mglisty_poranek 03.03.06, 14:27 Na slub w innej parafi? lub przygotowanie zaswiadczenia o bierzmowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmela77 Re: ile placicie za zgode? 03.03.06, 15:03 za zgodę niestety 50 zł, za zaświadczenie o bierzmowaniu nic bo wydawał je ksiądz z innej porządnej parafii i oburzył się że za 2 machnięcia długopisem nie będzie brał pieniędzy (to dałam mu z własnej woli)). Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:27 o nie!! Toż to chamstwo. ;/ Ciekawe ile u nas proboszcz sobie zazyczy??!! GGrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
bu69 Re: Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:37 martyna1985 napisała: > o nie!! Toż to chamstwo. ;/ Ciekawe ile u nas proboszcz sobie zazyczy??!! GGrrr > r nie twojej głowy problem tylko Twojej mamusi,która za to płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
karmela77 Re: Za zgodę się placi??? 03.03.06, 15:53 A skąd jesteś taka pewna że mamusia???? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 karmela77 03.03.06, 22:06 eeee nie zwracaj na niego/nia uwagi. Osoba ma kompleksy z powodu zbyt poznego wyjscia za maz czy ozenienia sie badz nie podoba sie jej, jak ktomus szybko sie poszczescilo i znalazl odpowiednia osobe i wyzywa sie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bu69 Re: karmela77 04.03.06, 14:11 martyna1985 napisała: > eeee nie zwracaj na niego/nia uwagi. Osoba ma kompleksy z powodu zbyt poznego > wyjscia za maz czy ozenienia sie badz nie podoba sie jej, jak ktomus szybko sie > > poszczescilo i znalazl odpowiednia osobe i wyzywa sie. Pozdrawiam jesteś dość pusta martynko.zauważyłem to dawno i dlatego nie moge Cie zniesc.tylko Ciebie nie moge znieść na tym forum.i czasem sobie lubie cos dozucic do twoich wypowiedzi.liczka koło litek "bu" nie oznacza mojego wieku.nie zawsze takie te liczby oznaczaja cokolwiek.sa poprostu ot tak. nie masz co odpowiedziec na moje uwagi i dlatego piszec ciągle o kompleksach i moim "niby" wieku.eeehhh załosne stworzenie.działasz na mnie pobudzająco.raczej agresja sie we mnie rodzi.Jak czytam co piszesz to ide do zony ja ucalowac i podziekować,ze nie jest i nigdy nie była taka głupiutka jak Ty. nie pisze tego komentarza do nikogo oprócz martynki.odniej tylko wymagam odpowiedzi.wieć prosze sie nie poniżac i nie wtracac sie. pozdrawiam wszystki kobietki na tym formu jestescie świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
bu69 Re: karmela77 04.03.06, 16:04 rozmowy_kontrolowane napisała: > [śmieję się pod nosem] pewnie przy tym ładnie wyglądasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: karmela77 04.03.06, 18:46 Może nie czytaj moich wypowiedzi skoro tak bardzo ci przeszkadzam, unikniesz sobie niepotrzebego stresui mnie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: karmela77 04.03.06, 22:45 Nie czytaj moich postów jeśli ci nie pasuje na tym forum. Czasem warto wiedziec, ze slowa tez bola, nawet wtedy, jesli mijaja sie z prawda. Staram sie nikogo nie ranic i nie ponizac na forum i tego samego oczekuje od innych. Zastanawiam sie jak moge komus przeszkadzac tym, ze chce wyjsc za maz, nie znasz mojej sytuacji finansowej, rodzinnej, a po jednym czy dwoch postach oceniac druga osobe, to swiadczy tylko o tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: ile placicie za zgode? 03.03.06, 16:01 ze mna jest tak smiesznie, że byłam chrzczona w jednym kosciele, bierzmowana w drugim, jestem parafianka trzeciego a slub bede brała tam gdzie byłam chrzczona. za zgode na slub w innej parafii zapłaciłam 50 zł, ale była to moja dobrowolna ofiara, a nie kaprys ksiedza, ze mam zaplacic tyle czy tyle. za zaswiadczenie o bierzmowaniu nie mam zamaru zapłacic ani grosza, bo ta informacja powinna byc przesłana do kosioła gdzie byłam chrzczona. a ze ktos z lenistwa tego nie zrobił, to nie mam zamiaru za to płacic. wystarczy, ze musze sie fatygowac po ten swistek! mój narzeczony za akt chrztu, gdzie była dopisana notka o bierzmowaniu zapłacił 20 zł. za spisanie licencji nie płacilismy nic. za zapowiedzi dalismy po 50 zł. za slub płacic bedziemy 400 zł + 100 dla organisty. i tak uwazam, ze to nie mało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 08:46 Za zgodę zapłaciliśmy 20 zł (ksiądz powiedział, żebyśmy przygotowali sobie jakieś drobne, bo w kancelarii też ludzie pracują, a baba do nas, po jego wyjsciu żeby to tylko nie było 5 zł), dodam, że baba (totalny niesympatyczny moher kancelaryjny) miała święcie obrażoną minę. Litości, to zwykła kartka podaniowa z dwoma zdaniami! Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 10:12 Ok, to wytłumaczcie mi teraz jak ja mam to załatwić? Iść do naszej parafii i powiedzieć, ze chcemy wziąć ślub w innej i chcemy, żeby nam wydał zgodę?? Brr, już widzę minę proboszcza Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 19:20 Najpierw nastaw się na wizytę w kancelarii, a dopiero później u proboszcza. W kancelarii dowiesz się, że 'to niedobrze jak parafianin chce ucieć', poza tym jesli któraś ze stron jest niewierząca, to nastaw sie na kąśliwe uwagi, że jak tak można i, że to same kłopoty. Potem (po tygodniu) idziesz do proboszcza i przeżywasz szok, bo spotykasz sympatycznego człowieka, który nie robi Ci żadnych problemów. Przynajmniej tak jest na Hynka w Warszawie. Oczywiście musisz wiedzieć, gdzie zostałaś ochrzczona, bierzmowana i, w kórym roku to było. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 20:40 Niestety nie mieszkam w W-wie zobaczymy jak pojde, przekonam sie Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: ile placicie za zgode? 04.03.06, 20:44 ehh ze tez nci nie mozna zalatwic ot tak, przy odrobinie dobrej woli, tlyko za wszystko placic, najlepiej zyc w obustwie jak to zwykle w kazaniach sie slyszy Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Ja może przy okazji 06.03.06, 08:06 jak mamy załatwiac sprawe jesli chcemy by slub nam dawał innny ksiaądz nie zmojej parafii, czy temu z mojej parafii tez musimy cos "odpalić" araczej jak wypadałoby to załatwić... Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Inny ksiądz. 06.03.06, 08:40 Też miałam pomysł, żeby ślubu udzielał nam 'zaprzyjaźniony' ksiądz. Tyle, że my bierzemy ślub w jednym kościele, a parafia jest gdzie indziej. Ale do rzeczy. Możesz wziąć sobie dowolnego księdza, tylko musisz dostarczyć do kościoła, w którym bierzesz ślub jego dane, informację o funkcji, jaką pełni u siebie w parafii, a w dniu ślubu musi on mieć przy sobie legitymację księżowską (jakkolwiek to się nazywa) i wtedy proboszcz parafii, w której bierzesz ślub wystawia mu na miejscu licencję. Tak jest u nas, ale jeszcze zapytaj co na to proboszcz tego kościoła, gdzie Wy będziecie ślubować. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: Inny ksiądz. 06.03.06, 08:42 lanka dzięki ,a nie masz pomysłu jak załatwić sprawę kaski?? Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: Inny ksiądz. 06.03.06, 12:41 Na pewno trzeba zapłacić za ślub w parafii, w której się go bierze (u nas jest co łaska - na prawdę co łaska, aż dziwne to). Co do płacenia 'swojemu' księdzu, to już zależy. Kiedyś dziewczyna pisała na tym forum, że zaprzyjaźniony ksiądz wogóle nie chciał pieniędzy. Ja bym jednak się upierała chociaż na jakiejś ofierze dla jego parafii. Jednak robi nam przysługę. Odpowiedz Link Zgłoś
regndronning Re: ile placicie za zgode? 06.03.06, 17:03 za licencje nie zaplacilam ani zlotowki... nie wiem, jak zalatwila to moja mama, ale poszla do kancelarii parafialnej i wyszla z odpowiednia bumaga (ja akurat nie bylam w kraju, wiec nawet sama nie moglam tam podreptac) natomiast moj narzeczony zostal poczestowany tekstem "jaka wiara taka ofiara" przy skladaniu karteczki z zapowiedziami Odpowiedz Link Zgłoś
mglisty_poranek Re: ile placicie za zgode? 06.03.06, 23:01 Bylam dzisiaj po zgode i dalam w kopercie 30 zl. Odpowiedz Link Zgłoś