chihiro1 05.01.06, 21:46 czy jeśli wesele ma miejsce za miastem, państwo młodzi mogą oczekiwać od gości "zrzutki" na pokrycie kosztów transportu (busa)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: transport 05.01.06, 21:56 Eeee, chyba nie wypada Ja dowożę gości wynajętym autobusem MZA Odpowiedz Link Zgłoś
morskafala1 Re: transport 06.01.06, 11:29 Także uważam, iż leży to w Waszej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: transport 06.01.06, 12:02 Nie powinni. Albo organizujecie transport i za niego płacicie albo wczesniej informujecie gości że transportu nie będzie i wtedy organizują sobie sami. W każdym razie nie wolno oczekiwać od gosci że zapłacą za transport organizowany przez was, to nieeleganckie. Ostatnio byłam na weselu w Wawie gdzie odległość sali od kościoła była dość znaczna ale transportu nie było i każdy gość organizował go sobie sam, albo jechał taksówką albo ze znajomymi samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: transport 06.01.06, 13:39 Dzięki za odpowiedzi. Trochę was "podpuściłam", tzn. nie planuję wesela (moje już się odbyło), ale byłam na weselu, na którym była taka sytuacja. Odbywało się za miastem, bus dowiózł gości na miejsce, ale pod koniec imprezy okazało się że trzeba zapłacić za powrót. W dodatku kierowca nie podrzucił nikogo nie tylko pod dom (nawet bym tego nie oczekiwała), ale nawet do centrum, tylko na obwodnicy kazał wszystkim wysiadać. W rezultacie czekało mnie jeszcze zamawianie taksówki w środku nocy, żeby dotrzeć do domu. Mój mąż się obraził, a ja byłam ciekawa, czy przyznacie mu rację (nie znam się zbyt dobrze na obyczajach w kwestii wesel). Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: transport 06.01.06, 13:43 Ja pierniczę, ale dziadostwo! Młoda para powinna się wstydzić i to bardzo takiego obszczymurstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro1 ups :/ 06.01.06, 13:44 To powyżej to ja pisałam... Tak to jest jak się pisze nie ze swojego komputera Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: transport 06.01.06, 13:48 Ja robię tak: 50% gości mam z Warszawy, a 50% przyjezdnych i dla nich mam hotel (nad restauracją). Goście będą mogli od rana w sobotę się meldować, przed ślubem podstawiam im niskopodłogowy autobus miejski z imionami wypisanymi na tablicy, jadą do kościoła. Po kościele wszyscy goście wsiadają i jedziemy do restauracji. Goście miejscowi nie musza brać samochodów wcale, wrócą taxi, bo wszystko mam w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczyca1 Re: transport 06.01.06, 13:55 uwazam,ze zmuszac gosci do zapłacenia za transport to bezczelnośc.ja bym nie zapłaciła i jeszcze oczekiwala wyjasnien/przeprosin.moi sami sobie organizuja.wszyscy sa z okolic.slub nie jest co tydzień wiec mozna kogos zmobilizowac zeby przyjechał... ------ "Mysli niektórych ludzi sa tak płytkie,ze nie sięgaja nawet ich głowy" S.T.L Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: transport 06.01.06, 15:36 Albo zamawiamy transport (i za niego płacimy) albo informujemy gości, że transport jest w ich zakresie. Osobiście jestem za pierwszą opcją Odpowiedz Link Zgłoś
adzik27 Re: transport 06.01.06, 16:02 Nie dziwię się mężowi że się obraził. Ja bym też tak zareagowała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczkaczyz Re: transport 06.01.06, 21:39 A u nas było jeszcze inaczej. Z kościoła do sali zamówiliśmy autobus a w drugą stronę gości odwoził kumpel brata. My dawaliśmy na benzyne + 100 zł. My byliśmy zadowoleni on też. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha606 Re: transport 11.01.06, 08:40 nie! bez przesady jakby to wyglądało. To Wasze wesele a oni są tylko gośćmi, którzy dają tylko jakiś upominek, prezent kwiaty a nie jakieś zrzutki. Odpowiedz Link Zgłoś