Dodaj do ulubionych

Bierzmowanie-czy trzeba?

IP: *.crowley.pl 14.04.05, 09:57
Nie mam bierzmowania, a zamierzam wziąć ślub kościelny. Czy to prawda,że bez
bierzmowania się nie uda? Mój tata nie ma bierzmowania i jak brał ślub nikt
tego od niego nie wymagał,ale to było 30 lat temu..
Obserwuj wątek
    • Gość: Maie Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:59
      Nie dostaniesz na pewno...musisz mieć bierzmowanie
      • Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:04
        Nieprawda! Prawo kanoniczne nie wymaga tego sakramentu.
        Ksiądz może kręcic nosem ale nie ma prawa tego od Ciebie
        wymagać.
        Jeśli znajdę ten zapis w PK to dam Ci znać smile
        Niczym się nie przejmuj i spokojnie wszystko załatwiajsmile
    • annb Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 10:05
      Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego :
      § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go
      przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej
      niedogodności.
      • Gość: Maie Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:22
        A znajdź mi zapis o tym mierzeniu temperatury i wykresach, OK?
        Bo mnie to intryguje, kiedy to się pojawiło, i kto wpadł na taki pomysł, to
        gorsze niż SB
        • annb Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 10:45
          widzisz..to jest temat bardziej skomplikowany
          ja się nie podejmuje
        • illouette Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 15:22
          > A znajdź mi zapis o tym mierzeniu temperatury i wykresach, OK?
          > Bo mnie to intryguje, kiedy to się pojawiło, i kto wpadł na taki pomysł, to
          > gorsze niż SB

Proszę bardzo:

Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w Kościele
          katolickim (1989r.)
          Przygotowanie bezpośrednie:
          "Wszyscy narzeczeni są zobowiązani odbyć przed ślubem konsultację w Parafialnej
          Poradni Życia Rodzinnego, gdzie rozmowę o odpowiedzialnym rodzicielstwie
          przeprowadzi z nimi osoba świecka, należycie przygotowana i upoważniona przez
          władzę kościelną."

www.diecezja.szczecin.opoka.org.pl/czytelni/0001/01c.htm
    • Gość: A Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.arcor-ip.net 14.04.05, 10:19
      bierzmowanie jest niezbedne do slubu koscielnego.
      • Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:40
        Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego :
        § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go
        przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej
        niedogodności.

Piszą, że "powinni". Chodzi o to by w pełni być świadomym wiary, obowiązków itd.
        Mówi się, że bierzmowanie to dopełnienie chrztu.
        Ale z pewnością nie jest obowiązkowe.
        Tak jak pisałam wcześniej - ksiądz może sie czepiać ale nie może odmówić z
        powodu braku tego sakramentu.
        Popieram to wszystko własnym przykładem... Mój narzeczony nie ma bierzmowania.
        WIęc szybko rozpoczął przygotowania. Ksiądz na takim spotkaniu powiedział, że to
        nie jest konieczne.
        Gdy pojechaliśmy spisać protokół kolejny ksiądz potwierdził, że to nie jest
        potrzebne ale pochwalił za decyzję o przygotowaniach...

Myślę, że wszystko zalezy od dobrych chęci księży i tyle.
        Pozdrawiam
        • illouette Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 15:27
          Gość portalu: misiabisia napisał(a):

> Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego :
          > § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go
          > przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej
          > niedogodności.
          >
          > Piszą, że "powinni". Chodzi o to by w pełni być świadomym wiary, obowiązków itd
          > .
          > Mówi się, że bierzmowanie to dopełnienie chrztu.
          > Ale z pewnością nie jest obowiązkowe.

Otóż jest obowiązkowe. Słowo POWINNI wskazuje właśnie na obowiązkowość.
          sjp.pwn.pl/haslo.php?id=47849
    • Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:28
      Wszystkie "przeciw" zawarciu sakramentu małżeństwa:

www.diecezja.szczecin.opoka.org.pl/czytelni/prawo/k4t7r3.html
    • greeneyes27 Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 12:34
      Moj M nie ma bierzmowania i dostal licencje na slub w innej parafii.
    • Gość: mikolka Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 13:10
      pozostaje tylko pytanie czy jak się nie ma bierzmowania (sakrament dojrzałości
      w wierze) to jest sens brać ślub kościelny, no chyba, że traktujesz to jako
      czystą formalność...
      • Gość: sanja Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:51
        Otóż to... a jeśli traktować ślub kościelny tylko jako formalność to czym jest
        cywilny?
    • vandikia PO CO CI SLUB ? 14.04.05, 16:09
      Będę tym razem niegrzeczna, ale po co Ci w ogóle ślub kościelny?

Żeby założyć białą suknię i pokazać się w kościele?!!! Widocznie nie rozumiesz
      najważniejszej kwestii jeśli chodzi o ślub kościelny. Chodzi Ci najwyraźniej o
      slub na pokaz, a nie religijne przezycie. Na Twoim miejscu z takim podejsciem
      dalabym sobie w ogole spokoj. Bialą kieckę mozesz zalozyc i bez koscielnego.

Bierzmowanie mowisz nieobowiazkowe? A jesli obowiązkowe, to co? aaaa za duzo
      chodzenia do kosciola... no tak proponuję wydoroslec, a potem sie brac za
      malzenstwo. Mozna miec i 30 lat na karku, a rozum 5 latka.
      • Gość: narzeczony Iki Re: PO CO CI SLUB ? IP: *.crowley.pl 14.04.05, 22:57
        Pozwolę sobie o słów kilka jako przyszły, mam nadzieję, małżonek. Nie każdemu
        dana jest łaska wiary-co podkreśla sam Kościół. Powodów dla których dobrze by
        było zawrzeć związek nie tylko przed urzędnikiem z łańcuchem na szyi
        reprezentującym Polskę ale i przed samym Bogiem jest wiele.Nie mam zamiaru się
        nad tym rozwodzić.
        Smuci się jednak me serce, kiedy poprzez zachowanie wielu osób z grona wiernych,
        wszyscy którzy błądzą odsuwają się od Matki Kościoła. Kościoła Powszechnego!!!
        Jaką miarą sądzicie taką i was osądzą-mówi Pismo. Może zamiast zniechęcać
        przyszłych świętych (patrz św.Paweł) do wiary, warto podać im rękę
        i przyprowadzić przed oblicze Pańskie! Niech ten pierwszy świadomy
        krok-sakrament małżeństwa stanie się zaczynem nowej wiary!!!
        Szczęść Boże!
    • Gość: oleska1980 Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.04.05, 16:25
      Ksiądz nie chciał udzielić ślubu dopóki znajomy nie był bierzmowany. To chyba w
      dużej mierze zależy od parafii
    • szprottka Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 16:42
      Gość portalu: ika napisał(a):

> Nie mam bierzmowania, a zamierzam wziąć ślub kościelny. Czy to prawda,że bez
      > bierzmowania się nie uda?

po co ci slub koscielny jesli nie bylo dla ciebie wazne zeby pzryjac sakrament
      bierzmowania??
    • Gość: Basia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.04.05, 03:30
      Nie przejmoj sie ,nie wiem z jakiego miasta jestes ale w krakowie to jak moj
      brat chcial sie zenic to mu od reki dali(bo byli w potrzebie jesli rozmumiesz
      co mam na myslismile.Ja np.obecnie jestem po cywilnym,ale sama na gwalt wczesniej
      sie bierzmowalam w Mariackim a to dlatego ze za granice wyjezdzalam i nie bylam
      pewna czy za granica slubu koscielnego nie wezme.Idz do
      ksiedza,porozmawiaj,powiedz ze w grzechu zyc nie chcesz i ze chcecie sie
      pobrac.Jakby cos by bylo nie tak,byl niegrzeczny czy cos takiego,bo czasem sie
      tak zdazy to powiedz "ze ksieza powinni przyciagac ludzi a nie ich
      odpychac ".Ale to musialby byc ksiadz nie z powolania jak to sie mowi,zazwyczaj
      sa bardzo mili.
    • Gość: Basia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.04.05, 03:44
      PS:Co do nauk,to ksiadz powinien dac ci ksiazeczke bys poczytala na ten
      temat,zebys wiedziala co to jest,co przyjmujesz i jak to wyglada(cala
      uroczystosc),moze zaprosi cie na jedno spotkanie,porozmawia z toba i tyle.Bez
      stresow.

• Gość: ika Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.crowley.pl 15.04.05, 08:44
        Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. W takim razie już bez stresu bierzemy się za
        ustalanie terminu! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka