Dodaj do ulubionych

Biale golebie...

05.09.10, 17:20
Jak myslicie czy to dobry pomysl? Wpadla mi dzis do reki reklama firmy ktora zajmuje sie dostarczeniem
bialych golebi, dla panny mlodej i pana mlodego. Mialyby byc wypuszczone zaraz po wyjsciu z kosciola...
Spotkaliscie sie z takim "zwyczajem" i jak to ma sie w rzeczywistosci-w praktyce? Ladnie to wyglada?
Obserwuj wątek
    • stworzenje Re: Biale golebie... 05.09.10, 17:25
      niestety powiem,że brzydko - po prostu nie trawię tych ptaszysk i kompletnie nie
      pojmuję dlaczego one są symbolem szczęścia w małżeństwie.Wystarczy poczytać
      trochę o ich zwyczajach.
      • ni-ut Re: Biale golebie... 05.09.10, 17:33
        Ładnie wygląda na fotografii lub na odpowiednim ujęciu kamery.Na żywo szału nie
        robi za bardzouncertain
      • c2h5oh_i_ja Re: Biale golebie... 05.09.10, 19:08
        Też nie lubię gołębi. W niektórych krajach są uznawane za takie same szkodniki jak np. szczury i tak
        samo zwalczane. Ale wiem dlaczego są symbolem szczęścia w małżeństwie - bo łączą się w pary na całe
        życie i z tego co kojarzę chyba nawet po śmierci ptaka-partnera nie szukają drugiego tylko żyją
        samotnie.
    • iminlove Re: Biale golebie... 05.09.10, 18:18
      Ładnie. Dopóki nie obs**ją wszystkiego dookoła... smile
      • aneta-skarpeta Re: Biale golebie... 05.09.10, 18:29
        dokładnie

podobno, żeby nie srały to się je głodzi, ale to skolei niehumanitarne

tak czy siak lepiej sobie darowac
        • slupikk Re: Biale golebie... 18.09.10, 19:12
          racja, po ptaszyska mają się męczyć z okazji waszego pogrz... wesela smile
      • stworzenje Re: Biale golebie... 05.09.10, 18:39
        iminlove napisała:

> Ładnie. Dopóki nie obs**ją wszystkiego dookoła... smile
        >

hahahaha.
      • miska_nl Re: Biale golebie... 05.09.10, 19:02
        Tez o tym pomyslalam,ze moga po sobie zostawic "niespodzianke", na zdjeciach wyglada ladnie.
        Musze sprawdzic jaka cena tego "widowiska"...
        • iminlove Re: Biale golebie... 06.09.10, 02:28
          Ale serio to rozważasz?

W takim razie jako dodatkowy motyw proponuję parasole - dla PM i gości...
    • amberwind Re: Biale golebie... 05.09.10, 20:28
      Białe gołębie wypuszczane z rąk moga wyglądać absolutnie przecudnie!!! Zawsze to jakaś dodatkowa atrakcja dla Młodej Pary i dla gości. Ważne aby zadbać o piękne pudełko/kufer/klatkę z które są wypuszczane smile
      • arwena84 Re: Biale golebie... 06.09.10, 07:57
        Faktycznie, paskudne wszędzie srające ptaszysko może "wyglądać absolutnie
        przecudnie" i niesamowita to atrakcja, gołąb to taki unikatowy ptak...
    • deelux Re: Biale golebie... 05.09.10, 21:05
      A jaki jest cel wypuszczania tych gołębi?
      • afortunada Re: Biale golebie... 05.09.10, 21:08
        no jak to jaki? ku uciesze gawiedzi wink
        • sajolina Re: Biale golebie... 05.09.10, 21:30
          Mi się takie uwalnianie gołębi kojarzy z coroczną akcją uwalniania karpi do
          jezioratongue_out Osobiście nie trawię wszytskich udziwnień na weselach, pomysł z
          gołebiami też uważam za nietrafiony i kompletnie niepotrzebny nikomu do niczego.
          Zwierzęta są pewnie przerażone i skołowane (w końcu siedzą zamknięte w
          pudełku......). Poza tym bałabym się ptasiej "niespodzianki" na ubiorze swoim
          lub gości.
      • amberwind Re: Biale golebie... 05.09.10, 21:41
        Ekhmmmm ... wszelakie atrakcje sa ku uciesze Gosci i Mlodej Pary. Mozemy zadawac pytanie po co szpaler swiec w kosciele, po co sekstet smyczkow grajacy Ave Maryia, po co platki kwiatow na wyjscie z kosciola, po co balony, po co banki mydlane, po co atrakcje na weselu i po co multimdialne prezentacje i po co inne gadzety ... wink Tylko po co te pytania, jak odpowiedz jest jedna wink
        • deelux Re: Biale golebie... 05.09.10, 21:54
          Łe jeryy wink

Wiedziałam, że biznes około-weselny jest juz rozbuchany do granic możliwości ale te gołębie to
          mnie naprawdę zaskoczyły. Z jednej strony pisze się tu o tym, że ślub/wesel im skromniejsze tym
          bardziej z klasą. A z drugiej strony co któryś post czytam o kolejnych udziwnieniach, które szykują
          PM dla gości co by ich badziej rozbawić/rozweselić/rozerwać. Brakuje tylko szczudlarzy, klownów i
          baniek mydlanych.
          • miska_nl Re: Biale golebie... 05.09.10, 22:13
            deelux napisała:

> Łe jeryy wink
            >
            > Wiedziałam, że biznes około-weselny jest juz rozbuchany do granic możliwości al
            > e te gołębie to
            > mnie naprawdę zaskoczyły. Z jednej strony pisze się tu o tym, że ślub/wesel im
            > skromniejsze tym
            > bardziej z klasą. A z drugiej strony co któryś post czytam o kolejnych udziwnie
            > niach, które szykują
            > PM dla gości co by ich badziej rozbawić/rozweselić/rozerwać. Brakuje tylko szcz
            > udlarzy, klownów i
            > baniek mydlanych.
            >

Banki mydlane w np. Holandii sa bardzo popularne, coraz czesciej zastepuja one ryz...
            A co do golebi. Mysle,ze to musi wygladac ciekawie...
            W Holandii tez zauwazylam zwyczaj "uwalniania balonow". Kady z gosci dostaje po jednym i gdy
            tylko mlodzi wychodza z urzedu czy kosciola uwalniaja balony-widok niesamowity. Czaesem na takim
            balonie wypisuja wlasnorecznie krotkie zyczenia...
            • zoselin1987 Re: Biale golebie... 05.09.10, 22:16
              Za każdym razem jak widzę taki cyrk to mnie to śmieszy.
              Dla mnie żenada,ale zaraz się znajdą obrońcy,że ' de gustibus...'
              • miska_nl Re: Biale golebie... 05.09.10, 22:31
                zoselin1987 napisała:

> Za każdym razem jak widzę taki cyrk to mnie to śmieszy.
                > Dla mnie żenada,ale zaraz się znajdą obrońcy,że ' de gustibus...'

Wiesz tak to jest,ze nie kazdemu wszystko pasuje. Kazdy jak to mowia ma swoje...Ja np. dostaje
                odruchow wymiotnych jak slysze o wszystkich tych "zabawach weselnych"a to na oczepinach a to
                przed czy juz po...starzy slaniajacy sie na nogach z zamknietymi oczami obmacuja kolana innych
                slaniajacych sie pan i musza trafic ktora to wybranka...dla mnie to smiech na sali... no ale jak mowie
                -kto co lubi, wedlug uznania.
                Jak ktos chce zrobic z siebie pajaca to zrobi-bez Naszego poparcia-taka jest prawda.
            • jazz_ify Re: Biale golebie... 05.09.10, 22:17
              byłam na ślubie na który para młoda puszczała właśnie gołębie. nie podobało mi
              się. nie wspominając już, że potem jak oglądałam dvd z uroczystości to
              kamerzysta idealnie uchwycił moment jak gołąb wypuszczany z rąk panny młodej się
              zesrał. wink
    • mechantloup Re: Biale golebie... 06.09.10, 09:35
      Widziałam przedwczoraj na ślubie. Trochę bezsens. I szału nie robi.
      Raz, że te ptaki się jednak stresują jak je nowożeńcy międlą w rękach, dwa
      fruwać nie chcą, więc trzeba się zamachnąć i podrzucić, trzy, wszyscy wokoło
      nerwowo się rozglądają, czy nie zostaną obsrani, cztery, siedzą potem te
      ptaszyska smętnie na skraju najbliższego dachu.
      No i strasznie to kiczowato wygląda, zwłaszcza jak gołębica ma wystrzyżone
      piórka na ogonie, co by wyglądały jak wachlarz...
    • afortunada z tymi gołębiami lepiej uważać... 06.09.10, 13:05
      czasem, oprócz gołębi, można uwolnić coś jeszcze...

gołębie...
      • chomiczkami Re: z tymi gołębiami lepiej uważać... 06.09.10, 13:34
        Łuch. Mocne.
      • aretahebanowska Re: z tymi gołębiami lepiej uważać... 06.09.10, 13:39
        Mojego kolegę (pana młodego) elegancko os...ał. Ale to nie był gołąb gość tylko miejscowy i pewnie się wnerwił, że mu spokój zakłócamy.
        • krapheika Re: z tymi gołębiami lepiej uważać... 06.09.10, 15:23
          ja tam lubie wszystkie ptaszkibig_grin uwazam, ze to meczenie zwierzakow i nie podoba mi sie to.W dodatku golebie maja bardzo czesto pasozyty, takie biegajace bokiem male brzydalki ktore zywia sie krwia (nie znam nazwy) nie dotknelabym golebia za diabla ciezkiego;-P dla mnie najladniej wygladaja na dachu z dala ode mnie;-D
    • szosty.bieg Re: Biale golebie... 18.09.10, 20:11
      nie, nie nie!
      Po pierwsze to już było. Jak pierwsze koleżanki zaczęły wychodzić za mąż jakieś 10 lat temu, to prawie każda miała gołąbki.
      Po drugie niehumanitarne to.
      Po trzecie wiadomo co może pozostać po gołębiach wink
      A po czwarte czekam, aż ktoś wpadnie na pomysł wypuszczenia czegoś innego np. stada małp czy pary krokodyli co by było ciekawie i zadziwiająco !!
      • krapheika Re: Biale golebie... 19.09.10, 20:41
        Jesli nie chcesz mojej zguby krokodyla wypusc lubybig_grin sorry nie moglam sie powstrzymac, oczyma wyobrazni widze te krokodyle przed para mlodabig_grinbeda mi sie snic po nocach.
    • marenka.w Re: Biale golebie... 18.09.10, 20:24
      Moim zdaniem białe gołebie wypuszcane przez Noworzeńców są banalne aż do bólu. Przed naszym weselem też nam coś takiego proponowano. Powiedziałam kategoryczne nie.
      • mikadidi Re: Biale golebie... 19.09.10, 00:18
        ... na ślubie to męczenie zwierząt. Nie rozumiem tego gestu. O co w ogóle chodzi???
        • marta_an Re: Biale golebie... 20.09.10, 10:12
          Mojej znajomej zrobili prezent rodzice. Zamówili kominiarza który złożył Młodym życzenia i podarował owe gołębie, które Oni później wypuścili...
          Zależy co komu się podoba. Dla mnie żadna rewelacja.
          • prunilla Re: Biale golebie... 20.09.10, 14:59
            W dwoch widzianych wypadkach golabki byly "niespodzianka od rodzicow" i w obu tak samo przyjeta przez pare mloda - z mieszanymi uczuciami.
            No ale jesli sami sobie chcecie puscic to odwolam sie tylko do poczucia przyzwoitosci :
            nie jest dobrze uzywac zwierzat do uciechy gawiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka