Dodaj do ulubionych

WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.c151.petrotel.pl 26.11.04, 11:48
Razem ze swoim przyszłym mężem,zawsze marzyliśmy o prawdziwym "wiejskim"weselu
(dodam że oboje pochodzimy z miasta).Wiele trudu kosztowało mnie znalezienie
jakiejś remizy,która by nie odstraszyłaby gości swoim widokiem i była gdzieś
w niedalekiej miejscowości.Na szczęście udało sie i jestem bardzo zadowolona
(kuchnia super wyposażona, klimatyzacja,łazienki i sala w super stanie).Tylko
nie wiem co dalej.Wiem,że muszę znależć kucharkę(tylko jakie podać
potrawy),dekoratorkę(jaki wystrój sali) no i muzykantów tzn. mam na myśli
zespól,bo Dj chyba nie pasuje.chciała bym ,żeby wszystko było dobrze
zorganizowane.bardzo proszę jak macie jakieś pomysły-będę wdzięczna.A może
któraś z was miała takie wesele i podzieli sie ze mną swoimi uwagami i
spostrzeżeniami.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adrian4u Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.11.04, 17:24
      Spokojniesmile

sale już masz, to teraz:
      1. najlepiej, jakbyś pojeździła po okolicy i popytała o kucharkę - ręczę, że
      się znajdziesmile pewnie na wet z pomocnicami i kelnerkamismile
      2. kapela - to już najmniejszy problem - zależy tylko, czy chcesz taką
      wiejskawą - klarnet/saksofon (obowiązkowo!!!) i w miare pełen skład, czy
      elektronicznych. Znam dobre kapele grające na żywo, jeśli w grę wchodzi
      Warszawa i okolice, mogę polecić.
      3. no właśnie - GDZIE to wesele ma być? bo trudno rozmawiać o konkretach...wink
      4. Na wiejskich weselach, salę dekorują młodzi, ich rodzina i znajomi. Po co Ci
      dekorator??? - no chyba, że chcesz mieć wolną głowę, ale też mógłbym polecić
      kogoś, jeśli wesele jest w okolicach.
      5. Jadło oczywiście wiejskie, a przynajmniej po części. Czyli: pieczona
      szyneczka, smalec ze skwarkami, ogóreczki kiszone, salcesonik, kaszaneczka,
      wiejska kiełbasa, BIMBER (kurcze - w tym przypadku również mam znajomychwinkwinkwink

jeśli miałabyś jakieś jeszcze pytania - to się polecamsmile

pozdrawiam,

Adrian
      adrian4u@interia.pl
      • Gość: Alka Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.class145.petrotel.pl 28.11.04, 14:05
        No tak szyneczka, ogóreczki,bimberek-to może służyć jako przekąska, a co
        polecisz na danie główne(tzn.ogólnie dania ciepłe).Ja myślę o żurku z
        kiełbaską,bigos jakieś kotlety i...... nic innego nie przychodzi mi do głowy.O
        bimber sie nie martwie(tata sie tym napweno zajmnie!hehe).A co do wystroju sali
        nie chce fatygować rodziny a sama pracuję.Nie chcę też takiego typowego
        wystroju jak balony,kokardy itd.Myślałam o snopach siana może nawet jakieś koło
        od wozu, jakiś suszone warzywa i owoce, ale nie wiem czy to przejdzie.Dzieki za
        podpowiedż , a i nie stety nie jestem z okolic warszawy.
        • adrian4u Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.11.04, 18:04
          żurek jak najbardziejsmile
          cały numer w tym, ze na wsiach na "pierwsze" gorące tradycyjnie podaje sie
          rosół. Co do wystroju - jest to pomył, ale znów - ty nie chcesz robić
          wiejskiego-wiejskiego wesela, ale wiejskie dla mieszczuchówsmilesmilesmileWyjdzie pewnie
          zajefajniesmile

pozdrawiam i trzymam kciukismile

A
          • Gość: Jary Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.c151.petrotel.pl 29.11.04, 08:04
            "cały numer w tym, ze na wsiach na "pierwsze" gorące tradycyjnie podaje sie
            > rosół."???
            Flaczki, flaczki. Na wiejskim weselu ma być przedewszystkim duuużo jedzenia. I
            obsługa, która reaguje na potrzeby weselników. Tak jak Adrian radził weź
            obsługę z jakiejś małej miejscowości, bez wielkomiejskich manier. No i udanej
            zabawy.
            Jarek
            • Gość: smart Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 08:38
              Hejka - fantastyczny pomysł. Uwielbiam wesela w remizach (byłam na kilku
              takowych zawsze zabawa była przednia smile

Powiem na wstępie, że z tymi kucharkami bywa różnie. Najlepiej byłoby gdybyś
              odwiedziła jakieś forum weselne (np. gimblę), tam dziewczyny dzielą się swoimi
              doświadczeniami, pewnie jest też coś o dobrych kucharkach.

A propos kucharek i pomocy kuchennych - pamiętaj, aby zawrzeć z nimi umowę
              również na sprzątanie (koleżanka dowiedziała się nad ranem, że za sprzątanie to
              się płaci osobno)

Poza tym jeśli chodzi o dekorację, to chyba faktycznie zazwyczaj robią to
              młodzi (w przypadku remizy), ale firm dekoratorskich jest sporo w sieci, więc
              nie powinnaś mieć z tym problemu (i znów - odsyłam do forów (jak to się
              odmienia ?) weselnych).

Zgadzam się z tym, że musi być dużo tradycyjnych potraw, no i wódki smile
              Ja uważam że rosół jako pierwsze danie to dobry pomysł (nie każdy gustuje we
              flaczkach).

A jeśli chodzi o kapelę, to powinna też być wiejska, znająca ludowe przyśpiewki
              i tradycje oczepinowe.

Powodzenia
              smart
              • Gość: Kasia Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ii / *.is.net.pl 29.11.04, 08:40
                A dla mnie to obciach!
                • Gość: deszcz Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pzl / *.pzl-wola.pl 29.11.04, 11:13
                  taak - dla mnie obciachem jest powyższy post
                • Gość: smart Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 11:50
                  Kasiu - jesteś chyba dość ograniczoną osóbką. Na szczęście twoim zdaniem nikt
                  nie musi się przejmować.
                  Powdzenia na weselu z kawiorem smile

smart
                  • Gość: Jary Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.c151.petrotel.pl 29.11.04, 11:58
                    Dajcie Kasi spokój. Ona poprostu ze wsi dopiero co się sprowadziła, więc nie
                    chce tam wracać nawet na wesele.
                    A wracając do postu wyżej, napisałem flaczki, bo tak zaobserwowałem, sam jestem
                    wegetarianinem.
                    Pozdrawiam
                    Jarek
                  • Gość: kasia do smart IP: 195.94.206.* 29.11.04, 12:00
                    wiesz autorów o imieniu kasia jest tutaj więcej spójrz na:
                    autor: IP.... to zobaczysz że to nie napisałam ja ta kasia od wesela z kawiorem
                    • Gość: smart Re: do kasi :) IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 12:03
                      Nie sprawdzałam, kto pisał, to była przenośnia smile
                      • Gość: kasia do smart IP: 195.94.206.* 29.11.04, 12:07
                        myśle że to nie było przenośniasmile bo przed chwilą dostałam też odpowiedź od
                        ciebie w innym wątku i tutaj wyraznie było to napisane do mnie
                        obie wiemy o co chodzi prawda?
                        • Gość: smart do kasi IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 12:24
                          Kasiu, czemu tak bardzo się tym przejmujesz?
                          i była to przenośnia. Zdaje się że jesteś zwolenniczką wystawnych wesel?
                          Uznałam kawior za symbol takichże... ot i tyle smile

pozdrawiam
                          smart
                          • Gość: kasia do smart IP: 195.94.206.* 29.11.04, 12:40
                            jestem zwolenniczką wesel takich jak młoda para chce ten wyjątkowy dzień sobie
                            zorganizować żeby byli zadowoleni czy to w remizie z bigosem i sałatką czy w
                            restauracji z potrawami bardziej oryginalnymi, czy tez we własnym domu z
                            domowym obiadem ( bo z takimi tez się spotkałam) i najważniejsze żeby goście
                            byli życzliwi to wszędzie będą się dobrze bawić, a młodzi będą szczęśliwi...
                • adrian4u Obciach czy nie? :):):) 29.11.04, 12:46
                  każdemu według uznaniasmile dla mnie jest to nieco "obciachowe", ale w pozytywnym
                  tego słowa znaczeniusmile Najważniejsze, żeby było zabawnie, wesoło, ale wszystko
                  zależy od nastawieniasmile
                  Mi przypomina to naszych kochanych artystów zafascynowanych wsią i Zakopanem
                  wiek temusmile Oni również "przeszczepiali" do swojego życia wiejskie motywy,
                  czego efekty były w wielu przypadkach całkiem ciekawe.
                  A swoją driogą, naprawdę zabawna może być impresja mieszczuchówna temat
                  wiejskiego weselasmile

Swoją drogą - na wsi nikt nie zrobiłby takiego wesela... byłoby to totalnie nie
                  do pomyśleniasmilesmilesmilesmile
                  Akurat wiem, bo mam rodzinę na wsi i sporo wesel tamże "zaliczyłem" smile

Adrian
                  • Gość: smart Re: Obciach czy nie? :):):) IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 14:25
                    adrianie, chyba nie do końca zrozumiałam..
                    jakiego wesela nikt na wsi by nie zrobił?
                    Też trochę po wiejskich weselach chodzę (rzecz jasna nie tyle co ty, ale
                    wyobrażenie ogólne na ten temat mam smile i akurat wesele w remizie oraz
                    towarzysząca mu kapela znająca ludowe przyśpiewki oraz tradycyjne potrawy są
                    jak najbardziej na porządku dziennym.

Co najwyżej motyw zatrudnienia dekoratorki do przystrojenia sali brzmi obco. smile
                    • adrian4u Re: Obciach czy nie? :):):) 29.11.04, 14:47
                      chodzi ło mi o to, że dekoracje ze snopków każdy by bardzo źle odebrrał - i nie
                      dlatego, że ludize na wsi chcą być jak najbardziej "miastowi", tylko dlatego,
                      że i "chłop" swoją godność masmile
                      Dla nas takie wesele "folklorystyczne" - kompletnie przejaskrawione - może być
                      atrakcją - barwną i niecodzienną, ale - uwierz mi, na wsiach snopka na weseliu
                      nie uświadczysz, no chyba, że żyje tem jakiś np. Józef Snopeksmile

Aha - po weselach się nie "obijam" smile a na wiejskim to chyba nigdy nie będę
                      grał - tam musi być kapela i kropkasmile.

pozdrawiam sielkskosmile

Adrian

ps. na oczepiny nie zapomnijcie sprowadzić jakiejś cioci czy babci, która zna
                      tradycyjne przyśpiewki weselnesmile
    • Gość: Kasia Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ii / *.is.net.pl 29.11.04, 12:44
      To ja jestem Kasia od obciachu.Po prostu nie lubię wiejskich zabaw i
      przyśpiewek. Wyraziłam swoja opinię. To jest forum więc chyba mi wolno!
      Pozdrawiam wszystkie KASIE!
      • Gość: smart Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.retsat1.com.pl 29.11.04, 14:21
        Hmm... też jestem Kasia wink
        • Gość: UP Re: WESELE w REMIZIE-POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ii / *.is.net.pl 13.12.04, 14:21
          Up! Up!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka