Dodaj do ulubionych

Slub z obcokrajowcem

08.05.05, 00:45
Czy ktos sie orientuje jakie dokumenty sa wymagane gdy dodatkowo
obcokrajowiec jest innego wyznania a chcemy wziac slub konkordatowy?
Czy dokumenty w Kosciele trzeba tlumaczyc, chodzi o swiadectwo zawarcia
zwizku malzenskiego? Czy musi byc tlumacz?
Bede wdzieczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • rootka Re: Slub z obcokrajowcem 08.05.05, 10:58
      hej mimi, potrzebujesz do USC zaswiadczenia o zdolnosci do malzenstwa
      narzeczonego, moj dostal je w swoim USC w Niemczech. W kosciele potrzebujesz
      zaswiadczenie o chrzcie (jesli jest chrzescijaninem), a ksiadz sam sie martwi o
      zgode biskupa na Wasz slub, ale jest to czysta formalnosc. Przed wydawalo mi sie
      strasznie skomplikowane, ale teraz mysle ze blo calkiem proste, ylko sie troche
      trzeba nachodzic smile powodzenia!
    • rootka Re: Slub z obcokrajowcem 08.05.05, 11:01
      acha, tlumaczyc w kosciele nie musielismy bo wszstkie dokumenty byly w jezyku
      ojczystym naszym i lacinie. Do USC trzea bylo tlumaczyc wszystko u tlumacza
      przsieglego. W czasie slubu u nas nie bedzie tlumacza, bo narzeczony biegle po
      polsku gada,ale jesli Twoj nie, to chyba tlumacz potrzebny, albo ksiadz ktory
      zna jego jezyk.
      • Gość: Aneta Re: Slub z obcokrajowcem IP: *.spray.net.pl 08.05.05, 13:30
        Musi mieć dokument, że (ten test musi być na dokumencie) według prawa ojczystego
        nie ma przeszkód do zawarcia przez niego małżeństwa. Dokument musi jeszcze
        zawierać dane personalne, obywatelstwo, stan cywilny, imiona i nazwisko osoby z
        którą zamierza wziąć ślub. Oczywiście musi też mieć akt urodzenia i paszport.
        Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego.
        Straszna biurokracja jest u nas. Panie z USC strasznie się czepiają i sprawdzają
        czy są wszystkie dane.
    • Gość: mimi Re: Slub z obcokrajowcem IP: *.cable.wanadoo.nl 09.05.05, 23:41
      dzieki serdeczne za rady!
    • althea35 Re: Slub z obcokrajowcem 10.05.05, 10:56
      A co z naukami, poradniami i takimi tam?? Czy tez sa wymagane przy slubie
      koscielnym z obcokrajowcem??
    • Gość: An Re: Slub z obcokrajowcem IP: *.arcor-ip.net 10.05.05, 11:15
      slub z obcokrajowcem innego wyznania jest traktowany jak slub z osoba
      niewierzaca, wiec jego nauki i porady nie dotycza, tylko Ciebie dotycza. Rowniez
      tekst przysiegi malzenskiej jest troche inny. Ale w obu przypadkach tzn czy
      obcokrajowiec jest wierzacy albo nie wierzacy, musi byc zgoda biskupa na
      zawarcie takiego zwiazku, a reszta dokumentow do zalatwienai to juz porzedniczki
      przedstawily.
      • salvato Re: Slub z obcokrajowcem 25.07.05, 12:06

a może chcecie wystąpić przed kamerą? przygotowujemy własnie reportaz o slubie
        z obcokrajowcem dla TV i szukamy pary, które własnie się wiążą lub od jakiegoś
        czasu są z sobą. obiecuję obiektywizm i fajną przygodę.
        • dakota77 Re: Slub z obcokrajowcem 25.07.05, 12:49
          To o czym w końcu ma być ten reportaż? O ślubie z cudzoziemcem, czy o parach
          zawierających związki z osobami innego wyznania? W dwóch wątkach są dwie
          wersje..
          • byhanya Re: Slub z obcokrajowcem 25.07.05, 13:14
            powinniem byc jeszcze dokument status liber - czyli po koscielnemu - stanu
            wolnego. strona niekatolicka a ochrzczona (nie wiem jak jest z nieochrzczona)
            nie moze byc rozwodka nawet cywilna.
        • mimi764 Re: Slub z obcokrajowcem 25.07.05, 18:31
          A na czym mialby polegac ten reportaz? My mamy slub dopiero we wrzesniu.I
          mieszkamy poza granicami kraju. A slub w Polscesmile
        • asiahoney Re: Slub z obcokrajowcem 26.07.05, 01:09
          hehe, ciekawa propozycja z tym reportazem, jak robicie to w wawie to ja sie
          pisze smile)

a co do formalnosci slubnych i pytania mimi764, nie zawsze jest konieczna
          wizyta narzeczonego w jego kraju i osobiste zalatwianie dokumentow w urzedzie.
          Ktos z rodziny moze przeslac akt urodzenia i takie tam, a co do poswiadczenia
          stanu cywilnego to polski urzad sam moze to poswiadczyc na podstawie
          oswiadzczenia znajomych narzeczonego, tej samej narodowosci w
          brzmienui "poswiadczam, ze ten a ten nie posiada zony w takim a takim kraju", a
          nastepnie urzad wywiesza kartke na tablicy ogloszen ( co smieszne w Polsce, a
          nie tam, gdzie moze byc ewentualna zona) o tresci " prosze w ciagu miesiaca o
          zgloszenie sie zony takiego a takiego, jesli takowa wystepuje itd. itp. Mnie
          osobiscie to bardzo rozbawilo. Jesli natomiast chodzi o tlumacza na slubie, to
          zalezy to glownie od nastawienia ksiedza, ale nie jest on wymagany tak jak w
          przypadku slubu cywilnego, nawet, jesli, tak jak w naszym przypadku, narzeczony
          po polsku umie zamowic tylko piwo i ewentualnie poprosic o rachunek :-0
          pozdrawiam
          • mimi764 Re: Slub z obcokrajowcem 27.07.05, 15:42
            Asiahonej: odpisy aktu urodzenia owszen moga byc odebrane przez rodzine, jednak
            zaswiadczenie o stanie cywilnym wydadza tylko osobie bioracej slub. Co ciekawe
            moj chlopak roweniez potrzebowal takie zaswiadczenie, ale nie chciano mu wydac
            bez mojego, przetlumaczonego! No i przy spisywaniu formalnych dokumentow w
            urzedzie miasta(w Polsce), (tych w 3 egzeml.)musial byc tlumacz przysiegly.
            Asiahoney, co do Twojej wypowiedzi mysle ze mowisz o slubie branym przez
            obywatelke naszego kraju poza jego granicami. Wiem ze sie takie zawiadomienia
            za granica wywiesza.
            Ja mowie o slubie z obcokrajowcem w Polsce.
        • olik35 Re: Slub z obcokrajowcem 26.07.05, 18:25
          A w jakiej czesci Polski? ja jestem z Wroclawia i wychodze za Hiszpana, ktorego
          poznalam w szkole w Anglii.
          • 1000tak Re: Slub z obcokrajowcem 26.07.05, 20:49
            wroclaw tez + dun

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka