meegie 16.03.05, 18:18 jakie sa koszta slubu??ile dla ksiedza???co laska czy jakas konkretna sumka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: ile dla ksziedza?? IP: 69.177.149.* 16.03.05, 18:58 Meegie, nam od razu rzucil 1000zl, z czego 200 na poczatek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agulka28 Re: ile dla ksziedza?? 16.03.05, 20:07 U mnie w parafii nia ma cenników, a ksiądz nie podaje ceny. Daliśmy z narzeczonym w kopercie co łaska 200zł. I to wystarczyło. Ale ceny są uzależnione od parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: ile dla ksziedza?? 17.03.05, 09:40 U mnie są koszty stałe 30 - spisnie protokołu, 30 - światło, 50 - msza, 50 - zakrystianka. A potem się dopiero zaczyna ofiara 'dla księży', od 200 zł, przy czym, jak powiedział kancelista "Ile byś nie dała i tak staremu będzie mało" )) Trochę chyba powinniśmy się szarpnąć na tych księży, bo ich planowana liczba rośnie w postępie geometrycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: ile dla ksziedza?? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.03.05, 10:11 a ile płacicie na same zapowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ile dla ksziedza?? IP: 195.47.201.* 17.03.05, 12:44 za zapowiedzi 100 zł, za ślub 400 zł. tzreba jeszcze doliczyc organistę!! a na koniec najsmieszniejsze- 20 zł za wypozyczenie dywaniu... tak, tak to nie zart!!! buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monialinka Re: ile dla ksziedza?? IP: 82.177.1.* 17.03.05, 13:09 Nam ksiądz powiedział: "no jak za ślub to jak najwięcej",w zeszłym tygodniu od młodego małżeństwam zarządał za chrzciny 1000zł!!!!?? Dlatego biorę ślub w parafii przyszłego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
meegie Re: ile dla ksziedza?? 17.03.05, 20:21 ja mam zamiar brac slub w innej parafii niz moja macierzysta.moj ksiadz zazyczyl sobie za wypisanie pozwolenia i takie tam inne(jak on to powiedzial..) 400 zl.no bo przeciez nie moze byc stratny, zarobic cos musi!do tego 70 zl za zapowiedzi.no a ile zazycza sobie w tej drugiej parafii??nie mam pojecia ale to lekka przesada!!chyba wybiore sie do ksiedza i powiem mu ze nie dam tyle.dam co laska i dam mu 200 albo i mniej!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulakoszula Koperta 17.03.05, 20:29 Bylismy dziś u zaprzyjaźnionego księdza, który udzieli nam ślubu, z prośbą o wygłoszenie zapowiedzi. Nie powiedział ani słowa o pieniądzach. Na koniec daliśmy mu 300zł (tak chciała teściowa). Ksiądz powiedział, że to jest stanowczo za dużo ponieważ zwyczajowo ludzie dają 50zł. Głupio nam było nie dać całej sumy, więc zostalismy wpisani do księgi jako fundatorzy budowy kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka83 Re: ile dla ksziedza?? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 18.03.05, 10:45 nie ma co.... ksiadz biznesmen ! szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maea Re: ile dla ksziedza?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 10:38 No niezle, ja bede brala slub w Katedrze radomskiej, ksiadz powiedzial 700 za wszystko. Jakby dostal 50 to chyba by mnie wyrzucil! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.sz Re: ile dla ksziedza?? 18.03.05, 21:02 Ja biorę ślub w innej parafii niż moja i narzeczonego więc liczyliśmy sie z dodatkowymi kosztami zapowiedzi w naszych parafiach i wypisania licencji. Ale ksiądz w parafii mojego narzeczonego (Bazylika w Bydgoszczy) "przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania"- spytaliśmy sie ile, a on tradycyjnie, że to ofiara, według naszych mozliwości itd. No więc daliśmy 100zł, na co on nas wyśmiał i powiedział, że ma nadzieję , że to tylko na zapowiedzi, a że przy odbiorze licencji damy co najmniej drugie tyle!Nieźle nie?! Po prostu nas zatkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiabisia DO NATALI SZ: IP: *.zacisze.zgora.pl 18.03.05, 21:12 Bardzo proszę o informacje jak wygląda załatwienie licencji??? Jakieś dokumenty wtedy są potrzebne? I jak długo czeka się na nią? Odpowiedz Link Zgłoś