Dodaj do ulubionych

Jaki krój sukni do takiej figury...

02.09.10, 09:00
Wiem, wiem, jest pełno takich poradników, ale zazwyczaj zbudowane na zasadzie:
suknia taka i taka - najlepsza dla figury takiej i takiej. Albo: jeśli masz
szerokie ramiona to nie noś tego i tego. Zazwyczaj nie ma więc żadnych rad dla
niektórych rodzajów figury.

Ja chciałabym trochę ten schemat odwrócić: podać przykład figury i wypytać
szanowne Panie, który krój byłby najlepszy, najbardziej odpowiedni, najlepiej
ukrywający wady i eksponujący zalety. Te, które mają już pierwsze przymiarki
za sobą i te, które sprawnie wyłapują wszelkie modowe wpadki/sukcesy z
pewnością będą potrafiły coś doradzićsmile Proponuję więc stworzyć wątek z
przykładami dla tych, które dopiero rozglądają się za suknią i nie wiedzą, w
którym kierunku powinny patrzećsmile) Wątek zbiorczy, bo tego typu posty
oczywiście już były na forum, ale może warto zebrać to do kupysmile

Pozwolę sobie zainaugurować w poście poniżej, proszę o jakieś rady (bo ja ani
nie mierzyłam, ani nie mam jakiegokolwiek "modowego" zmysłu). Proszę też
Panie, które już wybrały sobie suknie o wrzucenie opisów swojej figury i
dokonanego wyboru - dla przykładu dla potomnychsmile
Obserwuj wątek
    • iminlove 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi;) 02.09.10, 09:12
      164 cm wzrostu, więc niezbyt dużo, no i nogi przez to krótkie i niezbyt ładne.
      Bardzo jednak zyskują po obuciu ich w 10cm szpilki. Wysoki obcas nie jest
      problemem.

89-60-89 - wąska talia, szerokie biodra, dosyć kobieca sylwetka. Biust -
      przeciętne 75 B/C (błagam Panie z lobby biuściastych o nie bicie mnie za podanie
      takiego rozmiaru... btw: czy ktoś korzystał może usług z brafitterek, które mają
      sklep bodajże w Złotych Tarasach?smile). Biust w dobrze dopasowanym gorsecie
      sprawia wrażenie dosyć dużego (z uwagi na wąską talię).

Inne: długie, brązowe włosy, szaroniebieskie oczy, nieco pyzata twarzsmile

Wymagania: gorset bez ramiączek odpada. Do kościoła musi być wersja "przykryta",
      suknia nie powinna też straszyć babć i cioć zbyt dużym dekoltem i biustem a la
      p. Liszowska.

Jakie suknie byłyby najlepsze? smile

Pozdrawiamsmile
      • paskud_agg Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 09:23
        iminlove napisała:

> 89-60-89 - wąska talia, szerokie biodra, dosyć kobieca sylwetka. Biust -
        > przeciętne 75 B/C (błagam Panie z lobby biuściastych o nie bicie mnie za podani
        > e
        > takiego rozmiaru... btw: czy ktoś korzystał może usług z brafitterek, które maj
        > ą
        > sklep bodajże w Złotych Tarasach?smile)

Spokojnie, nikt Cię nie zje smile Obstawiałabym raczej okolice 65F niż 75B/C. W
        Tarasach (LiParie) jest ponoć całkiem fajny bra-fitting.

Co do sukni, to chyba pasowałyby Ci wszystkie modele podkreślające talię (empire
        nie, ale rybkę bym już na Twoim miejscu zmierzyła). Nie szła bym w kroje mocno
        "napompowane" i bezowate, ale raczej w coś prostego i wysmuklającego. Jeśli
        możesz założyć wysoki obcas, to super (ja bym nie dała rady do rana).
        • iminlove Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 09:35
          No właśnie boję się takiej typowej "księżniczki" - trudno ocenić w lustrze, czy
          nie wygląda się jak beza...smile
          Dzięki za pomocwink

Co do obcasów - wytrzymałabym spokojnie, chociaż z drugiej strony chodzenie po
          śliskich powierzchniach w stylu parkiet czy płytki jest męką, więc musiałabym
          się jednak zastanowić. Gdyby wszędzie była wykładzina, byłoby superbig_grin
          • martina.15 Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 11:41
            iminlove nie boj sie ksiezniczki, naprawde- ja poszlam z najbardziej krytyczna i
            najbardziej szczera moja przyjaciolka na przymierzanie. nie dosc, dziewczyna
            jest jak najbardziej przeciwkoksiezniczkowa ale widzac mnie- 157 cm, nie za
            dlugie nogi, kwadratowa sylwetka, piersi mniej wiecej te same ale brak wciecia w
            talii- w typowej (ale tez nie wybuchajacejna boki) princesce odpadla, ja zreszta
            tez- swietnie podkreslala i poprawiala cala sylwetke. nie boj sie tylko sprobuj,
            moze z taka sama przyjaciolka jak ta moja smile
            • iminlove Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 11:47
              Spróbować z pewnością spróbuję - chociażby po to, żeby zobaczyć jak to jest w sukience rodem z bajki Disney'a smile Ale
              mam opory... No i boję się, że nie zobaczę się w lustrze, że perspektywa będzie taka, że będzie wyglądało dobrze, a
              później zobaczę siebie na zdjęciach i będę żałowaćsmile
      • zabciap Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 10:30
        Mam w biuście tyle co ty i powiem Ci że ostatnio kupowałam stanik bardotke do sukni ślubnej w rozmiarze 60F smile a
        tez wcześniej myślalam że noszę 75c big_grin
        • lvivianka Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 11:00
          tez sadze, ze dobrze Ci bedzie w rybkach smile
          • lvivianka figura do A 02.09.10, 11:05
            jak sie okazuje ja mam taka, dluugo chcialam miec rybke,ale wygladalam w niej
            jak idz stad nie wracaj sad
            najlepiej jest mi w leciutkim A, o dziwo w gorsecie bez ramiaczek,
            jestem raczej wysoka (171 cm), waze ok 52 kg, biust 70 C, z nog dlugosci jestem
            zadowolona
            niestety nie mam kobiecej figury: tzn gora jest ok tongue_out ale juz bioder nie mam
            wcale i wyraznie zaznaczonej talii, tzn jakas tam jest, ale na pewno nie jest to
            klepsydra, pupe tez mam MALA , a nawet bardzo wink
            suknie mam wybrana taka:
            https:///wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0510/peonia8e50.jpg
      • zazulla Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 12:08
        iminlove napisała:

> 89-60-89 - wąska talia, szerokie biodra, dosyć kobieca sylwetka. Biust -
        > przeciętne 75 B/C

I tu mnie zaswędziały palce...

> (błagam Panie z lobby biuściastych o nie bicie mnie za podanie
        > takiego rozmiaru...

...ale doczytałam resztę smile To jaki rozmiar masz na prawdę?

> btw: czy ktoś korzystał może usług z brafitterek, które mają
        > sklep bodajże w Złotych Tarasach?smile).

To zależy co chcesz zrobić. Ustalić swój "prawidłowy" rozmiar czy znając go
        pójść na zakupy?
        • krapheika Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 12:52
          bedzie ci dobrze w sukienkach ktore podkreslaja talie i gladkich dolach ktore wysmukla sylwetke,
          wydluza nogi.
          • krapheika to i ja dorzuce opis mojej figury 02.09.10, 12:58
            do watku, a cobig_grin
            160cm bez kapelusza
            biust 104cm/ zabijcie mnie ja tam nosze 75D/E big_grin
            talia 65
            tylek 93cm
            jedyny mankament worek skorny na wysokosci bikini,wynik ciazy

i co polecaciewink
            • zazulla Re: to i ja dorzuce opis mojej figury 02.09.10, 14:43
              Chyba bardziej widoczny będzie Twój post jakbyś zmieniła tytuł na swoje dane.
              • krapheika Re: to i ja dorzuce opis mojej figury 02.09.10, 16:07
                eee tam dziewczyny doczytaja jak beda chcialybig_grin
                • maddalena81 Re: to i ja dorzuce opis mojej figury 04.09.10, 19:37
                  Doczytalam. Wymsylilam Ci sukienke. Zaraz wysle zdjecie na maila.
        • iminlove Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 13:58
          Gdybym znała swój rozmiar, nie wystawiałabym się w ten sposób na odstrzałwink Chcę ustalić rozmiar i
          kupić odpowiednią bieliznęwink
          • zazulla brafitting 02.09.10, 14:43
            Z informacji z netu wynika, że mają spory wybór ale też i ceny wysokie. W
            Warszawie jest wiele sklepów oferujących dobry brafitting, tu masz listę:
            stanikowamapa.prv.pl/
            O samy LiPerie możesz poczytać tutaj
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107770737,107770737,Li_Parie.html
            O imprezach brafittingowych w Polsce
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,101566537,101566537,Spotkania_bra_fittingu.html
            • iminlove Re: brafitting 02.09.10, 15:26
              Dzięki za linkismile

Mam tylko jedno pytanie... Imprezy?? Brafittingowe?? I jak to wygląda, przychodzi stado lasek, każda
              wyciąga swój biust sobie nawzajem staniki dobierają? smile) Bo taki obraz powstał w mojej głowie, jak
              przeczytałam o tych imprezachsmile)
              • zazulla Re: brafitting 02.09.10, 15:46
                Co innego impreza brafittingowa organizowana najczęściej przez
                sklep/dystrybutora a co innego zlot forumek.

Z racji, że swój rozmiar mam dawno ustalony a do stolicy mam daleko, jeżdżę na
                zloty i to też rzadko. Ale kiedyś byłam na perfekcyjnym dopasowaniu Panache (sto
                lat temu, organizował So Chic!, dawna Bellissima). Do dyspozycji było kilka
                modeli w pełnej rozmiarówce, przymierzalnie, brafitterki i dłuuuga kolejka smile
                Jesteś zmierzona, dostajesz orientacyjne rozmiary i później dopasowuje się
                rozmiar, który najlepiej leży.

To samo możesz zrobić w domu, zamrażając sporo kasy w zamówienie, które możesz
                oddać w ciągu 10 dni (niektóre sklepy akceptują 28 dni na zwrot). Jesteś stratna
                tyle co koszty wysyłki, ALE jest nie wiesz o co chodzi z dobieraniem rozmiaru,
                gubisz się w rozmiarach itd, lepiej pójść do sklepu z dobrą obsługą.
      • meg998 Re: 164 cm wzrostu, 50 kg, 89-60-89, krótkie nogi 02.09.10, 17:39
        Moim zdaniem w rybkach wyglądają dobrze dziewczyny o podobnych wymiarach jak
        Twoje, jednak bardzo ważne są proporcje - długość nóg i tułowia. Wydaje mi się,
        że będziesz dobrze wyglądała w sukienkach z paskiem, lub wyraźnie zaznaczoną
        talią i dalej w literkę A. Ważne, żeby dół nie był zbyt szeroki i odpada
        przedłużany gorset - ten pasuje raczej dziewczynom z krótkim tułowiem
    • deelux Re: Jaki krój sukni do takiej figury... 02.09.10, 16:39
      iminlove, widzę, że "rozmiarowo" jesteśmy podobne wink ja mam po 2-3cm więcej wink po
      krótkich przymiarkach zdecydowanie wybrałam "rybkę". "księżniczki" to zdecydowanie nie dla niskich
      dziewczyn. wygląda się w nich jak beza. niezależnie od rozmiaru.
      • iminlove Re: Jaki krój sukni do takiej figury... 02.09.10, 17:01
        No to teraz musisz wkleić zdjęciesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka