justynnka 12.08.04, 09:38 czy na ślubie cywilnym świadkami mogą być dwaj faceci? planowałam poprosić na świadka swojego bardzo dobrego,wieloletniego przyjaciela a mó narzeczony swojego szwagra.no i mamy impas może być dwóch facetów? bardzo to by dziwnie wygłądało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xandria Re: świadkowie-dylemat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:40 Mogą być dwie osoby tej samej płci. Nawet na ślubie kościelnym. Odpowiedz Link Zgłoś
giovanita Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 11:25 Mogą być dwaj mężczyźni. A dodatkowo fajnie to wygląda i podobno przynosi szczęscie. Odpowiedz Link Zgłoś
12345ewa2 Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 12:27 oczywiście świadkami mogą być sami mężczyźni.Podobno przynosi to szczęście.Poza tym w tak uroczystym dniu żaden z nich nie przyćmi Twojego wspaniałego wyglądu. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
miska77 Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 12:35 nawet na slubie koscielnym moga byc dwaj faceci - my tak chcielismy a ksiadz nie mial nic przeciwko temu chociaz powiedzial "to wy macie byc tego dnia gwiazdami a nie dwoch facetow jako swiadkow - ludzie nie sa do tego przyzwyczajeni " I mielismy meza brata z dziewczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpk Re: świadkowie-dylemat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 15:22 wg prawa religijnego, a konkretnie wg kodeksu prawa kanonicznego, do ślubu w kościele rzymskokatolickim potrzebny jest minimum jeden świadek płci dowolnej. Natomiast wg kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (czyli prawa cywilnego Rzeczpospolitej) potrzeba dwóch świadków, rówież płci dowolnej. Stąd zapewne utarta praktyka "wystawiania" dwóch świadków również do kościoła, aby nie trzeba było wybierać kto ma nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
m_k25 Re: świadkowie-dylemat 14.08.04, 18:57 My bierzemy ślub w przyszłym roku w czerwcu i ustaliliśmy już, że świadkami będą dwaj mężczyźni. To wynikło m.in. z tego, iż ani ja, ani mój przyszły mąż nie mamy sióstr, tylko braci (kuzynki są jeszcze za młode Więc z mojej strony świadkiem będzie mój brat a ze strony przyszłego męża jego brat. No i chyba tak jest sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: świadkowie-dylemat IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 10:38 Oczywiscie że może być dwóch mężczyzn, ale jesli robicie konkursy na oczepinach, to już taniec świadków odpada, wszelkie pocałunki świadków i inne zabawy tego typu też. Na wsi jest inaczej, do tego pilnuje się, by świadkowie byli stanu wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: świadkowie-dylemat 17.08.04, 12:38 ten problem odpada przy oczepinach będzie jedynie rzut bukietem i musznikiem - bez zabaw i konkursów bo jakoś tak wyszło że oboje z narzeczonym uważamy to za zbyteczne i mało zabawne. jeden ze świadków jest kawalerem ale zajętym , drugi jest żonaty. Odpowiedz Link Zgłoś