Dodaj do ulubionych

Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow

17.02.06, 12:33
Witam,

wiem,ze temat byl z poruszany wielokrotnie,ale na konkretne pytanie, ktore
mnie nurtuje nie moge znalezc odpowiedzi. Chodzi mi o to, ze do konca czerwca
musze wymienic prawo jazdy, slub jest we wrzesniu. W zwiazku z tym, iz bede
zminieac nazwisko powinnam wymienic dokumenty, rowniez prawo jazdy. Co robic
placic dwa razy co trzy miesiace, jezdzic na starym liczac na laskawosc
losu,ze mnie nikt nie zatrzyma, czy nie jezdzic przez 3 miesiace w ogole?

Czy ktos jest w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam
Placebo77
Obserwuj wątek
    • annanaba Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:37
      mam, ten sam problem, to nie chodzi o to, że ktoś cię złapie, lecz że twoje
      uprawnienia tracą ważność, i trzeba będzie jeszcze raz zdawać wszelkie
      egzaminy, przynajmniej ja tak to zrozumiałam.
      • bacha1979 annanaba 17.02.06, 12:39
        To akurat nieprawda. Nic sie nie stanie jesli ktoś wymieni prawko nawet po
        upływie kilku lat. Wazny jest fakt, ze w okresie kiedy ma niewazne prawo jazdy,
        nie może sie nim posługiwac czyli jeżdzić. Wiem bo do niedawna prawcowłam w
        Wydziale Komunikacji.
        Pozdrawiam. smile
        • annanaba Re: annanaba 17.02.06, 13:00
          to super wiadomość, a w jakim czasie po ślubie muszę ich wymienić dokument
          • bacha1979 Re: annanaba 17.02.06, 13:04
            Bezzwłocznie. Kiedys ustawowo było zagwarantowane 30 dni, teraz jest
            zapis "bezzwłocznie".smile Pojecie względne, przynajmniej dla mnie.
            • annanaba Re: annanaba 17.02.06, 13:06
              wielkie dzięki miałaś rację
              • bacha1979 Re: annanaba 17.02.06, 13:06
                Polecam sie, nie ma sprawy.
                • pantarejka Re: annanaba 17.02.06, 13:10
                  napisałam na prv
                  • bacha1979 panatrejka 17.02.06, 13:26
                    moje gg 6766219. odezwij sie wytłuamcze Ci wszytko.
                    • bacha1979 Re: panatrejka 17.02.06, 13:29
                      Odpowiedx na poczte juz poszła.
                      • bacha1979 Re: panatrejka 20.02.06, 07:31
                        Tez juz masz odpowiedź na nastepne pytanko.
    • bacha1979 Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:38
      Nie jezdzić. smile
      Nie daj Boze stłuczki i leżysz i kwiczysz. Ubezpieczyciele korzystaja i nie
      wypłacaja odszkodowań.
    • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:40
      Odmowa wypłaty odszkodowania to pestka, pracowałam kiedyś w likwidacji szkód
      pewnej firmy ubezpieczeniowej. Jeśli w chwili ontroli czy wypadku nie będziesz
      miała ważnego prawa jazdy, to czeka Cię sąd grodzki.
    • placebo77 Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:41
      No wlasnie chyba jedyne wyjscie to zawiesic na kolku prawo jazdysmile tylko jak to
      zrobic maja dwojke malych dzieci???sad

Na szczescie znizki mnie zadne nie dotycza, bo nie mam wlasnego auta, tylko
      szkoda znizek meza badz innych czlonkow rodziny.

Placebo77
      • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:45
        Ale przecież wyrobienie dokumentów to nie taka straszna kwota.
        • fuczka Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:56
          Ale sporo zachodu i wizyty w urzędach, czasem dosyć uciążliwe.
          • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 12:58
            Cóż, nie ma nic za darmo i bez kolejek smile
            • fuczka Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:13
              No właśnie, a ja mam ten sam problem co placebo - prawo jazdy do czerwca, a
              ślub we wrześniu, oczywiście ze zmianą nazwiska. I chyba będę musiała jednak
              bawić się w wymianę 2 razy.
              • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:15
                Jeśli masz ważne prawo jazdy do 10 czerwca, to 11 czerwca po prostu jest do
                wyrzucenia.
                • fuczka Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:29
                  Nie wiem, czy do 10 czerwca, ale kiedyś czytałam informację na ten temat i
                  zapamiętałam, że moje prawo jazdy traci ważność w czerwcu tego roku. Wiesz może
                  gdzie można sprawdzić te terminy wymiany praw jazdy, moje zostało wydane
                  8.10.1996 r.?
                  • bacha1979 Jest ważne do 30 czerwca bieżacego roku fuczko. :) 17.02.06, 13:31
                    Rozumiem, ze to Twój ostatni dokuemnet, jeszce ten papierowy???
                  • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:31
                    smile
                    Ten 10 czerwca to tylko przykład smile

Ja mam wydane w 1999 roku i mój termin wymiany jest do końca 2006.
                    Twój chyba juz upłynął sad
                  • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:32
                    Uprzejmie informujemy, że 30 czerwca 2006 r. upływa termin wymiany praw jazdy
                    wydanych w okresie od dnia 1 maja 1993 r. do dnia 30 czerwca 1999 r. oraz
                    wydanych po 1 lipca 1999 r. (na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999
                    r. – tzw. stare, papierowe prawa jazdy). Osoby, które nie zdążą do dnia 30
                    czerwca 2006 r. wymienić prawa jazdy na nowy dokument nie tracą uprawnień do
                    kierowania pojazdami. Z dniem 30 czerwca 2006 r. traci ważność jedynie sam
                    blankiet prawa jazdy, który jednakże w dowolnym czasie, w terminie późniejszym,
                    będzie można wymienić na nowe prawo jazdy. Osoby, które w dniu 1 lipca 2006 r.
                    nie będą miały nowego prawa jazdy nie będą mogły prowadzić pojazdu, ale z
                    tytułu nie wymienienia prawa jazdy nie będą zdawać powtórnie egzaminu na prawo
                    jazdy
                    • fuczka Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:44
                      Dzięki agnrek,
                      czyli dobrze kojarzyłam, że mam czas do końca czerwca. A orietujesz się może
                      jak jest z dowodem osobistym (ten też mam w starej papierowej formie) - jest
                      jakiś termin jego wymiany, analogicznie jak prawa jazdy?
                      • agnrek Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 13:47
                        Od 1 stycznia 2003 roku wprowadza się obowiązek wymiany dowodów osobistych
                        wydanych przed dniem 1 stycznia 2001 roku na nowy wzór w następujących
                        terminach:
                        - Wydane do roku 1972
                        wymiana od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia 31 grudnia 2003 r.
                        - Wydane w latach 1973-1980
                        wymiana od dnia 1 stycznia 2004 r. do dnia 31 grudnia 2004 r.
                        - Wydane w latach 1981-1991
                        wymiana od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.
                        - Wydane w latach 1992-1995
                        wymiana od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2006 r.
                        - Wydane w latach 1996-2000
                        wymiana od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r.

• fuczka Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 14:24
                          agnrek,
                          jestem pod wrażeniemsmile
                          dobrze, że chociaż dowodu nie muszę wymieniać 2 razy.
                          Jeszcze raz dzięki (a w zasadzie pierwszy raz).
                          • magdaliena1 Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 17.02.06, 21:21
                            Ja jestem dokładnie w tej samej sytuacji = ślub we wrześniu.

Wysłałam mamę do Urzędu Gminy, żeby się dowiedziała o jakąś możliwość
                            przedłużenia warunkowego. Wiem, że są marne szanse, ale wolę spróbować, niż
                            bawić się w upierdliwe składanie wniosku o prawo jazdy, zdjęcia, znaczki
                            skarbowe itp. Szczególnie, że urząd, który wydaje mi prawko jest dokładnie w
                            drugim końcu Warszawy od tego, w którym teraz mieszkam. No i za trzy miesiące ta
                            sama zabawa.

Z drugiej strony nie chcę zostać bez prawka na 2 miesiące przed ślubem, bo choć
                            nie mamy póki co własnego samochodu, to trzeba będzie pożyczyć od rodziców, żeby
                            pojechać za Warszawę zapraszać dalszą rodzinę, podskoczyć po alkohol czy napoje
                            do Macro itp. A nie chcę zwalać tego wszystkiego na mojego lubego, który i tak
                            pracuje od rana do wieczora.

Swoją drogą to niesprawiedliwe, że dokumenty wymieniamy tylko my, dziewczyny. W
                            starych dowodach był przynajmniej stan cywilny i faceci też musieli je wymieniać
                            po ślubie.
    • osia00 Re: Zmiana nazwiska a wymiana dokumentow 21.02.06, 17:51
      Ja rozwiazalam ten problem tak, ze wzielam cywilny, a pozniej tylko koscielny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka