Gość: Ika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 07:28 Pierwszy raz będę świadkiem na ślubie kościelnym. Nie wiem czy świadek ma jakieś specjalne obowiązki? Jak było u innych? Ika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zzzytkaaa Re: Świadek na ślubie 02.03.04, 13:25 najlepiej zapytaj pannę mlodą . ona Ci powie w czym bedzie potrzebowała Twojej pomocy. u mnie śwadkowa odbierała kwiatki podczas życzeń, a potem już nic nie musiała robić (o ile dobrze pamiętam). w trakcie wesela zachęcała do tańca i tyle.... nie daj się wrobić w zbyt wiele obowiązków, bo wcale się nie pobawisz... mój mąż to przeszedł, a przy nim i ja... Odpowiedz Link Zgłoś
cannella Re: Świadek na ślubie 02.03.04, 18:14 Pierwszy i podstawowy obowiązek, to podpisujesz się "w dokumentacji" jako ... świadek właśnie . Reszta zależy od ustaleń z Parą Młodą, miejscową tradycją i Twoim do niej podejściem. Nie wiem, czy pytasz tylko o samą uroczystość w kościele, czy ogólnie o całość, z weselem włącznie. Ja świadkowałam dwa razy. Raz, oprócz podpisania dokumentów, nie miałam żadnych innych obowiązków - podczas samej uroczystości, bo wcześniej okazało się, że "przecież to druhna dekoruje samochód," co mnie trochę zdziwiło. Za drugim razem dbałam jeszcze o ułożenie welonu Panny Młodej, bo był długi i się zawijał. Oprócz tego aktywnie uczestniczyłam w częstowaniu gości tortem krojonym przez Państwa Młodych. Pozdrowienia, Cannella Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Świadek na ślubie 28.03.04, 18:03 podpycham: czy świadek na ślubie kościelnym MUSI spełnić jakieś obowiązki religijne (typu komunia, zaświadczenie z parafii)? i czy tradycją jest "próba" przed weselem (przejście orszaku itd.)? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś