alossa 13.03.06, 16:25 Kochane,kochani! Potrzebuję Waszej opini na temat kokardek przypinanych gościom weselnym na klatach... Robić czy nie robić?Obciach czy tradycja? Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lobo25 Re: HELP 13.03.06, 16:26 zdecydowanie obciach, chyba ze robisz na wsi, tam jeszcze chyba praktykuja.. Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: HELP 13.03.06, 16:28 u mnie tego nie ma,na żadnym weselu tego nie było,zrobisz jak będziesz chciała,u nas wpina się tylko bukieciki świadkowi i świadkowej Odpowiedz Link Zgłoś
marlena.k1 Re: HELP 13.03.06, 16:29 ja mialam robic,ale po przeczytaniu kilka postow na ten temat zrezygnowalam,juz nie chodzi o jakis obciach czy cos w tym stylu,tylko przemowil do mnie fakt,ze nie wszyscy beda zadowoloeni jak bedzie sie im szpilka w ladnej sukience robic dziure Odpowiedz Link Zgłoś
kulac Re: HELP 13.03.06, 16:39 lobo25 napisała: > zdecydowanie obciach, chyba ze robisz na wsi, tam jeszcze chyba praktykuja.. Nie, nie tylko na wsi. Mieszkam w woj. podlaskim i na weselach, na których byłam jest to normalne, żaden obciach, ot taka tradycja. Nie ma sensu porównywanie różnych stron Polski, bo co region to inne tradycje. Coś, co w jednym miejscu jest ok, gdzieindziej jest uważane za obciach, albo nikt o tym nie słyszał. Myślę, że o czymś takim każdy powinien decydować indywidualnie a nie sugerować się jak jest na drugim końcu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_fiolek Re: HELP 13.03.06, 16:30 ja w zyciu o takim czyms nie slyszalam wiec chyba to nie tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
lobo25 Re: HELP 13.03.06, 16:31 wiesz to sie kiedys praktykowalo, jak wiele osob przychodzilo na wesele bez pary.. - wtedy zeby bylo widac kto wolny to byly kokardki.. teraz juz praktycznie wszyscy przychodza z os towarzyszacymi Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: HELP 13.03.06, 16:34 Na tym forum większość regionalnych zwyczajów uważane jest za obciachowe... ja tam bede miala generalnie dosyc "obciachowe" wesele (przynajmniej w opinii wielu forumek) to i kokardki najprawdopodobniej będą. Ale nie na siłę, jak ktoś nie będzie chciał to dostanie do łapki albo i w ogóle nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: HELP 13.03.06, 16:43 Nie obciachowe, ale nie pasujące do stylu wesela. W dużych miastach najczęściej wynajmujemy restauracje, gdzie czasem balona się nie powiesi, bo źle wygląda. Zawieszenie serca czy obrazu za młodą parą, tuż obok innego obrazu z jedzeniem, jak to w restauracjach bywa, jest bez sensu. To samo z przypinaniem kotylionów czy zazwieszkami na butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiak79 Re: HELP 13.03.06, 16:55 My sie chyna zdecydujemy sie na "naznaczenie" rodzicow, ale myslimy o czym na podobienstwo butonierek, dla kazdej pary inny kolor(ale pewniebeda to kolory z mojego bukietu) Odpowiedz Link Zgłoś
alossa Re: HELP 13.03.06, 16:59 Dzięki wielkie za informacje.Już jestem pewna że kokardek nie będzie,Jedynie świadków i może rodziców przyklepiemy kwiatuszkiem z mojego bukietu.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: HELP 14.03.06, 07:32 Z czymś takim spotkałam się na ślubie przyjaciółki mojego narzeczonego. Ani obciach, ani tradycja, większość osób i tak nie wiedziała jaki ma być sens tego, ale po pięciu minutach już się nie pamięta, że ma się coś przypięte. Zrobisz jak uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
toffi25 Re: HELP 14.03.06, 09:26 Witam!!!! Moje wesele odbędzie się na wsi, mieszkam na wsi w woj.Śląskim, jestem wykształconą kobietą mój narzeczony też. Będziemy mieć kokardki, bo jest taka tradycja i nie wydaje mi się to obciachem, a jeżeli ktoś ma kompleksy bo na wiosce to mieszkają ludzie z epoki średniowiecza, to chyba nie ma prawa się wypowiadać na temat obyczajów. ps. Są studia i tematyce etnologicznej polecam dla pani która nie wie jak wieś polska wygląda w XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś