Dodaj do ulubionych

JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA?

IP: 62.141.240.* 22.03.05, 21:34
w wakacje moja kolezanka wychodzi za maz. poprosila mnie abym byla na jej
slubie swiadkowa. dawno nie bylam na weselu i nie pamietam za bardzo co musi
robic swiadkowa. nigdy na to nie zwracalam uwagi. slyszalam ze bede musiala
sama spiewac pannie mlodej na oczepinach ( !!! ) i calowac sie ze swiadkiem.
nie wiem co gorsze. czy powinnam jeszcze o czyms wiedziec? pomocy!!
Obserwuj wątek
    • dafni Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? 23.03.05, 09:11
      Z tym całowaniem i śpiewaniem to tylko wtedy, kiedy na weselu będą różne
      zabawy. My na przykład z tego zrezygnowaliśmy - moja świadkowa odetchnęła na
      wieść o tym z ulgąsmile
      Przede wszystkim powinnaś zorganizować wieczór panieński, a podczas ślubu i
      wesela w razie potrzeby pomagać młodym, np. być obok w czasie składania życzeń
      pod kościołem i dbać o to by kwiaty/prezenty zostały spakowane do samochodu.
    • Gość: M Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:24
      tradycyjne obowiązki świadkowej:
      - pomoc młodej w ubraniu przed ślubem,
      -pilnowanie wszelkich spraw związanych z makijażem panny młodej ( rozmazany
      tusz, poprawianie makijażu)
      - podczas ceremonii zaślubin przejmuje wiązankę na moment wymiany obrączek i
      zawinięcia rąk stułą
      - para świadków stoi obok młodych podczas składania życzeń, świadkowa przejmuje
      kwiaty,
      - pomoc przy oczepinach
      - nakładanie mężczyznom obecnym na weselu kokardek ślubnych ( nie wiem jak się
      to nazywa)
      - ogólna pomoc przy rozbawianiu gości
    • Gość: Jowita Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 10:15
      Całowanie się ze świadkiem uważam za beznadziejne, no chyba, że są parą.
    • Gość: MATKA POLKA Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? IP: 62.141.240.* 24.03.05, 10:34
      co takiego??!! organizacja wieczorku panienskiego??!! dobrze ze weszlam na to
      forum i sie zapytalam. jak mam zorganizowac wieczorek panienski skoro nie znam
      zadnej kolezanki mojej kolezanki (suspicious). I wogole ona mieszka w innym miescie!!
      na szczescie do wesela jeszcze troche czasu. czekam na jeszcze jakies
      propozycje zwiazane z obowiazkami swiadkowej( juz sie boje.....)
      • Gość: Nessa Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? IP: *.cs.bialystok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:44
        Ja tez nie znalam kolezanek mojej siostry. Powiedzialam jej wprost, ze chce
        zorganizowac jej wieczor panienski. Dala mi numery telefonow dziewczyn, ktore
        chciala, by byly na wieczorze. Ja do nich podzwonilam i umowilysmy sie
        konkretnie do restauracji, potem poszlysmy na dyskoteke. Mozna zaproponowac
        wspolna skladke na prezent, ale to trzeba sie spotykac, zbierac pieniadze, albo
        czekac lepiej czy one cos wspomna o prezencie. Jak nie to niech sobie same
        radza.
    • Gość: yskyerka Re: JAKIE OBOWIĄZKI MA SWIADKOWA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 14:03
      Co do wieczorku panieńskiego, to porozmawiaj z koleżanką, bo może się okazać,
      że albo ona ma już jakąś wizję, albo któraś z koleżanek już coś planuje. Mojego
      wieczorku wcale nie przygotowuje świadkowa, która mieszka w innym mieście, ale
      dwie koleżanki, które znają większość moich znajomych. Same prosiły o listę
      telefonów do osób, z którymi chciałabym się wtedy spotkać, a także o podanie
      terminu, który najbardziej by mi pasował. Wszystko jest więc kwestią dogadania.

Na ślubie brata też nie robiłam bratowej wieczorku, bo nie znałam jej
      koleżanek. Za to do mnie i do świadka należało dekorowanie samochodu młodych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka