Dodaj do ulubionych

200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego!!!!!

07.03.06, 16:02
wyobrazcie sobie ze proboszcz w mojej parafi zazyczył sobie 200 zł za zgode na
to zebysmy wzieli slub w parafii narzeczonego!!! jestemw ciężkim szoku! z
tego co czytałam tu na forum bylo 50zł albo co łaska. Co mam teraz zrobić? nie
dam mu tyle. Wiedziałam ze nie obędzie sie bez problemów ze zgodą, ale z tymi
200 złotymi to przegiął. NIe chce slubu brac w swojej parafi bo nie trawie
tego księdza i nie chce zeby zniszczył mi ślub, bo on jest do tego zdolny. co
terza zrobić?
Obserwuj wątek
    • lesmaleplo Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:04
      zmień adres zameldowaniawink)
    • justm Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:04
      poszukaj wątku o substytucji. są dwa rodzaje zgód.
    • a1ma Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:05
      Jeśli bierzecie ślub w jednej z Waszych parafii (narzeczonego), to nie potrzeba
      żadnych pozwoleń. Pozwolenie stosuje się wyłącznie w sytuacjach, gdy ślub jest
      w trzeciej parafii i może być wystawione w dowolnej z Waszych dwóch parafii.
      • bogui Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:07
        Dokładnie tak!
      • liilia Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 08.03.06, 08:38
        dikladnie tak!
        Ja tez mam ślub w Kosciele u swojego narzyczonego-ale u siebie w parafii
        niemusisalam brac żadnego pozwolenia!!!ten twoj proboszcz chce wymusic od ciebie
        tylko pieniadze,
        nam ślub daje ksiądz dziekan-pytalam sie jak to jest i on mi powiedzial ze to
        jest obojetne u kogo w parafii czy dziewczyny czy chlopaka-zadnego pozwolenia
        nie TRZEBA!! chyba ze slub odbedzie sie w trzeciej parafi to tak!!
        powiedz to swojemu proboszczowi-a jak nie to postrasz go dziekanatem albo
        Kurią-t\bo to jest juz przesada!!
        Co prawda moj proboszcz tez byl obrazony ze ja mam gdzie indziej ale ja dalam
        tylko na zapowiedzi-bo wszelkie papery mialam w kosciele gdzie mialam
        Chrzest-takze z moja parafia byl spokoj!!
        Walcz o swoje-i napewno ja na twoim miejscu nieplacilabym-zwroc sie do
        proboszcza z parafii gdzie bedziesz miala slub to sie wszystkiego dowiesz-ZADNE
        ZEZWOLENIA NIE SA POTRZEBNE -KTOS CIE WPROWADZIL W BLAD!
        pozdrawiam
    • adzi25 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:06
      Powiedz, że nie spodziewałaś się, że to aż tyle będzie kosztować i że nie masz
      aż tylu pieniędzy, bo oszczedzacie itp...albo: ja bym spojrzała do portfela i
      powiedziała, że " niestety " ale mam tylko 50 zł i spytała sie niewinnie czy
      może być??
      • agnieszkaa16 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:10
        na pewno nie dam mu 200 złotych, za jakąś kartkę, pójdziemy dzis do parafi
        narzeczonego i zapytamy jak to wygląda, czy rzeczywiscie tyle to kosztuje, bo
        zapomniałam dodać ze ksiąz w mojej parafi jest stuknięty, i nawet nie da sie z
        nim normalnie porozmawiac
        • a1ma Nic nie musisz płacić! 07.03.06, 16:10
          Przeczytaj mój post powyżej.
    • karolcia1979 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:07
      Ja mam pytanie, czy wogóle potrzebna jest taka zgoda? Podobno można brać ślub
      albo w parafi jej albo jego. Na naukach ksiądz też tak mówił i ani słowa nie
      wspomniał o jakichś pozwoleniach. My bieżemy ślub w parafii młodego i ja żadnej
      zgody w swojej parafii nie załatwiałam. Dałam już na zapowiedzi i słowem nie
      wspomnieli o zgodzie.
      Stąd moje pytanie.

Pozdrawiam.
      • a1ma Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:11
        Nie musicie płacić.
        Powyżej napisałam, jak to wygląda.
    • azanna Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:09
      Chwileczkę - piszesz, że ślub będzie w parafii narzeczonego. W takim przypadku
      żadna zgoda nie jest potrzebna. Załatwiacie wszystkie formalności w parafii
      narzeczonego i przy spisywaniu protokołu dostaniecie prośbę o wywieszenie
      zapowiedzi w Twojej parafii. Z tym idziesz do swojej parafii. Po trzech
      tygodniach odbierasz zaświadczenie o zapowiedziach i tyle. Żadna zgoda nie jest
      potrzebna, gdy ślub jest w jednej z parafii narzeczonych czyli albo Twojej albo
      narzeczonego. Jeśli ślub bierzecie w parafii narzeczonego to ksiądz z Twojej
      parafii nie ma nic do powiedzenia w tym względzie. A już na pewno nie może
      chcieć pieniędzy z tego tytułu.
      • karolcia1979 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:11
        Ja już mam swoją odpowiedź smile
      • agnieszkaa16 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 07.03.06, 16:13
        dziękuje dziewczyny za informację, az mi sie wierzyć nie chce ze ksiąz moze byc
        takim oszustem, i chciał wyłudzic od nas te pieniądze. Jestem w szoku.
        • oskarkowy Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 09.03.06, 09:49
          Może go poproś, żeby Ci rachunek wypisał. Zobaczysz jak zareaguje.
          Naprawdę warto wink
          A na poważnie: nie potrzebujesz tego świstka.
    • lanka_cathar Przemelduj się. 08.03.06, 08:32
      To chyba najprostszy sposób. W parafii mojego narzeczonego też są różni księża
      i nie wiedzieliśmy (zwłaszcza po spotkaniu z 'gwiazdą' w kancelarii), czy
      będzie można załatwić wszystko bez problemu. Jeśliby się nie dało, to on mógłby
      się przemeldować tam gdzie mieszkamy i z głowy. Jednak nie było to konieczne,
      jak się okazało później.
    • stokrotka_ok Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 09.03.06, 08:42
      Witaj.Wedlug prawa koscielnego mozecie wziac slub w jednej z dwoch parafii
      czyli u pani albo pana mlodego. I to jest wasz wybor bez dodatkowych kosztow.
      Jesli decyzduejsz sie na parafie pana mlodego u siebie musisz zlozyc prosbe o
      wygloszenie zapowiedzi i wtedy jest oplata. Ale nie musisz placic za zgode na
      wziecie slubu w parafii pana mlodego!!!!! Inna jest sytuacja jesli wybieracie
      inny kosicol - czyli zadna z waszych parafii (my tak robimy). wtedy musisz
      uzyslac licencje czyli zgode ze swojej parafii lub parafii pana mlodego na
      wziecie slubu w innym kosiele. i ta licencja kosztuje wlasnie okolo 200 lub 300
      zl.pozdrawiam
    • domi60 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 09.03.06, 17:20
      Ja biore slub, ktory nie jest ani moja parafia ani mojego narzeczonego i nikt
      nie robil zadnych problemow.Poniewaz nikt nie ma prawa przymuszac Cie do brania
      slubu w jakiejkolwiek parafii.Nie ma takiego uregulowania nigdzie.Jezeli Twoj
      proboszcz bedzie robil jakies problemy to powiedz zeby pokazal Ci konkretny
      przepis
      • marcysia51 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 09.03.06, 17:30
        Mi księżukek zaśpiewał 150 zł,dałam 80 i powiedziałam,że nie mam więcej.
      • a_weasley Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 17.03.06, 16:46
        domi60 napisała:

> Ja biore slub, ktory nie jest ani moja parafia ani mojego narzeczonego i nikt
        > nie robil zadnych problemow.

Problemów nie, ale kwit być musiał.

> Poniewaz nikt nie ma prawa przymuszac Cie do brania
        > slubu w jakiejkolwiek parafii.Nie ma takiego uregulowania nigdzie.

Jest. Stety czy niestety ale jest.

> proboszcz bedzie robil jakies problemy to powiedz zeby pokazal Ci konkretny
        > przepis

Pokaże. Nie ma, owszem, przepisu, że trzeba za to płacić i to w dodatku 200 zł.
        Tyle, że jego, OIW, żadna siła nie może zmusić do wydania takiej zgody.
        Jeszcze jedna ciekawostka: znajoma poszła do parafii, w której jest zameldowana
        u rodziców, i ksiądz powiedział, że skoro faktycznie mieszka gdzie indziej, to
        jej parafią jest ta, gdzie mieszka (chyba od trzech miesięcy musi mieszkać, ale
        nie jestem pewien, sprawdzę).
      • marti_ka82 Re: 200 zł za zgode na slub w parafi narzeczonego 17.03.06, 22:13
        a ja nic nie placilam za zezwolenie na slub w innej parafii.. ehh dziwne to
        wszystko niby jeden kosciol a o parafia to inne zasady, tu brak olat tu
        dodatkowe...straszne to jest...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka