Dodaj do ulubionych

SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam

16.11.05, 15:53
Muzyka podczas ślubu kościelnego jest bardzo ważna a nie każdy miał styczność
z muzyką klasyczną i nie każdy sobie to wyobraża - ale piękne ave maria
podczas komuni, podpisywania dokumentów, wchodzenia pary i innych momentów to
prawdziwe cudo. POLECAM - kontakt
aga_biadasz@op.pl
Obserwuj wątek
    • krokus77 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 15:58
      Cześć. Ja właśnie zdecydowałam się na skrzypaczkę ale niestety jeszcze jej nie
      słyszałam. Może podpowiesz co powinnam z nią ustalać, na co zwrócić uwagę i co
      omówić, żeby wszystko było OK?
      • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:01
        napisz na mejla-chętnie odpowiem-teraz musze zmykać do domu wiec uciekam z
        forum - albo dopisze wieczorkiem jak starczy sił na odpalenie komputerasmile
        • mija4walles Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:07
          agulag26 napisała:

> napisz na mejla-chętnie odpowiem-teraz musze zmykać do domu wiec uciekam z
          > forum - albo dopisze wieczorkiem jak starczy sił na odpalenie komputerasmile

to ja tez poprosze
        • magdalena-a2 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:07
          a ja nie przepadam za skrzypcami na slubie, dla mnie są strasznie smutne i ave
          maryja jest strasznie smutne... ale to tylko moje odczucia!!!!
      • kwiatek02 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:09
        Jak bedziesz miała profesjonalistke - to w zasadzie niewiele - poza
        repertuarem, kasą i jak długo ma grać (i czy w czasie składanie życzeń
        również). Ja z tego co pamiętam to ze swoja się nawet przed ślubem nie
        spotakłam ani razu - tylko przez telefon, była taka chwila, że się martwiłam,
        że może nie przyjdą (skrzypaczka i wiolonczelista) ale nic takiego się nie
        zdarzyło i pieknie grali smile))
        • krokus77 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:24
          A może podpowiesz jakie utwory ładnie wychodzą w takim wykonaniu.
    • histe Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:33
      \My na swoim ślubie mieliśmy okazje korzystać z "usługi" Pani Agnieszki i
      wypadło rewelacyjnie - ciepło i wzruszająco - goraco polecamy - Kinga i Władek
      • beatrise1 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 16:55
        a ile bierze taka skrzypaczka i czy mogę prosić o kontakt/telefon do tej pani
        na maila gazetowego na przykład?

pozdr.
      • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 17:00
        kinga wladek i agnieszka?moze jeszcze cieszyn???bo jak tak to pozdrawiam smile)
        • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 17:04
          wpadnę tu wieczorkiem i na wszystkie pytanka odpowiem-teraz dorwałąm kompa w
          przelocie i lece kupować kafelki do łazienkismile)mało ślubne ale też fajnesmile
          • histe Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 17:46
            no cześć to przyjemności w oddawaniu sie zakupom kafelkowym...... a to wszystko
            to co napisaliśmy to myślimy tak szczerze .....szkoda ze nie bedziemy mieli
            kolejnego wesela
    • callja Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 20:34
      Życzę wszystkim Parom pięknej oprawy muzycznej na ślubnej ceremonii.

I tylko zwracam skromnie i nieśmiało uwagę na fakt, że w trakcie
      nabożeństwa/liturgii (a ślub jest nabożeństwem!!) powinno się raczej ograniczyć
      utwory instrumentalne, jako nie kojarzące się z modlitwą! Bo nawet "Ave Maria"
      (piękne, choc niestety już do bólu oklepane...) jest zwylke potraktowane jako
      prekekst dany Cioci Frani do posiąkania w chusteczkę... Niestety.

Tymczasem "Ave Maria" jest MODLITWĄ, i w myśl zaleceń liturgiicznych Kościoła
      nie powinno być zagrane bez słów, lecz WYMODLONE = wypowiedziane lub
      zaśpiewane. Zalecenia liturgiczne mocno podkreślają zatem konieczność
      ograniczenia, a nawet wyeliminowania z przebiegu nabożeństw utworów czysto
      instrumentalnych, zwłaszcza o pochodzeniu świeckim!! Tymczasem wałkowane "do
      upojenia" przez skrzypków na ślubach "Marzenie" Schumanna jest 100%-owo
      świeckie, nie mówiąc o "Oboju Gabriela" z filmu "Misja"...

I to tylko taki mały, życzliwy wtręt muzyka z doświadczeniem wink

Bo i tak każdy postąpi, jak będzie uważał za stosowne wink

Pozdrawiam
      • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 20:58
        coś mi się skasował o zniknęłosad( no to muszę napisać od nowasad(
        zatem odpowiadając na wszystkie pytania odpowiadam:
        1. utwory które polecam to ave maria schuberta, ave maria bacha, panis
        angelicus franca, fragment z zimy vivaldiego, ave maria cacciniego, aria na
        strunie g bacha itp.
        2. oczywiście skrzypek na ślubie to kwestia gustu - jak ktoś chce mieć
        śpiewającego organistę proszę bardzo-ale grywam na ślubach do kilku razy w
        miesiącu i spotykam dobrego organistę przeciętnie raz na 10 ślubów. najczęsciej
        to samouki spiewające pod twą obronę i inne dziwne pieśni
        3.co do rozmawiania ze skrzypkiem o szczegółach, ja to robię tak - zapraszam
        parę do siebie, ustalamy jakie utwory im się podobają (zawsze przegrywam po
        fragmencie) a potem wspólnie decydujemy co kiedy. ustalamy też szczegóły kiedy
        podpisywanie dokumentów (zawsze mogę coś doradzić - ślubów widziałam setkismile)
        ważne by się dobrze rozumieć i mieć pewność że jak będzie jakiś poślizg albo
        inne zdarzenie losowe to ten ktoś sobie poradzi i wybrnie z sytuacji nie robiąc
        głuchej ciszy. ja miałam dziwne sytuacje na ślubach na których grywałąm-para
        spóżnia się 15 minut - gram wtedy dla gości, pani młoda z atakiem płaczu,
        ksiądz który zmienił czas podpisywania dokumentów w czasie mszy...
        3. co do kosztów to standard jest 150-250 w zależności od miasta i
        umiejętności.jak ktoś bierze więcej to uważam że przegina - szczególnie jak gra
        potem 1 utwór w czasie komuni. ja staram się grać 4,5 utworów i biorę 200zl
        4. oczywiście zdarza się że można wszystko załatwić przez telefon.
        profesjonalny muzyk (profesjonalny nie tylko pod względem wykształcenia
        muzycznego ale i obycia na ślubach) zada kilka pytań - po tych pytaniach można
        poznać czy wie co robismile
        5. dobrze żeby muzyk załatwił sprawę sam z organistą- ja się zawsze z
        organistrą kontaktuję, dzwonię, przedstawiam się - wiadomo, to ich teren i
        patrzą na nas często jak na intruzów - szczególnie ci którzy kiepsko grają - JA
        ABSOLUTNIE NIE CHCĘ OBRAŻAĆ OGRANISTÓ - JEST MNÓSTWO ŚWIETNYCH - tylko
        niekoniecznie we wszytskich kosciołachsmile
        czasem muzyk chce grać ze swoim organistą - czasem to i lepiej - jest 100%
        gwarancji że będzie super!!smile
        6. dziękuję kindze i władkowi za ciepłe słowa smilebardzo mi miło że się
        podobało !!!
        7.nie pamiętam reszty pytańsmile
        8. jakby co to odpowiem dalej

pozdrawiam
        • iza3108 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 16.11.05, 22:03
          Moii rodzice uparli sie na skrzypaczke i mam pytanie skad ona jest ?? Czy z
          Warszawy ? bo chetnie bym skorzystala i czy jest do niej jakis numer tel czy
          tylko mail ?
          • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 17.11.05, 10:11
            mądrzy rodzicesmile) na 100% będziesz zadowolona - o ile oczywiście skrzypaczka
            nie będzie smęciarska i zagra 1 kawałek za 500złsmile
            ja chętnie zagram w poznaniu i okolicach - do 50km
            tel:609 540 355
            "pani Agnieszka"

a Kingę i Władka ponownie pozdrawiam - mam nadzieję że z "brzuszkiem" wszystko
            dobrze i macie się fantastyczniesmile

• kwiatek02 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 17.11.05, 10:08
          Ja o ile pamiętam - nawet repertuaru nie ustaliłam - zdałam się na gust pan z
          The strings. Z organistą skrzypaczka się dogadała - zna go i z tego co mówiła
          to grała z nim juz kilka razy - pieknie zagrał mendelshona. Grali (skrzypce i
          wiolonczela) potem też na przyjęciu jakieś 2 godziny i gościom się bardzo
          podobało, mnie też i tu tez z repertuarem zdałam się na wybór muzyków.
          • agulag26 Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 17.11.05, 10:13
            a to nawet czasem dobrze zdać się na muzyka - o ile ma dobry gust oczywiście -
            bo to zawsze jakaś niespodzianka na ślubie na którym wszystko musicie ustalać i
            ustalać i ustalać...smile zdarzało mi się że to pan młody do mnie przyjeżdzał i
            wszystko ustalała a narzeczonej nic nie mówił - i to dopiero była
            niespodzianka!!!w takich momentach to pannom ale łzy wzruszenia lecą!!!
            panowie - polwcam!!! zapunktujecie od samego początkusmile)
            • hillary23 a co myślicie o trębaczach? 17.11.05, 14:53
              u moich znajomych grali na koniec uroczystości; super efekt, my też chyba się
              zdecydujemy na coś takiego. co o tym myślicie, ktoś był świadkkiem takiej gry
              na ślubie?
              • agulag26 Re: a co myślicie o trębaczach? 17.11.05, 15:18
                cudo!!!ja bardzo chciałam mieć trębacza ale jakoś wśród mnóstwa przyjaciół
                muzyków nie było takowego. miałam kwartet smyczkowy, świetnego organistę,
                śpiewaczkę - ale trąbki zabrakło. tyle że trębacz musi być naprawdę
                rewelacyjny ,znaczy musi grać mega czysto - wtedy efekt jest cudny!
                • callja Re: a co myślicie o trębaczach? 17.11.05, 21:57
                  Trębacz może być rewelacyjnym pomysłem, ale z jednym zastrzeżeniem, identycznym
                  jak u przedmówczyni - to musi być ŚWIETNY trębacz, a takich nie ma zbyt wielu!!
                  Osobiście znam tylko jednego, za to gra rzeczywiście rewelacyjnie. Osobom
                  myslącym o trąbce na ślubie radzę przesłuchać utwory z płyty "The baroque duet"
                  Kathleen Battle i Wyntona Marsalisa (łatwo dostępne w necie fragmenty). Są na
                  niej nagrane utwory tak energetyczne i radosne (religijne arie barokowe na
                  sopran i trąbkę + solowe sonaty instrumentalne), że nawet trudno sobie
                  wyobrazić lepszą oprawę ślubną!!

Ale powtarzam - do takiego grania potrzebny jest trębacz-profesjonalista, a nie
                  członej dętej orkiestry zakładowej wink
                  • hillary23 Re: a co myślicie o trębaczach? 18.11.05, 09:52
                    no dokładnie, ja widziałam w akcji duet, który grał (kurde nie znam się na
                    terminologii muzycznej) na takich długich trąbkach; super to wyszło, postaram
                    się odnaleźć ich mimo, że znajomi brali ślub 5 lat temu.
                    • agulag26 Re: a co myślicie o trębaczach? 18.11.05, 21:47
                      a czy te "długie" trąbki to nie były puzonysmile) - nie wyobrażam sobie żeby mogli
                      zagrać w dwójkę i czysto.to byłby cudsmile)
                      • morskafala1 Re: a co myślicie o trębaczach? 18.11.05, 22:26
                        A słyszał może ktoś o trio kornetowym Rafała Demczuka? Grają na 3 trąbkach.
                        Natknęłam się na ich stronę, gdy szukałam właśnie trębaczy.
                      • natalicja Re: a co myślicie o trębaczach? 18.11.05, 23:33
                        może oboje?smile
                        W sumie obój jeast dużo bardzijedo "długiej trąbhy" podobny...
                        • hillary23 Re: a co myślicie o trębaczach? 19.11.05, 08:39
                          nie no aż tak ograniczona w temacie nie jestem żeby nie zidentyfikować puzon;
                          jakby wam to wytłumaczyć? to takie trąbki jak czasem w filmach czy bajkach
                          pokazują na dworach królewskich, wtedy mają one od dołu podwieszone ozdobne
                          flagi czy coś tam, np. w Shreku 2 jak przyjeżdża po Państwa młodych delegacja z
                          zasidmiogórogrodu to taki rząd grajków właśnie na takich gra; wiadomo już?
                          • agulag26 Re: a co myślicie o trębaczach? 19.11.05, 15:43
                            waltornia smile
                          • arpschnitger Re: a co myślicie o trębaczach? 19.11.05, 21:26
                            Z opisu wygląda na puzon wąskomenzurowany, np. barokowy, ale takie instrumenty
                            to rzadkość w Polsce, więc może chodzi o coś innego.
                            • agulag26 jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 21.11.05, 10:50
                              no skoro jesteśmy przy puzonach wąskomenzurowanych to może napiszcie jakie inne
                              instrumenty mieliście/chcielibyście mieć podczas ślubu w kościele-tak przez
                              czystą ciekawość pytam - może zrodzą się jakieś fajne pomysłysmile)
                              • arpschnitger Re: jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 21.11.05, 22:54
                                Mogę napisać z punktu widzenia muzyka grającego na ślubach.
                                Wydaje mi się, że od wyszukiwania różnych niezwykłych instrumentów ciekawsze
                                możliwości daje łączenie kilku instrumentów (także śpiewaków). Zakładam, że
                                organista współpracuje bez problemów ze wszystkimi śpiewakami i instrumentami.
                                Już proste połączenie fletu ze skrzypcami daje ciekawe efekty i znacznie
                                poszerza możliwości repertuarowe. Także dwoje skrzypiec i organy to zupełnie co
                                innego, niż jedne skrzypce. Jeśli dodamy do tego choćby jedną śpiewaczkę, to
                                mamy otwartą furtkę do wielu drobnych kantat i koncertów kościelnych. Ogromne
                                wręcz możliwości daje zespół o składzie powiedzmy: sopran, 2 skrzypiec, altówka,
                                wiolonczela i jakiś instrument dęty (trąbka, obój, flet).
                                Z innej - wokalnej - beczki, wielka szkoda, że tak rzadko na ślubach słyszy się
                                kwartet wokalny. Bogactwo odpowiedniego do sytuacji repertuaru wszelkich
                                muzycznych epok napisanego na taki skład jest po prostu nie do ogarnięcia.
                                • agulag26 Re: jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 22.11.05, 08:57
                                  na ślubie moich przujaciół śpiewał chór Stuligrosza i grała orkiestra. ale to
                                  byli specyficzni znajomi. było to coś przepięknego (ślub trwał co prawda ponad
                                  połtorej godziny).no ale nie kazdy może sobie pozwolić na więcej niż jednego
                                  muzyka.oni za to nie płacili - oni po prostu to mielismile)ja kiedy gram na
                                  ślubach to często proponuję parze chociaż dodatkowo naprawdę dobrego organistę -
                                  bo altówka i dobre organy to już też o niebo lepiej niż sam organista lat 75
                                  umiejętności żadne.a jeśli ktoś chce coś więcej ... to tylko się cieszyć!smile
                                  • arpschnitger Re: jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 22.11.05, 11:17
                                    ja kiedy gram na
                                    > ślubach to często proponuję parze chociaż dodatkowo naprawdę dobrego organistę

Tak naprawdę nie dodatkowo, bo i tak jakiś organista musi grać. Wystarczy
                                    pomyśleć o tym, by nie brać byle kogo, często pierwszego, który się akurat trafi.

Inna sprawa, że często młodzi mają inne potrzeby niż muzyczne, np. konną bryczkę.
                                    • dorhaj Re: jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 22.11.05, 12:58
                                      w moim kościele zaraz przy rezerwacji dostałam tel. kontaktowy do organisty i
                                      tyle miałam z możliwości wyboru - mają go na wyłączność!!! Ciekawe jak gra na
                                      ślubach, jeszcze nie słyszałam a TEN dzień już blisko
                                      • piccola.volpe Re: jakie inne instrumenty mieliście na ślubie 22.11.05, 19:23
                                        ja mialam (oprocz swietnego organisty) skrzypce i harfe. Wszyscy byli absolutnie
                                        zachwyceni oprawa muzyczna. pieknie, stylowo, elegancko, po prostu z klasa!! polecam
                                        • niunia25105 muzyka na ślubie 24.11.05, 10:29
                                          u mnie była piekna muzyka - polecam "grajków" to naprawdę robi wrażenie na
                                          gościach!
    • mary-mbc Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 27.11.05, 22:39
      Szukam trębacza, ew. saksofonistę. Możecie kogoś polecić? Okolice Warszawy.
      Jakie to są mniej więcej ceny? Będę bardzo wdzięczna za odp. Mary
    • justyyynka Re: SKRZYPACZKA na ślubie kościelnym - polecam 07.12.05, 19:18
      POSZUKUJĘ SKRZYPACZKI na drugi dzień świąt w Warszawie . Czy ktoś ma kogoś
      dobrego do polecenia ??? pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka