Dodaj do ulubionych

wymarzona suknia

13.12.10, 13:06
Biorę ślub we wrześniu 2012. Mam w zasadzie ogólny pomysł na to wesele, mam upatrzoną, wymarzoną sukienkę, mam upatrzony typ fotografii, jakie mi się podobają. Problemem jest dla mnie cena - to co tanie jest... tandetne smile nie jestem zamożna, na wesele raczej muszę sobie sama zapracować, ale nie chcę by trącało odpustem. Moja wymarzona sukienka to ta:
fashionbride.files.wordpress.com/2009/11/odin_b1.jpg
Tyle ze nowa, z salonu kosztuje około 4.000,00 zł. Znalazłam dziewczynę, która chce tą suknię odsprzedać, za mniej niż połowę ceny. I teraz nie wiem, brać? Nie za szybko? poczekać bo może mi się zmienić gust? Poradźcie proszę co zrobić smile
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:11
      Bierz. Jeśli gust Ci się zmieni - możesz próbować odsprzedać - trochę na tym pewnie stracisz, ale z pewnością mniej niż 2tys.smile
    • ambrozja08 Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:12
      witaj!! moim zdaniem mozna poczekać. suknie piękna i przez te 1,5 roku może jeszce ktoś ją wystawić do sprzedaży a możesz też zobaczyć inne cudo. masz bardzo dużo czasu, ja bym nie kupowała tak szybko. moja suknia będzie bardzo podobna do Twojej (zwłaszcza stylem) i na szczęście mam krawcową któa uszyje mi taką jaką chce, z takich materiałów jakie chce ale po dużżżo niższej cenie. tysiąca nawet nie zapłace. wiec moze warto się zastanowić jeszcze? skąd jesteś?smile
      • ylfeth Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:19
        z Żor (śląskie). właśnie rozglądałam się też za dobrą krawcową, ale jedyne namiary jakie znalazłam to na krawcowe z Krakowa i Częstochowy (w obie strony mam po 130 km, ale może się poświęcę wink mojej koleżance udało się uszyć suknię za 700 zł w Krakowie właśnie, ale to było 2 lata wstecz. No i nie wiem, zafiksowałam się na punkcie tej sukni smile
        • ambrozja08 kraków:) 14.12.10, 19:18
          o widziszsmile ja jestem z krakowa chętnie krawcową mogę polecić! p.s. nasze "pierwsze" planowane wesele miało odbywać się niedaleko Twojej miejscowości;p jakbyś chciała to mogłabym Ci kiedyś przesłac numer do krawcowej mojej albo np zdjęcia sukienek (tylko nie ślubnych) które już mi kiedyś szyła. pozdrawiam!masz jeszce troszkę czasu...
          • ylfeth Re: kraków:) 14.12.10, 21:49
            to ja poproszę namiary na priv, fotki też smile dzięki serdeczne. Zaczynam mieć niezły ubaw z wymyślaniem tego wesela (bo to jeszcze nie plany), ciekawe kiedy zacznie mnie to miażdżyć suspicious
            • ambrozja08 Re: kraków:) 16.12.10, 12:00
              jak tylko znajdę chwilkę to wyśle!! w njbliższym czasie na pewno!
    • zia86 Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:26
      A masz może możliwość ją przymierzyć? Jeśli tak, to zrób to i pomyśl czy to jest ta wymarzona, ta twoja suknia ślubna? smile Jeśli tak, to możesz ją kupić(zwłaszcza, że nadarzyła się taka okazja) bo jak poczujesz tą magie tej jedynej sukni to raczej nie będziesz chciała innej. smile
      • stworzenje Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:37
        jak się podoba i najważniejsze: koniecznie się w niej musisz zobaczyć co by się nie okazało, że np. kompletnie nie pasuje do Twojej figury. Jak to wszystko przejdziesz pomyślnie to bierz smile. Kiecka jest nieudziwniona, zawsze się obroni smile.\Nie będziesz wyglądać w niej jak jedno sezonowo modnie ubrana panna młoda kolejna z rzędu.
        • ylfeth Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:43
          Dziewczyny, dzięki za odzew, już lubię to forum smile a myślicie że istnieje krawcowa, która dałaby radę uszyć suknię tak, żeby nie straciła kształtu/uroku? Bo ja się boję, że potem będę płakała, jak niejedna forumowiczka, po tym, co dostały od krawcowej... Suknię oczywiście muszę przymierzyć, ale myślę że to nie będzie problem - są w salonach Madonny.
          • zia86 Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:48
            Jeśli marzy ci się podobna suknia, czyli lekka zwiewna itd. to oczywiście możesz iść do krawcowej(byle sprawdzonej!) i razem wymyślicie coś super. Jeśli jednak chcesz szyć na wzór tej to ja nie polecam takiej opcji.
          • stworzenje Re: wymarzona suknia 13.12.10, 14:49
            ylfeth napisała:

> Dziewczyny, dzięki za odzew, już lubię to forum smile a myślicie że istnieje krawc
            > owa, która dałaby radę uszyć suknię tak, żeby nie straciła kształtu/uroku? Bo j
            > a się boję, że potem będę płakała, jak niejedna forumowiczka, po tym, co dostał
            > ie problem - są w salonach Madonny.

widocznie rzeczywiście źle trafiają, ja mam większość ciuchów uszytych w tym i suknia ślubna też i ze wszystkiego jestem zadowolona smile.
      • ola-ltd Re: wymarzona suknia 27.12.10, 17:32
        zgadzam się, suknia jest piekna. prosta ale szykowna. nie traci odpustem. udalo Ci sie ja zmierzyc? jesli tak bardzo o niej myslisz to pewnie szybko o niej nie zapomniszsmile
    • bourlesque Re: wymarzona suknia 13.12.10, 13:53
      uważam że powinnaś poczekać. Przez dwa lata możesz zmienić zdanie, poza tym suknia podoba Ci się na zdjęciu, ale jak ją przymierzysz możesz stwierdzić że to jednak nie ta.
      Najważniejsze to przymierzać smile

Ja też miałam dwa lata swoją wymarzoną suknię i dzięki Bogu jej nie kupiłam ;P Suknia jak się potem okazało była kompletnie nie dla mojej figury,na zdjęciu wyglądała ładnie, a na żywo już nie za bardzo - czytałam opinie innych dziewczyn, a rok przed ślubem moje gusta w kwestii sukni uległy zmianie o 180 stopni. Jak dobrze że jej nie zamówiłam..
      Była niedostępna w PL i jedyna opcja to zamówienie w ciemno od producenta.

Aha, oto owa ex wymarzona tongue_out

https://media.preownedweddingdresses.com/images/dresses/20169/365x450/Maggie-Sottero-A-line-Chrystelle-Lynette-Diamond-White-2008-94760.jpg

• zia86 Re: wymarzona suknia 13.12.10, 15:37
        Bardzo ładna ta twoja ex wymarzona. smile
    • kati_p Re: wymarzona suknia 13.12.10, 15:00
      Spokojnie!! Teraz masz czas na rezerwowanie sali, zespołu/dj, fotografa...
      Z suknią na Twoim miejscu bym poczekała, we wrześniu i październiku 2011 będą wyprzedaże, można kupić prawdziwe okazje. W tym roku z przyjaciółką kupiłyśmy na wyprzedaży nową, koronkową suknię pronovias za 1200.
    • maddalena81 Re: wymarzona suknia 13.12.10, 15:24
      Mam wrazenie, ze sukienek w tym stylu mozna znalezc wiecej niz jeden model smile a byc moze nawet sie okaze, ze odrobine inna lezalaby inaczej.
      Poczekaj jescze troche a przede wszytkim przymierz kilka sukienek, zeby cobaczyc w czym Ci jest fajnie.
    • szosty.bieg Re: wymarzona suknia 13.12.10, 19:09
      ja miłości do ciuchów nigdy nie zrozumiem smile, więc możesz nie brać mojej opinii pod uwagę, ale pomyśl - do ślubu prawie 2 lata, przez ten czas możesz zobaczyć i zakochać się w kolejnych dziesięciu. Co będzie jeśli kupisz teraz tę, a w sezonie 2011 okaże się, że co druga panna młoda będzie miała coś w tym stylu.
      Ja jestem za szyciem, tylko trzeba znaleźć kogoś dobrego.
      • kotka.zielonooka Re: wymarzona suknia 13.12.10, 20:19
        Poczekałabym i nie kupowała na łapu -capu.
        Mozesz zmienic gust (badzo prawdopodobne ja przetrawiam w głowie chyba juz 6 sukienke smile)
        Mozesz zmienic figure (schudnąc , przytyc wink) i wydasz sporo na przeróbki
        Moze ci sie poprawić sytuacja matarialna na tyle że stac cie bedzie na zakup wymarzonej suknie z1 a nie 2 reki i idealnie dopasowanej
        Mozliwe tez ze zmienisz plany i nie wyjdziesz za mąż (huehuehue smile)
        Jedym słowem - dużo sie może zdarzyc przez te 2 lata.

Ja bym na spokojnie szukała maksymalnie rok przed slubem ew, własnie szyła na zamówienie -prostą , kalsyczną suknie (takie nigdy nei sa tandetne smile)

ps. ta twoja bardzo ładna smile
        • ylfeth Re: wymarzona suknia 14.12.10, 11:28
          dzięki dziewczyny za pomoc. Macie rację, poczekam jeszcze trochę. Poprzymierzam smile tymczasem borem lasem jutro jadę zaklepać salę weselną, z tym na szczęście nie mam problemu - mam upatrzoną przytulną, bezpretensjonalną miejscówę za przystępną cenę. Sprawdzoną - osobiście byłam na (cudzym rzecz jasna) weselu:
          http://gartfen.com.pl/cyprianowka/pl/img/dsc00001.jpg, na uboczu (by nie rzec: na wsi big_grin ) z śliczną okolicą. Zaczyna mnie się podobać ta zabawa, ciekawe kiedy mnie to zacznie wykańczać smile

• ambrozja08 Re: wymarzona suknia 14.12.10, 19:21
            o fajna salka, bardzo przytulnasmile
    • kk.kk Re: wymarzona suknia 16.12.10, 22:58
      ja też bym zaczekała. To bardzo prosty fason, a bywa tak, że z czasem podobają się nam coraz strojniejsze. Zgadzam się, że przy takiej lejącej sukni jakość materiału jest niezwykle ważna.
      Tu kilka podobnych modeli, może też któraś Ci wpadnie w oko?
      https://bridelle.pl/wp-content/uploads/2009/10/Acqua-E-Sale-338x450.jpg
      https://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1200.snc4/155233_482892266160_247924876160_6296595_5875246_n.jpg
      • ylfeth Re: wymarzona suknia 17.12.10, 08:53
        niby podobne ale zawsze się znajdzie jakiś detal, który suknię dyskwalifikuje smile wiem że sukienka musi być z doskonałego materiału, to właśnie materiał stanowi cały urok tej mojej wymarzonej sukni. Nawet jeżeli jest podobna, ale gorsza gatunkowo to od razu to widać. Jeżeli chodzi o "strojność" to ja nie chcę mieć absolutnie żadnych świecidełek na sukience, broszek, cekinów, kwiatków i falbanek, tak się uparłam. Moja teściowa in spe już krzywo na mnie patrzy wink zapytała się czy chociaż welon będę miała, a ja chyba nie chcę, bo takie "allegrowe" mi się nie podobają, jak bym miała wybierać to z porządnej koronki - wtedy taki welon stanowiłby fajną ozdobę. Nie sprawdzałam cen, ale mysię że welon z prawdziwej koronki mnie finansowo przerośnie. Zastanawiam się nad jakimś krótkim woalem czy coś. Jak myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka