Dodaj do ulubionych

ślub cywilny-pytanie

19.02.05, 14:04
Czy do slubu cywilnego potrzeba tylko skrócony odpis urodzenia, oraz pisemne
zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa?
Czy to wszystko z formalności? Czy to orzeczenie należy napisac samemu?
Jeżeli tak, to w jak ma ono wyglądać? Po jakim czasie należy zmienić
dokumenty? Jakie są opłaty ślubu cyw- ile kosztuje całokształt formnalności?
I czy swiadkiem moze byc np. moja mama, bo rodzine zaprosimy na slub
koscielny, a teraz tylko rodziców, a niestety siostry nie mam!

Obserwuj wątek
    • ivi Re: ślub cywilny-pytanie 19.02.05, 14:27
      Powiem jak to wyglądało u mnie
      Ja urodziłam się w innej miejscowości, więc musiałam tam pojechać i za opłatą
      20 zł w znaczkach skarbowych otrzymałam skrócony odpis aktu urodzenia, który
      absolutnie wystarczy. Mój narzeczony urodził się w miejscowości, w której
      bierzemy ślub, więc pani urzędniczka jedynie sprawdziła w komputerze i nic to
      nie kosztowało.
      Zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa, to
      gotowy druk, który otzymacie gdy pójdziecie załatwiać formalności. Tam tylko
      wypełnicie rubryki, m.in. o stanie cywilnym. Z tego, co wiem, w przypadku
      wdowy/wdowca czy rozwodnika potrzebny jest dokument poświadczający o rozwodzie
      lub akt zgonu. Do tego dokumentu będziecie musieli jeszcze dołączyć znaczki
      skarbowe za 85,50 zł. Acha, musicie przy sobie posiadać dowody osobiste, aby
      urzędniczka mogła sprawdzić Waszą tożsamość oraz zgodność danych w wypełnianym
      przez Was druczku. Z pozostałych formalności to jedynie udanie się przez
      jednego ze świadków do wskazanego przez urzędniczkę pokoiku na 10 minut przed
      samą uroczystością, aby zostawić tam dowody osobiste Wasze i świadków.
      Bez stresu udajcie się do urzedu, tam zostaniecie poinstruowani, a urzędniczka
      jest świadoma, że jednak większość załatwiających te formalności robi to
      pierwszy raz w życiu i zapewne uprzejmie wszystko wyjaśni.
      W naszym przypadku dodatkowym kosztem jest również pani grająca na fortepianie
      i pan klarnecista ( łącznie 50 zł.), ale nie jest to obowiązkowe, my wstawiamy
      swojego "grajka" i za to już płacić nie musimy. Istnieje również możliwość
      poczęstunku szampanem, który para kupuje na własny koszt. Przynosi się go na 10
      minut przed uroczystością, jest rozlewany w trakcie uroczystości i z klasą
      podany gościom po uroczystości. Ta obsługa jest bezpłatna.
      Tak więc w naszym przypadku całokształt formalności wyniósł 85,50+20=105,50 smile
      Jeżeli chodzi o zmianę dokumentów, to z tego co wiem, należy zmienić je w ciągu
      30 dni.
      Co do świadka, nie odpowiem, bo nie wiem. Najlepiej zapytajcie o to
      urzędniczkę. Nazwisk świadków nie trzeba podawać w tym samym dniu, co
      załatwianie formalności.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • Gość: yskyerka Re: ślub cywilny-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:27
      Odpisy skrócone aktu urodzenia dostaniecie w USC. Jeżeli ślub jest zawarty w
      tym samym mieści, w którym się rodziliście, nie płacicie nic. Jeżeli będą
      ściągać dokumenty z innego miasta, zapłacicie 20 zł.
      Z odpisami i dowodami osobistymi idziecie do innego pokoju w USC, tam składacie
      wniosek o wydanie zaświadczenia o braku przeciwwskazań. Ta przyjemność z kolei
      kosztuje 80,50 zł. Na odpisy aktów urodzenia czekaliśmy 10 dni. Zaświadczenie
      dostaliśmy po 2 dniach.
      O ile pamiętam, na wymianę dokumentów jest 30 dni.
      Świadkiem może być dowolna osoba dorosła, nie pozbawiona praw obywatelskich,
      czy jak to się tam nazywa. wink
      • Gość: yskyerka Re: ślub cywilny-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:29
        Właśnie przeczytałam odpowiedź ivi.
        Jeżeli urodziliście się w innych miastach, nie musicie do nich jechać po odpisy
        aktów urodzenia. Zgłaszacie się do USC w mieście czy dzielnicy, w której
        będziecie brali ślub, i tam wszystko załatwicie. A przynajmniej powinniście, bo
        takie są przepisy.
        • ivi Re: ślub cywilny-pytanie 19.02.05, 14:32
          W moim przypadku było to 10 km. więc załatwiłam wszystko sama w ciągu jednego
          dnia. Przyznaję, że urzędniczka nie poinformowała mnie o takiej możliwości.
    • Gość: madzia.a Re: ślub cywilny-pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:24
      Czy wszystkie te dokumenty są obowiazkowe- akt małżeństwa 75 zł, odpis zupełny
      aktu stanu cywilnego 25 zł, odpis skrócony aktu stanu cywilnego 15 zł.?
      Rozumiem, że w trakcie tych 30 dni, moge posługiwac sie np. starym paszportem?
      bo kilka dni po slubie planuje podróż za granice, a paszportu niestety nie
      wyrabia sie z dnia na dzień!

• Gość: madzia.a Re: ślub cywilny-pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:30
      Acha mój przyszły mąż nie musi zmieniac dokumentów? W obecnych dowodach nie ma
      zmianki o stanie cywilnym! A czy któraś z was będąc na studiach wychodziła za
      mąż? Jak to jest ze zmianą nazwiska w dokumentach i indeksie?

• Gość: yskyerka Re: ślub cywilny-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 20:33
        Za granicę możesz jechać na starym paszporcie. Ja też tak zrobię, bo raczej nie
        zdążę z wymianą. Na studiach trzeba poinformować, że się wyszło za mąż, żeby
        zmienili w swoich dokumentach. Najlepiej zapytaj w sekretariacie na wydziale,
        to ci wszystko powiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka