Dodaj do ulubionych

Wymiana dokumentow

06.04.06, 14:52
Hej smile

Mam takie pytanie o wymiane dokumentow po slubie (chodzi o dowod, paszport,
prawo jazdy). Czy w momencie zlozenia wniosku o nowe dokumenty te stare sa
odbierane albo w jakis sposob oznaczane?

Dzieki z gory za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • monias11 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:04
      no wlasnie, nastepny "sajgon". Nalazimy sie. A umnie rodzi sie pytanie -Mam
      slub w czerwcu a wycieczka w sierpniu. Czy moge jechac na stary paszport? boje
      sie ze jak zloze dokumenty o nowy to nie zdarza mi go wydac.
      • caysee Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:29
        No wlasnie mam podobny dylemat. Slub 22.04, na poczatku maja skladam wnioski o
        wymiane dokumentow, a pod koniec maja bede prawdopodobnie leciec samolotem i
        jakies dokumenty beda mi potrzebne. Boje sie ze jesli oznaczaja cos w
        dokumentach to moglabym miec klopoty przy odprawie... bo zabierac to chyba nie
        zabieraja tak od razu przy wniosku?
        • adriannaaa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:31
          ne jestem pewna,a le chyab w DO dostajesz pieczeć o zmianie stanu cywilnego -
          czyli pewnie analogiczne jest w paszporcie - nie wiem jak wyglada sprawa z
          nowymi dowodami.. ale kiedy zmeiniaąłm dowód po rozwodzie - nijak mi nie
          oznaczyli starego - pomimo zmiany nazwiska - do czasu odebrania nowego -
          posługiwałam się odtychczasowym.
          • agnrek Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:55
            Można wyjechać na starym paszporcie, ale na bilecie musi być takie nazwisko jak
            w paszporcie, czyli panieńskie.
        • annajustyna Nic nikt nie oznacza! 06.04.06, 18:04
          Do momentu odbioru nowych uzywasz starych i juz! Jeslibys musiala wystepowac
          jako swiadekw sadzie albo chcialabys zmienic konto w banku przed odbiorem
          nowych, to zalaczasz do starych dokumentow akt malzenstwa i juz!
    • cusa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:34
      Ja zarezerwowałam wycieczkę na swoje nazwisko i jade jako panna na starych
      papierach. Na dokumenty się jednak czeka, po co taki stres przed podróżą.
      • monias11 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:40
        a tak mozna? jesli slub w czerwcu a wycieczka w sierpniu? mozna nie wymieniac
        paszportu przez 2 miesiace? bo chyba dowod trzeba wczesniej wymienic.
        • marlena.k1 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:50
          no dziewczyny to ja wam powiem tak,ze ja tydzien po slubie wyjezdzam na pol
          roku i nie zmieniam dokumentow,bo sie nie wyrobia,wyjade na starym dowodzie i
          paszporcie,ktory z reszta i tak mi sie konczy zaraz przed samym slubem,ale
          przed wyjazdem skladam wniosek o nowy dowod,ponoc moze lezec nawet pol roku
          nieodebrany,a przez pol roku nadal bede uchodzila za pannesmileach z tymi
          papieramisad
          • plessok Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:56
            kolezanko teraz w dowodzie nowym nie pisze czy jest sie panna lub mezatka wiec
            twoja argumentacja jest bezprzedmiotowa
    • plessok Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:52
      co sie tyczy dowodu osobistego i paszportu to sa oznaczane a jesli chodzi o
      prawo jazdy to nie wiem czy nie zabieraja...ale chce powiedziec ze jesli w
      paszporcie masz wize np.amerykanska to uwazaj aby ci jej nie przedziurawili lub
      zrobili adnotacje gdyz straci waznosc
      • annajustyna Co Ty piszesz?? 06.04.06, 18:06
        Wbija sie pieczatke anulowano do paszportu i przecina dowod dopiero przy
        odbiorze nowych!!!Prawo jazdy stare wazne do odbioru nowego!
        • plessok Re: Co Ty piszesz?? 06.04.06, 18:13
          mi paszport przediurawili a dowod opieczetowali ja jeno napisalem zeby ci co
          maja wbita wize uwazali aby nik im nie zrobil na starym paszporcie skazy
          • annajustyna Bo normalnie to powinni przy Tobie przejrzec ten 06.04.06, 19:10
            dokument uwaznie i pominac strony z waznymi wizami przy dziurkowaniu i
            stemplowaniu...
            • plessok Re: Bo normalnie to powinni przy Tobie przejrzec 06.04.06, 19:13
              jeszcze nie mialem takiego problemu a teraz tym bardziej bo bede mial paszport
              bez wizy uprawniajacy do wjazdu do stanow i sie z tego ciesze jak nie wiem co
        • bacha1979 Dokładnie, mądrze (jak zwykle:)annajustyna prawi. 07.04.06, 06:49

• aihnoa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 16:01
      Czesc, ja wymienilam dokumenty 1,5 roku po slubie, m.in. wlasnie dlatego, ze w
      paszporcie mialam kilka waznych wiz i wybieralam sie w 3-mies. podroz za ocean.
      Paszportu nie wymienilam zreszta do dzis, bo duzo podrozuje i nadal tych wiz mi
      szkoda:]

Co do dowodu, prawa jazdy: w momencie zlozenia wniosku, te stare nie sa
      odbierane, ani oznaczane - sa oznaczane dopiero po odebraniu nowych dokumentow
      (pieczatka na starych: anulowano itp.)

Pozdrawiam!
    • arieska Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 22:21
      Tak jak juz kilka osob odpowiedzialo-do czasu wyrobienia nowych dokumnetow stare
      sa wazne i nie sa nijak zaznaczane, czyli do czasu odbioru nowych stare
      dokumenty obowiazuja jak zawsze. Jak wymienialam (nie z racji slubu czy cosik)
      stary' "ksiazeczkowy" dowod na nowy to dopiero przy odbieraniu nowego stary
      zostal opieczetowany i podziurawiony (dziurkaczem po prostu) w paru miejsccach.
      W przypadku paszportu stawiaja chyba tylko pieczatki. Natomiast w podroz
      poslubna lepiej jedz ze starym paszportem-wyrobienie nowego to standardowo 30
      dni, ale w tzw. sezonie z racji mnostwa wnioskow najczesciej wyrabiaja dluzej i
      nikt Ci nie zagwarantuje, ze nowy bedzie na czas. Wazne jest to samo nazwisko na
      bilecie i w paszporcie, inaczej moga byc problemy na lotnisku. Ale skoro wyjazd
      juz wykupiony to zapewne Twoj bilet jest na Twoje panienskie nazwisko takie jak
      w paszporcie, wiec obedzie sie bez przygod. Za nowe dokumenty wez sie lepiej po
      powrocie (na nowy dowod tez czekalam miesiac).
    • dark8 Re: Wymiana dokumentow 26.07.06, 10:25
      Czy przy wypisywaniu wniosku o nowy dowód osobisty należy mieć akt ślubu?
    • agnrek Re: Wymiana dokumentow 26.07.06, 10:28
      Właśnie tydzień temu złozyłam wnisoki o wymianę dokumentów.
      Pamiętajcie - najpierw trzeba iść po dowód, a zaraz po tym można po prawo
      jazdy. Muszą w systemie odznaczyć zmianę nazwiska. Żadnego dokumentu mi nie
      zabrano i nie dziurawiono, są ważne do czasu odbioru nowych.
      Paszport - jeśli w starym masz wizę, to trzeba pamiętać, aby Ci jej nie
      przedziurkowali, po prostu trzeba mieć i stary i nowy przy wyjeździe (do czasu
      upływu ważności wizy).
    • veevaa Re: Wymiana dokumentow 26.07.06, 10:34
      rog obcinaja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka