Dodaj do ulubionych

Odmiana nazwisk w zaproszeniach???

10.04.05, 16:24
Powiedzcie jak jest z odmianą Jesli w zaproszeniu jest tak np.
kasia Iksińska i Jan Kowalski
serdecnie zapraszają
W.P. Sandra, aleksander Pawlak
czy Sandrę, Aleksandra Pawlak
czy Sandrę i Aleksandra Pawlaków
HELP!!!!!!!!! bo musimy sie za to wziąć!!!
Obserwuj wątek
    • reine_marguerite Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 10.04.05, 16:27
      Sandrę i Aleksandra Pawlaków

Tak będzie poprawnie...
      • greeneyes27 Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 10.04.05, 17:25
        reine_marguerite napisała:

> Sandrę i Aleksandra Pawlaków
        >
        > Tak będzie poprawnie...

Potwierdzam! : )
    • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 16:56
      Zasada jest taka w języku polskim, że jak się tylo da, to odmieniamy! (Bardzo
      mnie drażni, jak ludzie tego nie robiąwink)
      Zgadzam się z postem wyżej: zapraszają (Biernik: kogo? co?) Sandrę i Aleksandra
      Pawlaków
      W razie innych wątpliwości pytaj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374
      pozdrawiamsmile
    • Gość: ladyanna Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.ols.vectranet.pl 10.04.05, 17:39
      Cześć z tym odmienianiem nazwisk to różnie bywa. Ja już mam to za sobą ale nagłówkowałam się... Miałam np. zaprosić państwa o nazwisku Michalik i też się zastanawiałam czy Michalików czy Michalik, niby się odmienia ale... podpytywałam się nawet przyszłych teściów bo to z rodziny mojego ukochanego. Oni też nie byli pewni, suma sumarum spytaliśmy się zainteresowanych i okazało się, że jednak Michalik a nie Michalików. Tak więc jak widać nie jest to takie proste jakby sie wydawało. Pozdrawiam serdecznie i życze powodzeniasmile
      • reine_marguerite Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 10.04.05, 18:13
        A jednak sie odmienia... W mianowniku: Michalik, w dopełniaczu: (kogo, czego)
        Michalików, w bierniku: (kogo, co) Michalików (np. nie zaprosic państwa
        Michalików; zaprosić Annę i Pawła Michalików).
    • Gość: yskyerka Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:07
      Pawlaków i Michalików. Tylko i wyłącznie. Tu nie ma znaczenia widzimisię danej
      osoby, bo zasady języka polskiego są jednoznaczne.
      • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 19:49
        Podpisuję się obiema rękami!wink
        Czasem mi jednak opadają owe ręce, gdy widzę, jak ludzie robią błedy we własnych
        nazwiskach i ich odmianie lub braku odmiany (najczęściej)...wink
    • Gość: ladyanna Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.ols.vectranet.pl 10.04.05, 20:07
      Dziewczyny macie racje, gramatycznie powinno być Michalików, ale dla mnie jest ważniejsze by zaproszona osoba była zadowolona. Jak woli Michalik a nie Michalików dla mnie nie ma problemu. Pozdrawiam serdecznie.
      P.S. Nazwiska to jednak specyficzna sprawa i czasem mimo,że teoretycznie sie odmienie to jednak się nie odmienia.
      • yskyerka Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 10.04.05, 20:10
        slowniki.pwn.pl/zasady/629611_1.html
        Poczytaj sobie i nie mów mi, że robisz błędy językowe, żeby kogoś zadowolić, bo
        coś się we mnie gotuje.
        • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 00:42
          Znów popieramwink

Może by w ogóle założyc na forum wątek dotyczący poprawnego redagowania zaproszeń?wink
          Bo we mnie się też gotuję, jak widzę w postach: 20 sierpnień czy 7
          lipiec(zamiast: 20 sierpnia, 7 lipca)...wink
          • yskyerka Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 11.04.05, 11:19
            Teraz ja popieram! smile
            Zawsze się wtedy zastanawiam, jak liczyć te lipce. wink
            • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 16:39
              Widzę, że my się będziemy popierać, a ludzie nadal błędy robić będąwink
              Na Targach Ślubnych miałam ochotę niejednemu sprzedawcy zwrócić uwagę na błędy
              językowe (ortograficzne na szczęście prawie się nie zdarzały!) w zaproszeniach,
              reklamach, opisach albumów fotograficznych..., ale prawie_mąż mnie odciągałwink
              Pozdrawiam Yskyerkosmile
        • Gość: ladyanna Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 11.04.05, 20:40
          Już się nie gotuj- mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
          To się więcej nie powtórzy.
          • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:15
            Gość portalu: ladyanna napisał(a):

> Już się nie gotuj- mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
            > To się więcej nie powtórzy.

Eee tam, trochę gotowania nie zaszkodziwink To w skutek "zboczenia zawodowego",
            zdarza sięwink
            Natomiast wydaje mi się, że nie najlepiej świadczy o Młodych zaproszenie z
            błędami...ot i tylewink
            Jeśli sobie nawzajem możemy pomóc, by takich sytuacji nie było (wiele osób po
            prostu nie wie, że coś jest błędem), to dlaczego nie?smile
            • Gość: czumbalalajka Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:00
              a jak zapraszam koleżankę, która ma nazwisko Bury, bez odmieniania. (Nie Bura,
              tylko po prostu Bury. No i co Wy na to????
              • Gość: vinga Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 10:43
                Ale twoja koleżanka nazywa sie Bury, a nie Bura, to już nie jest kwestia
                odmiany, takie jest nazwisko, równie dobrze facet moze nazywać sie np: Tomasz
                Bura.
              • Gość: vinga Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 10:49
                sory, chyba żle cie zrozumiałam, takie nazwisko nie odmienia się wink
                slowniki.pwn.pl/zasady/629613_1.html
              • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:45
                Jeśli zapraszasz samą kolezankę, to zapraszasz Panią Bury (nie odmieniasz, bo
                brak żeńskiej końcówki -a), natomiast jeśli zapraszasz ją i męża, to Państwa
                Burówwink Zabawnie brzmi, ale tak się odmieniawink Czytałam gdzieś, że dopuszczalna
                jest również odmiana przymiotnikowa (bo istnieje przymiotnik "bury") i wg niej
                będzie to brzmiało: Państwa Burych.
                Można skonsultowac się jeszcze na forum o ortografii lub napisać do Rady Języka
                Polskiego: www.rjp.pl/
                • a_weasley Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 13.04.05, 16:51
                  Gość portalu: prawie_żona napisał(a):

> Jeśli zapraszasz samą kolezankę, to zapraszasz Panią Bury (nie odmieniasz, bo
                  > brak żeńskiej końcówki -a)

faktycznie

> natomiast jeśli zapraszasz ją i męża, to Państwa
                  > Burówwink Zabawnie brzmi, ale tak się odmieniawink Czytałam gdzieś, że dopuszczalna
                  > jest również odmiana przymiotnikowa (bo istnieje przymiotnik "bury") i wg niej
                  > będzie to brzmiało: Państwa Burych.

Również? Wyłącznie chyba. Jak się nazywają Leśniczy, to przecież też prosisz
                  Leśniczych, a nie Leśniczów.
                  W razie wątpliwości pomocą służy Telefoniczna i Internetowa Poradnia Językowa
                  Uniwersytetu Warszawskiego, tel. (0-22) 55-20-684, poradnia@uw.edu.pl.
                  • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 17:10
                    a_weasley napisał:

> Również? Wyłącznie chyba.
                    Masz rację! Jest odwrotnie (pomyliło mi się...)
                    Na pewno odmiana przymiotnikowa jest poprawna!
                    Co do tej drugiej tę należy sprawdzić!
                    Więc Burych tak, Burów (to dziwne) nie wiem,
                    proponuje sprawdzić w którejś poradni językowej, tak jak napisałaś.
                    Ja polecam wrocławską: www.uni.wroc.pl/STRONAPOL.HTM
                    • minerwamcg Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 13.04.05, 19:14
                      Moim zdaniem państwa Burów by się zapraszało, gdyby nazywali się Bur. Burowie,
                      Burów, Burami, Burom, o Burach. A Bury leci przymiotnikowo, tak samo jak Dolny.
    • minerwamcg Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 13.04.05, 19:12
      Aha, i jeszcze jedno, nazwiska pochodzące od rzeczowników pospolitych
      odmieniają się jek te rzeczowniki. Zatem zapraszamy państwa Marię i Jana
      Kotków, nie Koteków, Hildegardę i Klemensa Stołków, nie Stołeków oraz Annę i
      Macieja Dudków, a nie Dudeków.
      • Gość: dalloway Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.chello.pl 13.04.05, 20:06
        prawdaż to
        przymiotnikowe nazwiska żeńskie (ale tylko żeńskie) można pozostawic
        nieodmienione - tzn. jesli zaprosisz panią Zimny, to błędu nie zrobisz, ale pan
        możesz juz tylko Zimnego, a państwa Zimnych
        20 sierpnia, lutego, maja itp. - a nie maj, sierpień - to jeden z błędów, które
        mnie doprowadzają do szewskiej pasji, może z uwagi na swoja powszechność i
        fakt, że nawet gazety nie wiedzą jak napisac sobie nagłówek
        przy okazji błędów językowych okołoślubnych: kawałek tortu, nigdy torta!
        No i jeszcze świadkowa - to może być ewentualnie żona świadka, a nie pani
        świadek. Świadek to i mężczyzna i kobieta. Może polski język w tym wypadku
        troche krzywdzi kobiety, ale ten błąd jest wybitnie rażący.
        • minerwamcg Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 13.04.05, 21:24
          A z tymi dniami się mylisz. 20 lutego to nic innego, jak 20 dzień lutego -
          słowo "dzień" się opuszcza. Więc 20 lutego, 21 czerwca i jak w tytule powieści
          Ericha Kastnera "35 maja" są w porządku.
          Co do tortu się zgadzam w całej rozciągłości. Mnie też "żywotne" odmienianie
          tego słowa doprowadza do szału.
          A co do kobiety-świadka, problem jest. Albowiem należy ją odróżnić od świadka w
          dosłownym znaczeniu, także gramatycznym. "Świadkowa" to rzeczywiście nieudany
          twór, my lansujemy "świadkinię", z pełną zresztą świadomością, że to nie jest
          to, o co by chodziło.
          • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:19
            minerwamcg napisała:

> A z tymi dniami się mylisz. 20 lutego to nic innego, jak 20 dzień lutego -
            > słowo "dzień" się opuszcza. Więc 20 lutego, 21 czerwca [...]

Ale dalloway przecież tak napisała!smile
            • minerwamcg Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? 13.04.05, 23:42
              >20 sierpnia, lutego, maja itp. - a nie maj, sierpień - to jeden z błędów,
              które
              >mnie doprowadzają do szewskiej pasji, może z uwagi na swoja powszechność i
              >fakt, że nawet gazety nie wiedzą jak napisac sobie nagłówek

Wybacz, ale dociec, z czym w tym przypadku dalloway się zgadza, a co potępia,
              to zadanie wysoce skomplikowane. Odruchowo zinterpretowałam to jako podanie
              najpierw formy błędnej, a potem, jako przeciwstawienie, poprawnej. Jeżeli
              jednak dalloway rzeczywiście uważa za poprawną formę "20 maja" - to ma rację.
              • Gość: prawie_żona Re: Odmiana nazwisk w zaproszeniach??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:51
                Myślę, że rzeczywiście wynikło to z niezręcznego sforułowania. Ja skupiłam się
                na fragmencie:
                >20 sierpnia, lutego, maja itp. - a nie maj, sierpień
                I z tym się bezsprzecznie zgadzamy wszystkiesmile
        • a_weasley Świadek samiczka ;-) 13.04.05, 23:33
          Gość portalu: dalloway napisał(a):

> No i jeszcze świadkowa - to może być ewentualnie żona świadka, a nie pani
          > świadek. Świadek to i mężczyzna i kobieta. Może polski język w tym wypadku
          > troche krzywdzi kobiety, ale ten błąd jest wybitnie rażący.

A właściwie dlaczego? Mnie akurat bardziej podoba się świadkini, bo nie powoduje
          mylenia żony świadka ze świadkiem-kobietą, ale z drugiej strony królowa to i
          żona króla, i król-kobieta.
          • dalloway Re: Świadek samiczka ;-) 14.04.05, 00:22
            świadkini jest super!
            ale żeby sprawdzic poprawnosć trzeba by wiedzieć, czy czasem -ini to nie jest
            staropolska końcówka odpowiadająca obecnej -owa (wolałabym nie miec racji, ale
            cos mi sie tak tłucze po głowie)
            oczywiście miałam na myśli, że poprawnie jest powiedzieć 20 maja, a
            niepoprawnie 20 maj
            • minerwamcg Re: Świadek samiczka ;-) 14.04.05, 10:03
              > oczywiście miałam na myśli, że poprawnie jest powiedzieć 20 maja, a
              > niepoprawnie 20 maj

A, to co innego smile Oczywiście, że masz rację.

A co do końcówki -ini to jest ona używana także w dzisiejszych czasach, np.
              monarchini, kniahini. I tu mamy kłopot, bo o ile monarchini to
              niekoniecznie "żona monarchy", o tyle kniahini to zdecydowanie "żona kniazia".
              Za tym, żeby to nie była końcówka oznaczająca tylko żonę przemawia jej oboczna
              forma -yni: dozorczyni to kobieta-dozorca, nie żona dozorcy.
          • raszefka Re: Świadek samiczka ;-) 14.04.05, 08:22
            a_weasley napisał:

> ale z drugiej strony królowa to i
            > żona króla, i król-kobieta.
            >
            Oj, w podręcznikach historii podkreślone wężykiem: Jadwiga Węgierska do ślubu z
            Władysławem była KRÓLEM, nie królową.

A 'świadkini' brzmi nieźle smile Chociaż 'świadek' płci obojga lepiej.
            • minerwamcg Re: Świadek samiczka ;-) 14.04.05, 10:04
              W ten sposób Elżbieta II też jest królem, ale jakoś nikt nie mówi o niej
              inaczej, niż królowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka