Dodaj do ulubionych

ile za ślub kościelny i dekorację

05.07.11, 15:54
Mam pytanie do osób z Warszawy. Ile kosztowały was wszystkie opłaty w kosc iele i czy w ramachtych opłat mieliście zapewniona dekorecję ?Czy ew. mogłyście dekorację we włąsnym zakresie przygotować?

Ja jeszcze nie dobiłam do końca a wydałam 100 zł OPŁATA REZERWACYJNA TERMINU dodam ze nie biorę śłubu w jakims populranym kościele typu Starówka, tylko u siebie w Miedzylesiu), 200 zł za spisanie protokołu (to znaczy Ksiąz oddelegował organistę, ten spisałam tylko naze dane, kazała się podpisac i basta).

Reszta przed nami ale wstęnie ksiądz powiedział tak:

NIE JESTEŚMY SIEROTAMI I MAMY PRACĘ A ONI CHCĘ ZAROBIĆ I MUYSZA WZIĄC JAK NAJWIĘCJE (!!!!): a więc na kasę liczy ksiądz za mszę, za zapowiedzi, za akt ślubu, zakonnica za otwarcie drzwi kościoła, organista (wersja najtańsza, jak z chórkiem to nawet maja cennik). Dekorqacvja abosultnie na własną rękę, kościół zapewnia cena zaczyna się od 500 zł za (uwaga!!!) dwa wazony najzwyklejszych kwaitów przy ołtarzu. wszelkie dodatkowe to dodatkowy koszt.

no to jak tak sobie policzyłam to mi w tysiącach złotych wychodzi..... a ja nawet do śłubu idę piechota bo nie mam kasy na wynajęcie samochodu

jestem oburzona, czy naprawde w Warszawie sa takie ceny, czy ten ksiąz jest po prostu złodziejem !?!?!!?
Obserwuj wątek
    • ewul100 Re: ile za ślub kościelny i dekorację 05.07.11, 16:23
      Z tego co się orientuję to całość opłat kościelnych w Warszawie wynosi ok. 1100 zł (w tym organista i dekoracje).
      Ja biorę ślub na Mazurach i płacimy 600 zł za Mszę + organista. Dekoracja dodatkowo płatna (albo stroją siostry (ok. 300 zł) albo my sami). Do tego pewnie dojdzie ze 200 zł na jakieś zapowiedzi, akty chrztu itp. więc też liczymy coś ok. 1000 zł.
      A ile Ci wychodzi w sumie tych opłat?
      • landora Re: ile za ślub kościelny i dekorację 09.07.11, 20:05
        O matko.
        Ksiądz wystawiający pozwolenie na wypisanie licencji w innej parafii - 0zł
        Ksiądz wypisujący licencję - 250zł (nawet nie zajrzał do koperty, kwota "co łaska")
        Ksiądz udzielający ślubu, który specjalnie przyjechał z innego miasta - 500zł (j.w.)
        Ksiądz w parafii ślubu - 0zł (chciał 2500zł za dekoracje, więc zamówiliśmy w kwiaciarni za 500zł)
        Organistka z pięknym głosem - 100zł (tyle sobie zażyczyła za całą oprawę ślubu).

Razem opłaty kościelne - 850zł, z tego większość wynikała z naszej własnej chęci i woli - ci księża nawet by słowem o pieniądzach nie wspomnieli.
        Dla mnie cennik za sakramenty to skandal sad
    • juicy83 Re: ile za ślub kościelny i dekorację 05.07.11, 16:50
      Witaj ślub bierzemy w najważniejszym kościele w Naszym mieście w Sankturium i póki co nie odczułam by ceny były z kosmosu, za spiasnie protokołu nie płaciliśmy nic,nawet się nie spytaliśmy w sumiewinka ksiądz był naprawdę przemiły zresztą pierwszy raz słyszę że sie płaci,za zapowiedzi w mojej parafi było co łaska ja dałam 50 złoty i to z ciężkim bo tak mnie siostra zdenerwowała że....brak słów!natomiast nie wiem jeszcze jak to jest z dekoracją to znaczy nie mam pojęcia ile sie płaci,ale na swoją dekoratorkę kościół nie wyraża zgody koniec kropkawink oprawa muzycznę organizujemy sobie sami więc to odzielny koszt,myśle że za ślub damy 500złoty i coś za kwiaty w kościele i organiste.Po ślubie będe dokładnie wiedzieć,ale póki co nikt mi żadnymi cenikami nie rzucał!
      • szczeciniankawpoznaniu Re: ile za ślub kościelny i dekorację 05.07.11, 18:14
        Ja za rezerwację nie płaciłam nic, za spisanie protokołu ksiądz nic nie chciał, ale byliśmy przygotowani na ok. 100zł, na zapowiedzi daliśmy z grzeczności w kopercie 50zł w parafii narzeczonego i 20 euro (w Berlinie w Polskiej Misji Katolickiej), bo musieliśmy dać w różnych parafiach, ślubu nie bierzemy w parafii żadnego z nas.
        W kościele, w którym bierzemy ślub nie można dekorować samodzielnie (czy z pomocą zewnentrznej firmy) świątyni, pani koscielna bierze chyba 100zł (albo 150), za ślub zamierzamy zapłacić 400zł.
        Czasami jak czytam ile ludzie płacą to mi się włos na głowie jeży. Ja rozumiem, że to wszystko są koszty i kościół działa jak firma, ale np. moja koleżanka w Krakowie za sam ślub zapłaciła 900zł wg wskazówek księdza! Do tego jeszcze protokół, zapowiedzi, muzyka, kwiaty.... Masakra.
    • klawiatura_zablokowana colaska peel 05.07.11, 19:40
      I wszystko jasne.
      • niektorymodbija Re: colaska peel 05.07.11, 20:04
        Placilam osobno - w formalnosci zalatwiane w kilku kosciolach warszawskich) za akty chrztu (co laska, dalismy po 20 zl), zapowiedzi (w jednym kosciele 40 zl, w drugim gratis z licencja), licencje (co laska, dalismy chyba 200 zl) , slub (co laska , dalismy 900) i organiste (zazadal 200 zl i to jedyny wydatek, ktory mnie wkurzyl, bo organista olal totalnie sprawe - a poza tym mial niewiele roboty, bo mielismy wlasna oprawe muzyczna). Dekoracja kosciola pozostawiono naszej gestii.
        I tez wynajmowalam samochodu (wydatki!), ale uwazam, ze za najwazniejszy element dnia , w dodatku raz w zyciu wypada dac tyle, na ile naprawde cie stac, a przyoszczedzic mozna na czym innym.

Aha, koszty sprzed kilku lat.

• deszcz.ryb Re: ile za ślub kościelny i dekorację 05.07.11, 21:06
      Jeżeli ksiądz by mi tak powiedział, to poprosiłabym o oddanie mi "opłaty rezerwacyjnej" i innych i po prostu zrezygnowała z brania ślubu w tym kościele. Możesz się też poskarżyć do kurii, bo sakramenty udziela się co łaska. Więc nieważne, czy za ślub dasz 100 czy 1000 złotych - ksiądz ten ślub musi ci dać i tak.

Pomyśl, czy koniecznie musisz brać ślub akurat w tym kościele
      • brytf-anna Re: ile za ślub kościelny i dekorację 06.07.11, 00:15
        My na razie daliśmy 20 zł za moje świadectwo chrztu. U narzeczonego ksiądz nic nie wspomniał, u mnie pani z kancelarii powiedziała, że co łaska - dałam 50 zł i się zmieszała i powiedziała, ze można drobniej. Za rezerwację nie płaciliśmy nic, rezerwowałam termin przez telefon. Z tego co wiem, za organistę płaci się 200 zł i coś jeszcze za dekorację, ale można się podzielić z innymi parami, te opłaty to akurat normalne, bo to przecież praca ludzi, koszt kwiatów etc. Ofiarę za ślub zamierzaliśmy dać 500-600 zł, ale parę lat temu moi znajomi w całym tym zamieszaniu zapomnieli dać księdzu pieniędzy przed mszą i zakłopotani przyszli dzień po ślubie - ksiądz powiedział, że nic się nie stało i że przecież za sakramenty się nie płaci...
        Jeśli czujesz, że ksiądz "ciśnie" to naprawdę możesz zgłosić sprawę do kurii - nas nawet ksiądz uczulił na to na naukach...
        • brytf-anna Re: ile za ślub kościelny i dekorację 06.07.11, 00:16
          aha, ślub bierzemy w kościele na Freta w Warszawie, u dominikanów.
    • kobieta.z.pasja Re: ile za ślub kościelny i dekorację 06.07.11, 09:21
      szczerze mówiąc to pierwsze słyszę o opłacie za rezerwację i spisanie protokołu, ale może jakaś niedoinformowana jestem.
      my za rezerwację nie płaciliśmy. dotychczasowe wydatki związane ze ślubem kościelnym to 50 zł za świadectwo chrztu i bierzmowania narzeczonego, 50 zł za zapowiedzi w mojej parafii i 100 zł za zapowiedzi w parafii narzeczonego.
      czeka nas jeszcze 500 zł dla księdza (brzydko powiedział nam "żeby nie było mniej niż 400"; ja bym mu dała 400, ale narzeczony się upiera, ze więcej...), 250 dla organisty (wkurza mnie, że trzeba to oddzielnie załatwiać zamiast tego, żeby się ksiądz z nim dzielił albo brał też dla niego) i 200 zł na dekorację kościoła (stroi siostra, ponoć ładnie; ja chciałam florystkę, ale ksiądz kręcił, że siostra jest super itd. pewnie ma układ z kwiaciarnią. chciała 600 zł, ale w tym dniu są 3 pary, więc się złożymy).
      w sumie wychodzi 1150 zł.
      to dużo i niedużo.
      dużo porównując do zarobków, ale jeśli ktoś robi wesele to ta kwota nie jest duża.
      pozwoliliśmy sobie na fanaberię typu samochód retro za 1000 zł, więc nie mogę narzekać, że ślub kościelny jest dla nas drogi, bo bym była niesprawiedliwa.
      jedyne co mnie wkurza to to, że mówią, że nie może być mniej niż....
      gdybym usłyszała, że co łaska, to pewnie też bym dała te 500 zł albo i więcej.
      nie podoba mi się podejście jak do niezłego biznesu, żeby tylko zarobić.
      a ten Twój ksiądz to już bije wszystkie rekordy.
      chociaż znając co nieco księdza, który ma parafię w samym centrum warszawy, to ogromnie mnie to nie dziwi.
    • koliberek15 Re: ile za ślub kościelny i dekorację 06.07.11, 12:44
      no właśnie, mnie też sie wydaje, że co łaska. nie spodziewąłam się opłat za spianie protokołu i naeet nie byłam przygotowana, a ksiądz mi na to żebym szybko do bankomatu leciała, bo kancelarię zamykają. chętnie bym sie wycofała, ale skąd miałam wczesniej wiedzieć. zaproszenia juz rozdane, nie doręcę wszystkie. obydwoje jesteśmy z tej nieszczęsnej parafii więc nie mamy alternatywy, a jakbysmy mieli teraz u niego licencję załatwiac to dramat, pewnie by nas oskubał ze wszystkiego.

No nic, napusciłam na niego przyszła teściową, idzie jutro, ma gadane, naprostuje mu poglądy smile

i zazdorszczę Wam lepszych Księży i uczciwych
      • szczeciniankawpoznaniu Teściowa! 06.07.11, 13:20
        Ha! ja po tym co czytałam na tym forum też postanowiłam, że wyślę teściową, żeby załatwiała licencje. Starszej pani nikt nie będzie próbował oskubać z kasy. Nie jest też tak, że nie chcę płacić, bo chciałam przy każdej okazji, wiem, że to ludzie, którzy też muszą coś zarobić, ale bez przesady!

Więc drogie przyszłe panny młode! Posyłajcie teściowe smile
      • deszcz.ryb Re: ile za ślub kościelny i dekorację 06.07.11, 13:23
        Nie ma ci się "wydawać", że co łaska, tylko tak jest. smile Niech teściowa powie księdzu, że sakramentów udziela się "co łaska" i ma się nie dopominać o kasę bo go do kurii zgłosi. A jeżeli nadal będzie chciał pieniądze - to zgłoście go do kurii, dodając przy tym, ile pieniędzy musieliscie zapłacić za spisanie protokołu - to też jest "co łaska".
    • mechantloup Re: ile za ślub kościelny i dekorację 07.07.11, 16:06
      Jest strona, chyba colaska.pl i tam ludzie wklepują ile ślub kosztował i w jakim kościele.
      Można orientacyjnie zerknąć, ale to net, więc może być różnie z wiarygodnością.

Ja płaciłam 400 za ślub, 150 za organistę.
      Dekoracja 0 zł - było tuż po Bożym Ciele i w kościele od groma kwiatów.
      • mechantloup Re: ile za ślub kościelny i dekorację 07.07.11, 16:08
        Zapomniałam, 30 zł za odpis aktu chrztu. Mąż dostał bezpłatnie.
        W sumie: 580 zł.
        Ślub czerwiec 2011
        • deszcz.ryb Re: ile za ślub kościelny i dekorację 07.07.11, 18:44
          Ale zaraz, piszesz że mąż dostał bezpłatnie odpis aktu chrztu. A jak było u ciebie? Ksiądz wyraźnie zażądał od ciebie 30 zł czy sama mu tyle dałaś z własnej woli [bo to jest różnica]?

Bo u mnie takie odpisy załatwiałam naprawdę "co łaska", nawet pytałam, czy jest jakaś zwyczajowa kwota, ale nie - "co łaska" smile
    • thea19 Re: ile za ślub kościelny i dekorację 09.07.11, 17:30
      akt ślubu jest za darmo. po ślubie konkordatowym odbierasz go sobie w usc - dają 3 kopie, nastepne są płatne
      brałam ślub w wawie i dałam tylko na zapowiedzi 100zł i za ślub (800 chyba). ksiądz nie chciał absolutnie powiedzieć jaka kwota jest odpowiednia. Miało być co łaska bez sugestii.
      dekoracje były w naszym zakresie
      • rozowobiala Re: ile za ślub kościelny i dekorację 09.07.11, 18:34
        Moja przyjaciółka bierze ślub w sierpniu też w Międzylesiu,być może nawet w tym samym kościele co ty,opłaty miała podobne,za dekorację kościoła zapłaci 3000zł- ale zajmuje się tym specjalistyczna firma.
    • mechantloup Re: ile za ślub kościelny i dekorację 09.07.11, 19:30
      deszcz.ryb Ale zaraz, piszesz że mąż dostał bezpłatnie odpis aktu chrztu. A jak było u ciebie? Ksiądz wyraźnie zażądał od ciebie 30 zł czy sama mu tyle dałaś z własnej woli [bo to jest różnica]?

Tak, powiedziano mi, że się należy 30 zł ("Ale wie pani, więcej też dają. Na potrzeby parafii"). Chyba chrzest w dużym kościele w centum zobowiązuje...
      Mąż z innej parafii, ksiądz tam nie chciał słyszeć o opłacie (powiedział wręcz, że mu z tacy stracza na długopis i ksero). Zresztą jak po kolędzie chodzi, to też go trzeba potem gonić z kopertą i wciskać (i potem się ten wciskający wstydzi tego wciskania), bo sam z siebie nie weźmie.

Bo u mnie takie odpisy załatwiałam naprawdę "co łaska", nawet pytałam, czy jest jakaś zwyczajowa kwota, ale nie - "co łaska"
      • mechantloup Re: ile za ślub kościelny i dekorację 09.07.11, 19:31
        No kurde, no. Posta mi jakoś dziwnie pocięło.
        Miało być tak:

Tak, powiedziano mi, że się należy 30 zł ("Ale wie pani, więcej też dają. Na potrzeby parafii"). Chyba chrzest w dużym kościele w centum zobowiązuje...
        Mąż z innej parafii, ksiądz tam nie chciał słyszeć o opłacie (powiedział wręcz, że mu z tacy stracza na długopis i ksero). Zresztą jak po kolędzie chodzi, to też go trzeba potem gonić z kopertą i wciskać (i potem się ten wciskający wstydzi tego wciskania), bo sam z siebie nie weźmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka