Dodaj do ulubionych

Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE???

22.09.05, 14:58
Który kościoł na Starówce w Warszawie polecacie na slub??? Gdzie można
spotkac sympatycznych księzy??? I jeszcze jedno - na ile wczesniej trzeba
rezerwowac terminy, bo jak się domyslam koscioły w tym rejonie sa najbardziej
oblegane...
Z góry dziekuje za wszelkie komentarze smile)
Obserwuj wątek
    • lady_of_avalon Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 22.09.05, 19:55
      Czy lepszy jest mały kosciół zeby goście nie czuli się w nim zagubieni (jak np
      ten koło katedry) czy moze lepszy duży, żeby mozna było sobie zrobic długi
      spacer przez cała jego długośc (jak np. sw Jacek??) tongue_outPP
    • magdalenax Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 22.09.05, 20:52
      Kosciol sw. Anny - wspaniali ksieza i wcale nie takie odlegle terminy. Ja
      bralam slub tydzien po Wielkanocy 24 kwietnia. Termin zarezerwowalam 2
      miesiace wczesniej.

Magda
      • lady_of_avalon Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 22.09.05, 20:59
        tylko ze tam akurat, to sluby sa jak z tasmy fabrycznej - jedni nie wyjda a juz
        nastepni wchodza.... troche mnie to przeraża sad(
        • peeska Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 12:39
          Byłam na Slubie w Sw. annie - mnie sie nie podobalo. Jeden slub na zewnatrz-
          skladanie zyczen, drugi w srdoku - trwal,a my czekalismy juz na trzeci pod
          kosciolem. Trzy samochody przed kosciolem.. masówka.
    • arpschnitger Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 22.09.05, 21:19
      Polecam Kościół Seminaryjny przy Krakowskim Przedmieściu. Nie jest to "fabryka"
      jak u św. Anny, dzięki czemu nie ma zaduchu od nadmiaru gości. Jest dosyć duży,
      ładne barokowe wnętrze. Zawsze piękne kwiaty. Nie bedę ukrywał, dlaczego
      polecam. Ja tu pracuję. Jestem organistą (jednym z dwu).
      • chihuahuaa Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 22.09.05, 21:58
        Nie polecam Św. Anny. ostatnio jak wracaliśmy ze starówki przepychaliśmy sie
        przez tłum gości i młodą parę stojących przed kościołem. Zresztą inni
        przechodznie też. Żenujące
    • podtenadres Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 00:43
      sw.Jacek.
      Bardzo indywidualnie, cieplo, intymnie.
      Sliczny wystroj kosciola (a facet to robi!!!)
      ... i nie roia problemu ze strona finansowa - dasz wiecej:swietnie, dasz
      mniej:tez dobrze.
      Organistka bardzo dobrze gra, i ma sliczny glos.
      • lady_of_avalon Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 12:33
        Tylko czy św.Jacek nie jest za duzy??? Ja będe miec około 100-120 osób. A nie
        ma nic bardziej żałosnego na ślubie niz sytuacja kiedy ksiądz musi podczas mszy
        sam sobie odpowiadać, bo ludzi w ogóle nie słychac... A zdazało się tak na
        większości ślubów na jakich byłam... Może trzeba sobie jakies babcie
        wynając ??? ;PPP
        • peeska Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 12:42
          My bierzemy u Jezuitow (ten przylegajacy do Katedry). Ale polecac bedziemy
          dopiero jak bedzie sprawdzone - po ślubie wink
          Narazie zapowiada sie ok, chociaz nie jest kościołem parafialnym, więc trzeba
          wystąpic o licencję do Kurii. My to zrobilismy dziś, a ślub za tydzień. Mam
          nadzieję, że zdążymy... wink
          • mika761 Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 14:49
            niestety ale gadacie głupoty, nie ma co wyrazać opinni jak się czegoś nie
            dotkneło
            my braliśmy slub w świętej annie w sierpniu, fakt termin zarezerwowalismy w
            paxdzierniku no ale i tak tyle wczesniej juz większość planuje slub
            termin zarezerwowalismy a później własnie na tym forum przeczytałam krytyke że
            taśma, że ciasno i wogóle kicha, myslę no to pięknie....
            dzień ślubu- przyjechalismy pod kościół tłumów nie było, nawet nie zauwazyłam
            kiedy poprzednia para wyszła, ceremonnia piękna, ksiądz niesamowity, kościół
            ślicznie udekorowany (nas to nie obchodziło to w zakresie kościoła) piękne duże
            bukiety kwiatów, klęczniki i ławki delikatnie tiulem i kwiatami
            przed kościołem jak wyszlismy również nie zauważyłam jak kolejna para
            wchodziła, stalismy na środku chodnika do życzeń, nikt się nie przepychał,
            przechodnie wcale na nas się nie wpychali, a i jeszcze miło składali życzenia
            opłata za slub to ofiara, nikt niczego nie narzuca, formalności załatwia się
            bardzo miło i lekko. (udało nam się bez poradni)
            wszystkim którzy się zastanawiają bardzo, bardzo polecam ten kościół.
          • lady_of_avalon Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 15:12
            Mi się tez ten kościół bardzo podoba - jest taki przytulny wink. Ile czasu
            wcześniej rezerwowaliście termin??
            • mika761 Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 23.09.05, 15:22
              my rezerwowalismy w pażdzierniku na sierpień, ale datę i godzinę dostalismy
              taką jak chcielismy jak sobie zaplanowalismy, więc terminarz nie był już
              zapełniony, byc może mozna i później rezerwować, my po prostu już wiedzieliśmy
              kiedy i chcielismy już pójśc i zrobić ten pierwszy krok.
              a i jeszcze jedno kościół na zdjęciach wygląda cudnie
              • kasia_na_102 Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 24.09.05, 22:25
                No ja też jestem za św. Anną. My dopiero w kwietniu mamy ślub, ale decyzję
                podjęliśmy na podstawie porad znajomych i odwiedzin u księży smile W Annie bardzo
                podoba mi się to, że jako studenci nie musimy się martwić w zasadzie o nic w
                naszych parafiach, wszystko załatwiamy na miejscu. Księża przesympatyczni.
                Dekoracja kościoła zapewniona. Na tacę nie zbierają. A termin mamy taki, że
                taśmowo na pewno nie bedzie smile
                Pozdrawiam
                Kasia
        • kbor Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 17.02.06, 09:28
          Moze u Ojcow Paulinow??
          Na przeciw Swietego Jacka.
    • pigwunia1 a znacie cenę w Sw. Annie??? 25.09.05, 00:01
      • kasia_na_102 Re: a znacie cenę w Sw. Annie??? 25.09.05, 20:30
        100zł na rezerwację terminu. Potem to już co łaska. Pewnie można i nic... W tym
        jest dekoracja kościoła, kościelny i inne duperele. Dodatkowo organista 100-
        150zł. Jak dla mnie to jest tanio smile
        Kasia
    • deczko Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 25.09.05, 10:08
      A mnie interesuje ten kosciol przy katedrze. Jest przesliczny, ale czy nie
      obawiacie sie turystow?! Co sie dzieje, kiedy np. w tym kosciele, albo w
      katedrze jest slub, turysci nie moga zwiedzac kosciala?!
      Jak ja wlasnie objezdzalam koscioly 20. sieprnia tego roku, to bylo mnostwo
      ludzi na ulicach starowki w kosciolach, poza tym przy tej katedrze jest malo
      miejsca.
      Kosciol jednak cudny.

A co sadzicie o tym kosciele przy palacu prezydenckim?!
      • lady_of_avalon Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 25.09.05, 17:04
        Ten przy pałacu prezydenckim to kościół seminaryjny, który ktoś już wyżej
        polecał smile) Na pewno będzie tam mniej turystów niz w okolicach rynku...
      • ika183 Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 25.09.05, 19:49
        Ja też mam pytanie odnośnie kościoła jezuitów- ile wcześniej trzeba rezerwować
        termin i ogólnie, jak wygląda rozmowem z ojcem Krystianem- do niego polecono mi
        się zwrócić w sprawie ślubu? No i najważniejsze- czy wymagają świadectwa
        bierzmowania?
        • deczko Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 26.09.05, 09:02
          ika183 napisała:

>No i najważniejsze- czy wymagają świadectwa
          > bierzmowania?

Musisz miec zaswiadczenie o przyjeciu bierzmowania, bez tego sakramentu nie
          mozna wstapic w zwiazek malezenski jako osoba wierzaca.
    • deczko Co do sw Anny 25.09.05, 10:09
      Co kto lubi. Poniewaz czesto przejezdzam w weekendy obok tego kosciola, zawsze
      widze tam tlumy. Bardzo ladny kosciol, ale moim zdaniem dosyc oblegany.
      • lovable8 Ślub w Św.Marcinie przy ul.Piwnej 25.09.05, 21:48
        Polecam gorąco!!! Zwłaszcza jeśli zależy Wam na "treści". Kościół ma ascetyczny
        wystrój (ja akurat wolę prostotę od barokowych złoceń), jest kameralny...
        życzenia przyjmuje się na przylegającym do niego dziedzińcu przyklasztornym.

Największe zalety - ks. rektor Andrzej, najcieplejszy, niesłychanie życzliwy
        człowieksmile Tak cudownie celebrował ceremonię naszego ślubu, że goście jeszcze
        długo po dopytywali się czy to nasz znajomy (nie) i wychwalali atmosferę jaka
        udało się księdzu stworzyćsmile)) Nawet Ci niepraktykujący i antyklerykalniwink

Dodatkowy plus - pięknie śpiewająca (niewidoma) organistka.

Ewentualne minusy? Hmm, brak czerwonego dywanu, krótka aleja główna, ale czy to
        takie ważne?
        • peeska Re: Ślub w Św.Marcinie przy ul.Piwnej 26.09.05, 16:23
          żałuję! Mieliśmy tam brać ślub - stanęło na jezuitach. Ślub za kilka dni,a
          nasze doświadczenia przykre. Traktują nas jakbyśmy byli katolikami od święta.
          Obrażają słowem.
          • ika183 Jezuici 26.09.05, 22:10
            Peeska ponawiam sowje pytanie,pewnie nie zauważyłaś:
            >Ja też mam pytanie odnośnie kościoła jezuitów- ile wcześniej trzeba rezerwować
            termin i ogólnie, jak wygląda rozmowem z ojcem Krystianem- do niego polecono mi
            się zwrócić w sprawie ślubu? No i najważniejsze- czy wymagają świadectwa
            bierzmowania?<
            Odpisz koniecznie, strasznie się zmartwiłam Twoim ostatnim postem...
            • peeska Re: Jezuici 27.09.05, 13:45
              ika183
              sorki, rzeczywiście nie zauważyłam Twojego poprzedniego wpisu. Wszystkie
              formalności załatwiasz i tak w swoim Kościele - czyli sprawa bierzmowania to ich
              problem. Termin rezerwowaliśmy 4-5 miesięcy wcześniej, ale było pustow
              kalendarzu. Miesiąc przed zmienilismy termin i tez nie było problemów. Nam
              udziela ślubu ojciec Witold. A co do załatwiania - wszystko reguluje się z
              bratem Rafałem. Problem jest niestety z informacją. Trzeba samemu się o wszystko
              dopytywać. Nie wykazują szczególnej inwencji. I kościoła nie można ubrac po
              swojemu - tj. albo ich kawiaty (w naszym przypadku sprzed 10 dni) albo dakoruje
              ich florystka - 1100 zł za minimalna wersję. Niestety na to się
              zdecydowaliśmy... Ale ślub za 4 dni, myślę, że będzieok - wtedy udzielę
              "pełnych" informacji wink. A - i jeszcze jedno - to nie jest kościół parafialny
              więc dodatkowo dochodzi załatwianie w Katedrze i Kurii - załatwione wcześniej
              nie robi problemu.
              • ika183 Re: Jezuici 27.09.05, 22:38
                Peeska, dzięki za info. Mam nadzieję ,ze po ślubie zdasz relację, jak wszystko
                przebiegło od strony technicznej i nie tylko! Pozdrawiam!
    • nepomucendiabollo Re: Kosciół - Stare Miasto. CO POLECACIE??? 27.09.05, 08:17
      Co prawda nie na Starym Mieście, ale bardzo blisko - czy ktoś z was wie jak
      jest ze ślubami w kościele franciszkanów Św. Antoniego na Senatorskiej? Bardzo
      zależy mi na jakiś wskazówkach.
    • lady_of_avalon Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 29.09.05, 14:05
      Chodzi o ten gotycki na samym brzegu skarpy wiślanej. Ktokolwiek z was ma może
      jakies doświadczenia???
      Jego zdecydowaną zaletą jest piekne położenie i duży zielony placyk przed na
      którym można przyjnowac życzenia... Nie wiem natomiast jak jest w srodku bo
      ciągle jest zamknięty sad(
      • deczko Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 29.09.05, 15:23
        lady_of_avalon napisała:

>
        > Jego zdecydowaną zaletą jest piekne położenie i duży zielony placyk przed na
        > którym można przyjnowac życzenia... Nie wiem natomiast jak jest w srodku bo
        > ciągle jest zamknięty sad(

Wejdz na Forum gimbli, tam pare forumek mialo slub w tym kosciele, sa zdjecia.
        Ja tam bylam na slubie. Moim zdaniem wewnatrz nic szczegolnego. Duzo bieli.
        Na zewnatrz jest ladnie, to fakt. A slubow na peczki.
        Najlepiej idz tam na slub i sama bedziesz widziala jak to wyglada.
        • chenoa1 Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 12.02.06, 19:27
          bylam tam kiedys na slubie, bardzo bylo urokliwie i polecam. ale to bylo kilka
          lat temu. czy ktos ma jakies nowssze informacje? jak jest teraz? ktorego
          ksiedza polecacie?
          • chenoa1 Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 16.02.06, 14:24
            up
            a moze jednak ktos cos moze mi powiedziec na ten temat
            • lady_of_avalon Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 16.02.06, 14:46
              Tenb Kościół jest niesamowicei popularny, więc śluby są tam jak z tasmy. Poza
              tym zadzwoń i zapytaj czy mają wolne terminy, bo jak ja w styczniu na sierpień
              szukałam to wszedzie na starówce mieli juz tylko jakies kretyńskie godziny sad((
              I w końcu mam u siebie w prafii... kosciół nie taki ladny, ale chociaż tłoku
              nie będzie wink
            • magdaliena1 Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 16.02.06, 20:52
              Ja byłam tam na ślubie znajomego. Kościół ładny, ma nieduży teren (nie przyjmuje
              się życzeń na ulicy czy ruchliwym chodniku). Ale mam pewien niesmak - ksiądz
              przerwał kazanie, żeby opieprzyć kamerzystę (bardzo nieprzyjemnie),a potem
              nawiązywał (dalejże w tym kazaniu) do polityki - to było przed wyborami.

Reasumując: kościół b.fajny
              Ksiądz b.niefajny
              • chenoa1 Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 17.02.06, 08:09
                moze jest tam jakis innych ksiadz - zalezy mi zeby i ksiadz i kosciol byl
                fajny, moze ktos moze polecic mi ten albo inny kosciol na nowym/starym miescie
                + fajnego ksiedza
                • malgoszac Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 17.02.06, 08:18
                  ja bylam tam na slubie ze 4 lata temu. Ksiadz byl bardzo fajny. Nawet pamietam,
                  ze to wtedy skomentowalam. Kazanie mial 'na temat' i bez takch glupot
                  jak 'podzial obowiazkow domowych' itp. Generalnie bardzo serdecznie. Natomiast
                  sam kosciol w srodku mi sie nie podobal.
                  • chenoa1 Re: Kościół Nawiedzenia Najśietszej Marii Panny 18.02.06, 10:49
                    zarezerwowalam termin w tym kosciele na wrzesiensmile byly jeszcze miejsca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka