Dodaj do ulubionych

winietki- pytanie

10.08.11, 22:45
hej czy wypada na winietkach dla rodziców napisać
1) mama Krysia i tato Mirek
2) mama Maria i tato Adam
3) siostra Madzia

oraz jak podpisać winietki dla nas? Spotkałam się z winietkami typu Panna Młoda, Pan Młody.
A jak ze świadkami wybrnąć?
Świadkowa Monika z osobą towarzyszącąŚwiadek Mariusz z osobą towarzyszącą?
Obserwuj wątek
    • pinkmonkey Re: winietki- pytanie 10.08.11, 22:47
      ja miałam po prostu imiona na wszystkich.
    • ferworia Re: winietki- pytanie 10.08.11, 22:54
      Nasze winietki miały kształt ptaszków; pisałam Mama, Tata, a że jedni i drudzy wiedzieli gdzie siedzą, to nie rozróżniałam imionami. Reszta też była w podobnym klimacie tylko nie pisałam siostra, a jedynie imię, przy znajomych to samo, a nawet niektórzy mieli ksywki wpisane. Kuzynki i kuzyni też byli jedynie z imienia, babcia była jedna więc było napisane po prostu Babcia, a cała reszta zgodnie z pokrewieństwem: wujek Krystian, Ciocia Krysia itp. Wiem, że było to bardzo pozytywnie odebrane, wielu gości zachowało swoją winietkę. Dodatkowo nasze winietki miały atrybuty Pary Młodej (moja miała welon, a męża muszkę, bo nie wiedziałam, co mu domalować), a reszta była taka sama, jedynie winietki dla kobietek miały długie rzęsy.
      • zoselin1987 Re: winietki- pytanie 10.08.11, 22:59
        ciekawie ferworia smile
        też właśnie zastanawiam się nad czymś takim. Nie chciałabym,żeby było zbyt oficjalnie. Na pewno w przypadku mamy, taty czy rodzeństwa wolałabym jakoś inaczej niż z imienia i nazwiska.
        Jednak będą też osoby, u których niezbyt mogę sobie pozwolić na jakieś zdrobnienia czy też tylko imię, na przykład ktoś z pracy mojej mamy.
        • zoselin1987 Re: winietki- pytanie 10.08.11, 23:21
          a jak z miejscami dla Was? W sumie wiecie, gdzie będziecie siedzieć (raczej ;p) no ale... pisaliście Panna Młoda i imię czy samo imię?
          Czy może nic?
          • ferworia Re: winietki- pytanie 11.08.11, 09:05
            Kurczę nie pamiętam, jak pisałam na naszych, ale chyba imionami, zresztą nie jest to jakaś wielce istotna kwestia. wink Jeśli macie takich znajomych rodziców, z którymi jesteście na dystans to napiszcie imionami i nazwiskami, chyba się nie obrażą. U nas było kilka osób towarzyszących, które zobaczyłam pierwszy raz w życiu, ale też na winietkach miały napisane tylko imiona albo ksywki. Dla mnie pisanie na winietce mojego brata czy przyjaciół pełnego imienia i nazwiska było strasznie sztuczne i sztywne więc to od razu nie było rozwiązanie dla nas.
    • erillzw Re: winietki- pytanie 11.08.11, 02:43
      Jeśli reszta winietek bedzie w podobnym klimacie to czemu nie smile Mysmy mieli na zaproszeniach tego typu podpisy smile A winietek nie bylo, byly tylko osoby przy stołach, sami siadali tak jak im wygodnie smile Teraz spojrzalam na zdjecie, ze normalnie imieniem i nazwiskiem bylo na tablicy smile
      A o imiona osob towarzyszacych mozna po prostu zapytac smile
      • chocoladette Re: winietki- pytanie 11.08.11, 11:22
        Ja pisałam pełne imiona i nazwiska, aby uniknąć zamieszania i pomyłek. Nie wiem jak miałabym wybrnąć z sytuacji, gdzie mam 3 wujków Zbyszków? Ksywek nie mają wink
        Może przy małym weselu to by się sprawdziło, gdybym wiedziała, że jestem tam jedną Kasią, ale przy weselach na 100 osób jakoś tego nie widzę. Ja sądzę, że wesele jest trochę sztywne i oficjalne samo w sobie, więc gościom należy się użycie ich pełnego imienia i nazwiska.
        Na zaproszeniach też piszecie same imiona? Dla mnie to trochę dziwne.
        • zoselin1987 Re: winietki- pytanie 11.08.11, 11:52
          Zgadzam się z chocoladette,że może to być trochę kłopotliwe.
          W samej mojej rodzinie mam 3 wujków Zbyszków, w rodzinie narzeczonego pewnie też by się jakiś Zbycho znalazł smile a przecież rodzina nie wie,że TEN stół jest dla rodziny Młodej, a TAMTEN dla Młodego.

Podoba mi się pomysł,żeby nie pisać Agnieszka X z osobą towarzyszącą tylko Agnieszka Z z Markiem tylko nie wyrobię się już chyba,żeby popytać o imiona wszystkich osób towarzyszących.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka