Dodaj do ulubionych

W jakim wieku wychodzicie za maz???

• Gość: Kasik Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.centertel.pl 03.06.04, 16:51
      Witam,
      ja wyszlam za maz w zeszlym roku, majac 27 lat na karkusmile ale chce Ci
      powiedziec ze jeszcze rok wczesniej tez nic tego nie zapowiadalo, milosc(i
      decyzja o slubie) spadla na mnie naglesmile)) zycze powodzenia!!!
    • Gość: Narzeczona Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.lublin.pl 03.06.04, 21:15
      Hmm, ja mam 23lata i w sierpniu wychodze za mąż, ale ciągle uważam,że jestem na
      to za młoda! Więc ciesz się życiem, póki jesteś wolna, bo jak spotkasz Miłość
      Swojego Życia, to już nie poszalejesz! smile
    • Gość: dominiś Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.04, 08:22
      Ja wychodzę za mąż w sierpniu, w październiku skończę 29 lat, mój Iruś w maju
      skończył 30. Znamy się od 4,5 roku. Dziecko - ja już myślę ale na razie po
      cichutku wink
      • hekate_mw Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 02.01.05, 19:10
        Ja w tym miesiącu kończę 24 lata a we wrześniu bierzemy ślub. Mój Luby w chwili
        ślubu będzie miał 21 lat.
    • migotkaa1 Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 06.06.04, 12:46
      Ja miałam 22 lata a mąż 24 i wcale nie żałujemy że tak wcześnie. W sierpniu
      będziemy mieć 2 rocznicę.
      • koala1985 19!!!!!!!!!!!!! 22.12.04, 14:56
        19!!!!!!!!!!!I nie jestem w ciązy! wszyscy są tym faktem zdziwieni. Pierwsza
        miłośc mego życia, a po latach ślub!
      • koala1985 19 lat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.12.04, 14:57
        19!!!!!!!!!!!I nie jestem w ciązy! wszyscy są tym faktem zdziwieni. Pierwsza
        miłośc mego życia, a po latach ślub!
    • kasiulek25 Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 06.06.04, 19:18
      27 lat i uważam, że to w sam raz smile
      wcześniej nie byłam jeszcze dojrzała do tego kroku
    • Gość: narzeczona Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.tvgawex.pl 08.06.04, 11:53
      mam 23 lata a mój przyszły mąż 24. Pobieramy się w sierpniu po 2,5 roku
      znajomości. Uważam że wiek nie ma tu nic do rzeczy. Ważniejsza jest pewność
      decyzji, miejsce gdzie możnaby razem zamieszkać (najlepiej nie z rodzicamismile )
      oraz możliwość samodzielnego utrzymania się. Poza tym zaobserwowalam pewną
      rzecz: wiekszość znajomych pyta się mnie prosto z mostu czy nie jestem czasem w
      ciąży...smile widać w dzisiejszych czasach wiek zamążpójścia przypada na
      późniejsze lata życia. chyba że to po prostu zwykła ludzka ciekawośćsmile)
      ps. dzieci na razie nie planujemy gdyż uważamy że to dla nas za wcześniesmile
      pozdrawiam!
      • asia_22 Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 08.06.04, 12:12
        My planujemy wstępnie na 08.2005-będziemy wtedy prawie 3 lata razem.Mieszkamy
        już razem od roku,jesteśmy siebie pewni-widzieliśmy się w codziennych,życiowych
        sytuacjach i nie uważam żeby to było za wcześnie. Co do dziecka-dopiero koło 30!
        • Gość: Marzena Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 14:03
          A nie sądzicie, że jednak biel jako symbol czystości oraz wianek i welon są
          zarezerwowane dla dziewic? Jak dla mnie kobieta z brzuszkiem (albo i bez, ale
          to przypadek czy antykoncepcja, a nie kwestia czystości) wygląda trochę
          śmiesznie? Hipokryzja...
          Koło 30-tki mogą się już pojawić problemy z płodnością, niedonoszeniem ciąży
          (każde kolejne jajo po 30-tce jest coraz gorszej jakości, co zwiększa ryzyko
          różnych wad i poronienia). Podobno 90% kobiet wierzy, że jak będzie chciało, to
          urodzi dziecko i koło 40-tki. Udaje się to tylko 25%. To między innymi sprawia,
          że kliniki leczące niepłodność (nie bezpłodność, tylko niepłodność, to różnica)
          często nie chcą pacjentek koło 40-tki.
          • willow_girl Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 08.06.04, 14:20
            Gość portalu: Marzena napisał(a):

> A nie sądzicie, że jednak biel jako symbol czystości oraz wianek i welon są
            > zarezerwowane dla dziewic? Jak dla mnie kobieta z brzuszkiem (albo i bez, ale
            > to przypadek czy antykoncepcja, a nie kwestia czystości) wygląda trochę
            > śmiesznie? Hipokryzja...

A dlaczego 'tylko dla dziewic'? Dla mnie ta biel jest symbolem czystosci uczuc.
            Dlaczego mam sobie jej odmawiac, skoro moja milosc jak najbardziej na nia
            zasluguje?
            Wyobrazcie sobie, gdyby kazdy sie stosowal do tego: ksiadz i wszyscy gosci po
            kolorze sukni panny mlodej okreslaliby, jak wyglada jej zycie seksualnesmile To
            uwazam za paranojesmile

> Koło 30-tki mogą się już pojawić problemy z płodnością, niedonoszeniem ciąży
            > (każde kolejne jajo po 30-tce jest coraz gorszej jakości, co zwiększa ryzyko
            > różnych wad i poronienia). Podobno 90% kobiet wierzy, że jak będzie chciało,
            to
            >
            > urodzi dziecko i koło 40-tki. Udaje się to tylko 25%. To między innymi
            sprawia,
            >
            > że kliniki leczące niepłodność (nie bezpłodność, tylko niepłodność, to
            różnica)
            >
            > często nie chcą pacjentek koło 40-tki.

A do czego zmierzasz, bo nie rozumiem?
            A ewenementy sie zdarzaja: moja piecioletnia uczennice mama urodzila majac
            rowno 50...smile
            • Gość: Marzena Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 08.06.04, 16:00
              A dlaczego 'tylko dla dziewic'? Dla mnie ta biel jest symbolem czystosci uczuc.
              >
              > Dlaczego mam sobie jej odmawiac, skoro moja milosc jak najbardziej na nia
              > zasluguje?

Dlatego, że biel stroju ślubnego panny młodej, oraz wianek (chyba znacie i
              takie znaczenie słowa "wianek" z literatury? ) nie jest symbolem uczuć
              łączących Cię z narzeczonym, ale czystości rozumianej w kościele katolickim
              bardzo ściśle - jako seksualną wstrzęmięźliwość przedślubną.
              • Gość: tradycja? Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.tvgawex.pl 08.06.04, 19:27
                w dzisiejszych czasach nazwalibysmy to dyskriminacja kobiet, gdyz dlaczego to
                kobieta tylko ma byc czysta? hę?smile))))))))))
                • katrinko Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 27.08.04, 08:51
                  Bo mężczyźni i tak nie biorą ślubu w welonie i w wianku big_grin
              • willow_girl Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 08.06.04, 21:09
                Gość portalu: Marzena napisał(a):

> A dlaczego 'tylko dla dziewic'? Dla mnie ta biel jest symbolem czystosci
                uczuc
                > .
                > >
                > > Dlaczego mam sobie jej odmawiac, skoro moja milosc jak najbardziej na nia
                > > zasluguje?
                >
                > Dlatego, że biel stroju ślubnego panny młodej, oraz wianek (chyba znacie i
                > takie znaczenie słowa "wianek" z literatury? ) nie jest symbolem uczuć
                > łączących Cię z narzeczonym, ale czystości rozumianej w kościele katolickim
                > bardzo ściśle - jako seksualną wstrzęmięźliwość przedślubną.

Aaaa, no widzisz - ja nie bardzo dbam o te akurat tradycje...smile
                A tak serio - wlasnie dlatego napisalam, ze DLA MNIE ta biel oznacza czystosc
                uczuc. Co ona znaczy dla ksiedza, to juz, szczerze mowiac, niewiele mnie
                obchodzismile
                A wianek... no coz, i tak nie zamierzalam go wkladac...smile
                • cymbeline Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 23.08.04, 18:46
                  my wzielismy ślub 14.08.20004 i ja mam 30 latek a mój (już)mąż 36 latek i
                  uwazam,ze w tym wieku dopiero dorosłam do małżeństwa.A dzidzia najwcześniej
                  urodzi się w przyszłym roku,bo ja jeszcze studiuję i dyplom bedę broniła w
                  marcu lub kwietniu 2005.Teraz robię wszystkie badania i sczepienia przed
                  zajsciem w ciąze,zebym była zdrowa jak już zaczniemy próbować.....oj...czasami
                  to nie mogę się już doczekać maleństwa i myslę czy by nie zrobić sobie brzuszka
                  jeszcze w tym roku,a czasem starsznie sie obawiam czy sobie poradze finansowo
                  no i w nowej roli: MAMUSI...????
              • Gość: Dorota Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 21:40
                Mam 25 i kiedy wyjdę za mąż to na razie wie tylko Pan Bóg.
                Nie wiem, skąd u was ten strach przed ślubem i rodzeniem dzieci po 30 -tce?
                Zdecydowana większośc kobiet wychodzi teraz za maż po 30 i wtedy tez ma dzieci -
                zdrowe!
        • bosa Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 31.10.04, 21:10
          ja miałam 29 a mój młody 23. Jesteśmy 4 lata po ślubie
        • kerika Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 22.12.04, 15:13
          ja bede miala 23, narzeczony 26 lat. Wydaje mi sie, ze to odpowiedni wiek,
          skoro trafilismy na siebie. Jestem zupelnie pewna, ze to jest to, wiec nie ma
          na co czekac.

ps chociaz jak poczytalam troche o 27 latkach, to poczulam sie mloda i
          niedojrzala wink Mysle, ze to sprawa indywidualna. Mam koleznke, ktora ma 28 lat
          i ani mysli o tym, zeby wychodzic za maz, chociaz kandyadatow kilku juz miala smile
      • mimina Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 08.06.04, 19:54
        My po 7 latach związku pobieramy się 14 sierpnia. JA w listopadzie będę miała
        22 lata a mó wybranej w marcu skończył 25......Wiele osó też myśli, że skoro w
        tym wieku wychodzę za mąż to jestem w ciąży. Nie, nie ejstem w ciązu....ale
        dzieci bardzo chgcięlibysmy mieć, jak tylko znajdę pracę i skończę studia(a to
        daltego ze chciałbym być na macierzyńskiem i pobierać pieniązki od
        państwa..wink))) nop ale studiuję zarządzanie zasobami ludzkimi, więc moje
        zabezpieczenie się finansowe jest chyab zrozumiałę, tym bardziej, że dziecko
        jest dziś słodkim i nietanim członkiem rodziny.....

A większość mioch koleżanek ejst już 2 lata po slubie i wcale nie daltego, że
        były w ciązy!!
        • Gość: czarna_perla Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: 217.153.134.* 10.06.04, 10:36
          Ja bede miała 25 lat i 7-9 miesięcy wink gdy bede wychodzić za mojego Wybranka,
          który w tym samym momencie bedzie liczyl sobie 24 lata i 9-11 miesiecy -
          planujemy slub na kwiecien, maj lub czerwiec 2005. Jesli zdecydujemy sie na
          poczatek maja, to bedziemy akurat obchodzić 3 rocznice rozpoczecia naszego
          zwiazkusmilesmile

Ta decyzja swiadoma i niejako naturalna dla nas - po prostu jestesmy pewni
          siebie i wyjatkowosci naszych wzajemnych uczuc... od strony praktycznej też
          wszystko jest OK - mieszkamy razem ponad 1,5 roku i juz znamy swoje mocne i
          słabe strony wink

Co do planów macierzyńskich - najwcześniej 3-4 lata po ślubie. Najpierw musimy
          mieć swoje mieszkanie i względną stabilność zawodową.
      • bomba13 Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 02.12.04, 15:42
        Ja 27 a on 25
    • Gość: Anusia Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.ds14.agh.edu.pl 10.06.04, 10:51
      25 lat, narzeczony 26 lat, 6 lat w związku, 5 lat mieszkania razem, dzieci
      najwczesniej za dwa lata...
    • Gość: .... Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.ibb.waw.pl 22.06.04, 18:48
      W XXI
    • Gość: aga Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 14:40
      W czerwcu skończyłam 27 lat, a za 3 tygodnie wychodzę za mąż. I myślę, że to
      tak akurat.
    • Gość: Asik Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.crowley.pl 30.06.04, 08:56
      Hej ja mam ślub za miesiąc i jestem szcześliwą 24-latką. Moj luby konczy w tym
      roku 29lat. Jest swietnie i wiek tutaj nie ma większego znaczenia. Znam
      dziewczyny, które mają 30 lat i nie spieszy im się a znam również takie które
      wychodziły za mąż w wieku 21 lat. Wszystko zależy od Ciebiesmile
    • Gość: Ludka Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.06.04, 12:03
      Ja mam 25, narzeczony 32. Ślub za 3 tygodnie smile
    • madzilka Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 30.06.04, 12:43
      Ja mialam 24, a moj mezczyzna 26. Byliśmy ze soba 7 lat i od 9 miesiecy
      mieszkalismy razem z daleka od rodzinki!
    • Gość: Renata Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 13:42
      24, ale to było 15 lat temu i wciąż jestem szczęśliwa, puk, puk w niemalowane,
      aby nie zapeszyć
    • Gość: Laryska 27 lat... IP: 213.17.166.* 30.06.04, 14:23
      ...czyli za rok dokladnie - latem... moj wybranek jest wlasciwie moim
      rowiesnikiem smile

Rowniez jestem pocieszona tym, ze mieszcze sie w granicach sredniej na tym
      forum bo juz myslalam, ze zostaje w tyle (wiekszosc moich kolezanek
      rowiesniczek ma juz małe pociechy) wink

na wszystko jak widac czas przychodzi u jednych wczesniej u drugich troszke
      pozniej i nie wiem, czy tak na prawde mamy na to wiekszy wplyw...
      ot los decyduje o naszych drogach zyciowych smile

P.S Dzieci? Wolalabym po slubie, czyli jeszcze mam na to troszke czasu....moj
      zegar biologiczny musi jeszcze spokojnie potykac smile
    • Gość: jagienka Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 30.06.04, 15:56
      ja wyjde za maz pewnie tuz przed albo tuz po moich 30 urodzinach i ciesze sie,
      ze nie zrobilam tego wczesniej, bo wczesniej, to pewnie obok mnie bylby ktos
      inny... Brrr... Na sama mysl mam dreszcze...
    • kachax Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 30.06.04, 16:06
      Co za głupie pytanie - w 21, nie wiesz w jakim wieku żyjesz?
      wink
    • dzenifer Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 30.06.04, 19:02
      cywilny: ja 28, on 30, po dwoch latach koscielny
    • Gość: ania Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 07:48
      oboje mamy 24 lata
    • Gość: mika Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.lodowa101.media4u.net.pl 20.08.04, 09:36
      A my oboje mamy po 28 lat i uwazamy,ze teraz jest najlepszy moment,slub z
      tydzien.A tak w ogole to wiek nie jest wazny, wazne jest to z kim sie zawiera
      zwiazek malzenski. To musi byc osoba, ktora kochasz, i ktora Ciebie kocha i na
      ktorej mozesz polegac.
    • Gość: mike Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.acn.waw.pl 20.08.04, 23:31
      malwisienia napisała:

> pan młody musi być koniecznie przed 30-tka bo później może mu już nie stanąć
      > Malwisienia Radziwił-Zupa

Jak to mawia mój wujek, "Ożeń się chłopie, ożeń, póki masz mocny korzeń, a jak
      masz kuśkę lichą, siedź na dupie cicho".
      A tak poważnie, to uważam, że przede wszystkim stabilna sytuacja materialna
      jest conditio sine qua non udanego małżeństwa. Wiek ma znaczenie drugorzędne.
    • ewe_ewe Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 23.08.04, 11:22
      Juz na niecałe 3 tygodnie biore ślub. Jestem bardzo szczęsliwa. Mamy z
      przyszłym mężem po 25 lat. Również uważam ze pierwsze dziecko powinno byc przed
      30 wiec jeszcze trobe pożyjemy juz w wspólnym gniazdku a za niedługo..........)
    • Gość: asia Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.chello.pl 23.08.04, 22:38
      mam 24 lata ślub za rok we wrześniu czyli tuż przed moimi i mojego narzeczonego
      25 urodzinami. Jestem 2 dni starsza od niego wink
      • Gość: Ewaa Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 01:13
        A my jesteśmy bardzo młodzi smile
        Ja będę miała 21 (ślub kwiecień/maj 2005) a On 23 smile
    • Gość: justyna Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 19:21
      Ja mam 27 lat,ślub kościelny w październku, cywilny był w zeszłym roku a od 5 lat razem mieszkamy.
    • Gość: pi Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? IP: *.devs.futuro.pl 25.08.04, 13:07
      ja biorę ślub we wrześniu, również we wrześniu tuż po ślubie kończę 25 lat, mój
      narzeczony skończył 27, wśród moich znajomych ten wiek jest dość powszechny
      przy planowaniu małżeństwa, bo z dziećmi zamierzamy jeszcze poczekać.
      Pozdrawiam z nadzieją ,że wszystko się uda i dotrwam do tej mojej daty,
      dotrwamy smile
    • aniaw77 Re: W jakim wieku wychodzicie za maz??? 25.08.04, 15:51
      Ja mam 27 lat a mój Narzeczony jest 4 lata starszy ode mnie.
      ...a słub za 1,5 tygodnia, czyli 4 września.
      Co do dzidziusia to do 30-tki ma się pojawić na świecie, a kiedy to będzie to
      tylko sam Pan Bóg to wie.

Pozdrawiam,

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka