Dodaj do ulubionych

SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA

IP: *.tosa.pl 11.02.05, 08:42
Hej! Moze nam pomozeciewink Wiadomo, ze musimy przed slubem isc do spowiedzi.
No my kilka lat nie bylismy,niestety.Ale teraz nie pora na zalwink Moze ktos
nam przypomni jak brzmia te regulki? I o co pytaja ksieza na takiej
spowiedzi? No i ...czy mozna powiedziec, ze spalo sie ze soba przed slubem?
czy wylecimy z hukiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: K Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: 217.153.131.* 11.02.05, 11:16
      nie musicie znac zadnych regułek, wystarczy ze powiecie ksiedzu ze dawno sie
      nie spowiadaliście a on Wami pokieruje, pomoze... jednak dobrze przygotujcie
      sie do spowiedzi - polecam stronkę www.salwatorianie.pl
      • Gość: Nena Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.tosa.pl 11.02.05, 12:34
        Dzięki bardzo za poważne podejście do tematu... na tej stronie jest
        rzeczywiscie sporo rzeczy, ale potrzebowalabym bardziej konkretow. Ale DZIEKI!;-
        )
    • Gość: Kasia Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 13:43
      W imię Ojca i Syna i Ducha Św.
      Ostatni raz byłam u spowiedzi.... (tak dawno, że nie pamiętam wink)
      Nadaną pokutę odprawiłam (lub nie odprawiłam)
      Obraziłam Pana Boga następującymi grzechami:
      ....
      Więcej grzechów nie pamiętam, za wszystkie bardzo żałuję i proszę Cię Ojcze o
      rozgrzeszenie i pokutę.
      (Tu wysłuchasz księdza i ew. odpowiesz na jego pytania, kiedy ksiądz Ci powie
      żałuj za grzechy, mówisz trzy razy Boże bądź miłościw mnie grzesznej)
      Ksiądz mówi: Twoje grzechy zostały odpuszczone, idź w pokoju. Ty odpowiadasz:
      Bóg zapłać.
    • Gość: OlaS Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:13
      Co do tych regulek i formulek to nie jestem pewna - gdzies slyszalam, ze przed
      przystapieniem do spowiedzi przedslubnej trzeba powiedziec ksiedzu co to za
      spowiedz i na tej podstawie podobno ksiadz taka spowiedzia kieruje. Nie wiem
      jak to wyglada w praktyce, i czy jest to prawda, ale mnie rowniez ten temat
      interesuje, wiec jesli ktos z Was wie, to bedziemy wdzieczni za wskazowki.
      pozdrawiamy
    • Gość: ewcia1980 Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:28
      najlepiej chyba powiedziec wprost, że bardzo dawno nie byłas u spowiedzi,
      chociaz wiem, że to moze byc trudne.
      moge ci podpowiedzice co zrobił mój tato. przez bardzo długi czas tez nie
      chodził do spowiedzi, a pózniej coraz cieżej było pójśc i przyznac sie, że nie
      było sie 13 lat. wkoncu został zmuszony, bo poproszono go na chrzestnego. no i
      poszedł. tylko zamiast powiedzieć, ze nie był miesiąc, dwa czy trz to
      powiedział, że ostatnio był przed świetami. i to była prawde, bo był przed
      świetami kiedy to chrzcili moja siostre, tylko nie powiedział przed świtemi w
      którym roku. a ksiadz juz o to nie pytał smile
      pozdrawiam i radze sie przyznac big_grin
      • Gość: Malinka Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:42
        Sprobuj jednak powaznie potraktowac ta spowiedz, tak jak powazny jest sakrament
        malzenstwa. Skoro bierzesz slub koscielny to dlaczego tak traktujesz spowiedz
        ktora jest jego nieodlacznym elementem? Poza tym spowiedz slubna rozni sie od
        innych. Trzeba powiedziec ksiedzu o tym na samym poczatku.
        • Gość: OlaS Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 22:15
          A czy wiesz moze w jaki sposob rozni sie taka spowiedz od "zwyklej"?
          • ania_rosa Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA 11.02.05, 23:17
            Chyba w przypadku osoób, które dłuugo nie przystępowały do spowiedzi,
            praktykuje się jej nieco inną formę (pisze "chyba", bo choć słyszałam od księzy
            wyłącznie o takiej formie, to nie wiem, czy jest to regułą ogólnopolską).
            Mianowicie delikwent/ka są zapraszani na rozmowę z księdzem. Taka spowiedź
            wymaga indywidualnego podejścia i rozmowy, bo nierzadko trzeba przebrnąc przez
            bardzo bolesne tematy, gdzie niezbędne jest zgłębienie przyczyn itd. Ogólnie
            nie ma się czego bać, o ile się trafi na rozumnego księdzawink
            ania
          • Gość: Malinka Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 10:28
            To zależy bo jeśli ktoś chodzi systematycznie do spowiedzi to jest jakby "na
            bieżaco" - i nie ma się czego przecież obawiać. Może to być zupełnie zwykła
            spowiedź - jeśli chodzi o przebieg, ale to zalezy na pewno od ksiedza, bo ja
            uważam że to dobrze jeśli ksiądz zachęci kogoś do głębszych przemysleń - to
            wynika tylko z troski o przyszłe małżeństwo i osobę która się spowiada a nie
            dlatego żeby komuś dokopać.
            A indywidualne spotkanie z księdzem (mądrym i cierpliwym) może dać naprawdę
            dużo.
    • bartosowa Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA 12.02.05, 10:57
      Przed ślubem należy "zaliczyć" dwie spowiedzi, pierwsza to tak zwana spowiedź z
      całego życia, która mnie prawdę mówiąc przerażała. Ja też nie byłam kilka lat u
      spowiedzi i powiedziałam o tym księdzu na początku. Dlatego też ksiądz
      pokierował moja spowiedzią, zadawał pytania, a ja na nie odpowiadałam. Wierz
      mi, o wiele łatwiej odpowiadać księdzu na pytania, niż "produkowac się" samemu.
      Na pewno mówiąc księdzu o współżyciu przed ślubem nie wylecisz od konfesjonału
      z hukiem. Jeżeli chcesz potraktować spowiedź poważnie to powiedz o tym, ale
      możesz i podejść do tego po Kazikowemu "żeby włożyć ci obrączkę na palec,
      spowiednika okłamałem", wybór należy do Ciebie.
      Regułek nie musisz znać, ale jeżeli już koniecznie chcesz, to znajdziesz je w
      każdej książeczce do modlitwy. Jest tam też rachunek sumienia i żal za grzechy.
      Pozdrawiamsmile
      • Gość: Nena Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.tosa.pl 14.02.05, 09:08
        dziekuje bardzo wszystkiem wink Opowiem wam jak bylo...wink
        • Gość: slawek Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: 136.242.174.* 15.02.05, 04:14
          Malzenstwo to nie tylko malzentswo twoch osob ale to tez malzenstwo was dwojga
          i Bog jest ta Trzecia Osoba w waszym malzenstwie. Jasne budowac mozna roznie na
          skale z Bogiem lub na piasku bez Boga... poniewaz przyjdzie zycie i ono
          sprawdzi wasza milosc, wasze relacje... i zeby przetrwac razem dlugo dlugo i
          szczesliwie to trzeba miec podobne wartosci takze religijne i dojrzalosc
          emocjonalna, uczuciowa.
          Pisze i pisze ale co wazne to to ze ksiadz wam pomoze w tej spowiedzi i zalezy
          do was jak przez nia przebrniecie... ale pozniej dalej po tym wymogu trzeba zyc
          razem i lepiej jest zaprosic Boga do swojego zycia razem.

Pozdrawiam i gratulacje.
          • Gość: Nena Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.tosa.pl 15.02.05, 07:21
            Dzieki bardzo wink Pozdrawiam.
    • Gość: chipsi Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 19:12
      Niedawno byłam w takiej spowiedzi po 8 latach przerwy. Właściwie to poszłam do księdza na rozmowę, powiedziałam mu w czym problem (a bałam się ze mnie wywali) a on zapytał czy chcę by ta rozmowa miała charakter spowiedzi. Zgodziłam się, porozmawialiśmy, dostałam rozgrzeszenie i jestem bardzo zadowolona z tej formy spowiedzi. Nie było regułek, klepanych na pamiec modlitw itp, tylko szczera rozmowa. Polecam!
    • Gość: AZA Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: *.gazownia.poznan.pl 22.02.05, 10:15
      Regułki do spowiedzi są w każdej książeczce do nabożeństwa.
      Na początku powiedzcie, że to spowiedź przedślubna.
      A na pytanie czy żałujesz że spałaś z facetem odpowiedz zgodnie z własną wolą.
      Zazwyczaj mówi się że tak bo moja kumpelka jak odpowiedziała że nie żałuje nie
      dostała rozgrzeszenia.
      Dużo zależy też od księdza.
      • yskyerka Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA 22.02.05, 11:41
        Nic dziwnego, że nie dostała rozgrzeszenia, bo sakrament pojednania zakłada
        skruchę i postanowienie poprawy. wink Ale w przypadku spowiedzi przedślubnej jest
        o tyle łatwiej, że można powiedzieć: "sypialiśmy ze sobą, a teraz
        postanowiliśmy się pobrać, żeby dłużej nie żyć w grzechu". Będzie dobrze!
        Też się tak pocieszam, bo to jeszcze przede mną...
    • Gość: Magda Re: SPOWIEDZ PRZEDSLUBNA IP: 80.72.34.* 28.02.05, 23:29
      Polecam wybrać księdza, którego choć troszkę znasz. Dobrze jest mieć w takiej
      sytacji mądrego, cierpliwego spowiedznika, który nie tylko nie wurzuci Cię z
      hukiem, ale rzeczywiscie wysłucha...

A czym się różni? Tym, że w sposób szczególny Twoje życie jest przez
      kapłana "analizowane" pod kątem małżeństwa. To nie znaczy, ze kapłan Cię
      przepyta z ciekawości tylko z wyczuciem (jeśli jest mądry i taktowny) zada Ci
      pytania które pozwolą Ci na podsumowanie swojego żcyia i drogi jaką przeszłaś
      byś mogła pójśc dalej. Mnie się to kojarzy z płaczem, albo przytuleniem po
      jakiejś kłótni. Samo w sobie przeżycie moze nie należy do najprzyjemniejszych
      ale człowiek czuje się jakiś lekki i nowy. I tego Ci życzę po tej spowiedzi.
      Tobie i Twojemu przyszłemu mężowi!
      • Gość: nena DZIEKI WSZYSTKIM!;-) IP: *.tosa.pl 08.03.05, 09:40
        Mam to juz za soba...wink Dziekuje wszystkim.Znalazlam fajnego, starszego
        ksiedza....Bylo fajnie. dzieki wszystkim za mobilizacje. Zycze wszystkiego
        dobrego!wink
        • Gość: up Re: DZIEKI WSZYSTKIM!;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 10:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka