Dodaj do ulubionych

Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy????

25.05.05, 16:52
We wrześniu bierzemy ślub. Chcemy konkordatowy, co musimy załatwić?
Dodam, ze narazie nie mamy zaklepanego Kościoła,ale to już niedługo..
Prawdopodobnie (jak się uda) będzie to "mój" Kościół (więc mam nadzieję,ze
wszelkie potrzebne dokumenty będa mieli).
ale co z moim mężczycną? Jakie papierki potrzebujemy?
Co musimy załątwić z USC?
Czy to kosztuje?
Obserwuj wątek
    • chipsi Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 19:30
      Do USC idziemy z aktualnym aktem urodzenia jeśli urodziliśmy się w innej
      miejscowości (nowy akt około 20 zł)i z dowodami osobistymi, tam dostajemy tzw.
      zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Tego są 3
      egzemplarze i tam płacimy za znaczki skarbowe 80zł 50gr. Papierek ten jest
      ważny 3 miesiące. Z tym idziemy do ksiedza spisac protokół przedślubny, do
      którego jest potrzebny akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu oraz świadectwo
      ukończenia katechezy w szkole ponadpodstawowej. Wtedy dostajemy karteczki do
      spowiedzi i papierek na zapowiedzi jeśli jesteście (lub któreś z was) z innej
      parafi. Aha, jeśli oboje jesteście z innej parafi potrzebne bedzie pozwolenie z
      waszej parafi. Trzeba też odbyć nauki przedślubne z księdzem, zaliczyć dzień
      skupienia dla narzeczonych i 3 wizyty w poradni małżeńskiej. Uff, zapomniałam o
      czymś? wink
      • marmar1906 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 19:40
        Dodaje ze akt chrztu wazny jest 6 miesiecy a swistek z USC 3 miesiace (przed
        data slubu a nie przed data spisywania protokolu).
        • narta_80 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 20:10
          droga marmar1906,
          wydaje mi sie jednak, ze sie mylisz...
          Dokument z kancelarii parafialnej, czyli akt chrztu, byc moze wazny jest 6
          miesiecy, ale nie jesli jest wydawany do slubu!
          Taki kwitek wg moich informacji wazny jest TYLKO 3 miesiace, tak mowili nam na
          naukach, tak slyszalam rowniez sama w kancelarii parafialnej: potrzebowalam
          zaswiadczenie o chrzcie do bierzmowania, ksiadz spytal mnie czy to aby nie do
          slubu, bo jesli tak, to wtedy wydany przez niego dokument wazny jest nie mniej
          i nie wiecej, tylko wlasnie 3 miesiace.
          Radze sie dokladnie dowiedziec, byc moze w Twojej parafii jest inaczej.
          Pzdr
          • yves4 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 21:37
            akt chrztu ważny jest 3 miesiące
          • marmar1906 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 23:11
            Przed slubem 6 miesiecy, ale ten akt potrzebny jest przy spisywaniu protokolu, a
            protokol spisuje sie 3 miesiace przed slubem, wiec wychodzi 3 miesiace przed
            spisaniem protokolu. Widocznie wszyscy licza do spisywania protokolu.
            P.S. Ja akurat juz jestem po slubie, niedlugo rok minie. Pozdrowienia smile
            • m_m8 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 23:28
              a czy akt urodzenia nie jest wazny "na zawsze"??? Ja mam z 1993...
              • marmar1906 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 25.05.05, 23:46
                Akt urodzenia wazny jest bezterminowo. Moga tego z 1993 nie chciec zaakceptowac,
                ale wtedy trzeba sie wyklocic.
                • chipsi Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 26.05.05, 12:43
                  No chyba ze w miedzyczasie miejscowośc w której się urodziłaś zmieniła nazwe
                  lub podlega teraz pod inny powiat, miasto itp. bo wtedy stary akt urodzenia
                  jest nieważny. W innym przypadku, jeśli aktualny = ważny smile
              • mamoniowa2 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 30.05.05, 23:06
                Z tego co wiem - należy zalatwiać aktualny czyt. nie starczy niż 3 miesiące -
                odpis aktu urodzenia.
                • raszefka Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 30.05.05, 23:37
                  Z tego co ja wiem, jeżeli nie jest zniszczony może mieć dowolną datę.
                • salsa11 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 31.05.05, 12:13
                  no właśnie - zależy gdzie pytasz: w jednym miejscu mówią, że to może być odpis
                  z akt urodzenia wystawiony nawet 10 lat temu, a gdzie indziej nie straszy niż 3
                  m-ce! I co? To tak samo jak w parafii - u mojego narzeczonego ksiądz nie chce
                  spiasać z nami protokołu przedślubnego - chce wydawać licencję! A ślub jest w
                  mojej parafii! Przecież można to zrobić albo u niego albo u mnie! Tak samo jest
                  w USC, ale nie; Trzeba ludzi pogonić jak się nie chce pracować. I teraz jeździj
                  z dokumentami z pólnocy do Krakowa i z powrotem... eh szkoda gadać.
                  • raszefka Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 31.05.05, 12:24
                    salsa11 napisała:
                    To tak samo jak w parafii - u mojego narzeczonego ksiądz nie chce
                    > spiasać z nami protokołu przedślubnego - chce wydawać licencję! A ślub jest w
                    > mojej parafii!

????? A zanieście mu tylko kartkę na zapowiedzi. Przecież protokół możecie
                    spisać u Ciebie. Czy nie?
                    • salsa11 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 31.05.05, 12:40
                      długo by opowiadać - musimy specjalnie jechac na 2 koniec Polski żeby spisać
                      protokół (czyli urlopy itd) a akurat jedziemy na kilka dni do rodziny mojego
                      narzeczonego (i tam jest jego parafia)i chcemy w jego mieście wszystko
                      załatwić smile
          • misia_as Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 30.05.05, 16:20
            W piatek obieralam metryke chrztu i siostra powiedzialam mi ze jest wazna 3 m-
            ce (z adnotacja o bierzmowianiu)
    • malgogaj Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 26.05.05, 11:40
      kompletnie nie rozumiem dlaczego akt chrztu jest wazny 3 miesiace?
      • m_m8 Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 26.05.05, 13:56
        urodzialm sie w warszawie. poki co nazwy nie zmienila(hehe) wiec mam nadzieje
        ze zaakceptuja. dam wam znac.
        • hiacynta7 świadectwo z religii??!! 30.05.05, 16:11
          Dziewczyny,
          Mojej parafii na liście potrzebnych dokumentów - nie ma nic takiego, jak
          świadectwo katechezy ze szkoły ponadpodstawowej!!! (wymieniony w drugim poście)

Nie chodziłam na religię w liceum. Bierzmowanie mam, nauki zaliczyliśmy,
          poradnię też - teraz idziemy spisywać protokół, a czytając ten post - po prostu
          zamarłam.....
          Ratujcie tym, co wiecie! Plizz.
          • marmar1906 Re: świadectwo z religii??!! 30.05.05, 16:20
            Z tego, co ja wiem, to takie swiadectwo jest potrzebne. W mojej parafii dla
            osob, ktore go nie maja sa organizowane specjalne katechezy ( niezalezne od
            wszelkich kursow przedmalzenskich). Spokojnie - jesli u ciebie w parafii jest
            cos takiego, to 2-3 razy pojdziesz pewnie na pogadanke z ksiedzem.
            • annajustyna Re: świadectwo z religii??!! 30.05.05, 16:36
              A najlepsze jest to, ze nie ma swiadectw z religii, tylko maturalne. A na moim
              jest religia/etyka, bo przynajmniej w 1995 nie wolno bylo skreslac jednego z
              tych przedmiotow ("swiadectwo neutralne swiatopogladowo) i bede musiala
              kombinowac z kserem (rada ksiedza, naprawdesmile)). Ale na religie oczywiscie
              chodzilam!
              • raszefka Re: świadectwo z religii??!! 30.05.05, 23:43
                annajustyna napisała:

> A najlepsze jest to, ze nie ma swiadectw z religii, tylko maturalne.

Jak u kogo. Ja mam, dokładnie zatytułowane "świadectwo katechizacji w zakresie
                maturalnym". I narzeczony też, z innej parafii i innej szkoły. Rok 1997

A ksiądz w kancelarii nawet na nie nie spojrzał, tak jak i na żólty papier (kurs
                przedmałżeński w liceum)
                • annajustyna Re: świadectwo z religii??!! 31.05.05, 08:28
                  Ja robilam mature w 1995, tak samo jak narzeczony i wtedy nie wydawano
                  oddzielnego swiadectwa z religii.
      • annajustyna Re: Ślub konkordatowy -formalności- jakie, kiedy? 30.05.05, 16:22
        Bo jest wazne, czy aby nie ma na nim adnotacji o juz zawartym slubie koscielnym
        (Kosciol broni sie przed bigamiasmile)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka