Dodaj do ulubionych

porady ślubne-zadawajcie pytania

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:34
Witam wszysttkie szczęśliwe Pary. Wiem że dla was to szczególny dzień i
planujecie wszystko z każdym szczegółem. Ja przez kilka lat pracowałam w
Londynie w firmie przygotuwującej sluby. Teraz zajmuję się fotografią i video
filmowaniem ślubnym i jednocześnie próbuje przenieść pomysł londyński na
firmę organizującą śluby tutaj. Mając duże doświadczenie w organizacji ślubów
chętnie udzielę wam rad. Pytajcie o co chcecie. Postaram sie wam odpowiadać
jak najszybciej na łamach forum.smile
Obserwuj wątek
    • Gość: artur i Inga Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 17:01
      My mamy pytanie. Słyszeliśmy, że częstym stosowanym rozwiązaniem jest opiekunka
      do dzieci na weselu ale zupełnie nie wiemy jak organizacyjnie to załatwić. Jak
      to wygląda?
      • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:26
        Tak zazwyczaj robi się to tak iż zatrudnia się opiekunkę do dzieci dla dzieci
        przeznacza się jeden pokoik hotelowy ( też zależy od ich liczby) jeżeli sala
        jest w tym samym miejscu co hotel, lub jakieś inne miejsce i jak maluchy są już
        zmęczone udaje się tam z nimi opiekunka, kładzie spać, czyta bajeczki i czówa
        nad ich spokojnym snem a rodzice zabierają swoje pociechy jak już chcą udać sie
        do domu. No chyba że śpią w tym samym hotelu
    • Gość: Ana slub w panach Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 19:18
      Cchiałabym aby wszystko było zaplanowane na moim ślubie. Od czego zacząć, żeby
      się nie pogubić?
      • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:56
        Najlepiej zrobić sobie dokładny plan na karteczce. Zastanowić się jak byście
        chcieli aby ten dzień wyglądał i zapisać wszystkie pomysły. Potem można zacząć
        je układać. Zaczynacie od kościoła. To Kośćułi przeżycie duchowe jest
        najważniejsze. Wybierzcie taki gdzie czujecie się dobrze i macie dobry kontakt
        z księdzem wtedy msza będzie ładna a Wy będziecie wszystko duchowo przeżywać
        jeszcze bardziej. Jak już ustalicę w jakim kościele i o której godzinie,
        dopasowujecie do tego inne rzeczy:
        sala- aby znaleść taką o jakiej sie marzy należy zacząć poszukiwania na rok
        wcześniej. Warto aby sala była wśród zeileni jeżeli jest to lato alby gosćie po
        wesołych tańcach mogli wyjść odpocząć na świeżym powietrzu i aby było to
        miejsce bezpieczne dla dzieci o ile takie będą na weselu. Zwracajcie uwagę na
        wystruj, podanie, ustrojenie. Musicie zapytać o każdy szczegół: jakie sztucce,
        jakie serwetki. Można znaleść tanią sale organizującą wesela w sposób bardzo
        gustowny, więc jeżeli macie co najmniej kilkanaście miesiecy czasu możecie
        wybrzydzaćsmile
        orkiestra, fotograf, kamerzysta- warto zapisać sobie swoje oczekiwana. Obejrzeć
        i wysłuchać wiele kaset i zdjęć. Też najlepiej zacząć to robić dużo wcześniej.
        Dobrze jak fotograf pokaże wam zdjęcia jakiejś jednej pary. Nie tylko te
        najlepsze wybrane ale cały jeden reportaż. Wtedy widzicie jak to wyglądało od
        początku do końca na czyimś weselu
        Jak już macie te grubsze rzeczy pomyślcie o szczegółach.
        - wystruj sali
        -kokardki dla gości
        -podziękowania dla rodziców
        -księga gości
        -czym jechać do ślubu
        Dobrym angielskim zwyczajem jest iż para obdarowuje się malutkimi prezencikami
        w dniu ślubu. Nie są to kosztowne rzeczy, malutkie często zrobione własno-
        ręcznie ale od serca.To bardoz miły zwyczaj, najlepiej wręczyć sobie je w noc
        poślubną smile jak już zostaniecie samismile
        • Gość: Prosiaczek Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:09
          A jaki plener zdjeciowy dobry by był w Warszawie? nie pochodze z tego miasta,
          wiec znam tylko niektóre miejsca.
          jeszcze jedno pytanie - myślimy o organizacji wesela nie całonocnego, ale
          takiego od 18 do 1-2 w nocy. Ile potraw (na ciepło) powinno wystarczyć? I jak
          delikatnie przekazać gościom, ze wesele nie będzie do białego rana?
          • sgf Re: porady ślubne-zadawajcie pytania 13.04.04, 00:21
            a jak się powinna ubrać panna młoda do ślubu cywilnego?????????? (w czerwcu)
        • Gość: Prosiaczek Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:09
          A jaki plener zdjeciowy dobry by był w Warszawie? nie pochodze z tego miasta,
          wiec znam tylko niektóre miejsca.
          jeszcze jedno pytanie - myślimy o organizacji wesela nie całonocnego, ale
          takiego od 18 do 1-2 w nocy. Ile potraw (na ciepło) powinno wystarczyć? I jak
          delikatnie przekazać gościom, ze wesele nie będzie do białego rana?
          • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 13:13
            Jeżeli chodzi o plener Warszawski to jest tam cała masa miejsc: począwszy od
            starówki gdzie można znaleść wiele pięknie odremontowanych kamieniczek, bram,
            podwórek, patio zaraz blisko jest zamek królewski i ponoć można zdjęcia robić w
            jego wnętrzach, potem łazienki przepiękny park, jezorko i pałać w łazienkach
            gdzie też można zrobić parę zdjęć wewnątrz, wilanów. Jeżeli nie jesteście z
            Warszawy a tam robice ślub i zdjęcia to każde miejsce będze dla Was ciekawe bo
            inne niż u Was w mieście. Jest w Warszawie gdzieć też stara stacjcja kolejowa.
            Można zrobić też na tle nowej "industrialnej" architektóry, której w Warszawie
            nie brakuje. A też ciekawe zdjęcia w każdym mieście są jeżeli się wykorzysta
            teatatr ale to już trzeba sobie załatwić dojście. Scene, scenografię i też jak
            dobrze się porozmwaia można wejść do garderoby i zrobić radosne zdjęcia wśród
            sukien barokowych, kapeluszy z piórami itp. nawet można się przebierać.
            Co do wesela które ma trwać do 1 w nocy najlepiej zaznaczyć to w
            zaproszeniu.Mniej wiecej tak: przyjęcie weselne z zabawą, która radośnie będzie
            trwać do pierwszej w nocy. Lub zakończona o pierwszej w nocy pokazem sztucznych
            ogni,lub coś w tym stylu. Wtedy goście z góry wiedzą na co się nastawić. Myślę,
            że to dobra pora zwłaszcza jak wesele zaczyna się wcześnie. Po oczepinach i tak
            gościom trudno dotrwać do rana i welu się rozchodzi. Ja byłam kiedyś na weselu
            które było w niedzielę i trwało od 10 rano do 22 i wszyscy się świetnie bawili
            i rozeszli się nie zmęczeni ale rozbawieni.smile
          • Gość: sabi Re: ile potraw ślubnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 13:22
            Na pewno musicie podać dwu daniowy obiad, po obiedzie najlepiej zaplanować tort
            i słodkości ( wiem że w tradycji Polskiej tort jest o 12), ale niestety goście
            są już tak objedzeni o 12 no i wypili, że zazwyczaj już na tort wtedy nie mają
            ochoty wiec aby docenili wygląd, smak tortu i go zjedlismile najlepiej podać jakiś
            czas po obiedzie. Na stole powinny stać lub być podawane przekąski na zimno.
            Ok.21-22 powinniście podać następny ciepły posiłek. Nie musi być obfity. Nie
            wiem jakie menu zaplanowaliście (np. płonący kurczak), przed 12 najlepiej podać
            coś ciepłego ożeźwiającego barsczyk z krokietami, gulasz, strogonof lub coś w
            tym stylu. I na koniec przed wyjściem aby goście sali nie opuszczali w poczuciu
            głody znowu jakaś mała ciepła przekonska. To powinno wystarczyć goście i tak
            nie zjedzą nic więcej. Jeżeli uważacie, że to za mało to możecie dodać jeszcze
            jakiś cieply posiłek między 19 a 22 ale z doświadczenia wiem, że jak jest obiad
            o 18 to dwa posiłki czyli ok. 21 i 23 w zupełności wystaczą.
    • Gość: Dominika Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.prawo.uni.wroc.pl 31.03.04, 10:04
      A jakoe miejsca ppoleciłabyś nam na ciekawe plenery?(Wrocław)
      • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 15:46
        Odradzam ogród botaniczny i japoński bo w sezonie jest tam natłok par. Dobrym
        miejscem jest park zachodni jeżeli bardzo chcecie mieć parkowe plenery. Ale
        radzę wybierać coś innego. Zależy w jakim miesiącu macie ślub w sierpniu
        przepiękne zdjęcia wychodzą na tel zwykłych pół pełnych maków i pieknych zbóż
        lub łąk chabrowych które można zaleść tuż za Wrocławiem w kieruntku Trzebnicy
        bądź Świdnicy a sądze że i w każdym. Zamek w Wojnowie,jeśli szukacie też wnętrz
        również. Jak jesteście odważniejsi i chcecie mieć inne zdjecia to rewelacyjnie
        wychodzą takie na zasadzie kotrastu wy piękni i młodzi na tle starych dworców,
        fabryk, których we Wrocławiu jest cała masa ( ale są to trochę inne zdjęcia
        ślubne i ne każdemu taki plener odpowiada). Może to być plener na tle
        zabudowań " ostrów tumski" choć go raczej polecam na plener nocny jest pięknie
        oświetlony i nie ma tam w nocy zbyt dużó ludzi.Można wykorzystać knajpiane
        wnętrza np. Piękne wnetrze restauracji "Casablanca" i jak nie pada mają
        rewelacyjne ukwiecone patio. Też tam gdzie były kiedyś "kazamaty" jest i zielen
        i piekna zabudowa z filarami. Choć to miejsce nadaje się raczej na krótki
        plener taki do 10 ujęć. Ale park i pałacyk w Leśnicy. Wszystko zależy od
        miesiąca w jakim macie ślub, i od czasu jaki będziecie mieć na przeznaczony na
        plener. Musicie zaplanować minimum godzinę a czym wiecej czasu tym wiadomo
        zdjecia lepsze i ciekawsze ujęcia, nie terzeba się spieszyć. Ja często stosuję
        takie rozwiązanie iż robie krótki godzinny plener w dniu ślubu plus do tego
        półdniowy plener w tygodniu po ślubie wtedy można pojechać w kilka miejsć jest
        luzna atmosfera, dużo czasu i można zrobić ciekawe zdjęcia, ale wiadomo jest to
        troszkę kłopotliwe dla pary i nie wszystkim takie rozwiązanie pasuje. Musicie
        przeanalizować swój dzień bo to Wam ma być najwygodniej. Przecież to Wasze
        świętosmile Życzę wszystkiego najlepszegosmile
        • Gość: Dominika Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.prawo.uni.wroc.pl 31.03.04, 16:18
          Dziekuję bardzo!Chyba naprawdę musimy nad tym się powżnie zastanowić-jak już
          wybierzemy z fotogafa lub panią fotograf,a ślubik mamy we wrześniu,mam
          nadzieję,że nie pechowo-bo 11.Jeszcze raz-dziękuję!
          • Gość: :) Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:03
            A dlaczego 11 wrzesień miałby być pechowy??? To świetny termin. Nie jest już
            tak gorąco jak w lecie a nadal pięknie.
            • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 20:07
              Wrzesień. Piękna pogoda i całe bogactwo natury. Na pewno szczęśliwy miesiącsmile
    • Gość: liza ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 31.03.04, 22:39
      bardzo zainteresowaly mnie twoje propozycji ciekawych mieksc na 0lner we
      Wroclawiu - a moze jakies ciekawe konkretne pomysly na oryginlny plener na
      Slasku albo Zaglebiu? (Sosnowiec, Katowice?)
      • Gość: sabi Re: ciekawy plener - Slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 23:33
        Hmmm jest tam też dużo ładnych miejsc. Spiszę moje i moich znajomych fotografów
        pomysły i ci jutro podam
        • Gość: liza Re: ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 01.04.04, 21:33
          byloby super smile czekam na podpowiedzi smile pozdrawiam
        • Gość: liza Re: ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 05.04.04, 11:22
        • Gość: liza Re: ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 05.04.04, 11:22
          sabi - pamietasz jeszcze o mnie? smile
          • Gość: sabi Re: ciekawy plener - Slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.04, 19:13
            Tak pamiętam próbuje się skontaktować ze znajomymi fotografami ze śląska. Ja
            sama nie jestem w stanie znać wszystkich miejscowości. Ale jak tylko się dowiem
            dam ci znać
            • Gość: liza Re: ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 05.04.04, 22:48
              dzieki serdeczne - w takim razie czekam cierpliwie smile i przy okazji przepraszam
              za podwojnego posta, ale chyba znowu serwer gazety cos szwankowal ...

pozdrawiam smile
              • Gość: liza Re: ciekawy plener - Slask IP: 217.97.154.* 14.04.04, 14:02
                sabi - to znow ja ... tak zagladam do tego watku no i nie wiem czy o mnie
                zapomnialas i mam sie przypomniec, czy moze nie jestes w stanie udzielic mi
                zadnych wskazowek?
                przy okazji pozdrawiam poswiatecznie smile
    • Gość: Iwka i Szym Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.iplan.pl 03.04.04, 14:28
      Kiedy najlepiej zacząć załatwiać sprawy w USC. Gdyż niektóre dokumenty mają
      swoją ważność.Wiemy że do koscioła najlepiej udać się na trzy miesiące przed
      ceremonią na spisanie protokołu.My mamy swoje wesele w sierpniu. Pozdrawiamy.
      • Gość: sabi Re: porady ślubne-zadawajcie pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.04, 22:34
        tak dokumenty usc też mają swoją ważność 3 miesiące. Więc najwcześniej i tak
        możecie załatwiać wszystko od maja. I radzę zrobić to już właśnie w maju aby
        potem nie mieć jeszcze tego na głowie, a wieci jak to w tych urzędach czasami
        bywawink. Miłego załatwiania i wszystkiego najlepszegosmile
    • Gość: Kasia foto-Warszawa? IP: *.ipt.aol.com 06.04.04, 14:31
      Obecnie przebywam za granica..i..mam problem z wyborem odpowiedniego fotografa.
      NIestety nie jestem w stanie obejrzec zdjec na zywo, tylko przez internet.
      I szczerze powiedziawszy, nie za bardzo podobaja mi sie prezentowane na
      stronach zdjecia. Chyba najlepszym rozwiazaniem byloby skopiowanie tych
      wszystkich fotek ktore mi sie podobaja i wyslanie ich na wybrany adres zakladu
      z prosba.. o podobne wykonanie. Bylabym bardzo wdzieczna gdybys mogla mi podac
      (jesli w ogole jest to mozliwe)adresy stron, lub zwykle adresy najlepszych
      zakladow fotograficznych w Warszawie gdyz w tym miescie odbedzie sie cala
      uroczystosc!?
      Przesylam pozdrowienia KASIA
      • Gość: sabi Re: foto-Warszawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 15:52
        Kasiu powiedz mi jeszcze czego oczekujecie po sesji zdjęciowej? Czy to mają być
        tylko zdjęcia ślubne w studiu (takie zazwyczaj robią zakłady) czy cały reportaż
        lub zdjecia plenerowe. Może krótk oposz czego oczekujesz a ja wtedy podam ci
        parę adresów zakładów które mogą spełnaić twoje oczekiwania. A jeżeli chodzi o
        internet to zdjęcia prezentwoane na jego łamach bardzo odbiegają od orginału.
        Na "żywo" są zupełnie inne i może miałabyś do nich inne podejście.
        Pozdrawiam
        Sabina
        • Gość: Kasia czesc dalsza.. IP: *.ipt.aol.com 06.04.04, 19:39
          dziekuje za odpowiedz, czego to ja oczekuje??smilehmm
          moze od poczatku. NA tych slubach na ktorych bylam para mloda byla wprost
          bombardowana fleszami, kiedy to skladali sobie przyzeczenia malzenskie w
          kosciele. Potrzebuje kogos, kto bedzie raczej dyskretny. Profesjonalisty ktory
          porobi zdjecia kolorowe i czarnobiale. Zalezy mi na „lapaniu naturalnych
          ciekawych momentow”. W gre wchodzic beda takze zdjecia pozowane, ale wolalabym
          zeby bylo to bez tej ..„lokomotywy”smile. Zrezygnowalam z videofilmowania, gdyz
          beda 2 cyfrowe kamery i ktos ze znajomych bedzie nas w taki sposob filmowal.(na
          pewno taniej). Potrzebuje natomiast : zdjec studyjnych, plenerowych i
          koscielnych (maly reportaz:ceremonia i „po”wink. Co do zdjec studyjnych mam troche
          inne oczekiwania. Nie wiem w ogole czy cos takiego byloby mozliwe, ale..Bardzo
          podobaly mi sie zdjecia z „slub twoich marzen”cryinga dokladniej str.6do-10,13 do-
          15,17,18) (tylko to czasopismo przywiozlam z Polskismile!!!no i niestety nie mam
          porownania, ale podobne zdjecia sa mniej wiecej w kazdym slubnym magazynie).
          Oczywiscie zdaje sobie sprawe iz zdjecia te zostaly wykonane.. po pierwsze dla
          sukni.. i garnituru, a nie dla chwili,i po drugie..nie wyjda tak samo, gdyz
          musialoby to byc profesjonalnie naswietlone..i taka mala sesja, kosztowalaby
          juz duzo wiecejpieniazkow i cennego czasu. Ale sam pomysl robienia zdjec np.w
          ladnym, ciekawym hotelu .. podoba mi sie duzo bardziej niz... w studiu na
          kolorowym tle. CZy myslisz ze cos takiego byloby mozliwe?
          www.keiserphoto.com/wedweek/wedweek.htm o mniej wiecej takim rodzaju
          zdjec mysle. Bez imprezy-potancowki ale za to z plenerem. Nie wiem dlaczego ale
          caly ten „reportaz” wydaje mi sie tam jakos bardziej naturalny, moze bardziej
          romantyczny i przyjemniej sie go oglada. A przeciez o to nam chodzi, aby milo
          sie wracalo do tego dnia przegladajac nasze zdjecia.
          Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Sciskam KASIA
          ps. podobny problem mam z kwiatami,nie za duzo kwiaciarni sie reklamuje
          internetowo.Ale to juz mniejszy problem.
      • Gość: Oliola Re: foto-Warszawa? IP: *.chello.pl 07.04.04, 18:34
        hej!
        czy mogę dodać swoje pięć groszy na temat dobrego fotografa, który robi także
        niezłe zdjęcia na ślubach? Kilka par znajomych korzystało z jego usług, więc
        wiem, jak ma się rzeczywistość do tego, co prezentuje na swojej stronie. I
        powiem Ci, że ma się całkiem dobrzesmile)) Chłopak ma po prostu talent, tym
        bardziej, że na co dzień robi zdjęcia dla jednego z ważnych klubów (koncerty i
        inne imprezy). Jest fajny bo ma wiele ciekawych pomysłów. Moi przyjaciele byli
        szczególnie zadowoleni z pleneru po ślubie. Ma swoją stronę:
        www.weselna.republika.pl - sprawdź to! Pozdrawiam!!! Mogę podac też namiary na
        telefon... daj tylko znać.
        • Gość: agg Re: foto-Warszawa? IP: *.crowley.pl 07.04.04, 20:09
          Zdjęcia są naprawdę piekne (jedne z nielicznych które mi sie podobały), czy
          moge prosic o jakis kontakt do tego Pana!!!
          Z góry dzięki, agg.
        • Gość: Kasia Re: foto-Warszawa? IP: *.ipt.aol.com 08.04.04, 12:30
          stronka jest wporzadku, tylko (jak dla mnie)troche za malo na niej zjec. A
          namiary do tego pana, na pewno sie przydadzasmileprzyslij na adres: nauel@wp.pl
          i z gory wielkie dzieki.
          Caly czas jeszcze czekam na odp. od S. papasmile
        • morusak Re: foto-Warszawa? 08.04.04, 14:48

Bardzo proszę o namiary. Może być na adres gazety, z logowania
          Z góry dziękuję smile
      • Gość: sabi odpowiedz- fotograf Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 17:41
        Ciężko jest znaleść kogoś kto robił by podobne zdjęcia do tych które pokazałaś
        na stronie. Ale myślę, że spodobają ci się te:
        www.szwabowicz.pl/portfolio/galeriazdjec/foto/42.htm
        moim zdaniem są w podobnym stylu, zrobione profesjonalnie i dobrej jakośći a to
        jest ważne. Nie wiem jak to cenowo wygląda i ile chcesz przeznaczyć na tą
        usługę ale myślę, że nie możesz żałować ponieważ to zostaje na całe życie.
        Zobacz sobie jeszcze stronę :www.tworekfotograficy.com/slub_pl.html też
        dość ciekawe fotografie. To jest to co znalazłam i co mi sie najbardziej podoba
        a jednocześnie jest zrobione profesjonalnie. Internautki też ci podesłały kilka
        adresów sprawdz i to. Jak chcesz to wpadnij też na moją stronę
        www.slub.republika.pl za kilka dni będą tam też foto. reportażowe.
        Pozdrawiam,
        Sabina
        • Gość: Kasia !!!:) IP: *.ipt.aol.com 08.04.04, 20:01
          o raaaany bardzo dziekuje. Fotografie sa piekne!Wlasnie o cos takiego mi
          chodzilo. MUsze sie przyznac ze.. z calej tej kolekcji podobaja mi sie
          wszystkie zjecia.Mam tylko nadzieje ze beda mieli wolny termin. Klaniam sie w
          pas za caly ten trudsmileprzesylam cieple pozdrowienia Kasia
          • Gość: prosiaczek Re: !!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 16:01
            tez poproszę namiary na tego pana na adres: aleksandra.zagawa@WYTNIJTO.gazeta.pl
            dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka