Dodaj do ulubionych

Piwo na weselu

02.09.11, 15:22
Dziewczyny, w tą sobote musimy ustalić menu i alkohol na wesele. Restauracja dlaje mi w pakiecie 30 litrów piwa, ale my piwa nie chcemy. Wyszliśmy z założenia, że to hm, takie barowe. Z drugiej strony, wzięlismy pod uwage tylko własne upodobania i zdanie.

I teraz chcę się upewnić, bo czytam wasze wątki i prawie każdy ma piwo i u każdego schodzi...Może tylko w lecie jest taka tendencja?

Jedyna wątpliwość jest taka, że i tak płacimy za to piwo, bo ceny nam nie obniżą, MOŻE uda się zamienić na kilka butelek wina, ale tego nie wiem.

Co radzicie? Brać jak dają, czy zrezygnować bo nam się to nie widzi?
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Piwo na weselu 02.09.11, 15:30
      Brać! smile U nas było i nie było barowo. A ludzie(zwłaszcza męska część) bardzo chwalili, że było również piwo. Skoro i tak macie za darmo to moim zdaniem im większy wybór alkoholu tym lepiej. smile
    • czerwona_malina Re: Piwo na weselu 02.09.11, 16:16
      Ja bym brała smile z obserwacji wiem, że na weselach schodzi zwykle wszystko. Poza tym goście mogą mieć na nie ochotę, a Wy nie musicie go przecież pić smile
    • suri_sinister Re: Piwo na weselu 02.09.11, 16:18
      Ja tez uwazam, ze brac smile 2 tyg temu sama mialam wesele, mielismy 50l piwa i wszystko poszlo. NIe bylo wcale barowo, a faceci byli szczesliwi smile
    • pinkmonkey Re: Piwo na weselu 02.09.11, 16:38
      u mnie na 80 osób wypito 120 dużych piw.
    • zaha85 Re: Piwo na weselu 02.09.11, 17:21
      Nie tylko faceci lubią piwo, ja jestem kobietą i uwielbiam smile za to wódki tudzież drinków w stylu wódka z sokiem nie tykam, nie wchodzi mi czysta i już, więc na większości wesel po prostu nie piję wink
      • mesz Re: Piwo na weselu 02.09.11, 18:18
        my piwa nie chcemy na weselu, będzie wódka i wino, natomiast piwo chcemy na poprawiny smile
        • zoselin1987 Re: Piwo na weselu 02.09.11, 19:16
          U nas piwo było i goście byli zadowoleni. Bardzo chwalili ten pomysł. Ja bym brała.
          • brytf-anna Re: Piwo na weselu 02.09.11, 19:59
            Tez bym brala, szczegolnIe, jak daja smile im wiekszy wybor tym lepiej. Na weselu u mojej kolezanki medka czesc bardzo chetnie pila piwo - i mimo to ciezko mi przekonac zainteresowanych, ze i u nas powinno byc - chcialam rollbar, ale kompromisowo bedzie troche butelkowanego.
    • paskud_agg Re: Piwo na weselu 02.09.11, 20:02
      Brać. Schodzi całkiem dobrze. My mieliśmy piwo schowane, miało być na następny dzień na poprawiny, ale zostało wykryte już na "weselu" i cieszyło się sporym powodzeniem.
    • landora Re: Piwo na weselu 02.09.11, 22:14
      U nas było i schodziło - głównie pili je obcokrajowcy, Polacy raczej trzymali się wódki wink
    • deszcz.ryb Re: Piwo na weselu 02.09.11, 23:54
      Ja uwielbiam piwo, ale u nas była wódka, bimber, miodówka domowej roboty i wino do wyboru, więc poradzili nam, że lepiej nie mieszać. Nikt nie narzekał, że nie ma piwa na weselu, więc ja niekoniecznie bym ci je polecała - bo na jakiś alkohol trzeba się zdecydować. Ryzykujesz, że ci zostanie albo bardzo dużo piwa, albo bardzo dużo wódki a ciężko jest policzyć ilość alkoholu tak, żeby nie było ani za mało, ani za dużo.

A za to u mnie było dużo piwa na poprawinach i szło lepiej niż wódka. smile
      • dziewushka Re: Piwo na weselu 03.09.11, 11:07

a jakie piwo kupujecie? Rozumiem że butelkowane, bo nic nie wspominacie o wynajmowaniu beczek (koszt wynajęcia takiej beczki to min. 1500zł, warto? czy lepiej kupić butelki?)
        Jakie marki piwa?
        • zia86 Re: Piwo na weselu 03.09.11, 11:57
          Ja to zrozumiałam tak, że piwo jest już w cenie talerzyka lub jakiegoś pakietu alkoholowego, dobrze zrozumiałam?
          • dziewushka Re: Piwo na weselu 03.09.11, 12:26

ale ja nie pytam autorki wątku która piwo ma w cenie, tylko wszystkich forumowiczek, które miały piwo na weseli/poprawinach. ;]
        • deszcz.ryb Re: Piwo na weselu 03.09.11, 15:25
          >
          > a jakie piwo kupujecie? Rozumiem że butelkowane, bo nic nie wspominacie o wynaj
          > mowaniu beczek (koszt wynajęcia takiej beczki to min. 1500zł, warto? czy lepiej
          > kupić butelki?)
          > Jakie marki piwa?

My nie mieliśmy butelkowanego; wyszłoby strasznie drogo. Właściciele naszej sali weselnej zaproponowali nam, że sami nam odsprzedadzą swoją beczkę piwa, ale z marżą. Ponieważ nie chcieliśmy drożej wink podali nam adres hurtowni, gdzie kupiliśmy 30 l. piwa w beczce [za beczkę płaci się kaucję w wysokości kilkuset złotych, kaucję oczywiście dostajesz z powrotem po oddaniu pustej beczki] a restauratorzy udzielili nam za darmo tą maszynerię do lania piwa z takiej beczki. Musisz się tylko dopytać, do jakich beczek ta maszyna pasuje, bo my kupiliśmy Żywca a okazało się, że maszyna na sali obsługuje tylko Tyskie. smile

Możesz też kupić np. w Tesco kilka/kilkanaście pięciolitrowych baryłek Heinekena, poprosić osługę żeby je schłodziła przed weselem a na weselu wystawić je gdzieś na bocznym stole razem ze szklankami i niech się goście częstują.

Jeżeli chodzi o gatunki piwa, to nie ma co kombinować i wybierać jakichś oryginalnych smaków, tylko zdecydować się na jeden, dwa najpopularniejsze gatunki - Żywiec, Tyskie, Heineken, Lech.
          • deszcz.ryb Re: Piwo na weselu 03.09.11, 15:28
            Aha, czy u ciebie kaucja za beczkę to aż 1500 zł? U mnie [w małym mieście] to było ok 450-550 zł, ale oczywiście oddawali kaucję z powrotem. Może poszukaj tańszej hurtowni? Bo w beczkę warto zainwestować, jest o wiele bardziej wygodna od piwa butelkowanego czy nawet od tych pięciolitrowych baryłek.
    • laracroft82 Re: Piwo na weselu 03.09.11, 19:09
      Ja spotkałam sie z piwem na poprawinach i to nie tylko na letnich weselach.. A z opcji wyboru takiego alkoholu na weselu byłabym bardzo zadowolona, gdyz to jedyny alkohol który bardzo lubie..za wódka nie przepadam , ale wiadomo ze za zdrowie na weselu zawsze troche sie wypije kiedy nie ma innego wyboru ( wino zle toleruje wink ). Ja na Twoim miejscu zostawiłabym to piwo, moze ktos bedzie mial ochote...
    • w_miare_obyczajnaa Re: Piwo na weselu 05.09.11, 07:21
      Piwo! smile W ostatnim roku byłam na 4 weselach, w tym jedno w formie przyjęcia. Na każdym było iwo to i to był alkohol, który pierwszy się skończył. Po pierwsze mozna sie nim napic i ohlodzic, po drugie dzieki mniejszej zawartosci alkoholu mozna je ic dluzej smile
      jako piwosz mowie tak dla piwa na weselu, uratujesz tym osoby, ktore wodki nie pija a wino powoduje u nich np. zgage.
    • kati_p Re: Piwo na weselu 05.09.11, 08:36
      Ja również jestem za piwem, u nas był tyskacz i kilka osób faktycznie piło (nawet męża przyuważyłam). wink Nie każdy chce pić wódkę lub wino.
      • picaflor Re: Piwo na weselu 05.09.11, 14:05
        Mielismy bardzo pracowity łikendsmile Z piwa zrezygnowaliśmy. Chociaż przytaczałam Wasze argumenty, to N się zaparł jak nigdy - w sumie dobrze, bo przynajmniej ujawnił swój organizacyjny zapał (mógł powiedzieć "jak chcesz") tongue_out

Zobaczymy jak to wyjdzie. Mamy obiecane 10 litrów bimberku z podlasia i nalewki domowe, do tego wódka i wino. Zastanawiamy się jeszcze nad kolorowymi, ale raczej odpadną, bo i tak łapię się za głowę patrząc na to, ile tego można przejeść i przepić przez jedną noc...
        • deszcz.ryb Re: Piwo na weselu 05.09.11, 14:21
          Jeżeli macie taką rozmaitość alkoholu na weselu to piwo raczej nie będzie potrzebne. Ale pomyślcie o nim na poprawinach, wbrew pozorom sporo osób je pija.
          • madzirek85 Re: Piwo na weselu 06.09.11, 09:08
            Na ilu weselach byłam to zimne piwko raczyło gości z dużym powodzeniem smile A jak nie pójdzie na weselu to na poprawinach może zbraknąć dużo osób leczy nim kaca tongue_out
        • zawsze_do_przodu Re: Piwo na weselu 07.09.11, 10:19
          Tyle tego...my mieliśmy standardową ilość, obiad, tort, 2 ciasta, bufet, grill, barszcz z krokietem, dużo zostało na następny dzień, a ja zjadłam tylko trochę obiadu, tort i 2 kieliszki wina smile
    • djcargo Re: Piwo na weselu 17.09.11, 21:37
      Dobre piwo nie jest złe. Nie musi to być mainstream typu Żywiec czy Lech. Jeżeli chciałabyś znaleźć inspiracje, zapraszam na bloga na którym piszę o różnych "ciekawych" piwach smile
    • beverly1985 Re: Piwo na weselu 18.09.11, 17:32
      Miałam 2 marki: Tyskie jako najpopularniejsze piwo i Ciechana Miodowego- swego czasu szalenie modny. Poza tym ja lubię Ciechana i moi znajomi też tongue_out Ciechan zszedł cały.
      • zia86 Re: Piwo na weselu 18.09.11, 17:33
        Ciechana odkryliśmy jak przeprowadziliśmy się do Warszawy, genialne piwo! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka