Dodaj do ulubionych

konto w USA

IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.03, 08:47
jade na wakacje do pracy w usa. mam zamiar zabawic tam kilka miesiecy.
SLYSZLEM ZE OPLACA SIE ZALOZYC KONTO W BANKU AMERYKANSKI. CZY MOZE MI KTOS
POWIEDZIEC CZY TO RZECZYWISCIE PRAWDA. JESLI TAK TO JAKIE POTRZEBUJE
DOKUMENTY BY TO ZROBIC. CZY SA JAKIES OFERTY DLA STUDENTOW TZN. BRAK OPLAT ZA
PROWADZENIE KONTA I MOZLIWOSC SZYBKIEGO WYROBIENIA KARTY BANKOMATOWEJ LUB
INNEJ.

DZIEKI ZA ODPOWIEDZ SP
Obserwuj wątek
    • macacz Re: konto w USA 10.06.03, 14:18
      Gość portalu: Sp napisał(a):

> jade na wakacje do pracy w usa. mam zamiar zabawic tam kilka miesiecy.

Musisz miec SS#, bez tego b. trudno po obostrzeniach (w zwiazku z Patriot Act.)

> SLYSZLEM ZE OPLACA SIE ZALOZYC KONTO W BANKU AMERYKANSKI.

Oplaca w jakim sensie ?

CZY MOZE MI KTOS
      > POWIEDZIEC CZY TO RZECZYWISCIE PRAWDA. JESLI TAK TO JAKIE POTRZEBUJE
      > DOKUMENTY BY TO ZROBIC.

No wlasnie SS # to podstawa plus potwierdzenie adresu i prawo jazdy lub
      paszport....

CZY SA JAKIES OFERTY DLA STUDENTOW

Watpie, chyba ze chodzi Ci o oferty kredytowe.

TZN. BRAK OPLAT ZA
      > PROWADZENIE KONTA I MOZLIWOSC SZYBKIEGO WYROBIENIA KARTY BANKOMATOWEJ LUB
      > INNEJ.

Konto oszcczednosciowe na ogol nie ma oplat, czekowe zawsze ma.

Przy okazji:
      Jesli konto jest nieaktywne przez 6 miesiecy, to je "zawieszaja" i musisz z
      powrotem isc do banku i wyjasniac sprawe. tak ze jesli wyjedziesz do Polski i
      wrocisz za rok, to w zasadzie cala procedura od nowa.
      >
      > DZIEKI ZA ODPOWIEDZ SP
    • Gość: cracovian Re: konto w USA IP: *.bankofamerica.com 11.06.03, 15:38
      Nie musisz miec SSN do otworzenia, wystarczy Ci Tax ID, ale na to sie czeka
      pare tygodni. Mozna ten numer dostac rozniez z zagranicy, wiec popatrz na moj
      link ponizej i poszperaj na tej stronie. Z paszportem i Tax ID mozna konto dosc
      szybko sobie zalatwic, a karte powinni Ci przyslac w przeciagu pieciu dni. Sa
      znizkowe konta czekowe dla studentow, ale z zasady studentow amerykanskich
      szkol. Sa tez inne programy, ktore umozliwiaja darmowe albo "prawie" darmowe
      konto (najlepiej jest spelnic minimum kwoty na koncie, ale to zazwyczaj wymaga
      $5000). Zeby tego konta Ci nie zamkneli kiedy pojedziesz spowrotem do Polski
      najlepiej by bylo zebys co pare miesiecy uzyl ATM zeby jakas drobna kwote karta
      wyciagnac. W Stanach najlepiej miec konto BofA, bo ma najwiecej filii i maszyn
      (chyba, ze jedziesz do NYC albo okolic):
      www.bankofamerica.com/deposits/checksave/index.cfm?template=check_acct_choices

ITIN (Tax ID) info:
      www.irs.gov/businesses/small/international/article/0,,id=96690,00.html
      • macacz Tax Id 11.06.03, 17:17
        Gość portalu: cracovian napisał(a):

> ITIN (Tax ID) info:
        > www.irs.gov/businesses/small/international/article/0,,id=96690,00.html

Rowniez slyszalem, ze z Tax ID mozna otworzyc konto i nawet sprobowalem to
        zrobic, mialem to jeszcze z czasow "przed" SS# . Kombinowalem, by otworzyc
        konto nie laczone w zaden sposob z mym SS..;-))
        We Fleet bank dlugo sie naradzali ogladali te kartke, w koncu mi powiedzieli
        ze to sluzy do placenia tax'u a nie do otwarcia konta w banku.
        Gorzej bylo w Citibank ( tam chca calego steku dokumentow, nawet payment stub z
        pracy !)- wrzucili moje nazwisko na komp. i przylecieli z awantura, ze ja mam 5
        kart kredytowych ze Citi, wiec jak je dostalem skoro nie mam SS ???
        Ledwo sie wyrwalem stamtad, ale mysle ze poza NY moze byc rzeczywiscie bardziej
        cywilizowanie.
        • bozena_l Re: Tax Id 11.06.03, 19:43
          macacz napisał:

> pracy !)- wrzucili moje nazwisko na komp. i przylecieli z awantura, ze ja mam
          5
          > kart kredytowych ze Citi, wiec jak je dostalem skoro nie mam SS ???

Niesamowite ! 5 kart !!! i nie ma SS a szpanuje an forum polonia ze on to
          prawdziwy amerykan ...
          • macacz Re: Tax Id 11.06.03, 21:01
            Idz na chuj kretynie.
            • student_inzynier do macacza 12.06.03, 06:43
              nie przejmuj sie kretynem/ynka.. sluchaj powiedz mi/ napisz na maila.. jak
              udalo Ci sie zalatwic kredytowa - mi w odpowiedz przyszlo, ze staz pracy za
              krotki i moze gdzies za rok bede mogl sie ubiegac, a je jednak chcialbym
              wyrobic sobie gdyz bezpieczniej jest uzywac kredytowki niz debetowki, o ktora
              nie ma zadnych problemow w USA.

Osobiscie polecam wszystkie banki federalne - ja musialem wplacic tylko oplate
              czlonkowska - pare dolarow, ktore zostanie mi zwrocone przy zamykaniu konta i
              wszystkie konta a sa to dwa: czekowe i oszczednosciowe sa obslugiwane za darmo.
              Moge dokonac 6 transferow na miesiac z konta czekowego/oszczednosiciowego na
              oszczednosciowe/czekowe. Dostalem karte - debetowa - i 50 czekow za darmo. Nie
              ma zadnych miesiecznych oplat - naprawde warto.

Z gory dzieki macacz.
              • macacz Re: do macacza 12.06.03, 14:09
                student_inzynier napisał:

> nie przejmuj sie kretynem/ynka.. sluchaj powiedz mi/ napisz na maila.. jak
                > udalo Ci sie zalatwic kredytowa - mi w odpowiedz przyszlo, ze staz pracy za
                > krotki i moze gdzies za rok bede mogl sie ubiegac, a je jednak chcialbym
                > wyrobic sobie gdyz bezpieczniej jest uzywac kredytowki niz debetowki, o ktora
                > nie ma zadnych problemow w USA.

ten debil nie zrozumial- ja napisalem, ze mialem 5 kart kred. z samego Citi- to
                na marginesie.
                Pierwsze karty zalatwialem jakies 12 lat temu.
                Najpierw otworzylem konto w PSCU i dali mi zabezpieczona Master Card na 1000.
                Problem z tym, ze karty zabezpieczone nie licza sie podobno do historii
                kredytowej, chyba, ze sie spoznisz z paymentem...ale z kolei takiej historii
                nie chcesz wyrabiac ;-))
                Co zrobic najlepiej?
                Poszukaj banku , ktory wyda Ci zapezpieczona KK ( MC, Visa)ale po pewnym czasie
                ( na ogol rok) ja "odbezpieczy" , czyli odesle Tobie Twoj depozyt i karta
                stanie sie zwykla karta k.Poszukaj na linii, na pewno cos znajdziesz. Moja to
                byla chyba Associates czy cos takiego. maja zawsze zlodziejskie oprocentowanie
                rzedu 30 %, wiec musisz to od razu splacac jak cos kupisz....
                Ostatnio widzialem commercial-takie cos- wysylaja Ci pusta Masterd Card, bez
                limitu a Ty "ladujesz" ja sobie do okreslonej wartosci. Np wysylasz im 500
                dolcow i 500 mozesz wydac. jest to o tyle lepsze od k. debetowej, ze ryzykujesz
                maxa. te 500 dol.
                Osobiscie, mnie przyslali normalna kk jeszcze kiedy moja pierwsza kk byl
                ciagle taka karta zabezpieczona.
                To, ze oni pozwalaja Tobie aplikowac o swoja karte po roku to bzdura, pamietaj
                tylko, zeby zgadzaly sie istotne dane- dlugosc czasu pracy w okreslonym
                miejscu, dlugosc zamieszkania pod okreslonym adresem etc. bo to idzie do
                systemu i jak potem beda nawet male rozbieznosci, to kicha. Ja zrobilem kopie
                pierwszej aplikacji i tak juz jechalem dalej....dodawalem tylko miesiace.
                Wazne, by matematyka pasowala.
                Pozdro.
                >
                > Osobiscie polecam wszystkie banki federalne - ja musialem wplacic tylko
                oplate

Tzn. Federal Credit Union?

> czlonkowska - pare dolarow, ktore zostanie mi zwrocone przy zamykaniu konta i
                > wszystkie konta a sa to dwa: czekowe i oszczednosciowe sa obslugiwane za
                darmo.
                >
                > Moge dokonac 6 transferow na miesiac z konta czekowego/oszczednosiciowego na
                > oszczednosciowe/czekowe. Dostalem karte - debetowa - i 50 czekow za darmo.
                Nie
                > ma zadnych miesiecznych oplat - naprawde warto.
                >
                > Z gory dzieki macacz.
                >
                >
    • Gość: kasia Re: konto w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 09:40
      Konto możesz założyc tylko z paszportem. Niestety bez SS nie dostaniesz karty
      kredytowej ani czeków. Więc to bedzie tylko konto by można było wpłacać tam
      pieniądze lub zamieniać czeki.
      • macacz Re: konto w USA 12.06.03, 14:15
        Nie chce byc uparty, ale regulacje zostaly niesamowicie obostrzone i jest to
        niemozliwe.
        Zreszta, w normalnym banku komercyjnym nigdy nie bylo mozliwe.( Sa pewne
        wyjatki)
    • student_inzynier do Macacza 12.06.03, 16:20
      TAK - jeden z Credit Union Banks..i poza oplata czlonkowska w wysokosci $6 nie
      musze nic innego placic..

a druga sprawa, oto odpowiedz na moja plikacje o karte kredytowa:

LENGTH OF EMPLOYMENT
      NO CREDIT FILE

pozdrawiam
      • macacz Re: do Macacza 12.06.03, 17:15
        student_inzynier napisał:

> LENGTH OF EMPLOYMENT
        > NO CREDIT FILE

No wlasnie, tak jak mowie:
        Konsekwentnie skladaj aplikacje, tylko znow nie za duzo- bo przysla CI w
        odpowiedzi, ze za duzo wysylasz aplikacji( ja to raz dostalem ;-))
        W miedzyczasie wez secured credit card
        Tam nie ma zadnego planu i konsekwencji- raz dostawalem , ze mam za MALO kart
        kredytowych by aplikowac o ich konkretna karte, potem ci sami mi napisali, ze
        mam za DUZO kart kredytowych....
        Z drugiej strony- miliony ludzi ma KK. Na poczatki zaden z tych ludzi nie mial
        kart ani historii kredytowej,
        -na kk zarabiaja banki a Ty tracisz w rachunku ogolnym. Dlaczego by Ci w koncu
        nie mili ich dac ?!

>
        > pozdrawiam
    • Gość: toudi Re: konto w USA IP: *.oc.oc.cox.net 13.06.03, 02:59
      ludzie dlaczego tak pieprzycie
      konto bez ss mozna otworzyc bank nie ma nic do tego
      aplikacjii o karty nie wysylaj z duzo bo kazda aplikacja zarowno o karte jak i
      np u dilera stawia zapytajnik na raporcie kredytowym ktory to scisle jest
      wyliczany i panuja tam pewne regoly dotyczace jego punktacjii a nie jak jeden
      madry napisal raz daja a raz nie daja
      • Gość: Roch Re: konto w USA IP: *.proxy.aol.com 13.06.03, 03:16
        No, takich pierdolow to jak zyje nie slyszalem.
        Serio.
        • peter_b Re: konto w USA 13.06.03, 19:54
          chyba nie podtym co trzeba sie podpisales ... bredzi to
          ten duzo odpisujacy z "przebiegiem" :)))))))))
          • Gość: Roch Re: konto w USA IP: *.proxy.aol.com 14.06.03, 20:01
            peter_b napisał:

> chyba nie podtym co trzeba sie podpisales ... bredzi to
            > ten duzo odpisujacy z "przebiegiem" :)))))))))

Pod tym, pod tym.
            NIE otworzy konta w ZADNYM banku komercjalnym na terenie USA bez niumeru SS
            ikoniec, kropka.
            Po co duren pisze brednie, ze otworzy ?
            • peter_b Re: konto w USA 15.06.03, 01:41
              Pewnie pisal o Tax ID - ktore zalatwia sie w IRS a nie
              biurze SS i co nie ma akurat nic wspolnego z SS...
    • bozena_l @ student inzynier 13.06.03, 20:41
      Sluchaj a twoj narzeczony ci nie moze pomoc w tym zakladaniu konta ? Podobno
      rwiesz chlopaszkow ze pol san francisko o tym mowi (i wiele osob na forum) i
      tego a takie pytania zadajesz ...
      • student_inzynier Re: @ student inzynier 14.06.03, 05:40
        moja narzeczona jest juz moja zona, bo wiesz dla papierow warto sie kurwic.
        Mamy wspolne konta bankowe, placimy razem taxy i mieszkanie. Do tego o dziwa
        zrobilem jej dziecko, a te gnoje dalej mi nie chca kredytowej wydac.
    • Gość: toudi Re: konto w USA IP: *.oc.oc.cox.net 18.06.03, 03:42
      ludzie nie pierdo... bzdur w banku zamiast SS wpisza 000000000 kretyni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka