Dodaj do ulubionych

świadkowie-dylemat

12.08.04, 09:38
czy na ślubie cywilnym świadkami mogą być dwaj faceci? planowałam poprosić na
świadka swojego bardzo dobrego,wieloletniego przyjaciela a mó narzeczony
swojego szwagra.no i mamy impassmile może być dwóch facetów? bardzo to by
dziwnie wygłądało?
Obserwuj wątek
    • Gość: xandria Re: świadkowie-dylemat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:40
      Mogą być dwie osoby tej samej płci. Nawet na ślubie kościelnym.
    • giovanita Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 11:25
      Mogą być dwaj mężczyźni.
      A dodatkowo fajnie to wygląda i podobno przynosi szczęscie.
    • 12345ewa2 Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 12:27
      oczywiście świadkami mogą być sami mężczyźni.Podobno przynosi to szczęście.Poza
      tym w tak uroczystym dniu żaden z nich nie przyćmi Twojego wspaniałego wyglądu.
      Życzę powodzenia.
    • miska77 Re: świadkowie-dylemat 12.08.04, 12:35
      nawet na slubie koscielnym moga byc dwaj faceci - my tak chcielismy a ksiadz nie
      mial nic przeciwko temu chociaz powiedzial "to wy macie byc tego dnia gwiazdami
      a nie dwoch facetow jako swiadkow - ludzie nie sa do tego przyzwyczajeni sad"
      I mielismy meza brata z dziewczyna...
      • Gość: kpk Re: świadkowie-dylemat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 15:22
        wg prawa religijnego, a konkretnie wg kodeksu prawa kanonicznego, do ślubu w
        kościele rzymskokatolickim potrzebny jest minimum jeden świadek płci dowolnej.
        Natomiast wg kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (czyli prawa cywilnego
        Rzeczpospolitej) potrzeba dwóch świadków, rówież płci dowolnej. Stąd zapewne
        utarta praktyka "wystawiania" dwóch świadków również do kościoła, aby nie
        trzeba było wybierać kto ma nim być.
    • m_k25 Re: świadkowie-dylemat 14.08.04, 18:57
      My bierzemy ślub w przyszłym roku w czerwcu i ustaliliśmy już, że świadkami
      będą dwaj mężczyźni. To wynikło m.in. z tego, iż ani ja, ani mój przyszły mąż
      nie mamy sióstr, tylko braci (kuzynki są jeszcze za młodesmile Więc z mojej strony
      świadkiem będzie mój brat a ze strony przyszłego męża jego brat. No i chyba tak
      jest sprawiedliwiesmile
    • Gość: Sandra Re: świadkowie-dylemat IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 10:38
      Oczywiscie że może być dwóch mężczyzn, ale jesli robicie konkursy na
      oczepinach, to już taniec świadków odpada, wszelkie pocałunki świadków i inne
      zabawy tego typu też. Na wsi jest inaczej, do tego pilnuje się, by świadkowie
      byli stanu wolnego.
      • justynnka Re: świadkowie-dylemat 17.08.04, 12:38
        ten problem odpadasmile przy oczepinach będzie jedynie rzut bukietem i musznikiem -
        bez zabaw i konkursów bo jakoś tak wyszło że oboje z narzeczonym uważamy to za
        zbyteczne i mało zabawne. jeden ze świadków jest kawalerem ale zajętym , drugi
        jest żonaty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka