Dodaj do ulubionych

Ślub i chrzest

30.04.12, 15:41
Drogie forumowiczki,
zwracam się prośbą o podpowiedź i poradę.

Od jesieni zeszłego roku szykujemy się po mału do ślubu. Termin mamy ustalony na 13 października. Większość rzeczy mamy już załatwione. Niedawno okazało się, że jestem w ciąży. Termin porodu mam na 1 września.
Postanowiliśmy nie przekładać ślubu i wesela - z 6 tygodniowym maluchem będzie nam chyba łatwiej niż ze starszym. Poza tym, mamy powpłacane zaliczki i nie chciałabym teraz się denerwować szukaniem nowych terminów itp itd.

Postanowiliśmy, że połączymy nasz ślub z chrztem naszej córeczki. Już ustaliliśmy to z księdzem i większość gości już wie, że tak będzie. Mimo to, chcemy zaznaczyć to w zaproszeniach, żeby nikt nie był zaskoczony. Zastanawiam się jednak, jak ładnie to ująć...
Czy możecie mi podpowiedzieć, jak ładnie napisać na zaproszeniach, że zapraszamy na ślub i chrzest? Ja o tyle nie umiem sobie poradzić, że zaproszenia powinniśmy zamawiać niebawem, a dziecka się dopiero spodziewamy smile

Liczę na waszą pomoc i z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • elske Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 16:13
      Ja bym sobie darowała zaproszenie na chrzest. Zaproś na sam ślub i wesele. Przy wręczaniu możesz wspomnieć, że będzie również chrzest dziecka.

Raz byłam na takim ślubie połączonym z chrzcinami. Nikt nie wiedział, że będą chrzciny.

Donoś ciążę , poczekaj aż urodzisz , dopiero wtedy planuj co dalej. Znam kilka przykrych historii i w takiej sytuacji jak jesteś teraz nie chciałabym o nich mówić, żeby cie nie straszyć.
      • martina.15 Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 16:39
        Ja bym mimo wszystko przekładała ślub. Pamiętam jak pisałam długi egzamin 3 miesiące po narodzinach córki i kartkę oddawałam zasłaniając piersi rękami bo miałam nawał jak cholera i mleko przeciekało przez wkładki, stanik, koszulę i żakiet...A po 1,5 miesiąca po porodzie ledwo zaczęłam w miarę normalnie,wyprostowana chodzić- miałam cesarkę.

Poza tym równie dobrze możesz urodzić 15 sierpnia jak i 15 września. Dziecko je z piersi na żądanie i oddając je pod opiekę na kilkanaście godzin wesela a) możesz mieć też taki zalew jak ja opisałam b) dziecko zdąży się przyzwyczaić do butelki i karmienie może się skończyć c) przy karmieniu piersią raczej uważasz na dietę a na weselu łatwo byłoby zjeść coś niewłaściwego i potem się z dzieckiem męczyć dłuższy czas.

A tak przy okazji- też bym nie pisała o chrzcie. I też kiedyś byłam na takim ślubie połączonym ze chrztem i też nie wiedzieliśmy wcześniej.
        • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 19:56
          Jak zwykle na forum...

Dziękuję za rady nie na temat. Nie pytałam, czy przekładać ślub - to już jest ustalone, że nie przekładamy.

Dziękuję również za sugestię, że może coś się stanie dziecku, bardzo to podnosi na duchu.

Nie pytałam również czy informować o chrzcie tylko jak. Dla mnie oczywistym jest, że wypada po informować, zwłaszcza tych, których zapraszamy na sam ślub.

Czy są tu jakieś forumowiczki, które mają do napisania coś na temat??
          • apolonija Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 21:04
            Skoro wiesz, że na forum rady są zwykle nie na temat, to po kiego grzyba na nim pytasz?
            • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 22:41
              Liczyłam na wyjątek potwierdzający regułę a niestety trafiłam na Ciebie sad
              • apolonija Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 22:54
                angel_karolcia napisała:

> Liczyłam na wyjątek potwierdzający regułę a niestety trafiłam na Ciebie sad

Jak widać na zbyt wiele liczysz...

Dziewczyny chciały udzielić Ci DOBREJ rady a nie ZŁEJ ale jak widać Ty wiesz lepiej, że to znaczy, że trzeba na nie od razu naskoczyć. W jakimś dalszym poście piszesz że czyjeś zdanie Cię nie interesuje... Nadal nie rozumiem po co w takim razie pytasz o coś na forum....

Jak chodzi o informacje w zaproszeniu o chrzcie - ja bym o tym nie pisała. Chyba że planujesz rozdawać te zaproszenia krótko przed ślubem.

Ale moje zdanie zapewne Cię i tak nie zainteresuje.
          • raszefka Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 21:11
            Nie irytuj się.
            Zastanowiwszy się... chrzest dziecka nie jest mniej ważnym wydarzeniem niż Wasz ślub (może nawet ważniejszym) i nie ma powodu, żeby pomijać tę informację w pisemnym zaproszeniu. Zabobony są kompletnie niechrześcijańskie, a stać może się wszystko - i zarówno w związku z chrztem, jak i ze ślubem. Czego Ci oczywiście nie życzę.

Spokojnej ciąży i połogu! smile
            • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 22:40
              Raszefka, dzięki za dobre słowo. Też myślę, że gdyby myśleć pesymistycznie to w ogóle nie ma sensu planować ślubów z rocznym wyprzedzeniem itp. Wśród moich znajomych właśnie jedna para się rozstała a ślub mieli brać w sierpniu.

I zgadzam się, że chrzest też jest ważny. Poza tym, gdybym ja była gościem niepoinformowanym o chrzcie to czułabym się niezręcznie, bo nie miałabym nawet drobiazgu ani kartki z życzeniami dla malucha.

Nadal czekam na podpowiedzi, jak ładnie sformułować tekst zaproszeń....
              • raszefka Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 09:32
                Może tak (kradzione z innego forum):

Mamy zaszczyt i przyjemność zaprosić............................... na uroczystą Mszę Świętą, podczas której nasza Rodzina przyjmie Sakramenty -
                ............ i ................ sakrament Ślubu, a
                ................. sakrament Chrztu Świętego.

Po Ceremonii zapraszamy na uroczysty obiad, który odbędzie się.................
          • martina.15 Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 21:11
            Autorko wątku, czytaj ze zrozumieniem. Nikt ci tutaj dziecku źle nie życzy. Szkoda że nie możesz znieść rad bardziej doświadczonych w kwestii posiadania noworodka forumowiczek, nawet jeśli są nie na temat. OBY nie były na temat, bo to rady pt. dobrze wspominaj swoje wesele a nie umęcz się tylko dlatego, że TAK.

Jak widać radzimy nie powiadamiać o chrzcie. Piszemy to na temat. I nie uznajesz tego. To po cholerę piszesz na forum?
            • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 30.04.12, 22:37
              Martina, zadałam konkretne pytanie a Ty musiałaś wtrącić swoje mądrości.

Pewnie Cię to zadziwi, ale nie jestem zawieszona w próżni, naszą decyzję konsultowaliśmy z naszymi rodzinami, w których nie brak doświadczonych matek. Decyzja jest świadoma i twoja opinia mnie nie interesuje. Ani twoje doświadczenia.

Znów wyjaśnię, chcemy poinformować gości o ślubie i chrzcie. Decyzja już dawno podjęta. Po co mi twoja opinia żeby nie informować?? Pytałam o podpowiedź, jak ładnie to ująć, żeby nie popaść w jakieś bezsensownie patetyczne teksty czy głupie rymowanki.
              Gdybyś czytała ze zrozumieniem mój post, w ogóle byś się nie wypowiedziała, bo i po co.
              • chomiczkami Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 11:09
                Karolciu, proszę cię, nie naskakuj. To nic złego poradzić komuś, nawet rzecz, która się wydaje kosmiczna, niezwiązana z tematem itd. Co byś poradziła komuś, kto by tu napisał "Hej, mam ślub w lipcu i zastanawiam się, czy do krótkiej, zwiewnej sukienki ecru założyć rajstopy 40 DEN czarne czy 60 DEN fioletowe?". Też byś zaproponowała inne opcje i nie ma co się oburzać, że ludzie wyrażają swoje zdanie. Mnie zależy na miłej atmosferze wzajemnego zrozumienia, rzeczowej pomocy i duchowego wsparcia.

Wydaje mi się, że o chrzcie można napisać, chociaż nie trzeba. Jeżeli chcesz, to do tekstu zaproszenia ślubnego możesz dodać "również podczas tej ceremonii nasze Dziecko [lepiej bez imion, bo niespodzianki lubią się zdarzaćwink] przyjmie Chrzest Święty" lub napisać np. to, co proponują raszefka i bea-luz.
              • martina.15 Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 21:36
                jak nie chcesz komentarzy nie na temat to nie piszesz wstępu do całej sprawy, dokładnie, z datami, opisując co i jak i jakie decyzje i co ustalone. Zadałabyś tylko i wyłącznie pytanie, zawarłabyś całość w jednym zdaniu i uniknęłabyś tych, które ciebie, obecnie jaśnie wielmożną i niezmiennie nieomylną obrażą jakąś dodatkową uwagą. Życzę powodzenia EOT.
              • ohmygspot Re: Ślub i chrzest 03.05.12, 09:38
                no to skoro zawieszona w próżni nie jesteś i masz rodzinnych konsultantów, to nikt ci nie powiedział żeby do tekstu zaproszenia na ślub który sobie wybrałaś dopisać i chrzest naszej córki?
          • elske Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 21:19
            angel_karolcia napisała:

> Jak zwykle na forum...
            >
            > Dziękuję za rady nie na temat. Nie pytałam, czy przekładać ślub - to już jest u
            > stalone, że nie przekładamy.
            >
            > Dziękuję również za sugestię, że może coś się stanie dziecku, bardzo to podnosi
            > na duchu.
            >
            > Nie pytałam również czy informować o chrzcie tylko jak. Dla mnie oczywistym jes
            > t, że wypada po informować, zwłaszcza tych, których zapraszamy na sam ślub.
            >
            > Czy są tu jakieś forumowiczki, które mają do napisania coś na temat??

To nie są odpowiedzi nie na temat . Chcesz pisać zaproszenia. Chcesz zaprosić ludzi na chrzest dziecka , którego jeszcze nie urodziłaś. Nie rób tego . I nie pisze tego, bo wierze w zabobony, ale dlatego że w czasie ciąży nie wszystko może iść równo i gładko. I zabobony nie mają z tym nic wspólnego.

I żeby mi nikt nie wmawiał, że jestem nieczuła - mam dwoje dzieci. I tak jak ciąże przebiegały bezproblemowo, tak w trakcie drugiego porodu w pewnym momencie przestało być wesoło.

Zadałaś pytanie, dostałaś odpowiedz na temat.
    • bea-luz Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 10:58
      Poinformować jak najbardziej! Goście mogliby się poczuć niefajnie, że nie są przygotowani na podwójną ceremonię. Na zaproszeniu możesz napisać coś w stylu, że Młodzi wraz z Rodzicami mają zaszczyt/przyjemność zaprosić Sz.p. ...... na podwójnie radosną uroczystość, coś tam, że nie tylko Wy dwoje stworzycie rodzinę czy tam połączycie serca ale również Wasz dzieciaczek. Mi się zawsze takie uroczystości bardzo podobały i chciałabym być poinformowana jako gość aby móc przynieść prezent również na tą okazję.
      • chomiczkami Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 11:12
        bea-luz napisała:

> zy tam połączycie serca ale również Wasz dzieciaczek. Mi się zawsze takie urocz
        > ystości bardzo podobały i chciałabym być poinformowana jako gość aby móc przyni
        > eść prezent również na tą okazję.

U mnie wyciskały fontanny łez wink chociaż w głębi serca coś mi dzwoni, że to nie jest według pożądanego kierunku rozwoju rodziny (katolickiej). Przypuszczam, że w innych wyznaniach jest inaczej. Ot, w Kościele Szwedzkim na przykład małżeństwo sakramentem nie jest, a więc i dzieci przed- oraz pozaślubne nie są naznaczone grzechem mamusi i tatusia.

Ale to nie na temat, rozważania na temat religii zachowam sobie na inne tematy.
        • minor_swing Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 15:11
          ja również bym poinformowała o chrzcie ale nie pisemnie a ustnie,podczas wręczania zaproszeń.w przypadku wysyłania pocztą dołączyłabym krótki liścik z informacją, że będzie planujecie również chrzest. jednak zaproszenie ślubne to zaproszenie ślubne,moim zdaniem oczywiście.

co do wypowiadania się nie na temat: owszem,czasem bywa irytujące ale to jest forum,nie da się nikomu zabronić odezwać,czasem również dyskusja zbacza z tematu.
          jak siedzisz przy stole ze znajomymi,rzucasz temat na który nikt nie ma nic do powiedzenia to też mają ludzie siedzieć cicho? trzeba odczekać chwilę i przejść do "następnego punktu obrad" żeby nie było odzywania się nie na temat?
    • skrytapiromanka Re: Ślub i chrzest 01.05.12, 23:09
      ja się zgadzam z większością dziewczyn, żeby - ODPUKAĆ!!! - w razie czego nie było Wam przykro. [teraz możesz mi niemiło odpowiedzieć]

a teraz inny pomysł: poczekałabym do momentu, kiedy będzie względnie bezpiecznie i wtedy rozesłała dodatkowe zawiadomienia o chrzcie do gości, którzy mają przyjść na ślub. na ceremonię chrztu ludzie się nie muszą przygotowywać miesiącami. jeśli wyślesz zawiadomienia zaraz po urodzeniu malucha, będzie jeszcze 5/6 tygodni do uroczystości. starczy.
    • bukfa Re: Ślub i chrzest 02.05.12, 02:37
      "OKAZJA!! Slub i chrzcny w jednym!"
    • batysta77 Re: Ślub i chrzest 03.05.12, 01:09
      Sama na wlasnej skorze doswiadczylam zmasowanego ataku forumowiczek poniewaz jak sie okazalo w nieodpowiedni sposob zadalam pytanie co zostalo odebrane jako kryptoreklama salonu w ktorym kupilam suknie - totalny bezsens i zawod jak dla mnie. Odpowiedzi na Twoje pytanie uwazam za rownie beznadziejne. Jak widze wiekszosc tu obecnych zabobonem podszytych....najlepiej nie zapeszac! Zabobony i jeszcze raz zabobony a sluby koscielne biora! A nie slyszaly ze zabobony to wbrew przykazaniom? Ale wracajac do tematu - ja osobiscie bym to ujela w taki sposob ze jednoczesnie z wielka radoscia zawiadamiacie o podwojnym szczesciu ktorego doswiadczycie tego dnia, czyli jednoczesnym sakramencie slubu jak rowniez chrztu swietego! Uwazam ze gosci oczywiscie nalezy o tym fakcie powiadomic.
      • skrytapiromanka Re: Ślub i chrzest 03.05.12, 01:43
        ty, batysta, masz okrutny przeciąg między uszami.

tu nie chodzi o zabobony, dziewczyny piszą o życiu, ale żeby to zrozumieć, to trzeba posiąść chociaż prostą umiejętność czytania ze zrozumieniem. jak mnie wkurzają takie panny widzące coś tam, gdzie tego nie ma. w sumie mogłam sobie odpuścić, jak inne (mądrzejsze) forumki, ale już się podirytowałam.

a w ogóle jak to wygląda - laska na forum zakłada temat, że od zeszłego roku planuje ślub, a tu się nagle okazało, że w ciąży jest, że niby ślub z ciążą nic wspólnego nie miał - ok, ok, ale po co nam to wiedzieć? nie musisz się przed nami usprawiedliwiać, że ci się zaszło, nawet jeśli jako katoliczka przyjmująca sakramenty grzeszysz miłością przedślubną. wiesz jak to wygląda na forum? jakbyś przed obcymi babami musiała się tłumaczyć "tak, zaszłam w ciążę, ale przecież ślub planowałam pół roku wcześniej". ot, dulszczyzna. i po co to wszystko? żeby zapytać o formułkę, która ma widnieć na zaproszeniu? treść zaproszenia, jak większość z nas, wybierasz z internetu i dopisujesz zdanie o chrzcie, tadam. takie trudne? a ktokolwiek piszący nie po myśli jaśnie pani to cham i prostak, bo śmiał dyskutować nie na temat, bo ty już obgadałaś z rodziną, bo mamusia stwierdziła, że to świetny moment na chrzest, teściowa przytaknęła, a ty nie pomyślałaś, ze możesz urodzić 2 tyg. po terminie, z piersi będzie ci cieknąć mleko, będziesz w trakcie połogu z pieluchą między nogami i jeśli będziesz miała szczęście, nie będzie cię bolała rana po cesarskim cięciu. a ty widziałaś w ogóle kiedyś miesięczne dziecko? wiesz, że płacze, sika, robi kupy w najmniej spodziewanym momencie? że chce do cyca? że potrzebuje dużo snu? że wesele dla takiego dzieciaczka to istna mordęga? chyba że planujecie krótkie przyjęcie, to rozumiem, ale jeśli planujecie od zeszłego roku, to chyba jednak większa impreza? masz zamiar spędzić całą swoją weselną noc w hotelu czy wynająć opiekunkę? a sukienkę przemyślałaś czy będziesz szyć po porodzie? bo teraz do miar talię masz za szeroką, a biust za mały. a może byłaś mierzona przed ciążą i masz nadzieję wrócić do swojego rozmiaru w 3 tygodnie? reszta pań (ukłon w ich kierunku również) napisała prostą zaproszeniową formułkę, którą można wymyślić w 2 minuty albo znaleźć w internecie w podobnym czasie.

wiem, że nieprzyjemnie się to czyta, ale i ty milsza nie byłaś. w każdym razie zupełnie szczerze życzę ci bezproblemowej ciąży, szybkiego dojścia do siebie po porodzie i dużo zdrowia dla córeczki. będzie wam potrzebne.
      • angazetka Re: Ślub i chrzest 03.05.12, 09:59
        Nie zabonony, tylko rozsądek. Naprawdę nie slyszałaś o tym, że nie każda ciąża kończy się urodzeniem zdrowego dziecka?
    • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 08.05.12, 19:29
      Uprzejmie proszę moderatorów o skasowanie mojego wątku, dyskusja jest bezprzedmiotowa
      • pieskuba Re: Ślub i chrzest 09.05.12, 15:10
        I słusznie, po co prosić o radę, skoro i tak wie się lepiej, prawda?
        • martina.15 Re: Ślub i chrzest 09.05.12, 17:47
          Dziewczyna się wstydzi tego co napisałyśmy. Może jednak ruszyło się czułą nutę...?

A niech zostanie- może inne ciężarówki przygotowujące się do ślubu trafią na wątek i właśnie skorzystają z naszych rad? A jak autorka wątku nie może na wątek patrzeć to proponuję nie wchodzić na to forum.
          • angel_karolcia Re: Ślub i chrzest 09.05.12, 18:53
            Muszę przyznać, że jestem zażenowana poziomem większości forumowiczek, które wypowiedziały się w moim wątku... Brak słów po prostu.

Liczyłam na konkretną poradę, jak ładnie ująć w zaproszeniu, że łączymy dwie ceremonie a otrzymałam stek bzdur, zabobonów i wiadro jadu. Beznadzieja.

Wprowadzenie dotyczące tego, że od roku planujemy ślub, miało na celu głównie pokazać dlaczego nie chcemy go przekładać - prawie wszystko już zorganizowane, opłacone itp.

Mam nadzieję, że moderatorzy przychylą się do mojej prośby o skasowanie wątku a złośliwe forumowiczki pukną się w głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka