Dodaj do ulubionych

Co przynosi szczęście?

13.09.10, 19:35
Jesteśmy strasznie pechowym narodem - gdzie się nie obejrzeć, to wszytsko pecha przynosi..... na ślubie perły nie, bo to pech, czarny strój nie, bo nieszczęście, kalie nie, bo to pogrzebowe kwiaty i pecha przyniosą tak samo jak i deszcz, świadkowa w ciąży nie, bo bezdzietność murowana, świadkowa zamężna nie, bo coś tam......

A tak z ciekawości pytam - co jest dobrą wróżbą na ślubie?
Obserwuj wątek
    • krapheika Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 19:38
      jak narzeczony nie ucieknie przedbig_grin
      • marenka.w Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 19:45
        krapheika napisała:

> jak narzeczony nie ucieknie przedbig_grin

Dokładnie, hehehe Osobiście brałam ślub nie znając prawie żadnych przesądów ślubnych i jestem szczęśliwą mężatką smile Po ślubie dowiedziałam się m.in. że panna młoda nie powinna mieć biżuterii z pereł, a ja nie uznaję innej biżuterii smile Miałam perły, ponieważ wyglądają uroczo smile
        • elske Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 20:55
          Ja wiedziałam że pecha przynosi samodzielne uszycie sukni ślubnej. Swoja suknie sama uszyłam, nawet perły wszywałam w kwiaty do sukni tongue_out. W przyszłym miesiącu 7 rocznica ślubu big_grin.
    • niebieski_lisek Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 20:54
      > na ślubie perły nie

To nie jest tylko polski przesąd.Chyba jest to związane z tym że perły symbolizują łzy.

> czarny strój nie, bo nieszczęście

A to w ogóle nie jest przesąd. Czarny strój na weselu, to występek na savuavivrze. Na pogrzeb też nikt nie ubiera się na jasno, ale nie chodzi o to, żeby nie przynieść szczęścia nieboszczykowi smile

Szczęście ma zapewnić "r" w nazwie miesiąca.
    • chomiczkami Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 20:56
      Deszcz przynosi szczęście, równo palące się świece, wystawienie butów na okno, chyba też pocałunek po wymianie obrączek. Zakryte buty (palce i pięty). Pomyłka w przysiędze małżeńskiej.
      Żeby było słodko: trochę cukru w bieliźnie zaszytego.
      Żeby bogato: pieniądze w kieszeni pana młodego i bucie panny młodej; chleb zaszyty tam gdzie cukier.
      • joann_80 Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 21:56
        moja mama jak się dowiedziala ze będę miała na sobie kaskadę pereł to prawie zeszła z tego świata wink
        nie wierzę w te wszystkie przesądy i szczerze przyzna ,że także nie wiem co "przynosi szczęście" wiem jedno,że jak przyjdzie kiedyś zapłakać to czy w perłach czy w złocie płacz wygląda tak samo wink
        • sajolina Re: Co przynosi szczęście? 13.09.10, 22:30
          Deszcz przynosi szczęście, równo palące się świece, wystawienie butów na okno, chyba też pocałunek po wymianie obrączek. Zakryte buty (palce i pięty). Pomyłka w przysiędze małżeńskiej.
          Żeby było słodko: trochę cukru w bieliźnie zaszytego.
          Żeby bogato: pieniądze w kieszeni pana młodego i bucie panny młodej; chleb zaszyty tam gdzie cukier.

Boskiesmile tylko nie rozumiem o co chodzi z butami
          • chomiczkami Re: Co przynosi szczęście? 14.09.10, 00:11
            Mają na tym parapecie łapać szczęście stojąc przez całą noc. Nie wiem, czy muszą mieć noski na wschód.
            Zakryte palce i pięty, żeby szczęście nie uciekało.
            Pieniądz w bucie na bogactwo.
            Wygodne buty - brak odcisków po weselu (no dobra. To wymyśliłam)
    • zoselin1987 Re: Co przynosi szczęście? 14.09.10, 00:17
      Ale że o ślub chodzi czy tak ogólnie?
      Bo jak ogólnie to
      Kopniak w dupę ponoć przynosi szczęście wink
      A jak o ślub chodzi to pewnie wiesz co przynosi szczęście < podobno>

https://www.enceinte.com/F,mariage,2010-02-15,,,,,,annees,frisefleurviolette,14,4,2011-08-27,.png
    • szampanna Re: Co przynosi szczęście? 14.09.10, 09:05
      o, wiem. Jak obca osoba złoży pod kościołem życzenia parze młodej. Czy pod urzędem też działa - nie wiadomo wink
      • joann_80 Re: Co przynosi szczęście? 16.09.10, 19:54
        szampanna napisała:

> o, wiem. Jak obca osoba złoży pod kościołem życzenia parze młodej. Czy pod urzę
        > dem też działa - nie wiadomo wink

nieee no coś Ty, przecież ślub w urzędzie to taki "gorszy ślub" ..tu limit szczęścia nie obowiązuje big_grin
        sypanie ryżem też nic nie daje i w ogóle można sobie głowy nie zawracać ;P
    • slupikk Re: Co przynosi szczęście? 18.09.10, 18:03
      zdecydowanie wybór właściwego Absztyfikanta... wink
    • mellona Re: Co przynosi szczęście? 18.09.10, 20:10
      mądrze wybrany i kochający pan młody to największa inwestycja w szczęście jaką można poczynić w ramach ślubu. cała reszta - podwiązki, cukier czy monety w butach to tylko zabawasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka