13.03.06, 16:25
Kochane,kochani!
Potrzebuję Waszej opini na temat kokardek przypinanych gościom weselnym na
klatach...
Robić czy nie robić?Obciach czy tradycja?
Dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • lobo25 Re: HELP 13.03.06, 16:26
      zdecydowanie obciach, chyba ze robisz na wsi, tam jeszcze chyba praktykuja..
      • epox123 Re: HELP 13.03.06, 16:28
        u mnie tego nie ma,na żadnym weselu tego nie było,zrobisz jak będziesz
        chciała,u nas wpina się tylko bukieciki świadkowi i świadkowej
      • marlena.k1 Re: HELP 13.03.06, 16:29
        ja mialam robic,ale po przeczytaniu kilka postow na ten temat zrezygnowalam,juz
        nie chodzi o jakis obciach czy cos w tym stylu,tylko przemowil do mnie fakt,ze
        nie wszyscy beda zadowoloeni jak bedzie sie im szpilka w ladnej sukience robic
        dziure
      • kulac Re: HELP 13.03.06, 16:39
        lobo25 napisała:

> zdecydowanie obciach, chyba ze robisz na wsi, tam jeszcze chyba praktykuja..

Nie, nie tylko na wsi. Mieszkam w woj. podlaskim i na weselach, na których
        byłam jest to normalne, żaden obciach, ot taka tradycja.

Nie ma sensu porównywanie różnych stron Polski, bo co region to inne tradycje.
        Coś, co w jednym miejscu jest ok, gdzieindziej jest uważane za obciach, albo
        nikt o tym nie słyszał.

Myślę, że o czymś takim każdy powinien decydować indywidualnie a nie sugerować
        się jak jest na drugim końcu Polski.
    • ankas_7 Re: HELP 13.03.06, 16:28
      a po co się te kokardki przypina??
    • agnrek Re: HELP 13.03.06, 16:29
      Obciach.
      • stokrotka_fiolek Re: HELP 13.03.06, 16:30
        ja w zyciu o takim czyms nie slyszalam wiec chyba to nie tradycja
    • lobo25 Re: HELP 13.03.06, 16:31
      wiesz to sie kiedys praktykowalo, jak wiele osob przychodzilo na wesele bez
      pary.. - wtedy zeby bylo widac kto wolny to byly kokardki.. teraz juz
      praktycznie wszyscy przychodza z os towarzyszacymi
    • anulka_1 Re: HELP 13.03.06, 16:34
      Na tym forum większość regionalnych zwyczajów uważane jest za obciachowe...

ja tam bede miala generalnie dosyc "obciachowe" wesele (przynajmniej w opinii
      wielu forumek) to i kokardki najprawdopodobniej będą. Ale nie na siłę, jak ktoś
      nie będzie chciał to dostanie do łapki albo i w ogóle nie.
      • agnrek Re: HELP 13.03.06, 16:43
        Nie obciachowe, ale nie pasujące do stylu wesela. W dużych miastach najczęściej
        wynajmujemy restauracje, gdzie czasem balona się nie powiesi, bo źle wygląda.
        Zawieszenie serca czy obrazu za młodą parą, tuż obok innego obrazu z jedzeniem,
        jak to w restauracjach bywa, jest bez sensu. To samo z przypinaniem kotylionów
        czy zazwieszkami na butelki.
    • malgosiak79 Re: HELP 13.03.06, 16:55
      My sie chyna zdecydujemy sie na "naznaczenie" rodzicow, ale myslimy o czym na
      podobienstwo butonierek, dla kazdej pary inny kolor(ale pewniebeda to kolory z
      mojego bukietu)
    • alossa Re: HELP 13.03.06, 16:59
      Dzięki wielkie za informacje.Już jestem pewna że kokardek nie będzie,Jedynie
      świadków i może rodziców przyklepiemy kwiatuszkiem z mojego bukietu.Powodzenia.
    • lanka_cathar Re: HELP 14.03.06, 07:32
      Z czymś takim spotkałam się na ślubie przyjaciółki mojego narzeczonego. Ani
      obciach, ani tradycja, większość osób i tak nie wiedziała jaki ma być sens
      tego, ale po pięciu minutach już się nie pamięta, że ma się coś przypięte.
      Zrobisz jak uważasz. smile
      • toffi25 Re: HELP 14.03.06, 09:26
        Witam!!!!
        Moje wesele odbędzie się na wsi, mieszkam na wsi w woj.Śląskim, jestem
        wykształconą kobietą mój narzeczony też. Będziemy mieć kokardki, bo jest taka
        tradycja i nie wydaje mi się to obciachem, a jeżeli ktoś ma kompleksy bo na
        wiosce to mieszkają ludzie z epoki średniowiecza, to chyba nie ma prawa się
        wypowiadać na temat obyczajów.
        ps. Są studia i tematyce etnologicznej polecam dla pani która nie wie jak wieś
        polska wygląda w XXI wiekusmile
    • bacha1979 Re: HELP 14.03.06, 09:27
      EE, chyba nie bardzo. Ja chyba zrezygnuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka