Dodaj do ulubionych

Menu do oceny

02.04.10, 17:44
Jeśli pamiętacie mój wątek dot. opłaty za "talerzyk" dla obsługi będziecie wiedzieć dlaczego zdecydowałam się na zmianę lokalu. Mam teraz na oku inny lokal z nowym menu, które mnie za bardzo nie przekonuje...poza tym zupa jest potraktowana jak przystawka? Poradźcie coś, bo z tego co wiem, to można się dogadać w sprawie potraw - z drugiej strony jeśli coś zaproponuję "od siebie" czy zamiast czegoś, to nie wiem, jak to będzie smakować i czy w ogóle umieją dobrze to przyrządzić...eh...

Przystawka: Zapiekana zupa cebulowa .
Obiad:
Roladki z kurczaka z farszem warzywnym
Pieczona kaczka w żurawinie
Polędwiczki wieprzowe szpikowane szparagami
Duszona wieprzowa z oliwkami po prowansalsku.
Dodatki:
Ziemniaki z wody z koperkiem
Kluski śląskie z dziurką
Kluseczki przysmażane
Chipsy ziemniaczane z pieca
Zestaw 4 surówek
Warzywa blanszowane
Sos pieczeniowy
Sos cygański
Pieczarki "na biało"
Deser:
Krem karmelowy w sosie czekoladowym

To mi się podoba... po czym następuje zgrzyt, bo zimna płyta to w zasadzie różne rodzaje szynki prosto ze sklepu i serów - tak samo...
a i jeszcze śledź w śmietanie i warzywa konserwowe...ja chciałabym sobie zażyczyć w ramach płyty schabu ze śliwką i/lub morelą, może jakiś karczek, więcej ryb,jakieś sałatki ... i coś innego niż na I gorące danie flaki/barszcz z krokietem a na 2 żurek w chlebie

Jak sądzicie - ułożyć własne menu i liczyć, ze wszystko będzie ok, czy szukać innego (trzeciego) lokalu?
Obserwuj wątek
    • lvivianka Re: Menu do oceny 02.04.10, 18:13
      A moze wybierzcie sie do lokalu w ktorys dzien i zamowcie jakis
      posilek - po jakosci zobaczycie, czy maja tam zdolnych kucharzy.
      Kucharz, jezeli umie dobrze przyzradzic jakas potrawe z karty.
      powinien raczej poradzic sobie ze wszystkim.
      My wlasnie tak planujemy, bo mamy na oku dwa lokale, aniestety
      watpimy w umiejetnosci kucharzy z zagranicy, dlatego wolimy
      sprawdzic osobiscie.
      Co do menu - moze ktos sie pomylil z ta zupa jako przystawka?
      Uderzyla mnie tez za mala roznorodnosc dodatkow (ziemniaki etc).
      • misself Re: Menu do oceny 02.04.10, 21:11
        lvivianka napisała:
        > Co do menu - moze ktos sie pomylil z ta zupa jako przystawka?

Ale to nie jest po prostu zupa, tylko zupa cebulowa zapiekana z serem w
        kokilkach, podawana z grzanką. Jest to podobna przystawka jak nasz rodzimy
        barszcz z krokietem, gdyby barszcz dało się zapiekać w kokilkach smile

Mnie się to menu podoba, ale propozycja zimnej płyty beznadziejna - wędliny i
        sery ze sklepu to można na półmetku w gimnazjum podawać, a nie dorosłym ludziom
        na weselu. Powalcz o coś ciekawszego smile
        • lvivianka Re: Menu do oceny 03.04.10, 11:08
          Wiem, wiem Miss smile Ale wg mnie zupa cebulowa jest dosc sycaca i w zwiazku z tym
          nadaje sie raczej na danie glowne. Przystawka powinna raczej pobudzac apetyt:
          jakies carpaccio, mala porcja bazanta etc. Kojarzy mi sie tez, ze przystawki
          raczej nie maja formy plynnej, ale tu akurat moge sie mylic, bo nie mam przy
          sobie swojego eksperta akurat. smile
    • zia86 Re: Menu do oceny 02.04.10, 18:16
      Ja jestem przeciwna zimnej płycie w postaci serów i wędlin ze sklepu.
      Przecież jest tyle fajnych zimnych przekąsek wegetariańskich i
      mięsnych, do tego można wziąć różne ciekawe sałatki jakieś fajna
      lekkie dania z ryb itd.
      Menu obiadowe wygląda fajnie ale moim zdaniem nie zdołasz się tak
      dogadać z lokalem, żeby 3/4 menu(bo rozumiem, że inne ciepłe dania
      też chcesz wymienić?) było twojego pomysłu. A oni jeśli czegoś nie
      robili i nie robią na co dzień to prawdopodobnie nie potrafią tego
      dobrze zrobić.
      Także ja bym szukała innego lokalu z ciekawszym menu.
      • lvivianka Re: Menu do oceny 02.04.10, 19:00
        Zia, o ile w przypadku zimnej plyty masz 100 % racje, to mylisz sie zupelnie w
        przypadku menu.
        DOBRY kucharz potrafi przyrzadzic dobrze kazda potrawe. To nie jest tak, ze ma
        wyuczony jakis zestaw - aby zostac naprawde swietnym specjalista w tym fachu
        potrzeba duzej wiedyz i praktyki w zawodzie.
        • konface Re: Menu do oceny 02.04.10, 22:00
          Myślę, że z umiejętnościami może nie być problemu, za to z ceną - tak, bo lepsza
          zimna płyta po prostu kosztuje...
          Ale powalczyłabym, bo to strasznie rozczarowujące, jak po super obiedzie (na
          który i tak nie da się zjeść więcej, niż się da wink) wjeżdżają byle przekąski...

Obcięłabym trochę obiad - tzn. zostawiłabym 3 mięska i 3 dodatki. Za to
          dodałabym coś suruwkowo - sałatkowego. A już na pewno warto się dogadać, co to
          za 4 surówki, bo jak znam polskie zwyczaje, to może być kapusta biała, kapusta
          czerwona, kapusta kiszona i kapusta pekińska - wrrr! wink

Zgadzam się, że warto odwiedzić lokal jako zwykli goście. Moi znajomi mieli taką
          zasadę, że zamawiali kawę i sałatkę grecką - jak była z kapustą pekińską (nie
          żartuję! są knajpy, gdzie tak jest!), to uciekali natychmiast, bo to znaczy, że
          knajpa jedzie na najtańszych wersjach i takich wtop może być więcej.

Walczcie dzielnie! smile
    • justyna111.1 Dziewczyny, czy mogę liczyć na Was? 02.04.10, 21:57
      Postanowiłam jednak wybrać tę restaurację ze względu na klimat i bliskość kościółka w którym zamierzamy ślubować. Podejrzewam, że jest takie menu ślubne, ponieważ jest to dość uboga okolica, więc taka opcja jest wybierana - jest po prostu tania. Właściciel nie krył również, że zazwyczaj po obiedzie goście są już na rauszu, więc państwo młodzi zakładają na wstępie, że będzie gościom wszystko jedno, co zjedzą. Specjalnie nie piszę gdzie to,żeby nikogo nie urazić, ale w tych okolicach ciągle za szczyt wyrafinowania uważa się zabawy z przekładaniem jajka przez nogawkę i pompowania baloników. W restauracji jedzenie jest świetne- kucharze naprawdę się starają. Na co dzień można tam zjeść dania typu spagetti czy najlepszą pizzę w okolicy. Proszę o pomoc z tym menu - czy przystawka jest ok? Ja chciałabym, żeby była podana w czasie, gdy nas nie będzie - tzn. kiedy pojedziemy do domu "z błogosławieństwem" - taki lokalny zwyczaj, że państwo młodzi zamiast wprost na salę jadą do domu, w którym zamieszkają po ślubie. Czy sądzicie, ze po przystawce (ślub jesienią - stąd pomysł na ciepłą przystawkę) należałoby powtórzyć zupę - jakąś lekką tym razem???Taka propozycja padła ze strony restauracji, ale nie padło konkretnie co...Domyślam się, że zupa-krem odpada...Rosół to chyba nie bardzo? A może wiecie co to są "kluseczki przysmażane" albo "Chipsy ziemniaczane z pieca", ze o "pieczarkach na biało" nie wspomnę ... Dzięki za pomocsmile
      • lvivianka Re: Dziewczyny, czy mogę liczyć na Was? 03.04.10, 11:11
        Ja bym jednak zmienila przystawke. Pomine szczegol, ze nie wszyscy lubia zapach
        i smak cebuli, ale ogolnie jest wg mnie za ciezka. Ludzie nawet jezeli ja
        zjedza, nie beda mieli ochoty na obiad, bo sie po prostu nasyca. Zapiekany ser z
        wierzchu i grzanki robia swoje. Co do wymienionych przez Ciebie potraw, zapytam
        pozniej mojego N i napisze. smile Pozdrawiam swiatecznie!
        • lvivianka Re: Dziewczyny, czy mogę liczyć na Was? 03.04.10, 22:15
          Napisze jutro, bo niestety N wrocil z pracy i padl smile nie mialam serca go meczyc wink
      • lvivianka Re: Dziewczyny, czy mogę liczyć na Was? 05.04.10, 17:14
        Hej smile N mowi, ze kluseczki to pewnie po prostu kluski slaskie podsmazone na
        patelni, chipsy to talarki podpiekane, a pieczarki na bialo pewnie sa w
        smietanie. Aczkolwiek tego ostatniego nie jest pewien. Pozdrawiam smile
    • kol.3 Re: Menu do oceny 04.04.10, 08:03
      Pierwsze słyszę o zupie na przystawkę. Obiad podaje się w sekwencji
      przystawka-zupa-danie główne- deser. Danie główne jest mało
      urozmaicone, powinna być ryba do wyboru zamiast dwóch dań drobiowych, i
      jeżeli już, danie wołowe w miejsce jednego dania wieprzowego (są dwa)
      W ogóle widziałabym danie główne jako: ryba, drób, wołowina,
      wieprzowina, danie warzywne. Desery dwa do wyboru np. krem i mus
      owocowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka