Dodaj do ulubionych

ile placicie za zgode?

03.03.06, 14:27
Na slub w innej parafi? lub przygotowanie zaswiadczenia o bierzmowaniu?
Obserwuj wątek
    • karmela77 Re: ile placicie za zgode? 03.03.06, 15:03
      za zgodę niestety 50 zł, za zaświadczenie o bierzmowaniu nic bo wydawał je
      ksiądz z innej porządnej parafii i oburzył się że za 2 machnięcia długopisem
      nie będzie brał pieniędzy (to dałam mu z własnej wolismile)).
      • martyna1985 Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:27
        o nie!! Toż to chamstwo. ;/ Ciekawe ile u nas proboszcz sobie zazyczy??!! GGrrrr
        • bu69 Re: Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:37
          martyna1985 napisała:

> o nie!! Toż to chamstwo. ;/ Ciekawe ile u nas proboszcz sobie zazyczy??!!
          GGrrr
          > r

nie twojej głowy problem tylko Twojej mamusi,która za to płaci...
          • karmela77 Re: Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:53
            A skąd jesteś taka pewna że mamusia????
            • martyna1985 karmela77 03.03.06, 22:06
              eeee nie zwracaj na niego/nia uwagi. Osoba ma kompleksy z powodu zbyt poznego
              wyjscia za maz czy ozenienia sie badz nie podoba sie jej, jak ktomus szybko sie
              poszczescilo i znalazl odpowiednia osobe i wyzywa sie. Pozdrawiam
              • bu69 Re: karmela77 04.03.06, 14:11
                martyna1985 napisała:

> eeee nie zwracaj na niego/nia uwagi. Osoba ma kompleksy z powodu zbyt poznego
                > wyjscia za maz czy ozenienia sie badz nie podoba sie jej, jak ktomus szybko
                sie
                >
                > poszczescilo i znalazl odpowiednia osobe i wyzywa sie. Pozdrawiam

jesteś dość pusta martynko.zauważyłem to dawno i dlatego nie moge Cie
                zniesc.tylko Ciebie nie moge znieść na tym forum.i czasem sobie lubie cos
                dozucic do twoich wypowiedzi.liczka koło litek "bu" nie oznacza mojego
                wieku.nie zawsze takie te liczby oznaczaja cokolwiek.sa poprostu ot tak.
                nie masz co odpowiedziec na moje uwagi i dlatego piszec ciągle o kompleksach i
                moim "niby" wieku.eeehhh załosne stworzenie.działasz na mnie pobudzająco.raczej
                agresja sie we mnie rodzi.Jak czytam co piszesz to ide do zony ja ucalowac i
                podziekować,ze nie jest i nigdy nie była taka głupiutka jak Ty.

nie pisze tego komentarza do nikogo oprócz martynki.odniej tylko wymagam
                odpowiedzi.wieć prosze sie nie poniżac i nie wtracac sie.
                pozdrawiam wszystki kobietki na tym formu jestescie świetne.
                • bu69 Re: karmela77 04.03.06, 14:12
                  dorzucić.
                  liczba

przepraszam za błędy
                  • rozmowy_kontrolowane Re: karmela77 04.03.06, 15:23
                    [śmieję się pod nosem]
                    • bu69 Re: karmela77 04.03.06, 16:04
                      rozmowy_kontrolowane napisała:

> [śmieję się pod nosem]

pewnie przy tym ładnie wyglądasz....

• martyna1985 Re: karmela77 04.03.06, 18:46
                    Może nie czytaj moich wypowiedzi skoro tak bardzo ci przeszkadzam, unikniesz
                    sobie niepotrzebego stresui mnie rowniez.
                    • bu69 Re: karmela77 04.03.06, 19:21
                      to moze Ty nie pisz...
                      • martyna1985 Re: karmela77 04.03.06, 22:45
                        Nie czytaj moich postów jeśli ci nie pasuje na tym forum.
                        Czasem warto wiedziec, ze slowa tez bola, nawet wtedy, jesli mijaja sie z
                        prawda. Staram sie nikogo nie ranic i nie ponizac na forum i tego samego
                        oczekuje od innych. Zastanawiam sie jak moge komus przeszkadzac tym, ze chce
                        wyjsc za maz, nie znasz mojej sytuacji finansowej, rodzinnej, a po jednym czy
                        dwoch postach oceniac druga osobe, to swiadczy tylko o tobie.
    • ewcia1980 Re: ile placicie za zgode? 03.03.06, 16:01
      ze mna jest tak smiesznie, że byłam chrzczona w jednym kosciele, bierzmowana w
      drugim, jestem parafianka trzeciego a slub bede brała tam gdzie byłam chrzczona.
      za zgode na slub w innej parafii zapłaciłam 50 zł, ale była to moja dobrowolna
      ofiara, a nie kaprys ksiedza, ze mam zaplacic tyle czy tyle.
      za zaswiadczenie o bierzmowaniu nie mam zamaru zapłacic ani grosza, bo ta
      informacja powinna byc przesłana do kosioła gdzie byłam chrzczona. a ze ktos z
      lenistwa tego nie zrobił, to nie mam zamiaru za to płacic. wystarczy, ze musze
      sie fatygowac po ten swistek! mój narzeczony za akt chrztu, gdzie była dopisana
      notka o bierzmowaniu zapłacił 20 zł.
      za spisanie licencji nie płacilismy nic.
      za zapowiedzi dalismy po 50 zł.
      za slub płacic bedziemy 400 zł + 100 dla organisty.
      i tak uwazam, ze to nie mało.
      pozdrawiam
    • lanka_cathar Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 08:46
      Za zgodę zapłaciliśmy 20 zł (ksiądz powiedział, żebyśmy przygotowali sobie
      jakieś drobne, bo w kancelarii też ludzie pracują, a baba do nas, po jego
      wyjsciu żeby to tylko nie było 5 zł), dodam, że baba (totalny niesympatyczny
      moher kancelaryjny) miała święcie obrażoną minę. Litości, to zwykła kartka
      podaniowa z dwoma zdaniami!
      • martyna1985 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 10:12
        Ok, to wytłumaczcie mi teraz jak ja mam to załatwić? Iść do naszej parafii i
        powiedzieć, ze chcemy wziąć ślub w innej i chcemy, żeby nam wydał zgodę?? Brr,
        już widzę minę proboszczasmile
    • lanka_cathar Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 19:20
      Najpierw nastaw się na wizytę w kancelarii, a dopiero później u proboszcza. W
      kancelarii dowiesz się, że 'to niedobrze jak parafianin chce ucieć', poza tym
      jesli któraś ze stron jest niewierząca, to nastaw sie na kąśliwe uwagi, że jak
      tak można i, że to same kłopoty. Potem (po tygodniu) idziesz do proboszcza i
      przeżywasz szok, bo spotykasz sympatycznego człowieka, który nie robi Ci
      żadnych problemów. smile Przynajmniej tak jest na Hynka w Warszawie. Oczywiście
      musisz wiedzieć, gdzie zostałaś ochrzczona, bierzmowana i, w kórym roku to było.
      • martyna1985 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 20:40
        Niestety nie mieszkam w W-wiesmile zobaczymy jak pojde, przekonam siesmile
    • marti_ka82 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 20:44
      ehh ze tez nci nie mozna zalatwic ot tak, przy odrobinie dobrej woli, tlyko za
      wszystko placic, najlepiej zyc w obustwie wink jak to zwykle w kazaniach sie
      slyszy wink
    • bacha1979 Ja może przy okazji 06.03.06, 08:06
      jak mamy załatwiac sprawe jesli chcemy by slub nam dawał innny ksiaądz nie
      zmojej parafii, czy temu z mojej parafii tez musimy cos "odpalić" araczej jak
      wypadałoby to załatwić...
      • bacha1979 Doradzcie Drogoe Dziewczyny. :) 06.03.06, 08:07
    • lanka_cathar Inny ksiądz. 06.03.06, 08:40
      Też miałam pomysł, żeby ślubu udzielał nam 'zaprzyjaźniony' ksiądz. Tyle, że my
      bierzemy ślub w jednym kościele, a parafia jest gdzie indziej. Ale do rzeczy.

Możesz wziąć sobie dowolnego księdza, tylko musisz dostarczyć do kościoła, w
      którym bierzesz ślub jego dane, informację o funkcji, jaką pełni u siebie w
      parafii, a w dniu ślubu musi on mieć przy sobie legitymację księżowską
      (jakkolwiek to się nazywa) i wtedy proboszcz parafii, w której bierzesz ślub
      wystawia mu na miejscu licencję. Tak jest u nas, ale jeszcze zapytaj co na to
      proboszcz tego kościoła, gdzie Wy będziecie ślubować.
      • bacha1979 Re: Inny ksiądz. 06.03.06, 08:42
        lanka dzięki ,a nie masz pomysłu jak załatwić sprawę kaski??
        • lanka_cathar Re: Inny ksiądz. 06.03.06, 12:41
          Na pewno trzeba zapłacić za ślub w parafii, w której się go bierze (u nas jest
          co łaska - na prawdę co łaska, aż dziwne to). Co do płacenia 'swojemu' księdzu,
          to już zależy. Kiedyś dziewczyna pisała na tym forum, że zaprzyjaźniony ksiądz
          wogóle nie chciał pieniędzy. Ja bym jednak się upierała chociaż na jakiejś
          ofierze dla jego parafii. Jednak robi nam przysługę.
    • regndronning Re: ile placicie za zgode? 06.03.06, 17:03
      za licencje nie zaplacilam ani zlotowki...
      nie wiem, jak zalatwila to moja mama, ale poszla do kancelarii parafialnej i
      wyszla z odpowiednia bumaga smile (ja akurat nie bylam w kraju, wiec nawet sama
      nie moglam tam podreptac)
      natomiast moj narzeczony zostal poczestowany tekstem "jaka wiara taka ofiara"
      przy skladaniu karteczki z zapowiedziami
      • mglisty_poranek Re: ile placicie za zgode? 06.03.06, 23:01
        Bylam dzisiaj po zgode i dalam w kopercie 30 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka