Gość: ika IP: *.crowley.pl 14.04.05, 09:57 Nie mam bierzmowania, a zamierzam wziąć ślub kościelny. Czy to prawda,że bez bierzmowania się nie uda? Mój tata nie ma bierzmowania i jak brał ślub nikt tego od niego nie wymagał,ale to było 30 lat temu.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maie Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:59 Nie dostaniesz na pewno...musisz mieć bierzmowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:04 Nieprawda! Prawo kanoniczne nie wymaga tego sakramentu. Ksiądz może kręcic nosem ale nie ma prawa tego od Ciebie wymagać. Jeśli znajdę ten zapis w PK to dam Ci znać Niczym się nie przejmuj i spokojnie wszystko załatwiaj Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 10:05 Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego : § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej niedogodności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maie Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:22 A znajdź mi zapis o tym mierzeniu temperatury i wykresach, OK? Bo mnie to intryguje, kiedy to się pojawiło, i kto wpadł na taki pomysł, to gorsze niż SB Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 10:45 widzisz..to jest temat bardziej skomplikowany ja się nie podejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 15:22 > A znajdź mi zapis o tym mierzeniu temperatury i wykresach, OK? > Bo mnie to intryguje, kiedy to się pojawiło, i kto wpadł na taki pomysł, to > gorsze niż SB Proszę bardzo: Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w Kościele katolickim (1989r.) Przygotowanie bezpośrednie: "Wszyscy narzeczeni są zobowiązani odbyć przed ślubem konsultację w Parafialnej Poradni Życia Rodzinnego, gdzie rozmowę o odpowiedzialnym rodzicielstwie przeprowadzi z nimi osoba świecka, należycie przygotowana i upoważniona przez władzę kościelną." www.diecezja.szczecin.opoka.org.pl/czytelni/0001/01c.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.arcor-ip.net 14.04.05, 10:19 bierzmowanie jest niezbedne do slubu koscielnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:40 Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego : § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej niedogodności. Piszą, że "powinni". Chodzi o to by w pełni być świadomym wiary, obowiązków itd. Mówi się, że bierzmowanie to dopełnienie chrztu. Ale z pewnością nie jest obowiązkowe. Tak jak pisałam wcześniej - ksiądz może sie czepiać ale nie może odmówić z powodu braku tego sakramentu. Popieram to wszystko własnym przykładem... Mój narzeczony nie ma bierzmowania. WIęc szybko rozpoczął przygotowania. Ksiądz na takim spotkaniu powiedział, że to nie jest konieczne. Gdy pojechaliśmy spisać protokół kolejny ksiądz potwierdził, że to nie jest potrzebne ale pochwalił za decyzję o przygotowaniach... Myślę, że wszystko zalezy od dobrych chęci księży i tyle. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
illouette Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 15:27 Gość portalu: misiabisia napisał(a): > Kanon 1065 Kodeksu prawa kanonicznego : > § 1. Katolicy, którzy nie przyjeli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go > przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe bez powaznej > niedogodności. > > Piszą, że "powinni". Chodzi o to by w pełni być świadomym wiary, obowiązków itd > . > Mówi się, że bierzmowanie to dopełnienie chrztu. > Ale z pewnością nie jest obowiązkowe. Otóż jest obowiązkowe. Słowo POWINNI wskazuje właśnie na obowiązkowość. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=47849 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiabisia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:28 Wszystkie "przeciw" zawarciu sakramentu małżeństwa: www.diecezja.szczecin.opoka.org.pl/czytelni/prawo/k4t7r3.html Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes27 Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 12:34 Moj M nie ma bierzmowania i dostal licencje na slub w innej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolka Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 13:10 pozostaje tylko pytanie czy jak się nie ma bierzmowania (sakrament dojrzałości w wierze) to jest sens brać ślub kościelny, no chyba, że traktujesz to jako czystą formalność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanja Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:51 Otóż to... a jeśli traktować ślub kościelny tylko jako formalność to czym jest cywilny? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia PO CO CI SLUB ? 14.04.05, 16:09 Będę tym razem niegrzeczna, ale po co Ci w ogóle ślub kościelny? Żeby założyć białą suknię i pokazać się w kościele?!!! Widocznie nie rozumiesz najważniejszej kwestii jeśli chodzi o ślub kościelny. Chodzi Ci najwyraźniej o slub na pokaz, a nie religijne przezycie. Na Twoim miejscu z takim podejsciem dalabym sobie w ogole spokoj. Bialą kieckę mozesz zalozyc i bez koscielnego. Bierzmowanie mowisz nieobowiazkowe? A jesli obowiązkowe, to co? aaaa za duzo chodzenia do kosciola... no tak proponuję wydoroslec, a potem sie brac za malzenstwo. Mozna miec i 30 lat na karku, a rozum 5 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narzeczony Iki Re: PO CO CI SLUB ? IP: *.crowley.pl 14.04.05, 22:57 Pozwolę sobie o słów kilka jako przyszły, mam nadzieję, małżonek. Nie każdemu dana jest łaska wiary-co podkreśla sam Kościół. Powodów dla których dobrze by było zawrzeć związek nie tylko przed urzędnikiem z łańcuchem na szyi reprezentującym Polskę ale i przed samym Bogiem jest wiele.Nie mam zamiaru się nad tym rozwodzić. Smuci się jednak me serce, kiedy poprzez zachowanie wielu osób z grona wiernych, wszyscy którzy błądzą odsuwają się od Matki Kościoła. Kościoła Powszechnego!!! Jaką miarą sądzicie taką i was osądzą-mówi Pismo. Może zamiast zniechęcać przyszłych świętych (patrz św.Paweł) do wiary, warto podać im rękę i przyprowadzić przed oblicze Pańskie! Niech ten pierwszy świadomy krok-sakrament małżeństwa stanie się zaczynem nowej wiary!!! Szczęść Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleska1980 Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.04.05, 16:25 Ksiądz nie chciał udzielić ślubu dopóki znajomy nie był bierzmowany. To chyba w dużej mierze zależy od parafii Odpowiedz Link Zgłoś
szprottka Re: Bierzmowanie-czy trzeba? 14.04.05, 16:42 Gość portalu: ika napisał(a): > Nie mam bierzmowania, a zamierzam wziąć ślub kościelny. Czy to prawda,że bez > bierzmowania się nie uda? po co ci slub koscielny jesli nie bylo dla ciebie wazne zeby pzryjac sakrament bierzmowania?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.04.05, 03:30 Nie przejmoj sie ,nie wiem z jakiego miasta jestes ale w krakowie to jak moj brat chcial sie zenic to mu od reki dali(bo byli w potrzebie jesli rozmumiesz co mam na mysli.Ja np.obecnie jestem po cywilnym,ale sama na gwalt wczesniej sie bierzmowalam w Mariackim a to dlatego ze za granice wyjezdzalam i nie bylam pewna czy za granica slubu koscielnego nie wezme.Idz do ksiedza,porozmawiaj,powiedz ze w grzechu zyc nie chcesz i ze chcecie sie pobrac.Jakby cos by bylo nie tak,byl niegrzeczny czy cos takiego,bo czasem sie tak zdazy to powiedz "ze ksieza powinni przyciagac ludzi a nie ich odpychac ".Ale to musialby byc ksiadz nie z powolania jak to sie mowi,zazwyczaj sa bardzo mili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.04.05, 03:44 PS:Co do nauk,to ksiadz powinien dac ci ksiazeczke bys poczytala na ten temat,zebys wiedziala co to jest,co przyjmujesz i jak to wyglada(cala uroczystosc),moze zaprosi cie na jedno spotkanie,porozmawia z toba i tyle.Bez stresow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Bierzmowanie-czy trzeba? IP: *.crowley.pl 15.04.05, 08:44 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. W takim razie już bez stresu bierzemy się za ustalanie terminu! Odpowiedz Link Zgłoś