martchen 24.05.06, 14:27 Witam, czy ktoś mi może napisać jak długo trwaja nauki przedmałżeńskie i jakie formalności przedślubem trzeba załatwić??? Dla mnie to masakra, taka biurokracja(( Zupełnie nie wiem,jak sie do tego zabrać. Od czego zacząć??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bacha1979 Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 14:31 Nauki trwają w zależności od tego, kto je orhanizuje, od 1,2 dni, do nawet 5 niedziel(tak było w naszym przypadku). Dla mnie akurat te formalności nie były żadną masakrą. Oprócz nauk trzeba "zaliczyć" poradnię. Odpowiedz Link Zgłoś
mareszka Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 14:35 U nas kompleksowo "wszystko w jednym", czyli poradnie, nauki, doradca rodzinny i tp. to 9 spotkań, 2xw tygodniu czyli ponad miesiąc. Ale są też np weekendowe Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 15:47 u nas W-wa Praga 10 nauk + 3 spotkania w poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
anja_d Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 16:08 U nas to samo 10 spotkań i 3 w poradni Odpowiedz Link Zgłoś
puella001 a skad piszesz? 24.05.06, 17:00 bo w wawie moge polecic jednodniowe z poradnia wlacznie Odpowiedz Link Zgłoś
gregxsokol Re: a skad piszesz? 25.05.06, 12:03 możesz podać więcej szczegółów - adres, telefon, godziny pracy... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
inez_22 Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 17:07 Ja byłam na naukach weekendowych (pt i sob po 6 godzin), dodatkowo jeszcze godz u psychologaJeśli zdecydujesz się na nauki w Kościele,to te trwają kilka tygodni. 'Papierków' jeszcze nie załatwiałam, ale słyszałam, że do USC idzie sie max 3 mies przed ślubem, gdzie wydaja zaśewiadczenie, z którym idziesz do Księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: Nauki przedmałżeńskie 24.05.06, 20:18 U mnie, mieszkam w Wawie, nauki trwały 10 dni jedno po drugim tzn. 10 spotkań Pozostały nam jeszcze 3 spotkania w poradni. Polecam nauki w kościele na ulicy Chełmskiej 21. Podrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marvel_maid Termin ważności 25.05.06, 09:06 Dziewczyny, czy zaświadczenie o odbyciu nauk ma "termin ważności"? Robimy je w czerwcu, chociaż ślub dopiero w przyszłym roku. Poprostu wolimy załatwić to teraz kiedy mamy dużo czasu, żeby potem nie panikować, że do ślubu coraz bliżej, a jeszcze tyle do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mareszka Re: Termin ważności 25.05.06, 09:22 Nie, marvel ukończenie kursu, to ukończenie kursu. I nawet jeśli kurs kończyłaś w liceum, to i tak będzie ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: Termin ważności 25.05.06, 09:24 tylko ze niektorzy ksieza uznaniowo nie uznaja kursow licealnych taaacy sa fajni, ze umozliwiaja powtorzenie sobie tych drogocennych informacji. Kolezance mojej siostry, ktora chodzila do zakonnego liceum i miala taaaaaaki kurs przedmalzenski, ksiadz kazal i tak przynesc swieze pieczatki Odpowiedz Link Zgłoś
tadaam Re: Termin ważności 25.05.06, 09:30 a ja sie poszlam zapisac na nauki i wyszlam z certyfikatem Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: Termin ważności 25.05.06, 09:39 doobrze Ci. Ja zostałam zamęczona kursem łikendowym... Odpowiedz Link Zgłoś