Dodaj do ulubionych

Formalnosci

22.11.05, 23:31
Dziewczyny proszę o pomoc, mamy zamiar z moim N pobrac się jesienią-wiem ze to duzo czasu,jednak my jestesmy na stale poki co za granica, w Polsce bedziemy moze ze 4 razy,łącznie z przylotem w ta sobotę na krociutko.Bardzo prosze o informację jakie formalnosci powinnismy pozalatwiac w parafii mojego N, jakie zaswiadczenia pobrac powinien aby po przyjsciu do mojej parafi mial komplet papierkow, co jest potrzebne do zaklepania daty slubu w kosciele, jakie formalnosci jesli ja chce brac slub w innym kosciele niz naleze z adresu - rodzice przeprowadzili sie pare miesiecy i miasteczko w ktorym teraz mieszkaja ma sliczny stary kosciol,ale ja naleze do "nowoczesnego", chcialabym aby slub odbyl sie w tym starym,co powinnam zrobic i na co mam sie przygotowac.Bardzo prosze o wszelkie info na temat paierkowych formalnosci najpilniejszych i tych pozniejszych bo jak juz napisalam-bedziemy w Polsce tylko pare razy - co mozna zalatwic bez naszej fizycznej obecnosci?
Obserwuj wątek
    • gracuuja Re: Formalnosci 23.11.05, 09:32
      na pewno musicie zgłosić się do urzedu stanu cywilnego osobiscie po
      zaświadczenie o braku przeciwwskaczań do zawarcia zwiazku mał - tak to się
      ładnie nazywa.
      to na bank osobiście - odebrac ewent moze ktos inny jak go juz przy składaniu
      podania "zaanonsujecie" smile

ale zanim do urzędu to koniecznie musicie zdobyć akty chrztu (są na pewno w
      tych kościołach gdzie byliście chrzczeni) tyle, ze one są ważne tylko 3
      miesiące... i to zalatwia się właśnie nie wcześniej niż 3 m-ce przed datą ślubu
      (zaświadczenie z USC tak samo!!)
      do zaświadczenia z USC potrzebny jest też akt urodzenia - w warszawie dostaje
      się go w każdym USC, bez względu na dzielnicę w której się mieszka, czy w kt
      się urodziło. nie wiem skąd jesteś...

z zaświadczeniem z USC, sw chrztu idzie się do Twojej parafii i tak ksiądz
      przygotowywuje co trzeba - a przede wsyztskim na dwa-trzy tyg przed slubem
      wygłaszane są zapowiedzi, potem ksiądz wystawia potwierdzenie ich wygłoszenia i
      z tym idzie się do księdza w parafii w której chcecie ślub... i po sprawie... smile

żeby zarezerwować datę nie trzeba miec nic. Czasem chcą jakiś pieniązek jako
      zaliczkę, ale żadnych dok nie powinni chcieć...

na ten moment oprócz zarezerwowania daty to z kościołem nie macie co robić...
      tak jak mówię... wszystkie dok ważne są góra trzy m-ce, więc dla was to jeszcze
      za wcześnie... sad

pozdr!
      • irlaaa Re: Formalnosci 23.11.05, 09:37
        a macie odbyte nauki przedślubne?? dowiedźcie się może o jakies weekendowe,
        inaczej z tym może być problem, bo sporo czasu zajmują. Ale to warto pogadać u
        Was w parafii, mogą byc inne zwyczaje niż w mojej diecezji.
        • morskafala1 Re: Formalnosci 23.11.05, 09:54
          Zapomnieliście dodać, iż oprócz aktu chrztu niezbędny jest również akt
          bierzmowania. W niektórych parafiach mogą również żądać świadectwa ukończenia
          religii w szkołach, choć raczej nie proszą o to, a wręcz jeżeli oboje przyszli
          małżonkowie mają ukończoną religię w szkole średniej, zdarza się, iż na ich
          poczet zaliczają nauki przedślubne. Nie należy również zapomnieć o spowiedziach.
          Oprócz tego przed ślubem, na 3 miesiące przed wyznaczoną datą, spisuje się
          protokół przedślubny. Wszystko znajdziesz na wielu stronach poświęconych tej
          tematyce, chociażby np.: www.slub.hg.pl/inf_sluby/koscielny.htm
          Powodzenia
          • annajustyna Re: Formalnosci 23.11.05, 10:00
            Informacja o bierzmowaniu znajduje sie na wypisie o chrzcie, nawet jesli
            parafia bierzmowania nie pokrywa sie z parafia chrztu...
    • annajustyna Re: Formalnosci 23.11.05, 09:47
      Bylismy w identycznej sytuacji: przede wszystkim zycze Wam, abyscie nie trafili
      na ksiedza sluzbiste, bo... wg prawa kanonicznego Wasza parafia jest parafia
      Waszego tymczasowego pobytu (jesli jest dluzszy niz 3 m-ce), czyli parafia
      zagraniczna... Mysmy mieli wiecej szczescia niz rozumu, nawet zaliczylismy
      indywidualnie nauki w terminach dla nas dogodnych, ale to naprawde nie jest
      regula...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka