Dodaj do ulubionych

Potwierdzenia

14.09.11, 23:39
Dziewczyny, jak to jest z tymi potwierdzeniami od gości? Wszyscy czekają do ostatniego dnia, czy leci systematycznie? Nam zostało jeszcze sześć dni, ale póki co zadzwoniła tylko jedna osobasmile

Oczywiście sporo potwierdziło już przy rozdawaniu zaproszeń, kilka osób od razu zapowiedziało, że ich nie będzie, a reszta milczy. Wśród tej reszty są np. osoby z rodziny, które tak niby (bardz niejasno) potwierdziły przy rozdawaniu i nie wiem, może myślą, że już nie muszą?

Powiedzcie jak to było u Was...
Obserwuj wątek
    • picaflor Re: Potwierdzenia 14.09.11, 23:41
      Zapomniałam - jeśli ktoś nie zadzwoni wcale, to trzeba odzwaniać i pytać, czy rozumieć, że nie przyjdzie? Zdarza się tak, że ktoś nie zadzwoni, a później wypada jak Filip z konopii w dniu ślubu?
      • madzirek85 Re: Potwierdzenia 15.09.11, 08:17
        Ja mam to jeszcze przed sobą, ale wiem, że zawsze powinno się dzwonić... jeśli oni nie dają znaku to Ty zadzwoń.. U mojej siostry tak było że rodzina (6os) miła nie przyjechać na wesele bo coś im wypadło... a zrobili niespodziankę i był problem z miejscami na weselu.... Dziwne, że czekasz aż tak długo na potwierdzenie... Słyszałam że maksymalnie czeka się 2-3 tygodnie przed ślubem na potwierdzenie.. Tak aby na sali przygotować odpowiednią ilość miejsc...Tak mi si ę wydaje... Choć mogę się nie znać tongue_out
      • agniesiek Re: Potwierdzenia 15.09.11, 14:42
        wiesz, czasem ludzie myślą, że to oczywiste, że przyjdą i się nie odzywają - zwłaszcza bliska rodzina tak miewa.
    • marina111 Re: Potwierdzenia 15.09.11, 09:09
      DUzo ludzi tak robi. W dzien potwierdzania moja mama obdzwaniała większośc rodziny bo ludzie zapomnieli
    • mariolkawalczywkisielu Re: Potwierdzenia 15.09.11, 09:14
      lepiej dzwonić do opieszałych, żeby nie mieć niespodzianek . do nas najwięcej osób dzwoniło w ostatni dzień potwierdzania albo w tygodniu po, do garstki dzwoniliśmy sami (większość uznała, że skoro nie dzwonią, to oczywiste, że będą, ale kilka na odwrót)
    • zia86 Re: Potwierdzenia 15.09.11, 12:47
      U nas większość osób potwierdzało przy zaproszeniu, ale potem i tak się upewniałam przy pytaniu o osoby towarzyszące. Jak się goście nie odezwą to trzeba zadzwonić, dużo osób po prostu zapomina.
      • picaflor Re: Potwierdzenia 15.09.11, 14:05
        Uf, to dobrze. Się zdziwiliśmy, że nikt nie dzwoni.

Daliśmy te potwierdzenia do 10 dni przed weselem, bo trochę późno skończyliśmy rozdawać, a przecież w restauracji nie kupują jedzenia 2 tygodnie wcześniej, stoły ustawiają w piątek wieczorem. Minus jest tylko taki, że jesteśmy na styk. Szczerze mówiąc spodziwałam się, że goście nie będą czekali do ostatniej chwili z tymi potwierdzeniami, ale to było głupie z mojej strony, bo przecież my zawsze zwlekamy i potwierdzamy w ostatnim dniubig_grin Tak to jest, tylko narzeczonym wydaje się, że ich ślub to priorytet, inni odłożą zaproszenie i nie myślą o tym specjalnie.

Jeszcze jestem wyluzowana, panika zacznie we wtorektongue_out
        • agniesiek Re: Potwierdzenia 15.09.11, 14:45
          u nas w restauracji wystarczyło podać liczbę osób 2 dni przed, ale potwierdzenie mieliśmy do równo miesiąc przed ślubem, bo przecież nie tylko jedzenie się zamawia na ilość gości. poza tym mieliśmy ograniczoną ilość miejsc, więc jeśli ktoś odmawiał, to dopraszaliśmy z listy rezerwowej, a nie chcieliśmy robić tego kilka dni przed ślubem, bo wiadomo.
    • agniesiek Re: Potwierdzenia 15.09.11, 14:41
      u nas spora część potwierdzała dostając zaproszenie, część skorzystała z możliwości potwierdzenia przez stronę ślubną - o tej możliwości przypomnieliśmy mailowo kilka dni przed terminem i dużo osób potwierdziło wtedy. mimo to zostało sporo osób, do których dzwoniliśmy, żeby potwierdzić.
      nie było żadnych 'może', 'zobaczymy' itd. ludzie odpowiadali jasno - będziemy albo (mniejszość) - nie będzie nas. i wszyscy, którzy się zapowiedzieli przyszli.
      • sposobuzycia Re: Potwierdzenia 15.09.11, 15:43
        My (mając ślub 26 grudnia) poprosiliśmy o potwierdzenie do 30 listopada. Z tego względu, że zapraszamy tylko najbliższych a lokal nie przyjmie więcej gości, więc w razie odmowy kilku osób, będziemy mogli zaprosić więcej przyjaciół. Dla jasności - tak, wiemy, że zapraszanie na czyjeś miejsce jest szalenie nieeleganckie, ale wisi nam to, naszym przyjaciołom też, bo kilkoro dowiedziało się, że byśmy chętnie, ale ilość miejsc ograniczona, ale jeśli tylko ktoś by zrezygnował...

Dlatego poprosiliśmy o wcześniejsze niż 2 tygodnie przed potwierdzenie, żeby ewentualni nowi goście mieli czas zorganizować sobie wszystko.
        • renatkam Re: Potwierdzenia 16.09.11, 13:24
          U nas bardzo różnie smile Cześć zadzwoniła w terminie do którego trzeba było potwierdzać, ale kilka dni przed. Część kilka dni po terminie, a do części osób sami dzwoniliśmy smile Różnie to bywa smile Mieliśmy potwierdzenia do 30.08 smile Ale np. kuzyn potwierdził nam 14.09. smile A więc to przeróżnie bywa smile
          • picaflor Re: Potwierdzenia 16.09.11, 18:32
            No, już zadzwoniło kilka osób na szczęście, może sie rozkręcą. Ale dowiedzieliśmy się np., że niektórzy kombinują tak, że to przecież czywiste, że będą i myślą, że nie musza dzwonić, chociaż nie potwierdzili przy rozdawaniu (rodzina N w składzie 6 osób), ciekawi mnie jakie jeszcze luzie mają przemyślenia.

Ten 20 to u nas naprawdę ostatni dzwonek i musimy byc krok przed niesfornymi potwierdzaczami, bo mamy do wydrukowania winietki, trzeba towarzystwo jakos porozsadzać, do zarezerwowania hotele i może jakiegoś busa, taksę, alkohol...Będzie gorąco na finiszu, ale na szczęście lata pracy w agencjach reklamowych mnie do tego przyzwyczaiłybig_grin
            • mesz Re: Potwierdzenia 16.09.11, 21:02
              Dziewczyny a na ile wcześniej prosiłyście o potwierdzenie? Nasze wesele jest 28 kwietnia i pomyślalam,że na zaproszeniach poprosimy o potwierdzenie do 1 kwietnia. W restauracji mamy podać ostateczna ilość osob na tydzień przed weselem, ale np. z noclegami trzeba to zrobić wcześniej... Myślę, że jak wyślemy zaproszenia na początku lutego, to do 1 kwietnia goście zdążą podjąć decyzję, jak uwazacie?
              • ruda_80 Re: Potwierdzenia 17.09.11, 09:54
                Wg mnie im wcześniejszy termin potwierdzenia, tym większe prawdopodobieństwo że lista osób potwierdzonych może się zmienić, tzn. ktoś potwierdzi a później nie przyjdzie. Ja np. miałam taką sytuację, potwierdziliśmy udział w weselu, na 6 tyg. wcześniej, bo taki był termin, a 3 tyg. później musieliśmy odwoływać, bo wypadł wyjazd służbowy którego nie można było odwołać. Wydaje mi się, że optymalne jest 14-10 dni. W restauracjach jest to na ogół wystarczający termin (szacowaną liczbę gości podajesz i tak wcześniej), zdążysz gości rozsadzić i wydrukować listy, czy winietki - mając to zrobione wcześniej, przy jakiejkolwiek zmianie ze strony gości będziesz miała problem.
                • mesz Re: Potwierdzenia 17.09.11, 10:23
                  hmmm...dziękuję za radę, zastanowię się zatem nad tym...choć czasu jeszcze sporo smile
    • tomelanka Re: Potwierdzenia 17.09.11, 11:29
      u mnie czesc potwierdzila od razu, czesc zadzwonila w ostatni dzien, a do czesci musialam sama zadzwonic, bo sie okazalo ze to przeciez oczywiste ze beda to po co potwierdzac
      • lvivianka Re: Potwierdzenia 17.09.11, 12:30
        u nas czesc zazdzownila i potwierdzila, do reszty zadzwonilismy
        nie lubie niespodzianek, choc i tak jedna para nam taka sprawila
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka