Dodaj do ulubionych

tantiemy do zaiksu

09.03.06, 19:49
Dziewczyny ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad tantiemami do zaiksu, czy
Wasze zespoły płacą coś takiego, bo podobno inspektorzy tej wspaniałej
instytucji wpadają na przyjęcia i jak zespół nie zapłacił tego podateczku to
mogą zakończyć część artystyczną zespołu. Podobno mandat nie wystarcza, tylko
przerywają granie. Zapomniałam zapytać swojego zespołu o to, ale przecież to
powoduje zwiększenie kosztu dla zespołu, bo podobno ten podatek to 10%, a
może warto zapisać w umowie jakiś 500 zł, a resztę dać do ręki i od tych 500
zł płacić ten tantiem?
Obserwuj wątek
    • cezar8 Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 00:13
      ja gdzies czytalam, ze jest to na glowie Panstwa Mlodych. Oczywiscie w
      przypadku, kiedy zespol nie placi.
      • ciemnanocka Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 07:34
        Ale to dotyczy tez zespolow, czy tylko DJ?
        • miaau Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 07:46
          teoretycznie tego i tego.. ale kontrolerow jest tylu, ze nie spodziewam sie, ze
          do mnie na wesele w sroku lasu jakis przyczlapie, wiec...
        • karol331 Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 08:21
          Dziewczyny,po pierwsze za imprezę tantiemy płaci zawsze organizator(zapytajcie
          właściciela sali czy ma podpisaną umowę z zaiks-em). Po drugie nie są to tak
          wielkie kwoty, max 150 zł, wszystko zależy od przedstawiciela zaiks-u jak z nim
          się umówi właściciel sali. Stawki można negocjować. Nie dajcie sie rolować. Na
          umowie jest kwota jaką właściciel sali odprowadza do Zaiks-u i tylko taką
          jestescie zobowiązani zapłacić. jeśli jest tam stawka ryczałtowa np. za
          miesiąc, podzielcie ją przez ilość imprez. Z tego co wiem to kontrolują z
          wielką przyjemnością bale sylwestrowe, studniówki, dyskoteki. Napewno nie maja
          prawa przerwać imprezy, no chyba że dostaną tzw. "cynk", że Dj gra przyjęcie z
          płyt pirackich przyjda w obecnosci policji. CO się dzieje wtedy ? Konfiskują DJ-
          owi płyty i po imprezie. Znam takie przypadki. Zespół lub Dj powinien
          przygotować listę utworów które będzie grał na specjalnych drukach zaiks-
          owskich i wreczyć je organizatorowi.

Pozdrawiam
          karol331
          • doska01 Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 09:09
            A ja polecam opcje Szukaj, dajaca miedzy innymi takie wyniki:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=13604799&a=13604799
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=34376517&a=34576504
            i kilka innych
          • tomekxyz Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 09:35
            Mam lokal weselny (i zespół też) i płacę ZAIKS od imprezy (wesele, dyskoteka,
            studniówka itp). Zależy jak się umówicie z właścicielem sali. U nas np jeśli
            wynajmujemy samą salę to doliczamy ZAIKS, a jeśli wesele jest z konsumpcją, to
            nie doliczamy, gdyż te opłaty nie są tak wysokie. Oczywiście właściciel lokalu
            ma prawo od Was żądać tej opłaty, gdyż ZAIKS od niego tego wymaga.
            Jeśli natomiast chcecie sami zapłacić, to kwota może być wyższa, gdyż nie macie
            stałej umowy z ZAIKSem i są wtedy inne stawki np 10% wynagrodzenia zespołu, ale
            nie mniej niż ileś tam. W moim wypadku jest to 70-80zł od imprezy.
            Ryczałt w przypadku imprez nie płaci się co miesiąc, tylko właśnie od imprezy.
            Jeśli nie ma wesela w danym mieiącu to się nie płaci, a jeśli jest 5 to stawka
            ryczałtowa razy 5. Miesięczna stała opłata jest za puszczanie muzyki CD do
            słuchania, ale to inny temat.

Reasumując: taniej wyjdzie jeśli zapłacicie za pośrednictwem kogoś, kto ma
            umowę z ZAIKS najlepiej właściciel lokalu ew. niektóre zespoły mogą mieć taką
            umowę, ale nie muszą. ZAIKS ściga właścicieli, bo tak najprościej, ale
            obowiązek płacenia ma organizator imprezy, czyli Wy. A jeśli uda się nie
            zapłacić, to nie miejcie wyrzutów, gdyż ZAIKS to instytucja mafijna, tyle że
            objęta prawem. Pobierają kasę, a autorom nie płacą. Wiem to z doświadczenia.
            Jeśli jest zespół to płacicie tylko ZAIKS, ale przy DJ może jeszcze się
            doczepić STOART (biorą kasę dla wykonawców utworów, które puszczacie)i jeszcze
            związek producentów audio-video. Czyli w sumie 3 hieny. Pozdrawiam
    • tomekxyz Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 09:55
      Wykazanie niższej kwoty wynagrodzenia zespołu nic nie da, gdyż określone są
      minimalne stawki. Najtaniej płacić za pośrednictwem właściciela sali jeśli ma
      umowę ryczałtową z ZAIKS (większość ma). O wysokość stawki, oraz o to czy od
      Was pobierze zapytajcie wcześniej. Nie wszyscy pobierają, a płacą, gdyż jeśli
      zostawiacie w lokalu np 10-15tys.PLN za konsumpcję, to nie każdy będzie się
      dodatkowo upominał o 70 czy 100zł.

Polecam ciekawą lekturę o ZAIKS i innych ścierwojadach na:

www.zaiks-stop.v.pl/
      Nie macie pojecia ile razy już zapłaciliście ZAIKS np przy kupnie odtwarzacza
      dvd, wieży, czystych płyt CD i innych nośników audio-video, choć nie zawsze na
      nich zapisujecie muzykę. Pzdr

• gonio74 Re: tantiemy do zaiksu 10.03.06, 15:09
        Dzięki Tomek, rozjaśniło mi to przynajmniej sprawę, teraz zapytam właściciela
        sali. Zobaczę co mam wtedy robić, bo że to oszuści ten zaiks to wiem, tylko że
        to mała by była pociecha jakby wpadli do mnie na wesele. Słyszałam też ze
        chętnie w takich przypadkach biorą małe "co nie co" i nie robia sprawy, ale
        tego też bym nie chciała, niech się sępy wezmą za chałupnictwo jak chcą dorobić
        na lewosmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka