Dodaj do ulubionych

Slub z Hiszpanem

11.04.12, 21:50
No i chyba mam problem sad Slub w przyszłym roku, w sierpniu, w Polsce. Z racji wizyty u rodziny odwiedzilam panią urzędnik i pytam o szczegóły. Ok, przetłumaczony akt urodzenia i dodatkowo zaświadczenie o zdolności prawnej, które to ponoć Hiszpanie nie wydają sad I "przemila" pani urzędnik straszy mnie koniecznością sadu i osobistej obecności na rozprawie, aby Niemaz z tegoż zaświadczenia został zwolniony...
Czy ktoś moze potwierdzić, ze to prawda? Dodam, ze na codzień mieszkamy w UK, więc trochę minie zanim zbadamy sprawę osobiście w Hiszpanii...
Pocieszcie i poradzcie proszę
Obserwuj wątek
    • husky_ Re: Slub z Hiszpanem 12.04.12, 10:28
      Napisz do mnie na maila fotoswiderski@gmail.com to dam namiary na moją klientkę która wyszła za Hiszpana w naszym kraju.
      • kaja86 Re: Slub z Hiszpanem 12.04.12, 19:09
        Generalnie każdy kraj to wydaje tongue_out
        Po hiszpańsku podobno certificado de capacidad matrimonial
        generalnie chodzi głównie o to, żeby wykazać, że ktoś nie ma np małżonka w swoim kraju.
    • lan83luc Re: Slub z Hiszpanem 12.04.12, 22:07
      Jezeli nie wydaje tego zaswiadczenia to niestety sad was nie ominie. My tez mamy ten problem. Zeby było łatwiej to cywilny bierzemy w kraju N.
    • ela.tu-i-tam Re: Slub z Hiszpanem 13.04.12, 12:35
      Czys prawdzilas w Hiszpanii albo w ichnim konsulacie o certificado de capacidad matrimonial ?

Nie wierze w "ponoc nie wydaja", bo to jest potrzebne (prawie) wszedzie, takze we Francji.
    • kaja86 Re: Slub z Hiszpanem 13.04.12, 15:37
      może kwestia nazewnictwa jak pytałaś o zaświadczenie o zdolności prawnej, t faktycznie nie ma czegoś takiego, bo każdy ma zdolność prawną tongue_out konkretnie chodzi o zdolność prawną do zawarcia małżeństwa. Wszędzie jest to potrzebne, bo gdyby tego nie było można by mieć w każdym kraju inną żonę tongue_out
      • lili76 Re: Slub z Hiszpanem 13.04.12, 17:40
        Wielkie dzięki! Wiedziałam, ze moge na Was liczyć smile
        Przy następnej wizycie w Hiszpanii sprawdzimy osobiście i załatwimy co trzeba smile
        Zestaw kolejnych pytań za jakiś czas smile
        • ga_lapagos Re: Slub z Hiszpanem 13.04.12, 18:01
          Moim zdaniem szybciej dostaniecie to w konsulacie hiszpanskim w Pl.
          Podejdz spokojnie do administracji miedzynarodowej i pamietaj, ze nie ma rzeczy niemozliwych sa tylko takie sprawy gdzie trzeba bardziej sie nachodzic ( lub nalatac samolotami)

Pozdrawiam,
          doswiadczona miedzynarodowa zona wink
    • sueellen Re: Slub z Hiszpanem 18.04.12, 20:37
      Może weźmiecie cywilny w UK? Mój też Hiszpan, slub dopiero za rok ale jesli będą problemy prawne, ślub weźmiemy ciuchy w UK a potem ceremonię w Hiszpanii juz bez żadnej papierologii.
      • lili76 Re: Slub z Hiszpanem 19.04.12, 20:58
        Sueellen, nie bardzo mamy ochote na slub w UK, ale jesli papierologia bedzie sie zapowiadac na wielce upierdliwa, to moze wzmiemy te opcje pod uwage.
        Udalo mi sie dostac kontact do osoby, ktora przez to przeszla i dostalam liste potrzebnych dokumentow. Mysle, ze do przyszlego roku sie wyrobimy wink
        Czy dobrze gdzies wyczytalam, ze swoj planujesz na plazy?
        • lili76 Re: Slub z Hiszpanem 19.04.12, 21:01
          dopiero zauwazylam Twoj osobny watek smile
    • sueellen Re: Slub z Hiszpanem 18.04.12, 20:41
      Podjedźcie na Sloane Square i podpytajcie. Prawie nie ma kolejek, dzisiaj byłam. Załatwisz szybko. Dzwonic nie ma co bo zgłasza się automat i nie przełacza do żywego czlowieka.
    • kasiaw123 Re: Slub z Hiszpanem 25.04.12, 14:01
      Z tego co wyczytałam to sąd rejonowy może zwolnić was z obowiązku posiadania dokumentu. Pisze tu o ślubie cywilnym, ale chyba ma również ma zastosowanie przy kościelnym:
      www.takapara.pl/art/30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka