caysee 06.04.06, 14:52 Hej Mam takie pytanie o wymiane dokumentow po slubie (chodzi o dowod, paszport, prawo jazdy). Czy w momencie zlozenia wniosku o nowe dokumenty te stare sa odbierane albo w jakis sposob oznaczane? Dzieki z gory za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monias11 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:04 no wlasnie, nastepny "sajgon". Nalazimy sie. A umnie rodzi sie pytanie -Mam slub w czerwcu a wycieczka w sierpniu. Czy moge jechac na stary paszport? boje sie ze jak zloze dokumenty o nowy to nie zdarza mi go wydac. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:29 No wlasnie mam podobny dylemat. Slub 22.04, na poczatku maja skladam wnioski o wymiane dokumentow, a pod koniec maja bede prawdopodobnie leciec samolotem i jakies dokumenty beda mi potrzebne. Boje sie ze jesli oznaczaja cos w dokumentach to moglabym miec klopoty przy odprawie... bo zabierac to chyba nie zabieraja tak od razu przy wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
adriannaaa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:31 ne jestem pewna,a le chyab w DO dostajesz pieczeć o zmianie stanu cywilnego - czyli pewnie analogiczne jest w paszporcie - nie wiem jak wyglada sprawa z nowymi dowodami.. ale kiedy zmeiniaąłm dowód po rozwodzie - nijak mi nie oznaczyli starego - pomimo zmiany nazwiska - do czasu odebrania nowego - posługiwałam się odtychczasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:55 Można wyjechać na starym paszporcie, ale na bilecie musi być takie nazwisko jak w paszporcie, czyli panieńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Nic nikt nie oznacza! 06.04.06, 18:04 Do momentu odbioru nowych uzywasz starych i juz! Jeslibys musiala wystepowac jako swiadekw sadzie albo chcialabys zmienic konto w banku przed odbiorem nowych, to zalaczasz do starych dokumentow akt malzenstwa i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
cusa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:34 Ja zarezerwowałam wycieczkę na swoje nazwisko i jade jako panna na starych papierach. Na dokumenty się jednak czeka, po co taki stres przed podróżą. Odpowiedz Link Zgłoś
monias11 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:40 a tak mozna? jesli slub w czerwcu a wycieczka w sierpniu? mozna nie wymieniac paszportu przez 2 miesiace? bo chyba dowod trzeba wczesniej wymienic. Odpowiedz Link Zgłoś
marlena.k1 Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:50 no dziewczyny to ja wam powiem tak,ze ja tydzien po slubie wyjezdzam na pol roku i nie zmieniam dokumentow,bo sie nie wyrobia,wyjade na starym dowodzie i paszporcie,ktory z reszta i tak mi sie konczy zaraz przed samym slubem,ale przed wyjazdem skladam wniosek o nowy dowod,ponoc moze lezec nawet pol roku nieodebrany,a przez pol roku nadal bede uchodzila za panneach z tymi papierami Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:56 kolezanko teraz w dowodzie nowym nie pisze czy jest sie panna lub mezatka wiec twoja argumentacja jest bezprzedmiotowa Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 15:52 co sie tyczy dowodu osobistego i paszportu to sa oznaczane a jesli chodzi o prawo jazdy to nie wiem czy nie zabieraja...ale chce powiedziec ze jesli w paszporcie masz wize np.amerykanska to uwazaj aby ci jej nie przedziurawili lub zrobili adnotacje gdyz straci waznosc Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Co Ty piszesz?? 06.04.06, 18:06 Wbija sie pieczatke anulowano do paszportu i przecina dowod dopiero przy odbiorze nowych!!!Prawo jazdy stare wazne do odbioru nowego! Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Co Ty piszesz?? 06.04.06, 18:13 mi paszport przediurawili a dowod opieczetowali ja jeno napisalem zeby ci co maja wbita wize uwazali aby nik im nie zrobil na starym paszporcie skazy Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Bo normalnie to powinni przy Tobie przejrzec ten 06.04.06, 19:10 dokument uwaznie i pominac strony z waznymi wizami przy dziurkowaniu i stemplowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Bo normalnie to powinni przy Tobie przejrzec 06.04.06, 19:13 jeszcze nie mialem takiego problemu a teraz tym bardziej bo bede mial paszport bez wizy uprawniajacy do wjazdu do stanow i sie z tego ciesze jak nie wiem co Odpowiedz Link Zgłoś
aihnoa Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 16:01 Czesc, ja wymienilam dokumenty 1,5 roku po slubie, m.in. wlasnie dlatego, ze w paszporcie mialam kilka waznych wiz i wybieralam sie w 3-mies. podroz za ocean. Paszportu nie wymienilam zreszta do dzis, bo duzo podrozuje i nadal tych wiz mi szkoda:] Co do dowodu, prawa jazdy: w momencie zlozenia wniosku, te stare nie sa odbierane, ani oznaczane - sa oznaczane dopiero po odebraniu nowych dokumentow (pieczatka na starych: anulowano itp.) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: Wymiana dokumentow 06.04.06, 22:21 Tak jak juz kilka osob odpowiedzialo-do czasu wyrobienia nowych dokumnetow stare sa wazne i nie sa nijak zaznaczane, czyli do czasu odbioru nowych stare dokumenty obowiazuja jak zawsze. Jak wymienialam (nie z racji slubu czy cosik) stary' "ksiazeczkowy" dowod na nowy to dopiero przy odbieraniu nowego stary zostal opieczetowany i podziurawiony (dziurkaczem po prostu) w paru miejsccach. W przypadku paszportu stawiaja chyba tylko pieczatki. Natomiast w podroz poslubna lepiej jedz ze starym paszportem-wyrobienie nowego to standardowo 30 dni, ale w tzw. sezonie z racji mnostwa wnioskow najczesciej wyrabiaja dluzej i nikt Ci nie zagwarantuje, ze nowy bedzie na czas. Wazne jest to samo nazwisko na bilecie i w paszporcie, inaczej moga byc problemy na lotnisku. Ale skoro wyjazd juz wykupiony to zapewne Twoj bilet jest na Twoje panienskie nazwisko takie jak w paszporcie, wiec obedzie sie bez przygod. Za nowe dokumenty wez sie lepiej po powrocie (na nowy dowod tez czekalam miesiac). Odpowiedz Link Zgłoś
dark8 Re: Wymiana dokumentow 26.07.06, 10:25 Czy przy wypisywaniu wniosku o nowy dowód osobisty należy mieć akt ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Wymiana dokumentow 26.07.06, 10:28 Właśnie tydzień temu złozyłam wnisoki o wymianę dokumentów. Pamiętajcie - najpierw trzeba iść po dowód, a zaraz po tym można po prawo jazdy. Muszą w systemie odznaczyć zmianę nazwiska. Żadnego dokumentu mi nie zabrano i nie dziurawiono, są ważne do czasu odbioru nowych. Paszport - jeśli w starym masz wizę, to trzeba pamiętać, aby Ci jej nie przedziurkowali, po prostu trzeba mieć i stary i nowy przy wyjeździe (do czasu upływu ważności wizy). Odpowiedz Link Zgłoś