Dodaj do ulubionych

upominki dla gosci

25.04.06, 11:45
słyszałam o tiulowych woreczkach z 5 kolorowymi migdałami. woreczki juz mam.
gorzej z migdałami.. niewiecie gdzie w warszawie moge cos takiego kupić???
dzięki!
Obserwuj wątek
    • esmeralda_pl Re: upominki dla gosci 25.04.06, 11:52
      w Warszawie to nie wiem gdzie... ja widziałam confetti na kg w Lizbonie wink
      • kacha95 Re: upominki dla gosci 25.04.06, 13:25
        w supermarketach są taklie stoiska z cukierkami na wagę, myślę, że tam będą
        takei migdały a jęsli nie to zawsze mogą być np. orzechy w czekoladzie - coś
        innego. Nasi goscie otrzymaja od nas pomalowane gipsowe figurki młodej pary z
        naszymi imionami oraz datą slubu smile
        • mala_mi25 Re: upominki dla gosci 25.04.06, 13:42
          tez myślałam o upominkach dla gości, na razie jeszcze szukam pomysłów. A takie
          woreczki gdzie można kupić?
        • woi.mi Re: upominki dla gosci 01.05.06, 20:35
          Na pewno sobie postawią na telewizorze.
    • kacha95 Re: upominki dla gosci 25.04.06, 18:14
      dziś widziałam w Arkadii obok Zary wolno stojace stoisko ze słodyczami -
      lepszego gatunku, nie jakies tam kasztanki - tam między innymi czekoladkami
      były migadały (kamyki) i orzechy w polewach.
      • lukmon Re: upominki dla gosci 25.04.06, 21:01
        dzięki, zobacze w arkadii. obdzwoniłam rózne hurtownie słodyczy , wedla i
        nic..woreczki szyłam sama
        • esmeralda_pl Re: upominki dla gosci 25.04.06, 21:05
          to stoisko jest też w GalMoku i w bossssssskiej Promenadzie
          • esmeralda_pl Re: upominki dla gosci 25.04.06, 21:54
            już wiem Patchi to się nazywa
      • ilekobietamalat Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:18
        no rzeczywiscie w arkadi tam na gorze jest takie stoisko z uroczymi slodyczami.
        a to jest jakas cala siec wiec jak w arkadii nie beda mieli to napewno gdzies
        niedaleko znajdzieszsmile
    • asiakal A cóż to znów za moda??? n/t 26.04.06, 09:12
      • esmeralda_pl Re: A cóż to znów za moda??? n/t 26.04.06, 09:57
        żadna "znowu moda"... dla mnie jest to stadard - na wszystkich weselach na
        których bylam cos takiego było... we Francji to na chrzcinach też się się takie
        konfetti daje gościom na pamiątkę... widzialam takie kolekcje...
    • przytomna Re: upominki dla gosci 26.04.06, 15:24
      Ale kicz!
      • narcyz79 Re: upominki dla gosci 26.04.06, 15:30
        Wszystkim tu przebywającym typu "przytomna" (patrz wyżej) chciałabym zwrócić na
        coś uwagę. Zauważcie, że osoba, która założyła wątek wcale nie potrzebuje
        waszej porady czy opinii dotyczącej czy jest to kicz, czy też zuepłnie
        przeciwnie. Zadała konkretne pytanie i oczekuje konkretnej wypowiedzi. Nie
        obchodzi jej, czy wam się to podoba czy nie, więc możecie darowac sobie swoje
        zdanie. Takie sytuacje pojawiają się w każdym wątku, co zaczyna mnie denerwować
        delikatnie mówiąc. Nie wiem czy to wynika z nudów, zazdrości, czy innych
        przyczyn. Może warto się czasem zastanowić nad tym, co się pisze.
        Pozdrawiam!
        • lukmon Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:15
          dzięki...narcyzku... ja tylko zadałam pytanie... jezeli ktoś nic nie wie na ten
          temat to zrozumiem. ale od razu takie sceny...??? pozdrawiam!
    • nionczka Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:32
      Moim zdaniem to fajnie, ze komentujemy rozne zwyczaje slubno-weselne na forum.
      Dla mnie upominki dla gosci to cos najnormalniejszego w swiecie, ale o innych
      zwyczajach (jak blogoslawienstwo, podziekowania dla rodziców, brama, tluczenie
      szkla) dowiedzialam sie dopiero na forum. I to jest fajne. Tylko, zeby jeszcze
      forma odpowiednia byla. A z drugiej strony nie ma sie co obrazac za uwagi
      dotyczace zwyczajów. Byle tylko nie obrazac siebie nawzajem.
      Lubie poczytac co naprawde uwazaja osoby pochodzace z roznych srodowisk i z
      roznych stron Polski (i nie tylko) na te wszystkie tematy. Moze sie okazac, ze
      cos co dla mnie jest oczywiste wcale takie nie jest dla innych osob. Moze mi to
      dac duzo do myslenia i czasami pomoc w organizacji wlasnego wesela.
      • aniolek227 Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:55
        Jak najbardziej popieram pomysł z prezencikiem dla gości smile Sama też cos
        planuję, ale jeszcze nie są to sprecyzowane pomysły. Gdzie można kupic tiulowe
        woreczki ???
        • narcyz79 Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:58
          Ja albo uszyję, albo zamówię przez net. www.akcesoriaslubne.pl
          • justm Re: upominki dla gosci 28.04.06, 12:04
            tylko jeśli szukacie pomocy w tych sprawach to przejrzyjcie forum przez
            wyszukiwarkę i podawajcie miasto dodatkowo wink
      • narcyz79 Re: upominki dla gosci 28.04.06, 11:56
        Ja też przewiduję upominki na moim ślubie. Będą woreczki z organzy białe, z
        dołączoną karteczką, że dziękujemy wszystkim, że sa z nami w tak waznym dla nas
        dniu, a do środka planujemy włożyć migdałki w lukrze. Za kilka tygodni
        rozpoczynam poszukiwania takich migdałków. Czy ktoś wie, gdzie je zdobyć. Uwagi
        w stylu, że pomysł jest kiczowaty/ beznadziejny/ chory/ można sobie darować.
        Jesteśmy tu po to, by sobie pomagać. Po to powstają konkretne posty, bo piszący
        je oczekuje konkretnej pomocy lub porady, a nie krytyki.
        Pozdro! smile
        • lukmon Re: upominki dla gosci 28.04.06, 18:11
          włąsnie najgorzej to z tymi migdałami... ja szukam w warszawie i nic.. różne
          hurtownie słodyczy, byłam w wedlu i nic..na stronie akcesoria ślubne sa
          woreczki z migdałami za woreczek wychodzi ok, 5 zł.. szukam cos tańszego, na
          własna rekę bo jezeli ma byc 140 osób! to ile mnie to wyniesie! troche
          drogo...pozdrowionka!!
    • annubis74 Re: upominki dla gosci 28.04.06, 18:30
      mam pytanie, nigdy nie słyszałam o takiej tradycji, całkiem miła, ale mam
      pytanie dlaczego dawać gościom prezenty... Zaprosiliśmy ich na przyjęcie,
      dziękujemy ze są z nami w takim dniu... czy to za mało? nie krytykuje tylko sie
      zastanawiam...
      • tullipanna Re: upominki dla gosci 28.04.06, 19:45
        bo tak robia na ZACHODZIE a to co robia na zachodzie jest TRENDY
        • esmeralda_pl Re: upominki dla gosci 29.04.06, 10:25
          nie, wcale nie dlatego... dlatego, że warto im podziękować za ich obecność w
          tym dniu... więszkość z Was pyta jak powiedzieć gościom, że chcecie kasę, a nie
          prezenty... to tak jakbyście przeliczały ile osób zaprosić, zeby jeszcze na tym
          zarobić... Ale coś dla gości to już kicz...
          aha, s łowo trendy wyszło z użycia jakieś dwa lata temu
          • kacha95 Re: upominki dla gosci 29.04.06, 10:49
            U nas prezent nei bedzie dla każdego gościa lecz na parę, jesligośc przyjdzie
            bez osoby towarzyszącej wówczas również dostanie prezent, po co np cioci i
            wujkowi to samo wystarczy, moim zdaniem wystarczy jeden skormny upominek
            wówczas i koszta się zmniejszają.
    • morietka Re: a ja robię sama 29.04.06, 18:38

Hej,
      ja nie kupiłam gotowych - właśnie kończę ostatnie sztuki.

Kupiłam 2x1,4 metra białego tiulu i pociełam go na kwałaki wielkości
      ok.20x16cm, na środku ułożyłam 7-8 sztuk cukiereczków mini-mini, i obwiązałam
      podwójną tasiemką ecru i lekki brąz (30cm).Dołączyłam również małą karteczkę
      wyciętą dookoła zygzakiem, na kótrej jest nadrukownae kółeczko a w środku data
      ślubu, nasze imiona a na samym środku podziękowanie za przybycie.
      Muszę przyzanć, że jest to bradzo proste do zrobienia.

I super wygląda, bardzo miły gest dla gości. Każdy będzie miał na stole przy
      kieliszku czy talerzu.
      Skoro robię sama to dla każdego.

polecam smile smile smile
      • narcyz79 Brawo!! 02.05.06, 11:31
        smile
        • lukmon Re: Brawo!! 03.05.06, 19:01
          chyba tez kupię ten materiał.. jestem na etapie załatwiania migdałów..
          pozdrawiam.
      • czarna_waw Re: a ja robię sama 03.05.06, 19:25
        Podziwiam was dziewczyny, ze jeszcze macie do tego glowe, sile i ochote po tych
        wszytskich przygotowaniach.
        A gosciom bedzie na pewno bardzo milo.
        • mariszka72 Re: a ja robię sama 03.05.06, 19:48
          Nasze już zrobione i zapakowane. Zostało tylko podpisać karteczki (imiona, data
          ślubu i jakieś podziękowania lub cytaty - na każdej inne) i przywiązać do
          torebek.

marishkatomek.weddingchannel.com.pl/gallery/655-orig.jpg
          Ja miałam tylko 20 do zrobienia, więc naprawdę miałam ochotę się w to bawić.
          Zresztą, od wielu lat robię tego typu "drobiazgi" na rożne imprezy.
    • wanielka Re: upominki dla gosci 03.05.06, 19:43
      my planujemy ramki-miniaturki z naszym zdjęciem w środku, ale powiem szczerze,
      że pomysł z tiulowymi woreczkami podoba mi się szalenie. nigdy się z tym
      jeszcze nie spotkałam, u mnie nie ma takich tradycji... a szkoda. dlatego my
      damy dobry przykład i ją zapoczątkujemy... smile
    • mariszka72 Re: upominki dla gosci 03.05.06, 19:57
      A na Wielkanoc "na szybko" robiłam takie:

marishkatomek.weddingchannel.com.pl/gallery/656-orig.jpg
      • lukmon Re: upominki dla gosci 08.05.06, 16:11
        a ja ciągle chodze za tymi migdałami....
        • iw.75 Re: upominki dla gosci 08.05.06, 17:13
          na pewno znajdziesz - życze cierpliwości smile
          annubis74 pytasz dlaczego i że nie słyszałaś o tradycji. rzeczywiście ja też
          takiej nie znałam ale u nas po weselu zazwyczaj goście otrzymywali do
          domku...zapakowane ciasto. Mnie ten zwyczaj nie bardzo odpowiada, dlatego po
          naszym przyjęciu goście otrzymają po kilka sztuk ręcznie robionych pralinek
          (koszt około 12 zł na parę. Niemało ale mamy tylko około 30 gości). Są pięknie
          pakowane i można dołączyć karteczkę z podziękowaniami i na pewno (wg mnie)
          bardziej estetyczne niż mieszanka ciast wink
          • kamelia7 Re: upominki dla gosci 08.05.06, 18:08
            A ja pamiętam jak moja babcia przywoziła z z wesel z rejonu Rzeszowa szyszki
            (figurki)wypiekane z ciasta chlebowego.
            Więc zwyczaj dawania goscia prezentow nie jest tylko przywieziony z zachodniej
            Europy.

W Polsce jest tez zwyczaj, że gościa daję się ciasto, czasem tez alkohol.

Ja własnorecznie zrobilam figurki z masy solnej, do tego dołączam specjalnie
            napisane podziekowania i to pakuje w celofan.
            • lukmon Re: upominki dla gosci 09.05.06, 22:13
              a ja ciągle szukam.. chyba z tego zrezygnuję.. a szkoda..
              • cannella Re: upominki dla gosci 09.05.06, 22:27
                Lukmon, nie rezygnuj. To naprawdę miła forma podziękowania gościom - nasi
                wspominają do dzisiaj, a czasem jak idziemy do kogoś z nich w odwiedziny, to
                uśmiechamy się na widok pamiątkowego pudełeczka stojącego gdzieś na półce.
              • lu06 Re: upominki dla gosci 09.05.06, 23:53
                jeśli masz jeszcze czas to sprawdź
                confetti.co.uk/shopping/newshop/searchresults.asp?cat=215
                jest to internetowy sklem z takimi rzecczami - mają migdały w lukrze. Sama
                miałam tam zamawiać ale z małego przyjęcia zrobiło mi się weselisko i nie mam
                pary.
        • mariszka72 Re: upominki dla gosci 09.05.06, 23:31
          lukmon napisała:

> a ja ciągle chodze za tymi migdałami....

A muszą być koniecznie migdały w lukrze? Nie moga być na przykład w
          czekoladzie? Czy w ogóle jakieś czekoladni, czy jakieś inne słodycze? Jeśli nie
          można znależź tych upragnionych migdałów to może warto ROZEJRZEĆ SIĘ ZA CZYMŚ
          INNYM? Tyle jest teraz wszystkiego do wyboru do koloru smile
          • cannella Re: upominki dla gosci 09.05.06, 23:45
            Mariszka, nie zrozumiałaś. Jak widać nie może być coś innego. Tylko migdały.
            Tylko w lukrze. Tylko białe. Dobrze, że nie jesteśmy we Włoszech, bo wtedy
            musiałyby być z Sycylii. Odpisuję nie pytana, ale też miałam wcześniej podobny
            problem i całą masę doradców doradzających "coś innego".
            • lu06 Re: upominki dla gosci 10.05.06, 00:02
              z praktycznego powodu te w lukrze są bardzo fajne - w przeciwieństwie do
              czekoladowych się nie topią. Kiedyś w sklepach sprzedawali orzeszki w takiej
              białej polewie chyba były z Chin. Może w tych sklepach z orientalną kuchnią to
              będzie...
    • lu06 Re: upominki dla gosci 09.05.06, 23:59
      A jak masz MEGA dużo czasu to zawsze można jeszcze samemu spróbować, też miły
      gest. Zobacz co w necie znalazłam:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis11718.html
    • as_agnes Re: upominki dla gosci 10.05.06, 13:10
      Ja tu znalazłam woreczki z migdalami smile Niestety sa chyba dośc drogie. zreszta
      sprawdz sobei sama.

www.akcesoriaslubne.pl/oferta/prezenty.html
    • lukmon Re: upominki dla gosci 15.05.06, 15:16
      ten sklep confetti zapowiada si enieźle.. tylko szkoda ze nie po polsku....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka