Dodaj do ulubionych

30 lat i biala suknia

27.10.05, 16:58
Witam,
nie wiem, czy to jest madry temat czy nie, ale mam taki dylemat:
w lipcu 2006 biore slub. Bede miala wtedy skonczona trzydziestke... wink
Z moim chlopakiem (a potem narzeczonym) mieszkam od 5 lat..
Czy wypada mi wlozyc do slubu biala sukienka i welon???
Co wy myslicie na ten temat? Czy tylko ja mam taki dylemat? Biale mi sie
bardziej podobaja niz ecru i inne beze, kremy itp, no ale czy nie bede
wygladac w bieli.. hmm, zabawnie?

pozdrawiam, Jannik.
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: 30 lat i biala suknia 27.10.05, 17:03
      przeciez mamy XXI wiek!!! dzisiejsze trzydziestki to nie przeczekane stare
      panny, ktorych nikt nie chcial. jesli ci sie podoba biala sukienka to jasne ze
      idz do slubu w bialej i w welonie! nawet sie nie zastanawiaj.
      • epox123 Re: 30 lat i biala suknia 27.10.05, 20:35
        no pewnie że możesz,jeżeli tylko chcesz to ją zakładaj,ja też będę miała 30lat
        jak będę ślubowała i będę miała biała suknie i welon.... smile
        • mmonas Re: 30 lat i biala suknia 27.10.05, 21:03
          Ja też mam dokładnie ten sam problem. mam 30 lat, slub biorę w przyszłym roku
          (nadal jeszcze 30) i kilka życzliwych koleżanek już mnie uprzedziło, że nie
          wypada mi barć ślubu w białej sukni... Ale ja się nie przejmuję, jak spodoba mi
          się biała - nic mnie nie powstrzyma, aby wziąć w niej ślub smile tak też myśli
          mój narzeczony - jesteśmy razem 9 lat smile
          • epox123 Re: 30 lat i biala suknia 27.10.05, 21:41
            i tak trzymać dziewczyny smile !!!!
          • vanilla4 Re: 30 lat i biala suknia 29.10.05, 10:01
            No proszę Was... czym Wy się przejmujecie - też miałam przekroczoną 30tkę i
            miałam gdzieś co mówią "życzliwi" łącznie z teściową wink) Tym większą miałam
            frajdę kiedy kupowałam welon smile))
          • sowasan Re: 30 lat i biala suknia 03.11.05, 18:17
            Mam na imię Gabriela i mam 30 lat. W kwietniu brałam ślub. Było to niezwykłe
            przeżycie. Ubrana byłam w piękną, długą i bardzo prostą suknię w kolorze białej
            perły, a do niej założyłam długi, dwumetrowy, zdobiony welon. Nie mam nic
            przeciwko temu, aby 30-latka poszła do ślubu w białej sukni z welonem, nawet
            jeśli jej wybranek nie jest "tym pierwszym i jedynm" smile Nikt z mojego
            otoczenia, ani przez chwilę się nad tym nie zastanawiał. Nie ma nic złego w
            białej sukni dla 30. Sytuacja taka ani nie jest nietaktem, ani nie łamie
            żadnych zasad - etycznych, kulturowych, moralnych. Zatem, jeśli masz ochotę
            na "biały ślub", to śmiało - w tym dniu będziesz na pewno olśniewająco piękna,
            szczęśliwa i uśmiechnięta. Życzę wszystkiego dobrego!
    • gracuuja Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 09:17
      ale to przecież pierwszy ślub??!! dlaczego maiłabyś/miałybyście wyglądać..
      śmiesznie..??

czym różni się dwudziesto kilko letnia panna młoda od trzydziestoletniej...??
      nie wygłupiajcie się dziewczyny!!

a ten które wam podpowiadają,ze to moze nie na miejscu... przypadkiem nie są
      ciut zazdrosne..??

PRZYJEMNYCH PRZYGOTOWAŃ!! smile
      • jannik Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 10:27
        Dzieki!!!
        Przynajmniej tutaj sa normalni ludzie wink
        moze racja, ze ci (a w zasadzie - "te", bo facetow chyba w ogole to nie
        interesuje) co gadaja, ze nie wypada, to chyba zazdrosne sa...
        ja zawsze chcialam biala, no wiadomo, takie marzenia, a tutaj komu nie powiem,
        to sie krzywi -"w tym wieku??". fakt, ze jestem z malego miasta i ludzie sa
        czasami jacys dziwni tutaj.
        no ale ja chyba kupuje te biala (mam juz nawet upatrzony modelik wink i nie bede
        sie przejmowac. bo potem, to bym do konca zycia zalowala, ze nie mialam bialej
        sukni..
        wink dzieki za odpowiedzi. janka.
        ps. pierwszy slub! i mam nadzieje, ze ostatni wink))
        • azanna Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 10:37
          To jest bardzo dziwne, bo ...sama sie nad tym zastanawialamsmile Choc uwazam takie
          konwenanse za smieszne to przyznaje sie, ze przeszlo mi przez mysl czy wypada
          abym jako 30letnia panna "mloda?" wystapila w bialej sukni. Welonu nigdy nie
          chcialam, wiec przynajmniej z tym nie mam problemu. Tydzien temu bylam w
          salonie przymierzac suknie. Przymierzylam ecri i biala - roznica byla
          gigantyczna. I to nie w fasonie, ale w kolorze wlasnie. W bialym wygladam duzo,
          duzo lepiej. I postanowilam wiecej nad tym sie nie zastanawiac czy jestem juz
          za stara na biala sukienke. Bardzo mi sie podobala tez reakcja mojej
          przyjaciolki gdy powiedzialam jej o swoich watpliwosciach - najpierw patrzyla
          na mnie jak na Ufo, a potem stwierdzila, ze mi juz calkiem odbilo, ze mam takie
          obiekcje.
        • gracuuja Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 13:04
          I TAK TRZYMAJ!! smile smile smile
      • magdalena-a2 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 10:35
        a to ktoś ma napisane na czole ile ma lat??? Zresztą niejedna 30 lepiej wygląda
        od 20 wink Ja w przyszlym roku będę miała 32 lata, suknia bedzie raczej ecru, bo
        po prostu lepiej w takiej wygądam niż w białej (ale to się jeszcze okaze co
        ostatecznie wybiore), z długim trenem i długim welonem. Ani w salonach gdzie
        mierzylam suknie, ani od znajomych nie usłyszałam żadnej uwagi na ten temat.
        Zresztą byłam w tym roku na ślubie koleżanki - 35 lat - suknia byla biała i z
        welonem. Też nie słyszałam od nikogo żadnego komentarza oprócz teakiego ze
        panna mloda ładnie wygladała. Nie dajmy sie oszaleć jakimś głupim zabobonom!!!
        Jeśli by przestrzegać takich zwyczajów, to chyba mało która panna młoda
        wystąpiłaby w bieli, bo dziewic to już chyba na palcach jednej ręki, gruba
        większość bierze slub w ciąży a reszta jest po 30 smile smile smile
        • totik1 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 10:54
          Zyczaj białych sukni wiąże się z tym, że to tylko dziewica występuje w bieli.
          Gdyby tak było naprawdę, mało kiedy możnaby spotkać dziewczynę w bieli na
          ślubie. Ja mam 24 lata. Zamierzam pobrać się z moim chłopakiem za około 1,5
          roku. Mieszkamy razem już 4 lata. Nie zamierzam przejmować się jakimiś
          zazdrosnymi bźdźiągwami. Będę miała ślub moich marzeń! Dziewczyny! Nie
          przejmujcie się nikim! To jest wasz dzień!
          Pozdrawiam serdecznie!
          • pelegrino Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 12:45
            Co za różnica, czy dziewczyna ma lat 20, czy 30, obecnie i tak mało która jest dziewicą w dniu ślubu.
            Wybierz taką syknię, w której Ty będziesz się dobrze czuła, a tym, co pomyśli otoczenie zupełnie się nie przejmuj! A jeśli usłyszysz złośliwe komentarze życzliwych koleżanek, to będzie najlepszy dowód na to, że wyglądasz świetnie! wink
            • evelina2000 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 12:47
              Welon niekoniecznie ale biała suknia jak najbardziej!
          • rootka Re: 30 lat i biala suknia 03.11.05, 10:29
            nieprawda, biala suknia oznacza czysta dusze. Jesli to slub koscielny i przed
            slubem zamierzasz pojsc do spowiedzi, masz pelne prawo zalozyc biala suknie. Ten
            kolor nawiazuje tez do bialej sukienki dziewczynek przy I komunii i bialych
            ubranek dzieci przy chrzcie. Dowiedzialam sie tego od mojego proboszcza smile
    • anmery1 oczywiscie ze bielllllllllllllll 28.10.05, 12:47
    • breneka Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 13:24
      Ja tez jestem za tym, zeby brac slub w takiej kiecce jak ci sie podoba. Ja z
      kolei mialam przegiecie w druga strone, bo za nic nie chcialam bialej sukni,
      welonu, rekawiczek i tego typu "typowych" dodatkow slubnych. No i nie mialam.
      Poszlam w sukni z zielona (taki zgaszony zielony) gora i bladorozowym dolem.
      He,he, tez sie zastanawialam czy starych ciotek cucic nie trzeba bedzie smile. I
      jakos nie. Wiesz, skoro tyle panien idzie do slubu w bialych sukniach z
      welonami bedac w ciazy, to na twoj wiek juz naprawde NIKT uwagi nie zwroci smile

Pozdrawiam. I ubierz sie tak, zebys sie dobrze czula. Najlepsza recepta na
      dobre samopoczucie tego dnia. smile)
    • olik35 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 13:27
      Nie przejmuj sie takimi glupotami jak twoj wiek czy tez , ze mieszkasz z twoim
      chlopakiem. Ubierz sie tak, zebys wygladala slicznie i czula sie jak
      ksiezniczka. Ja mialam 31 lat jak wyszlam za maz, mialam biala suknie i
      dlugasny welon i tez wczesniej mieszkalam, ze swoim facetem. Czasy i poglady
      sie zmieniaja. Dzis juz welon czy biel nie sa traktowane tak jak kiedys jako
      symbol dziewictwa.
      • ogrryzka Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 14:55
        Tez uważam, że biel. Co prawda znajoma rok temu brała ślub, a była już przed 40
        i też miała białą, welon itd. Nie wyglądało to dobrze. Chodzi mi o to, że
        sukienka źle leżała, ale koleżanka była i jest szczęśliwa, a to najważniejsze.
        A to, że ciotki mówiły że za stara, że nie wypada...I tak ludzie będą coś tam
        gadali zawsze. Wybierz to, w czym Ty się dobrze czujesz i co Tobie się podoba.
    • minerwamcg Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 15:32
      Mam więcej niż Ty, a do ślubu byłam w bieli. Nie takiej śnieżystej,
      błyszczącej, tylko matowej w kolorze śmietanki - ale w bieli. Ba, przymierzałam
      się nawet do welonu! Ale w końcu stwierdziłam, że mi w nim niedobrze, więc
      zrezygnowałam - ku żalowi mojego jeszcze wówczas narzeczonego.
      Miej lustro i patrz w lustro. Jeżeli możesz o sobie powiedzieć, że "twarz już
      nie do kokardy", odpuść welon, wsadź sobie we włosy parę kwiatków (tak ja
      zrobiłam) i też będzie dobrze. A suknię miej zdecydowanie białą, chociaż może
      nie wściekle białą smile))
      O mnie też jedna trąba mówiła do mojej przyjaciółki: "no przecież chyba nie
      włoży białej sukni"...
    • beata-13 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 16:51
      A kto powiedział,ze kobiety w srednim wieku nie moga slubowac w białej
      sukience? Nie przejmuj sie.Ubierz sie tak,jak chcesz
    • mamma320 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 16:56
      Ja biorę ślub we wrześniu 2006 nie będę miała jeszcze trzydziestki, ale nie
      wiele mniej za to jesteśmy ze sobą dłużej niż Wy i mamy siedmioletnią córkę. Nie
      wiem jaką będę miała sukienkę ale jeśli spodoba mi się biała z welonem to taką
      będę miała- to mój dzieńsmile
      Powodzenia
    • agata781 Re: 30 lat i biala suknia 28.10.05, 20:26
      Ja z natury jestem blada jak trup(szczególnie w momencie stresu,emocji itp.)więc
      z bieli rezygnuję a poza tym nie czuję się w bieli dobrze.Moja suknia jest
      miodowo-złota,ale uważam że wiek i kolor sukni nie mają znaczenia!Ubierz taką w
      jakiej będziesz czuła się najlepiej to przecierz twój dzien!
    • greeneyes27 Re: 30 lat i biala suknia 29.10.05, 05:41
      Bralam slub w wieku 30 lat i mialam biala suknie, tylko ze bez welonu, bo ich
      po prostu nie lubie.
    • pusi06 Re: 30 lat i biala suknia 29.10.05, 13:23
      ...a co to za znaczenie ile masz lat, obyś pięknie wyglądała i czuła się
      piękna, to Twój dzień i ciesz się nim,...zresztą inni i tak skrytykują, bo nie
      każdy lubi to co TY...a to welon nie taki, to nie ten krój....zawsze coś się
      znajdzie...
      Co do dziewic,....hihihi....przecież welonu nie miałaby już prawa założyć nawet
      ta, która przed ślubem dała się dotknąć, co z tego, że dziewica, musi być
      cnotliwa...hihihi
      Obecnie chyba nikt już by prawa do welonu nie miał....
      Zresztą nawet Ci , co nie mają dzieci przed ślubem, co ze sobą nie mieszkali i
      dla pozorów niby żyli bez sexu, czy oni naprawdę nic nie robili...dlaczego tacy
      to biorą ślub z welonem, białą suknią...już nie raz słyszałam tłumaczenia
      rodzin takich młodych par....bo oni na pozór czyści....zaraz przecież ślub
      bierze się przed bogiem, a BOga się nie oszuka....Więc czemu oni mają prawo a
      inni nie
      Masz prawo być szczęśliwa!
      To Twój dzień
      Inni i tak znajdą coś nie tak
      Ciesz się, że Ty czujesz, się piękna i ubież się jak chcesz
      Wszystkim się nie dogodzi!
    • caysee Re: 30 lat i biala suknia 29.10.05, 13:24
      Pewnie, ze nie bedziesz wygladala zabawnie smile Moja chrzestna brala slub w bialej
      sukni bedac tuz przed 30stka i raczej nikt nic nie mowil.
    • joanna29 Re: 30 lat i biala suknia 29.10.05, 16:40
      Jesli nie masz dzieci, to możesz twierdzić ze jesteś dziewica (oprócz męża nikt
      nie będzie sprawdzał) i iść w białej do ołtarza. smile
    • niunia1981 Re: 30 lat i biala suknia 30.10.05, 08:20
      I to Polska właśnie. Wypada, nie wypada. Jestem już starą panna, czy jeszcze
      mam czas?

Dziewczyny, na jakim wy świecie żyjecie? Na Zachodzie ludzie już dawno doszli
      do wniosku, że branie ślubu przed trzydziestką skraca życie wink więc
      przystępująca do ślubu trzydziestka w białej sukni z welonem nie jest niczym
      wyjątkowym, a wręcz normą. Mnie śmieszą raczej dzieczęta dwudziestoletnie,
      nierzadko z brzuchami pod ślubną sukienką, które wypowiadają się na tym forum,
      co można a co nie, z miną stuletnich matron.

Jannik – życzę Ci wspaniałego wesela, niezapomnianych wrażeń, super humoru i
      cudownej sukni (obowiązkowo z welonem)! A ewentualnymi uwagami starych ciotek
      się nie przejmuj, na pewno będzie je zżerać zazdrość, obojętnie co byś nie
      założyła.
    • shanthi Re: 30 lat i biala suknia 30.10.05, 17:04
      jannik napisała:

> Witam,
      > nie wiem, czy to jest madry temat czy nie, ale mam taki dylemat:
      > w lipcu 2006 biore slub. Bede miala wtedy skonczona trzydziestke... wink
      > Z moim chlopakiem (a potem narzeczonym) mieszkam od 5 lat..
      > Czy wypada mi wlozyc do slubu biala sukienka i welon???

Oczywiscie!!! To Twoj slub. Chcesz biala powinna byc biala. Slub powinien byc
      taki jak sobie wymarzysz

> Co wy myslicie na ten temat? Czy tylko ja mam taki dylemat? Biale mi sie
      > bardziej podobaja niz ecru i inne beze, kremy itp, no ale czy nie bede
      > wygladac w bieli.. hmm, zabawnie?

No co ty??!! Zabawnie? Bedziesz wygladac przeslicznie.
    • pink75 Re: 30 lat i biala suknia 02.11.05, 13:50
      W dniu ślubu będę miała skończone 31 lat i ani przez myśl mi nie przeszło, żeby
      z tego powodu odmawiać sobie białej sukni.
      Powiem wiecej: po pierwszych przymiarkach marzy mi się wielka, biała bezowata
      suknia z długim welonem (lub/i trenem).
      • doska01 Re: 30 lat i biala suknia 02.11.05, 14:15
        To jak bedziesz wygladac w bieli akurat glownie zalezy od twojego typu urody a
        nie wieku, choc wg mnie pani np okolo 60 w strojnej sukni slubnej jak beza
        wygladalaby dziwnie ale juz nie przeszkadza mi kolor.
        Takze problem zupelnie wg mnie nie istnieje !!!!
        Po przymiarkach sama zobaczysz w czym ci dobrze i w czym dobrze sie czujesz,
        moze wcale nie bedzie ci odpowiadal welon i czysta biel ?
        • annajustyna Re: 30 lat i biala suknia 02.11.05, 14:19
          W mojej dalekiej rodzinie byl wlasnie taki "jesienny" slub: pani pod 60-ke,
          welon, biala suknia. Kosciol pekal ze smiechu, bo podobniez z tylu
          liceum.. .etc. Z calym szacunkiem do "jesiennych" panien mlodych: chyba jednak
          woalka albo kapelusz... Ale 30-ka: dlaczego nie tradycyjna suknia?
    • amoniaaa Re: 30 lat i biala suknia 02.11.05, 20:54
      Ślub to jedyna okazja kiedy można ubrać biała suknię i welon. Nie zastanawiaj
      się ani chwili. Ja też byłam w białej, inne mi się nie podobają do ślubu... Nie
      myśl co ci wypada czy nie wypada tylko zakładaj to co ci się podoba. Era
      kamiennia łupanego już minęła, a jak babciom się welon nie podoba u ciebe to
      niech nie patrzą wink Udanej imprezy. Pozdrawiam
      • an20 Re: 30 lat i biala suknia 02.11.05, 22:00
        A czy sa jakies ograniczenia wiekowe, ktore zabraniaja zalozyc biala suknie do
        slubu ????????????????????
        • minerwamcg Ograniczenia wiekowe? Owszem, są :) 03.11.05, 10:12
          Ograniczenia wiekowe polegają na tym, żeby właśnie nie wyglądać na "z tyłu
          liceum, z przodu muzeum". Jeżeli na buzi widać trzydziestkę albo lepiej, welon
          może po prostu zwyczajnie nie pasować i zrobić z niestarej jeszcze kobiety
          żałosną "dzidzię-piernik". Niestety, kurze łapki pod oczami, niezbyt wiośniana
          cera czy po prostu "poważny" wygląd to nie są rzeczy, które dobrze
          komponowałyby się z dwoma warkoczami, bluzeczką kończącą się na żebrach czy
          właśnie ze ślubnym welonem. Jak mawiała Lena Eichlerówna o podstarzałej
          aktorce, grającej podfruwajkę - "ta twarz już nie do kokardy".
          • mrowa251 suknia i welon 04.11.05, 16:07
            Uważam, że nie ma żadnych powodów aby rezygnowac z wymarzonej sukni i welonu
            tylko z racji wieku. Ja mając 29 lat brałam ślub w długim welonie i patrząc
            teraz na zdjęcia wiem, że dobrze zrobiłam (choć kilka życzliwych mi to
            odradzało). Posłuchałm jednak stylistki i wszystko pięknie wyszło: skromna
            koronkowa suknia i piękny połyskujący welon.
            Zresztą podobno w odleglejszych czasach oznaką czystości był wianek a nie welon
            (tak mi powiedziały starsze ciocie).

Zgadzam się jednak z opinią, że nie bez znaczenia przy wyborze sukni i dodatków
            jest typ urody i głównie tym powinno się kierować przy podejmowaniu decyzji.
          • an20 Re: Ograniczenia wiekowe? Owszem, są :) 05.11.05, 19:08
            A moim zdaniem nie ma znaczenia wiek. Moge miec czterdzieste, albo
            szescdziesiatke i zalozyc biala suknie. Wiek nie ma nic do rzeczy, wszystko
            zalezy od kroju sukni i urody panny mlodej. Bialy kolor nie jest zarezerwowany
            tylko dla panienien w wieku dwudziestu lat. Mozna miec nie wiadomo ile lat i
            biala elegancka suknie, w odpowiednim kroju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka