bliskie osoby chetnie pomoga. Oczywiscie, ze profesjonalny fotograf za kilka tysiecy zrobi piekne zdjecia, ale jesli nie ma na to miejsca w budzecie to lepiej poprosic uzdolniona koleznake niz placic 1-2tys za zdjecia na amatorskim poziomie...
                  • jop Re: fotograf nie-profesjonalista 09.06.10, 09:43
                    Przecież bez problemu znajdziesz profesjonalistę za tyle. Naprawdę
                    nie wszyscy kasują 7 kilozłotych.
                  • gizmoeasy Re: fotograf nie-profesjonalista 13.06.10, 22:48
                    kattie, nie każdy bierze 7 tysięcy, to kwestia tego jaki zakres usług Was interesuje
                    jestem przekonana, że znaleźlibyście fotografa za kasę którą dysponujecie, który
                    naprawdę profesjonalnie zajmuje się fotografią, trzeba naprawdę dobrze poszukać wink

może pójdźcie na kompromis i część zlećcie profesjonaliście a część zrobi Wam
                    koleżanka?
                    zawsze będziecie mieli gwarancję że choć połowa zdjęć będzie fajna wink
                    osobiście profesjonalistę wzięłabym do kościoła
                • jamesonwhiskey Re: fotograf nie-profesjonalista 08.06.10, 18:12
                  > nie dyskutuję z estetyką i tym co się komu podoba, bo to rzecz gustu,
                  > ja taniego i dobrego jeszcze nie znalazłam...

generalnie jestem za klasycznym portretem , jako ta cala niby pamiatka ze slubu
                  bo to sobie postawie na kominku
                  te wszytkie sesje co to jedno wyglada zza brzozki, albo siedza na lawce jedno z
                  obrazona mina, nie rozumiem tego,
                  a juz najwieksza beka to te w wodzie "panna mloda udajaca lilie" heh
                  ale jak ktos ma ochote no to pewnie ze mozna
                  jednak troche przerost formy nad trescia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka