Dodaj do ulubionych

Ile za fotografa??

11.08.05, 21:53
Płacicie...Zrezygnowaliśmy z kamerzysty, bo to żadna przyjemność dla nas.
Świateł nie można zgasić, bo zamazane wyjdzie, goście sie krępują itp.
Chcielibyśmy za to mieć album ze zdjęciami z kościoła, kilka w plenerze i
tak, żeby w pierwszą godzinę popstrykać gościom. Dodam, że mieszkam w małej
miejscowości, gdzie ceny nie są kosmiczne (przynajmniej tak uważałam). Jak
spytałam, ile by to kosztowało usłyszałam 400 zł za 40 zdjęć. Dostałam
głupawki, bo wydało mi się, to strasznie drogo. Napiszcie, jak to jest w
rzeczywistości.
Obserwuj wątek
    • niunia1981 100000000 razy przerabiany temat :/ 11.08.05, 22:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=22918699&v=2&s=0
    • leeloo26 Re: Ile za fotografa?? 11.08.05, 22:17
      Oraz 10zl za zdjecie 13x18 wklejone w album (ktory jest w cenie), wybrane
      sposrod 5 innych, to zupelnie przyzwoita cena w Wwie.
    • mariankaa Re: Ile za fotografa?? 11.08.05, 22:51
      Jak dla mnie niedrogo! A jestem z rodziny fotografów i wiem ile potrafią
      wziąć... Ja płace za swojego dużo więcej choć po znajomości. Powiem Ci z
      doświadczenia jedno:
      - więcej zdjęć się nie opłaca (robiłam kiedyś zdjęcia znajomym, którzy uparli
      się by im zrobić 200 zdjęć, tego się nie da oglądać!!!Ja też stawiam na 40 - 60
      odbitek! Więcej to już przesada!)
      - fotograf nie może wiziąć mniej bo by mu się nie opłacało pracować (ma jeden
      aparat, w jedym dniu zrobi tylko jeden ślub, a to są sezonowe imprezy, poza tym
      jeśli nie naświetla ich sam to dochodzą jeszcze dość spore koszty)

Jeśli fotograf jest dobry i podobają Ci się jego zdjęcia to bierz!
      Najważniejsze na co powinnaś popatrzec to na to czy fotograf potrafi uchwycic
      momenty... zobacz czy patrzy jak na zdjęciach uśmiecha się i wygląda Panna
      Młoda. Najwazniejsze żebyście podobali się sobie na zjdęciach a nie każdy
      fotograf zwraca na to uwagę!
      • apple13 200 zdjęć... 12.08.05, 08:08
        200 zdjęć nie da się oglądać??? Ja osobiście nie do końca się z tym zgodzę.
        Oczywiście, jeżeli ma się przyjęcie na 50 osób to rzeczywiście będzie to lekką
        głupotą, gdyż w kółko będzie się oglądać tych samych gości, te same sytuacje.

Ale... moja koleżanka miała wesele na ponad 200 osób. Zdjęć z błogosławieństwa,
        ślubu i przyjęcia miała około 200. I uwierzcie mi dziewczyny, że w tym
        przypadku ta ilość naprawdę nie sprawiała, że zdjęcia były monotonne, bardzo do
        siebie podobne, że nie chciało się ich oglądać. Wręcz przeciwnie...

Pozdr.
        • makumbala Uwaga - kiepscy fotografowie maja swoje sztuczki ! 12.08.05, 09:08
          Kiepscy fotografowie proponuja zawsze ...dużą ilość zdjęć i w ten spsosób
          próbuja zwabic klienta do siebie. Najczęsciej jednak sa to zdjecia robione
          cyfrówka wiec ilosc nie ma dla nich az takiego znaczenia. Gorzej
          jest ,niestety,z jakoscią. Co z tego,ze mamy 150 czy 200 zdjec,jesli sa
          fatalnie skadrowane,niedoswietlone i takie "płaskie" - jak to z cyfrówki.
          Uważajcie,nie dajcie sie nabrac.No i ceny tacy amatorzy proponuja rzedu 500 czy
          600zł za całosc(reportaz z plenerem) .Zaden szanujący sie profesjonalny
          fotograf nie robi zdjec tak tanio i nie oferuje az tyle fotek. Ja tam jak
          słysze,ze ktos robi cyfrówka - to skreslam takiego z listy natychmiast
          • dafni Nieprawda 12.08.05, 09:19
            Po pierwsze zdjęcia z cyfrówek nie muszą być płaskie. Nie rozmawiamy przeciż o
            małpce za 700 zł, tylko o profesjonalnej cyfrowej lustrzance, która kosztuje
            duuuuużo więcej i w którą powinien mieć fotograf. I gwarantuję Ci, że wychodzą
            przepiękne zdjęcia, a do tego można je mocno powiększyć bez straty na jakości.

Po drugie właśnie profesjonalny fotograf jest w stanie zaproponować dużo zdjęć,
            bo potrafi aż tyle dobrych zrobić. My dostaliśmy 240 dobrych zdjęć. Żadnemu z
            nich nie można było niczego zarzucić.

A skreślanie wszystkich którzy robią cyfrówką może Ci znacznie utrudnić
            poszukiwanie fotografa, bo większość profesjonalistów ma już taki sprzęt.

• lulu20 Re: Uwaga - kiepscy fotografowie maja swoje sztuc 12.08.05, 12:04
            z fotografia to jest tak:
            my kupilismy pozytywy, bo z doswiadczenia wiemy ze zdjecia sa z nich lepszej
            jakosci niz z negatywow. I co? Slajdy sa super, ale jak nam Gajek wywolal, to
            myslalam ze sie porycze. Potem okazalo sie, ze juz nie wywoluje sie slajdow
            metoda tradydyjna, z chemikaliami,(w calej europie podobno ????) tylko skanuje
            na kompa i przerabia na postac cyfrowa, przy czym traci sie na jakosci. W
            rezultacie trzeba bylo robic na negatywach albo cyfrowka.
            co Wy na to?
            • fotografik_zbigniewkruk Re: Uwaga - kiepscy fotografowie maja swoje sztuc 12.08.05, 13:44
              Slajdy wciaz i zawsze sie bedzie wywolywac... tego wymaga proces. Skanuje sie je
              po wywolaniu - ewentualnie wtedy gdy ma sie na to ochote. Nie prawda jest ze
              skanowanie spowoduje utrate jakosci - prawda jest ze kiepskie skanowanie to
              spowoduje.

Slajdy sa wspaniale kolorystycznie, lecz przecietne z punktu widzenia fotografa
              slubnego, z powodu niskiej czulosci i wysokiej ceny (40 zl za rolke+wywolanie)

ogolnie chyba musisz wytlumaczyc swoj problem dokladniej bo mam problemy ze
              zrozumieniem o co chodzi..
              wiec napisz jeszcze raz smile
    • maaagdalenka Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 09:14
      my płacimy 700zł za zdjęcia w studio za trzy albumy po 10 zdjęć. na plener już
      nas nie stać. będą robić znajomi
      • pablos11 Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 09:29
        My płaciwmy 1200 za slub i wesele ale widziałem zdjęcia z innych wesel i są
        rewelacyjne
      • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 09:33
        zapłaciliśmy 1500 zł za 1500 zdjęć. To da się oglądać i jednoczesnie dalo się z
        tego wybrać 450 najlepszych. W tym jest sesja zdjęciowa przed ślubem, ślub,
        życzenia (wszyscy goście), sesja w kawiarni, powitanie młodych przed dworem,
        wesele (stoły, goście przy stołach, tańce, każdy z gości ma przynajmniej 7
        zdjęć jak tańczy, oczepiny, konkursy, sztuczne ognie, tort). Następnego dnia
        poprawiny i sesja przed poprawinami smile

Jeseśmy bardzo zadowoleni, bo nie chcieliśmy żeby fotograf usuwał jakiekolwiek
        zdjęcie, nawet te zepsute. Zdjęcia dostaliśmy na 3 płytach CD - były wykonywane
        aparatem analogowym i lustrzanką cyfrową.
        Ale nie wszyscy zapłacą tyle co my, zdjęcia robił profesjonalny fotograf, ale
        mój wujek, więc wyglądało to troszkę inaczej smile
        • fotografik_zbigniewkruk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 13:35
          1500 zdjec - to wychodzi 60 sekund filmu...

moze nie powinnienem krytkowac w ten sposob - ale jesli fotograf oddaje 1500
          zdjec, to znaczy ze nie jest fotografem

stara szkola mowi o tym ze dobry reportaz gazetowy to 3 zdjecia - plan ogolny,
          bohater, detal
          rozumiem, ze reportazu z wesela nie zamkniemy w 3 zdjeciach, ale juz 200 to
          bardzo duzo. Wydaje mi sie, ze problemem jest podejscie do samego fotografowania
          i fotografa - czyzby macdonalizacja?
          Pamietajmy, ze fotografia jest dziedzina sztuki - a sztuke nie tworzy sie
          przypadkowo - podejscie w tym temacie "ilosciowe" zabija ta dziedzine sztuki.
          Szkoda, ze rola fotografa w oczach niektorych osob upadla tak nisko, by ten
          musial wykonywac zdjecia na czas. Nikt nie wymaga od malarza wykonania ilus-tam
          obrazow w ciagu jakiegos czasu...

Co do cen- jako fotograf radze przekreslic oferty ponizej 400 zl za reportaz bez
          odbitek - 600 z odbitkami, radze przekreslic oferty z wieksza iloscia zdjec niz
          300 - to nie ma sensu
          i to wcale nie chodzi o to, ze ja gdy ktos oddaje 500 zdjec, a ja 100 - to ja
          mniej pracuje - zapewniam, ze ja pracuje wiecej. Kazde zdjecie jest
          indywidualnie poddawane obrobce - takiej jakiej wymaga technologia cyfrowa - tzw
          postprocesing. Osoba ktora oddaje 500 zdjec nie bylaby wstanie obrobic ich. Dzis
          fotograf najwiecej czasu spedza przed monitorem.

Mile panie (wiekszosc tutaj to panie- wiec pozwolilem sobie na to uproszczenie)
          - wiem, ze w dzisiejszym swiecie trzeba patrzec na pieniadze ktore sie wydaje.
          Lecz nie mozna zapominac o jakosci, ktora to przede wszystkim powinna miec wplyw
          na cene.
          • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 13:53
            jak najbardziej fotograf-profesjonalista z 30 letnim doświadczeniem nie tylko
            weselnym, ale również wystawowym (wystawy w teatrze wielkim i innych galeriach)
            i plenetowym.
            1500 zdjęć było robionych od 13.00 dnia w którym był slub, aż do 13 dnia
            następnego w którym były poprawiny (fotograf - rodzina był gościem weselnym).
            Uważam że zdjęcia są przepiękne i jest ich na tyle duża ilość żeby można było
            coś wybrać.
            • fotografik_zbigniewkruk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 14:09
              " Uważam że zdjęcia są przepiękne i jest ich na tyle duża ilość żeby można było
              coś wybrać."

jezeli wszystkie sa przepiekne to po co wybierac?
              Ja nie neguje ze zdjecia sa piekne - neguje jedynie ilosc
              Fotoreportaz nie polega na tym by utrwalic kazdy szczegol, kazda osobe z 3 stron
              oraz kazda sekunde wesela - lecz by uchwycic moment - jesli fotograf wykonal
              1500 genialnych zdjec - to chyba przestane robic zdjecia i wezme sie do kopania
              dolow sad
              To jest fizycznie awykonalne - mogl conajwyzje wykonac 1500 zdjec - gorszych lub
              lepszych - a z tego sam powinnien wybrac te ktore sa dobre - i dac Ci je.
              Jesli fotograf nie potrafi dokonac selekcji zdjec - nie powinnien byc
              fotografem. Bo w ten sposob przypomina automat do wykonywania zdjec - a nie
              kreatora-artyste, a przeciez ten zawod jest jak najbardziej artystyczny !
              To fotograf ze swojego (konkretnego) punktu widzenia jako kreator podejmuje
              decyzje o ksztalcie calosci, a nie osoba ktora nie ma tej wiedzy.
              To fotograf swoim charakterem, swoim doswiadczeniem, swoim stylem wplywa na
              ksztalt reportazu.

Ja wykonuje na slubie okolo 800 zdjec z czego oddaje okolo 150-180 - dzieki tej
              selekcji klient dostaje po prostu najlepsze zdjecia, najciekawsze, najbardziej
              interesujace...
              I zawsze zalecam by mlodzi wybrali pozniej z tego 80 zdjec i zrobili z nich album.

Drogie panie - jeszcze raz - nie traktujcie fotografow jak maszynki do zdjec.

I nie traktuj tego jak atak - nie widzialem zdjec - a to w koncu ich wyglad jest
              najistotniejszy. Po prostu chce Cie uczulic na to co w zdjeciach i fotografii
              jest najwazniejsze.

Pozdrawiam!

• dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 14:56
                Człowieku czy czytałeś w jakim czasie mój fotograf zrobił zdjęcia?
                Jeśli nie to doczytaj. A poza tym nie chcieliśmy żeby on wybierał tylko dał nam
                wszystkie, nawet nie całkiem dobre jego zdaniem ujęcia. Podkreslam, że nie
                chcieliśmy selekcji!!!!!!
                Nie rozumiem co jest fizycznie awykonalne?

Acha i dodam, ze moje wesele i ślub to nie były jedyne okazje do świętowania
                tego dnia - tych okazji było 4 wiec miał co i kogo fotografować.
                Poza tym mieliśmy umówione 600 zdjęć, a że zrobił tyle...
                Czepiasz się i tyle.
                Zacznij kopać doły skoro nie doczytałeś całego postu smile
                • fotografik_zbigniewkruk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 14:59
                  masz racje - zakonczmy dyskuje
                  skoro Twoja jedyna metoda dyskusji to obrazanie mnie

sad
                  • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 15:00
                    powtórzyłam Twoje słowa...
                    Masz rację zakończmy tę dyskusję. Acha i radzę uważniej czytać posty.
                  • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 15:14
                    Acha i Twoje zdjęcia, które obejrzałam na Twojej stronie są bardzo dobre, ale
                    moje też są w podobnych ujęciach... więc nie oceniaj dopóki nie zobaczysz.
                    • fotografik_zbigniewkruk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 15:20
                      przeciez napisalem (teraz to wychodzi ze Ty nie czytasz wink )
                      ze nie oceniam - bo nie widzialem zdjec - a to one sa najwazniejsze

to co pisalem odnosilem ogolnie - nie do Ciebie - lecz na Twoim przykladzie...

zupelnie nie mam na celu krytykowac tego czego nie widzialem
                      poddaje jedynie watpliwosc czy 450 wybranych zdjec to nie jest za duzo
                      nawet 2 dni pracy

no ale nie widzialem zdjec...

dobra - konczymy
                      pozdrawiam
                      pa

P.S. Dziekuje za opinie o moich zdjeciach
                      • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 15:38
                        naprawde dobre zdjęcia smile
          • dorcik_wk Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 13:57
            owszem żeby zrobić dobry reportaż gazetowy wystarczą 3 zdjęcia, ale ile trzeba
            napstrykać ujęć zeby wybrać te 3 do reportażu.

i bynajmniej podejście ilościowe dobrze rozłożone w czasie nie zabia sztuki.
            Poza tym tych 1500 zdjęć nie otrzymaliśmy od razu po weselu tylko po miesiącu,
            bo fotograf potrzebował dużo czasu na obróbkę.

I zapewniam, ze te zdjęcia są rewelacyjnej jakości i są to rewelacyjne ujęcia.
        • draszew Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 17:12
          jesli na 3CD macie te 1500 zdjeć to zadna rewelacja jesli chodzi o jakosc nie
          moze byc bo wychodzi max 1,4MB na zdjecie... 15x21 odbitki nie beda zbyt
          rewelacyjne...
          nie znam nikogo tez kto mialby sile przejrzec 1500 zdjec ze slubu jak jeszcze
          kazda para ma po 7 ujec toz to czysty masochizm... zwykle dochodza do 30 zdjecia
          i reszty maja dosc wink
          a jesli fotograf ma czas obrobic te 1500 zdjec to znaczy ze ma niewiele do roboty wink
    • new_woman Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 09:52
      1600zł za 100 zdjęć. Zdjęcia bedą robione w kościele, na przyjęciu i plener.
    • gaga82 Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 10:13
      a my placimy 70 zl za jedno ujecie, jedziemy do fotografa na godzinę i po
      sprawie, nie placimy za zdjecia na slubie i weselu bo i po co jak kazdy ma
      prawie teraz aparat cyfrowy,pozdrawiam
    • emiliag Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 11:42
      700 zł sesja w plenerze: 23 pozy 10x15 po 1 odbitce, gratis 1 ujęcie 30x40,
      płyta ze wszystkimi ujęciami 150 zł, do tego reportaż z kościoła za 150 zł +
      płyta 50 zł.
      A film nakręci wujek.
    • rootka Re: Ile za fotografa?? 12.08.05, 20:32
      600 PLN, plener, kosciol i troche wesela, 350 zdjec, nam sie podobaja. Tez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka