Dodaj do ulubionych

ślub cywilny ...tylko ;(

IP: *.telpol.net.pl 31.07.04, 13:41
czy jest jakaś dziewczyna która miała tylko ślub cywilny? mój facet jest po
rozwodzie i niestety nie chce mu sie zabrac za uniewaznienie koscielnego ,
przykro mi bo jak wiadomo slub kosicielny to przeciez kazda by chciala
miec....czy moze jestem kiczowata???
Obserwuj wątek
    • eve.hq Re: ślub cywilny ...tylko ;( 31.07.04, 14:01
      Nie ,nie jesteś kiczowata, po prostu pragniesz tego co niejedna
      kobieta...postaraj się zmobilizować swego mężczyznę do unieważnienia byłego
      małżeństwa, jeśli są ku temu przesłanki , gdyby już zaczął się starać i poszedł
      do sądu przy swojej diecezji to po wpłacie 50 zł procedura zostałaby
      rozpoczęta, a jeśli nie było dzieci to tym bardziej jest szansa ,że po 2 latach
      uzyskałby unieważnienie małżeństwa, znajdzcie dobrego księdza , który pomoże
      Wam i wyjaśni co i jak, jeśli zobaczy ,ze bardzo Wam zależy na ślubie przed
      Bogiem na pewno inaczej was potraktuje, znajoma mojej mamy też wyszła za mąż za
      człowieka , którego żona zostawiła postarał się niedługo potem o unieważnienie
      z pozytywnym skutkiemsmile główka do góry, na pewno wszystko się ułoży i wcześniej
      czy później dołączysz do grona szczęśliwych, "białych" pań młodychsmile
      powodzeniasmile)

Ewa.
      • Gość: zuza Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.telpol.net.pl 31.07.04, 16:05
        Problem w tym ,że mój facet już złożył ten pozew i oczywiście nic sie nie
        dzieje.Słyszałam ,ze tam trzeba znowu wzywać swaidków itd. a była zona ma to
        gdzieś i robi wiecznie na złość nawet kosztem siebie byle tylko się zemscic.
        Nie było dzieci a ona jest szurnięta wiec są podstawy ( uciekła od niego
        miesiac po ślubie do mamusi, zabrala pieniądze i wszystki prezenty ślubne jak
        byl w pracy ...czujesz?>winki czy opłaca mi się czekac jeszcze tyle lat az ktoś
        się tam w tej kurii obudzi?????wink))i do tego kasę ciągna na Maybachy!!!!
        • miss_dronio Re: ślub cywilny ...tylko ;( 31.07.04, 16:12
          Zuzko, ja 27.08 biorę tylko cywilny i
          jestem B a r d z o s z c z ę ś l i w a !!!smile))) Czego i Tobie życzę
          niezależnie od tego czy bedzie to ślub cywilny czy kościelnysmile
        • Gość: L Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.icpnet.pl 31.07.04, 21:15
          Może spróbujcie zapytać w kurii gdzie jest ten pozew i jak się sprawy mają?
          A może uda się Wam znaleźć księdza który Wam w tym pomoże?
          Z tego co piszesz sprawa jest oczywista i unieważnienie jest tylko kwestią
          czasu... A trwa rzeczywiście około 2 lat!!!
          Skąd jesteście?
    • pulpec Re: ślub cywilny ...tylko ;( 01.08.04, 18:49
      Gość portalu: zuza napisał(a):

> bo jak wiadomo slub kosicielny to przeciez kazda by chciala
      > miec....czy moze jestem kiczowata???

wcale nie każda smile
      ja nie zamierzam smile)
      • Gość: anne Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:02
        nie każda ale zdecydowana większość chce ślubu przede wszystkim
        koscielnego,,ślub cywilny to nie ślub tylko kontrakt cywilny, mówienie
        o "ślubie" cywilnym jest mocno przesadzone, ale jeśli ktoś nie może innego
        zawrzeć to to rozumiem, natomiast jeśli może , a nie chce to jest to dla mnie
        niezrozumiełe tym bardziej , gdy chodzi osobę wierzącą...czyżby strach przed
        odpowiedzialnością?... Kościół tu nie ma nic do rzeczy , bo jest wielu dobrych
        księży i zakonników , którzy tym biednym ,czy wątpiącym (czyt.niepraktykującym)
        dadzą ślub za darmo...
        • mamabruna Re: ślub cywilny ...tylko ;( 05.08.04, 13:23
          Gość portalu: anne napisał(a):

> nie każda ale zdecydowana większość chce ślubu przede wszystkim
          > koscielnego,,ślub cywilny to nie ślub tylko kontrakt cywilny, mówienie
          > o "ślubie" cywilnym jest mocno przesadzone, ale jeśli ktoś nie może innego
          > zawrzeć to to rozumiem, natomiast jeśli może , a nie chce to jest to dla mnie
          > niezrozumiełe tym bardziej , gdy chodzi osobę wierzącą...czyżby strach przed
          > odpowiedzialnością?... Kościół tu nie ma nic do rzeczy , bo jest wielu
          dobrych
          >
          > księży i zakonników , którzy tym biednym ,czy wątpiącym
          (czyt.niepraktykującym)
          >
          > dadzą ślub za darmo...
          Chyba troche przesadzasz. Wziełam dwa tygodnie temu ŚLUB CYWILNY mimo, ze nie
          było zadnych przeszkód przed małzenstwem konkordatowym. Pieniądze też nie
          stanowiły przeszkody. po prostu nie chciało nam sie załatwiać tych wszystkich
          nauk, poradni i innych bzdur.
          Miałam piekny ŚLUB i wyobraź sobie, ze nie boję sie odpowiedzialności!!
          • eve.hq Re: ślub cywilny ...tylko ;( 05.08.04, 13:27
            kobieto tylko winni się tłumaczą...widocznie się poczuwasz...
        • Gość: mk Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 09:41
          nie każda ale zdecydowana większość chce ślubu przede wszystkim
          koscielnego,,ślub cywilny to nie ślub tylko kontrakt cywilny, mówienie
          o "ślubie" cywilnym jest mocno przesadzone, ale jeśli ktoś nie może innego
          zawrzeć to to rozumiem, natomiast jeśli może , a nie chce to jest to dla mnie
          niezrozumiełe tym bardziej , gdy chodzi osobę wierzącą...czyżby strach przed
          odpowiedzialnością?... Kościół tu nie ma nic do rzeczy , bo jest wielu dobrych
          księży i zakonników , którzy tym biednym ,czy wątpiącym (czyt.niepraktykującym)
          dadzą ślub za darmo...

He he ale wyjaśnienie - a formalności żeby ten ślub dostać (jakieś nauki) a
          pieniądze - nie mów że można za darmo dzisiaj ślub otrzymać!!!! strój jakiś
          trzeba kupić za jakieś bzdurne nauki (na które trzeba chodzić - za darmo???)
          organista też nic nie weźmie???? A stres związany z tym dniem? Nie każdy marzy
          o takim stresie i babraninie
    • Gość: agg Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.crowley.pl 01.08.04, 21:21
      Jestem po rozwodzie, 18 wrzesnia 2004 biore slub "tylko" cywilny z mezczyzna,
      ktory jest kawalerem, wierzacym, ale przede wszystkim mnie szanujacym i
      kochajacym (czego nie moge powiedziec o moim pierwszym mezu). Nigdy nie
      wystapilam o uniewaznienie malzenstwa przez kosciol, bo nie chcialam doznawac
      upokorzenia przez osoby, ktore tak naprawde nie mialyby pojecia co dzialo sie w
      moim bylym, bardzo toksycznym zwiazku. Pomimo wszystko zachowalam szacunek do
      mojego eks, poniewaz udalo nam sie przeprowadzic bardzo kulturalny rozwod. Nie
      znioslabym teraz kiedy jestem naprawde szczesliwa wyciagania jakis brudow z
      przeszlosci i odgrzebywania wszystkiego na nowo.
      Mialam wielkie szczescie spotykajac na swojej drodze kogos tak cudownego jak
      moj narzeczony. Bierzemy "tylko" slub cywilny, ale przygotowujemy sie do niego
      nie gorzej niz gdyby byl to slub koscielny,
      pozdrawiam i powodzenia agg.
    • Gość: Gonia Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.profarb.com.pl 02.08.04, 14:21
      hej dziewczyny! ja też miałam tylko?! ślub cywilny w tamtym roku. Ale ten nasz
      tylko ślub cywilny był nie lada wydarzeniem, ponieważ przebieg był identyczny
      jak śłubu kościelnego, kwiaty, prezenty, przyjęcie. Fakt nie mieliśmy wesela,
      ale bez tego da się przeżyćsmile Ślub kościelny bierzemy za miesiąc, ale nie
      robimy wesela, stwierdziliśmy że są ważniejsze wydatki niż organizowanie
      wesela. Wypożyczam białą spódnicę, mam elegancki złoty gorset i jedziemyw
      górki ażeby przysięgać przed Bogiem. Jedziemy w czwórkę, tylko ze świadkami...
    • an_ni Re: ślub cywilny ...tylko ;( 02.08.04, 17:17
      czy ty chcesz miec slub koscielny dla fety, dla bialej sukni? czy dla czy
      ukochanego czlowieka ? wtedy nie jest wazne czy to koscielny czy cywilny
      zenujace ...

• Gość: e Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.qc.sympatico.ca 02.08.04, 17:38
      Z tego co czytam to chyba dla Ciebie ślub kościelny polega na paradowaniu w
      białej sukience i usmiechaniu sie do fotografa.
      • Gość: zuza Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.telpol.net.pl 02.08.04, 18:18
        aleś durny bądź durna szkoda słów!!!odwal się
        • Gość: ona Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.qc.sympatico.ca 05.08.04, 19:02
          Ty sie tez identyfikujesz z ta lalą? hehehe
    • Gość: r Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.qc.sympatico.ca 02.08.04, 17:39
      A ja mam slub cywilny w Kosciele, hehe dziwne nie?
    • Gość: candi Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:02
      Zuza, głowa do góry,ślub cywilny to też przecież ślub i nie widze powodu dla
      którego miałabyś czuć się gorsza.Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty i też
      wolałabym ślub w kościele, bo jestem wierząca i mam nadzieję,że tak kiedyś
      bedzie,ale za nie całe 2 tygodnie (14 sierpnia) bierzemy ślub cywilny w pięknym
      Dworku,gdzie podczas uroczystości bedzie mam grała pani na pianinie,a potem
      zdjecia,przyjęcie weselne na około 80 osób w równie cudownym miejscu,starym
      zameczku,i mam nadzieję,że do rana.A ja mam piękną kremowo-złotą suknię mojej
      ukochanej firmy francuskiej Cymbeline z długim welonem i jestem szczęśliwa
      czego i Tobie życzę.I uwierz mi, ślub cywilny też moze być cudowny!A swoją
      drogą, to nie odpuszczaj swojemu męzowi sprawy unieważnienia poprzedniego
      małżeństwa tylko "wierć dziurę w brzuchu" to w końcu sie zabierze do rzeczy i
      będziesz miała potem cudowny ślub w kościele.Ja mojemu narzeczonemu nie
      odpuszcze....smile))
    • Gość: candi Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:10
      Zuza,mam telefon do jednej Pani, która jest prawnikiem ale katolickiem i
      zajmuje sie własnie unieważnieniem małzeństw. Wstepnie z nią rozmawiałam w
      mojej sprawie i wydaje mi sie że jest skuteczna i jest nie droga, zna dobrze
      procedury koscielne i mysle, ze jesli byscie sie zdecydowali na unieważnienie
      małzeństwa to lepiej mieć prawnika który sie na tym zna.Nam ona powiedziała, ze
      jak sie zna przepisy to unieważnienie powinno sie dostać nawet po ok.1 roku.
      Jeśli chcesz namiary na nią to podaj mi maila do Ciebie to Ci wyślę.
      pozdrawiam.
      p.Zawsze mozesz do niej zadzwonić i streścić jej sytuacje Twojego meża a ona Ci
      powie przez telefon czy są szanse na unieważnienie i jakie. Ja tak zrobiłam bez
      wiedzy mojego narzeczonego.Ona powiedziała,ze mamy duże szanse na unieważnienie
      i wtedy dopiero porozmawiałam z moim narzeczonym a teraz kuje żelazo puki
      gorące i przekonuje go do tego kroku.
      Powodzenia
      • diaament Re: ślub cywilny ...tylko ;( 03.08.04, 09:42
        nie mów że ,,tylko" cywilny. sam wychodzę za mąz za miesiąc z kawałkiem,będzie
        to slub cywilny a ja jestem najszczęsliwszą kobietą na świecie. nie mysle że
        ,,tylko"- myślę ze będę żoną człowieka którego bardzo kocham , że będę nosiła
        jego nazwisko. nie zrezygnowaliśmy w tym dniu z całej oprawy- pięknej
        sukni,kwiatów, wesela,to nasz dzień i nikt i nic go nam nie zepsuje.moja rodzina
        zaakceptowała fakt ślubu cywilnego bez zastrzeżeń. nie mów że tylko - ciesz
        się swoją miłością i szczęsciem. nie ukrywam że my również mamy w planie
        unieważnienie małzeństwa kościelnego mojego narzeczonego ale w tej chwili o tym
        nie myślę. pozdrawiam
        d
      • Gość: zuza Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 03.08.04, 09:58
        dziękuję ci candi za ciepłe słowa, jeśli bym mogła Cię prosić o ten numer! może
        faktycznie ta kobieta by cos popchnęła do przodu.Mnie nie chodzi o świecenie
        oczami przed kamerami jak to ktoś mądry i oczytany w temacie mi wytknął, jestem
        wirzącą osobą i mój facet też i wiem ,że brak ślubu kościelnego ma swoje
        konsekwencję..np nie możność przyjęcia sakramentów przy chrzcie dziecka itp.
        dlatego zależało mi na tym .Bardzo ci jeszcze raz dziękuję za otuchę i zyczę
        wam szczęścia. mój adres: fionka3@gazeta .pl
    • Gość: Ela Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.gepc.ge.com / *.unknown.uunet.be 05.08.04, 12:59
      glowa do gory, ja mialam slub koscielny i uwierz mi ze to impreza
      przereglamowana. Wazne, aby to byl TEN facet. Zycze powodzenia.
    • Gość: asiazoo Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.08.04, 13:22
      a ja mam wrażenie, że ślub traktujecie przedmiotowo. A to przecież nie rzecz.
      Jestem osobą wierzącą i dla mnie przysięga przed Bogiem byłaby bardzo istotna.
      Jeśli ktoś nie wierzy to po co mu ślub kościelny, na pokaz? To chyba nie o to
      chodzi.
    • Gość: anka Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.tpnets.com 05.08.04, 13:36
      My też bierzemy tylko cywilny i dla nas jest tak samo ważny jak kościelny.
      Chcemy by było uroczyście, a i na cywilnym tak być przecież może.Jeżeli nie
      jesteś usatysfakcjonowana cywilnym to walcz o Kościelny.
    • femalna Re: ślub cywilny ...tylko ;( 05.08.04, 14:23
      No ja bym chciała zwrócić uwagę, że ślub kościelny można unieważnić tylko z
      bardzo ważnych i ściśle określonych powodów, czyli kiedy małżeństwo nie zostało
      skonsumowane, jedno z wstępujących zataiło w złej wierze bardzo ważne
      informacje (np. o bezpłodności, ciężkich chorobach dziedzicznych) lub jedno
      było chore psychiczne itp. Ślub kościelny nie daje możliwości rozwodu,
      przyrzeka się, że nie opuści się danej osoby do śmierci i trzeba się z tym
      liczyć decydując się na taki ślub. Namawianie kogoś do unieważnienia, jeśli nie
      ma ku temu podstaw, bo komuś nie podoba się jak wygląda ślub cywilny... no nie
      wiem, niech każdy sam rozsądzi.
      • Gość: cymbeline Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 19:09
        femalna,Ty wymieniłaś tylko te najbardziej znane i oczywiste powody,które mogą
        być użyte przy orzekaniu unieważnienia małzeństwa w kościele,ale są tez inne
        powody,np: 1)poważny brak rozeznania oceniającego co do istotnych praw i
        obowiazków małżeńskich,2)błąd co do osoby lub co do przymiotu osoby (jej wieku,
        wykształcenia),3)błąd narzeczonych co do natury tego związku lub co do
        istotnych praw i obowiązków małzeńskich,4)wykluczenie któregokolwiek z
        istotnych przymiotów lub elementów małżeństwa:jedność,nierozelwalność,zrodzenie
        i wychowanie potomstwa,5)symulacja zgody małzeńskiej,6)zgoda warunkowa itd...
        A więc tak naprawdę jest dużo powodów,ktore mogą stać się przyczyną orzekania
        nieważności węzła małżeńskiego.Pozdrawiam wszystkich "cywilnych"
        i "kościelnych" smile)))
        • fionka3 Re: ślub cywilny ...tylko ;( 06.08.04, 08:19
          czesc. czy to ty ? jeśli tak to wysyłam ci mój numer gg na skrzynkę. bardzo
          dziękuję za numery telefonu do tej prawniczki.
      • Gość: Marek Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.p-s-inter.net 09.08.04, 00:48
        Femalna, no nie oszukujmy się - unieważnienie slubu kościelnego dostaje ten co
        zapłaci. Może to i smutne, może nawet znamionuje koniec świata ale prawda jest
        taka, ze słudzy kościoła katolickiego za pieniądze zrobią wszystko... nic to
        nie ma wspólnego z Bogiem.
    • Gość: kopit Re: ślub cywilny ...tylko ;( IP: *.zabianka.gdi.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 00:27
      czujesz ze tak chcesz i pragniesz i tyle. Probujcie jak sie uda to dobrze. Jak nie to dla Ciebie pech. Ja mam akurat dziewczyne ktora tak samo jak ja nie chce miec koscielnego i nei bedziemy go brali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka