gosiunia333 03.11.05, 11:17 bierzemy zwykly slub konkordatowy w czwartek, jaka jest odpowiednia suma aby dac, zaznaczam, ze chcemy jak najmniej, ile wy dajecie, dzieki za jakiekolwiek propozycje kwot Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nusia78 Re: ile za slub 03.11.05, 11:18 W moim kościele 1100 zł a wyjściowe u mojego TZ 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: ILE??? 10.11.05, 14:37 orangewhatever napisała: > 1100 zł za ślub????????? Znajomi za slub kościelny dali 1000zł - na wsi. Probosz powiedział że on ma tylko 6 slubów w roku luzak. W miastach stawki są mniejsze ( 10 kościołów w okolicy) ale niestety na wsiach nie ma zbyt dużego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
iwonekb Re: ile za slub 03.11.05, 16:43 U mnie ksiadz otwarcie powiedzial, ze slub kosztuje 600zl (Kielce). Slyszalam, ze w wielu miejscach wlasnie ta kwota funkcjonuje. Pozdrawiam i pieknej pogody w czwartek) Odpowiedz Link Zgłoś
adzi25 Re: ile za slub 08.11.05, 20:44 a w ktorym kosciele w kielcach??u mnie-salezjanie ksiadz powiedzial tylko ze 50 organista i 20 koscielny...a reszta wg uznania.ja chce dac jeszcze siostrze zakonnej pare zlotych na jakies ladniejsze bukiety i moze na male bukieciki wzdluz lawek-zeby kupila kwiaty-a z przystrojeniem sie pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
iza3108 Re: ile za slub 08.11.05, 20:00 W Warszawi w styczniu kolezanka brala slub i dala 400 zl za slub i za zapowiedzi 200 zl ja biore w grudniu i tez mam tak zamiar dac. A 1100 zl to juz przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: ile za slub 10.11.05, 14:39 iza3108 napisała: > W Warszawi w styczniu kolezanka brala slub i dala 400 zl za slub i za > zapowiedzi 200 zl ja biore w grudniu i tez mam tak zamiar dac. A 1100 zl to juz przesada. W Katowicach - 300zł, za zapowiedzi nic nie chcieli (?) Co ciekawe porboszcz powiedział nam że jeżeli nas nie stać to nie musimy nic dawać - niezły co. Odpowiedz Link Zgłoś
marlenkamc Re: ile za slub 10.11.05, 14:55 My zapłaciliśmy 400 zł we Wrocławiu ale np w Płocku kosztuje ślub ok 1000 zł ... Parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 10.11.05, 15:04 Matko jaki kosmos, aż się wierzyć nie chce... My płacilismy jakieś 250 zł Odpowiedz Link Zgłoś
akasha78 Re: ile za slub 10.11.05, 20:26 No dokładnie!Moja kumpela w Gliwicach 300 zeta! cennik na wsiach rzeczywiście jest makabryczny jak słyszałam! Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 10.11.05, 23:04 mozliwe choć niewiarygodne. Wśród moich znajomych nikt nie placił powyżej 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_wania Re: ile za slub 11.11.05, 00:04 Cennik na wsiach nie jest makabryczny tylko normalny - wiekszość par wydaje na wesele conajmniej 20-30 tyś. a na ślub za dużo jest 1tyś.? Dla mnie ważniejszy jest ślub niż wesele więc nie zamierzam się oburzać gdyby nawet ksiądz zażądał 2-3tyś. Bo przecież wesele, sukienka itp "duperele" są tylko dodatkiem do ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze_dzis Re: ile za slub 11.11.05, 18:15 No slub jest najwazniejszy ale ksieza nie powinni chyba wyciagac tyle kasy od mlodych ludzi szczegolnie ktorzy czesto zarabiaja 800 zl na caly miesiac. Moim zdaniem oplata za slub powinna byc symboliczna a jak ktos moze wiecej to co laska. Wedlug twojego myslenie to niedlugo kosciol bedzie tylko dla "elity" ktora bedzie stac na to aby dac 3000 zl a kosciol powiniem miec takie oplaty aby stac na nie bylo i tych najbogatszych jak i tych najbiedniejszych ktorzy pragna zlozyc przysiege przed panem Bogiem. A to ile ludzie wydaja na wesele nie ma tu zadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 12.11.05, 18:14 no proszę Cię... mnie nie stać byłoby dać tyle za ślub - to gruba przesada - ale może ja faktycznie nie należę do elity )) Moje wesele było skromne i gdyby ksiądz zażądał takiej kwoty o jakiej piszesz - na pewno zgłosiłabym to do kurii - o ile mi wiadomo w naszym kraju nadal obowiązuje "co łaska"... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_wania Re: ile za slub 12.11.05, 20:20 nie piszę o elicie i mój ksiądz nie zażądał tyle. Dla mnie ślub kościelny będzie bardzo ważny więc "co łaska" zamierzam dać sporo - bo to w parafii moich rodziców, gdzie będę miała ślub nie idzie "do kieszeni księdza" (gdybym miała mało pieniędzy to wyprawiłabym obiad tylko dlanajbliższej rodziny ale w kościele bym złożyła większą kwote. Mogę zrozumieć, że ktoś dla kogo ślub kościelny jest tylko ładnym przedstawieniem - żeby ładnie wyglądały zdjęcia, film czy żeby mieli coś wspominać - może nie chcieć dać pieniędzy za ślub - bo wyda je na ciuchy, elegancki samochód, restauracje czy wódke - to już jego sprawa. Jednak należy pamiętać, że ksiądz nie ma obowiązku udzielić ślubu. To jest kwestia tego jakie kto ma priorytety - dla mnie ślub jest bardzo ważny. Sama nie mieszkam na wsi (i nigdy nie mieszkałam) ale mam rodzine i znam tamte realia (przynajmniej mazowieckie). Faktycznie na wsiach ludzie dają więcej pieniędzy za uroczystości typu ślub, chrzciny - bo i parafie są najczęściej mniejsze (a koszty ich utrzymania są realnie większe) ale także widzą na co wydawane są ich pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 13.11.05, 09:40 Aniu z całym szacunkiem, ale mylisz pojęcia - nie musi udzielić ślubu - ale musi podać KONKRETNY powód (przeszkodę KANONICZNĄ, a nie za mały datek) - w takim wypadku narobiłabym smrodu że hej! Co to za ksiądz ja się pytam odmawia slubu bo za mało dostał? Szybko zmieniłabym parafię - jak można kupczyć wiarą? To sakrament i on łaski nie robi? Rozumiem, że Twój ksiądz pochówku też odmawia jak za mało dostanie??? Tak jak napisałam poprzednio moje wesele było bardzo skromne (30 osob, bez kamery, fotografa, orkiestry) - ślub jest ważny, ale czy nalezy go mierzyć miarą pieniędzy? Rozumiem, że skoro to dla Ciebie tak ważne wspierasz również swój kościół bez okazji? )) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_wania Re: ile za slub 13.11.05, 10:51 Owszem wspieram kościół bez okazji - a dokładniej parafie rodziców właśnie. a targowanie się o cene ślubu z księdzem nie jest kupczeniem wiarą? I jeszcze w kwestii wyjaśnienia - ten ksiądz wyprawia też śluby za 100zł (chciał nawet za darmo - ale pan młody mu "wcisnął"). W tej parafii jest mało osób - ksiądz ma szanse znać wszyskich, którzy chodzą do kościoła - orientuje się w ich zamożności - to naprawdę nie jest trudne na wsiach. pewnie własnie tak jest na większości wiejskich parafii. A "konkretnym powodem" odmowy udzielenia ślubu może być to, że skoro nie ma się pieniędzy na ślub to też pieniędzy nie ma na wychowanie dzieci - co nie jest postawą dojżałą - wiem, wiem naciągane ale tak jak już wcześniej pisałam - dla mnie najważniejszy "tego" dnia będzie ślub, więc takie "wytykanie" księdzu ile to "zarobi" jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 13.11.05, 11:19 Przecież pisałas, że nie o wiejski kościół chodzi? To skąd nagle w dyskusji pojawia się wiejski kościół? Co do podanych przez Ciebie możliwych powodów odmowy udzielenia sakramentu - wybacz ale są śmieszne - ksiądz nie ma prawa odmówić udzielenia sakramentu bez podania powtarzam przeszkody wynikającej z PRAWA KANONICZNEGO a nie jego przypuszczeńi domniemywan czy dam radę wychować dzieci - wybacz- ale to śmieszny argument. Może wolę właśnie przeznaczyć więcej funduszy na dzieci niż na ślub? A targowanie się z księdzem o datek - no moja droga z założenia "co łaska" polega na tym, że to ja proponuję ile mogę dać. O ile mi wiadomo w parafiach nie ma cenników. Jeśłi to ja oceniam ilę mogę dać - ksiądz nie powinien się ze mną targować. A to czy ksiądz zagląda komuś w skarpetkę i rachuje czy jest bogaty czy nie i na tej podstawie żąda pieniędzy - pozostawiam bez komentarza - szczyt żenady Odpowiedz Link Zgłoś
ania_wania Re: ile za slub 13.11.05, 11:27 vanilla4 napisała: > Przecież pisałas, że nie o wiejski kościół chodzi? To skąd nagle w dyskusji > pojawia się wiejski kościół? ???? nigdzie nie napisałam, że nie chodzi o wiejski kościół. A to czy ksiądz zagląda komuś w skarpetkę i rachuje czy jest bogaty > czy nie i na tej podstawie żąda pieniędzy - pozostawiam bez komentarza - szczyt > żenady A to chyba normalne? - skoro ksiądz widzi, że nie możesz dać kasy nie żąda dużej kwoty tylko symboliczną. Co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 13.11.05, 12:03 "A to chyba normalne? - skoro ksiądz widzi, że nie możesz dać kasy nie żąda dużej kwoty tylko symboliczną. Co w tym dziwnego?" Nie nie normalne - ale w konkretnym konkteksćie: dla mnie nie jest normalne wtykanie nosa w cudze sprawy i rozumiem że analogicznie jak ksiądz wyszpiegował, że ktoś ma kasę bo "we wsi" tak mówią - zarząda od człowieka więcej? O tę stronę mi chodziło. Wiesz co - przyjmuję Twoje argumenty do wiadomości - ja mam takie zdanie i go nie zmienię - Ciebie przekonywać nie będę bo to bezcelowe ) STać Cię - możesz dać nawet 5 tys. Ja uważam, że każdy ma prawo dac tyle na ile go stać i ile uważa. Kompletnie się z Tobą nie zgadzam, ale sznuję Twoje poglądy - Twój ksiądz ma zatem szczęście, że ma taką parafiankę )) Amen ))) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 Re: ile za slub 13.11.05, 12:11 i jeszcze na koniec: wolę dać biednym niż wywalić większą kasę na ceremonię czyt. księdzu (wieeem, wiem - zaraz usłyszę, że biednych też wspierasz) ))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ania_wania Re: ile za slub 13.11.05, 12:18 vanilla4 napisała: > i jeszcze na koniec: > wolę dać biednym niż wywalić większą kasę na ceremonię czyt. księdzu każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce ja mam dobry stosunek do księży być moze dlatego, że samych pożądnych spotkałam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orestka Re: ile za slub 11.11.05, 17:51 za ślub w Warszawie w sierpniu zapłaciliśmy: 50 zł kościelnemu (to wg cennika), 500 w kopercie (co łaska, sugerowane min 400 zł), 150 organista (zażądane, bez możliwości negocjacji). Już po ślubie, oczarowani sypatycznym księdzem, dzięki któremu nasza uroczystość stała się piękniejsza, chcieliśmy zanieść jeszcze 300 zł do Kościoła, ale niestety księdza przenieśli do bardziej reprezentatywnej parafii (wcale się nie dziwię), więc póki co jeszcze tego nie zrobiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata781 Re: ile za slub 13.11.05, 14:02 W mojej parafii(miasto)ksiądz brał"co łaska"minimum 500 zł.Teraz nie wiem bo jest nowy proboszcz,ale w parafii mojego faceta(wieś)jest prawdziwe"co łaska"I ludzie dają najczęściej 200-300 zł.Nas 1100 zł.to nawet fotograf nie kosztował! Odpowiedz Link Zgłoś