Dodaj do ulubionych

Białe złoto

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.12.04, 20:14
Ja sie jeszcze nie żenie smile.
Na razie jestem na etapie kupowania pierścionka zaręczynowego. Chcę kupić z BIAŁĘGO ZŁOTA, ale gdzieś czytałem, że powłoka którą jest pokryty się ściera i wygląda to brzydko i tandetnie.

Ma ktoś taki pierścionek i faktycznie tak jest ? (ja rozgladam sie z pierscionkami ok. 150 zł)
A jeżeli tak się to ściera to beznadziejne jest takie złoto, już chyba lepsze jest srebro bo można wyczyścić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Białe złoto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:17
      Ja mam pierścionek z białego złota prawie 3 lata i nie zauważyłam żeby mi się
      coś starło. Wygląda tak jak na początku.
      • dafni Re: Białe złoto 20.12.04, 21:19
        Białe złto jest równie trwałe jak żółte.
        • Gość: jaga Re: Białe złoto IP: *.oc.oc.cox.net 21.12.04, 07:28
          Ja mam pierscionek z bialego zlota i diament w nim wyglada cudnie, ale
          slyszalam ze jest to zloto tak czy tak powleczone innym metalem, bo naturalne
          nie mqa takiego polysku...
          • sara33 Re: Białe złoto 21.12.04, 08:36
            150 zł? Rozumiem, że jesteś studentem, nie zarabiasz itd. ale może warto
            troszkę oszczędzić, żeby chociaż za te 300 zł coś kupić. Za 150 to chyba srebro
            + szkiełko....a kobieta ma to potem całe życie nosić.
            • anna.agnieszka cena 21.12.04, 08:48
              Droga Saro ... nie liczy się cena, tylko co symbolizuje pierścionek.

Czasem najskromniejszy pierścionek z cyrkonią jest dla dziewcyzny największym
              skarbem, najcenniejszym dowodem uczucia i najwspanialszą pamiętką.
              A dla innej - pięciokaratowy brylant nie jest niczym więcej, poza okazałą
              ozdóbką.

Ja ostatnio zauroczyłam się pierścionkiem z 3 rodzajami złota - białym, żółtym
              i czerwonym. Bez kamieni, tylko splecione 3 obręcze. Oryginalny bardzo. I nie
              aż taki drogi wink
            • adrian4u za tani :D:D:D 22.12.04, 19:10
              tia - dokładnie - pamiętaj - białe złoto koniecznie, bo zwykłe już niemodne,
              koniecznie brylant, pierścionek ma być kupoiony u Kruka - za 1000-1500 pln i
              nie zapomnij o certyfikacie, bo jeszcze się dziewczyna obrazi
              big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
              hiehiehiehiehiehiehiehie

kurcze, Dafni, jak chcesz to wywal ten komentarz, ale nie mogłem się
              powstrzymaćsmilesmilesmilesmile

pozdrówka,

Adrian

ps. i nie kupuj używanego na Allegrosmilesmilesmilesmile
    • Gość: OlaS Re: Białe złoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 21:28
      Drogi Tymoteuszu,

Mowisz: "powłoka którą jest pokryty się ściera i wygląda to brzydko i
      tandetnie." - zgadza sie, ale tylko w przypadku, gdy pierscionek jest POKRYTY
      warstwa bialego zlota. niestety, jest to dosc powszechna praktyka. Radze Ci
      dokladnie wypytac Jubilera, jak jest w przypadku Twojego "wybranego" modelu.

Co do srebra, to chyba nie polecam jako pierscionek zareczynowy, ktory z
      zalozenia powinien byc noszony przez Twoja Dame przez cale zycie - srebro jest
      bardzo miekkie i latwo je porysowac.

PS. postaraj sie zaoszczedzic troszke wiecej niz 150 zl - TAK ZGADZAM SIE, ZE
      NIE CENA JEST WYKLADNIKIEM WARTOSCI TAKIEJ BLYSKOTKI, ale z doswiadczenia wiem,
      ze nie wszystko co tansze jest dobrej jakosci. A tu chyba chodzi o to, zeby nie
      okazalo sie, ze za 3 lata wypadna wszystkie kamienie, czy obraczka sie wytrze.
      Nie musisz od razu kupowac brylantow - cyrkonie sa duzo tansze, a czasem
      wygladaja przeslicznie smile

Udanych lowow!!!
      • anna.agnieszka Re: Białe złoto 22.12.04, 07:57
        Najważniejsze jest to, że Autor w ogóle ma potrzebę ofiarowania swojej wybrance
        czegoś "na zawsze" - i to nie tylko swojego serca.

Ja mam o to do mojego chłopaka żal i nie umiem zapomnieć - bo nie chodzło o
        kamienie, metal szlachetny, wagę a już nei daj Bóg - cenę. Ale chciałabym móc
        patrzeć na coś od Niego i myśleć - kocha mnie i chce się ze mną ożenić, a to
        jest część jego obietnicy.

Na pokaz dla rodziny, krewnych i przyjaciół będę musiała zamówić sobie
        sama "p.o. pierścionek zaręczynowy".
        • Gość: Tymoteusz Re: Białe złoto IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 08:05
          Hmm, ja włąsnie dlatego chcę dać mojej Kochanej pierścionek, aby miała coś na pamiątkę. Szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem czy będzie chciała to nosić i na prwdę nie miałbym pretensji gdyby nie nosiła (ona nie lubi biżuterii i w ogóle nie nosi). Jednak chcę aby to było właśnie na pamiątkę. Swoją drogą wiem, że ona jest wręcz "zgorszona" gdy ktoś wydaje fortunu na coś takiego jak pierścionek (np. jej koleżanka mówiła, że widziała ładny pierścionek za 1200 zł).

Ja naczytałem się już troszkę opinni i dalej nie wiem co zrobić. Bo najbardzije pasuje mi do niej pierścionek z białego złota, a teraz to już nie wiem. A wydawać jakiś abstrakcyjnych sum nie chcę bo nie w tym rzecz moim zdaniem.
          Czas mi się kończy, bo już dziś, najpóźniej jutro rano muszę piescionek kupić. Boję się indifferent...

A zwykłe złoto sie chyba nie ściera ??? (takie za 150 zł smile)
          • Gość: OlaS Re: Białe złoto IP: *.MAN.atcom.net.pl 22.12.04, 16:40
            zloto, nie wazne czy biale, czy zolte, czy czerwone, nie zetrze sie - a
            wlasciwie nie odbarwi. Kolor moze zmienic tylko wtedy, kiedy jest sam
            pierscionek pokryty jest warstwa zlota i onnym kolorze. Pozdrawiam
            • Gość: mayessa Re: Białe złoto IP: *.pl 22.12.04, 18:01
              Ja mam z bialego zlota i kilka kolezanek tez i wszystko jest w porzadku!!
      • pinos Re: Białe złoto 28.12.04, 15:28
        Srebro jest twardsze od złota i dlatego rzeczy złote i srebrne powinno się
        trzymać oddzielnie.
    • Gość: monia Re: Białe złoto IP: *.cek.pl / 80.48.101.* 23.12.04, 14:54
      ja dostałam pierścionek zaręczynowy wykonany z zółtego i białego złota, ma juz
      ponad 2 lata i nic się nie starło, białe złoto wygląda teraz bardziej jak
      srebro, dlatego, ze poprostu sie rysuje. Najlepiej kupuj w sklepie firmowym, do
      150 zł też znajdziesz śliczne.pozdrawiam
    • Gość: ibiza Re: Białe złoto IP: *.de.deuba.com 23.12.04, 16:24
      za 150 zl z bialego zlota?
      nie dziwne, ze powloka, ktora jest pokryty sie sciera, bo to chyba jakis szajs
      • mala63 Re: Białe złoto 27.12.04, 08:29
        wiesz co? kup jej po prostu to co ci sie spodoba ja wprawdzie sama wybierałam
        swój pierścionek, ale tak na prawdę liczy się to że chcesz a jeszcze bardziej
        będzie to dla niej wyjątkowy dar, skoro mówisz, że w ogóle nie nosi bizuterii,
        najważniejsze że ją kochasz i złożysz obietnice, wyznasz jej miłość to bardziej
        wzrusza i pamięta się przez całe życie niz jakiś tam pierścionek, najważniejsze
        co do niej czujesz i sposób w jaki jej wręczysz ten dowód miłosci, powodzenia.
    • amalita Re: Białe złoto 27.12.04, 16:58
      A moze, skoro ona nie lubi pierscionkow, spytaj jej co by sobie zyczyla na te
      wyjatkowa okazje? Pierscionek to jest najlepszy i najbardziej tradycyjny
      prezent, ale moze ona woli cos innego? Moze podpytaj kolezanek?
    • Gość: agg Re: Białe złoto IP: *.dialup.supermedia.pl 28.12.04, 10:20
      Rozumiem, że każdy kupuje to na co go stać, ale pierścionek ZARĘCZYNOWY z
      białego złota za 150 zł, prawde mówiąc nie wiem gdzie są takie ceny!!!???
      Bardzo proszę o adresy slepów!!!

Ja dostałam pierścionek zaręczynowy z białego zlota, ale z tego co się
      orientuje (mąż kupował bez mojego udziału i naprawde oszczędzał) był ponad
      dziesięciokrotnie droższy!!!
    • pinos Re: Białe złoto 28.12.04, 15:26
      Są dwie popularne metody tworzenia biżuteri z tzw. białego złota:
      1. "Rodowanie" - czyli natryskiwanie na złoto
      2 Mieszanie - do złota czystego dodaje się odpowiednią mieszankę metali i potem
      z "białego" odlewa się pierścionek.

Rzeczy wykonywane metodą numer 1 trzeba co około 2 lata odświeżać. Rzeczy
      wykonane metodą 2 (droższą) scierają się tak jak zwykłe złoto.
      • joanna.merkun_pieta Re: Białe złoto 28.12.04, 17:05
        Rozumiem, że przez odświeżanie rozumiesz ponowne naniesienie warstewki białego
        złota, tak? Bo wg mnie inne odświeżenie nie wchodzi w grę, bo nie ma czego
        odświeżać... mam taki pierścionek i niestety z warstewką białego złota stracił
        swój urok...
    • joanna.merkun_pieta Re: Białe złoto 28.12.04, 17:02
      Jeśli jest faktycznie z białego złota-to się nie zetrze, no bo jak? Ale jeśli
      jest rodowane, to i owszem-to właśnie ta powłoka, o której piszesz i tego nie
      polecam-faktycznie się ściera. Podsumowując: z białego złota- TAK, pokryte
      białym złotem - NIE
      Gratuluje decyzji!!!
      • mijaczek Re: Białe złoto 29.12.04, 00:01
        Rzeczywiscie tanie biale zloto nie jest najwyzszej jakosci.
        Moj pierscionek z bialego zlota [firma APART, model 345] 11 brylantow,
        pierscionek wyglada jak nowy, czyszcze go u jubilera regularnie para.
        Pzdrf
        Mia
    • Gość: Aga Re: Białe złoto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:33
      Ja mam taki pierścionek i rzeczywiście białe złoto się starło i wygląda jak
      żółte złoto
      • Gość: aha Re: Białe złoto IP: 195.6.73.* 05.01.05, 18:06
        a ja mam obraczke od prawie 5 lat i pierscionek od ponad 6 i wszystko jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka