Dodaj do ulubionych

Chrzestna - prezent

20.06.13, 16:16
Przepraszam za malo romantyczny watek ale mam pytanko. Ile teraz chrzestna daje w kopercie na slub chrzesniaka/czki.
Wiem, ze to zalezy od tego ile sie ma do dyspozycji, ale tak na ksiazowskiej zasadzie "co laska, jednak nie mniej niz ..."?
Obserwuj wątek
    • brzuchaczek Re: Chrzestna - prezent 20.06.13, 19:54
      powiem tak ,na ostatnich śłubach u mnie w rodzinie (kilka imprez ) wiem że kwoty wahały się między 2,5tys a 3 tys (woj śląskie -jeśli ma to jakieś znaczenie )
      • sangrita Re: Chrzestna - prezent 21.06.13, 11:01
        > powiem tak ,na ostatnich śłubach u mnie w rodzinie (kilka imprez ) wiem że kwot
        > y wahały się między 2,5tys a 3 tys (woj śląskie -jeśli ma to jakieś znaczenie
        > )

To więcej, niż moja chrzestna w woj. śląskim miesięcznie zarabia tongue_out Uniwersalne "nie mniej niż" niestety nie istnieje, nawet w obrębie województwa.
        • zolteczko18 Re: Chrzestna - prezent 21.06.13, 11:59
          Dajesz tyle ile jesteś w stanie, pieprzyć schematy.
      • angazetka Re: Chrzestna - prezent 21.06.13, 12:21
        Chore. Nie ma reguł, daje się wypadkową porywów serca, potrzeb i możliwości.
    • nostress.ka21 Re: Chrzestna - prezent 21.06.13, 19:00
      Na innym forum przeczytałam dzisiaj, że chrzestna to minimum 1000 zł.
      • klawiatura_zablokowana Re: Chrzestna - prezent 22.06.13, 15:41
        Ja też się spotykam z tym, że tak "co łaska, nie mniej niż..." to obecnie 1000 zł. Ale to też od towarzystwa zależy, bo dla jednego 1000 zł to pół roku odkładania, a dla drugiego tyle co splunąć.
        • nostress.ka21 Re: Chrzestna - prezent 23.06.13, 10:21
          Dokładnie.
          Oczekiwanie, że chrzestna zarabiająca minimalną krajową da kilka tysięcy jest poniekąd żałosne. Jednak z drugiej strony Ci, którym lepiej się powodzi, często ograniczają się do minimum.

Wszystko zależy i tak od stopnia zażyłości. Chociaż dla mnie i tak niewyobrażalne jest liczenie na pewne minimum od gości.

Sama zrezygnowałam z udziału w weselu, gdzie młoda para przez kika miesięcy przed uroczystością ogłaszała wszem i wobec, że "talerzyk" to 240 zł, które trzeba zaokrąglić do pełnych kwot... inaczej nie kalkuje im się robić wesela uncertain
          • zolteczko18 Re: Chrzestna - prezent 23.06.13, 22:45
            > Sama zrezygnowałam z udziału w weselu, gdzie młoda para przez kika miesięcy prz
            > ed uroczystością ogłaszała wszem i wobec, że "talerzyk" to 240 zł, które trzeba
            > zaokrąglić do pełnych kwot... inaczej nie kalkuje im się robić wesela uncertain

Co za podejście! Też bym zrezygnowała. Wychodzi na to, że oni nie robili tego wesela dla gości, tylko dla własnej przyjemności, a goście mieli im tylko spłacić imprezkę.
            • nostress.ka21 Re: Chrzestna - prezent 23.06.13, 23:00
              No niestety. Sami spierpzyli sobie ten dzień, gdyż nie tylko my zrezygnowaliśmy, ale kilkanaście osób. Z jednej strony przykro, ale oczekiwanie, że dostaną od nas minimum 500 zł spowodowało, że się po prostu odechciało... uncertain

Ale cóż, niektórzy są strasznymi materialistami sad
    • amanda2008 Re: Chrzestna - prezent 22.06.13, 18:37
      U mnie teściowa dawała chrześniakowi ostatnio 2000zł do koperty bo na komunię dają 1000zł
      • elske Re: Chrzestna - prezent 25.06.13, 11:58
        Sa dwie wersje:
        - wirtualna, czyli nie mniej niz ....
        -i kwota realna, jaka mlodzi znajduja pozniej w kopertach (200 - 400 zl od party).

Rok temu moja siostra wyszla za maz . Pozniej rozmawialysmy o prezentach. Mowila , ze w kopertach bylo przewaznie po 300 -400 zl. Najwieksze prezenty dostala ode mnie i od mojego brata . I to nie dlatego, ze to rodzona siostra, bo tak wypada i tym podobne, ale dlatego ze i ja i brat bylismy w dobrej sytuacji finansowej i nie musielismy takich kwot miesiacami odkladac.
        • niwius Re: Chrzestna - prezent 28.06.13, 12:29
          U mnie jest podobnie. Też około 200-400 od pary. Chyba, że ktoś jest z młodymi naprawdę blisko i ma jakieś dodatkowe "zobowiązania" (no nie wiem, dług wdzięczności, który chce spłacić na przykład) to daje więcej. Znam tylko jeden przykład chrzestnej, dała 1000.
          Dla mnie sumy powyżej 500 zł na komunię są kosmiczne i podjeżdżające pod snobizm (tak jak "komunijne" limuzyny, laptopy w prezencie itp.).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka