asiulka555 22.06.06, 13:04 kiedy i czy w ogole trzeba miec zapowiedzi? My slub mamy na koniec lipca, spisalismy prtokol, dostalismy karteczke do spowiedzi, nauki mamy indywidualnie. Wiecej ksiadz nam nie powiedzial ze mamy zrobic cos jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady_of_avalon Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:09 Jesli oboje jestescie z tej parafii, to zapowiedzi idą automatycznie (sprawdz tablice ogloszen . Jesli jedno z was jest z innej parafii powinno dostac karteczkę do wygłoszenia zapowiedzi u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
librea pytanko 22.06.06, 13:22 a czy ja musze iść do księdza do parafii mojego narzeczonego. slub jest u mnie. a nie bardzo mogę iść do tamtego bo przyjmuje tylko w jeden dzień w tygodniu do południa!!! a ja nie moge dostać wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: pytanko 22.06.06, 15:04 nie musisz. U ciebie w parafii dostaniecie prosbe o wygloszenie zapowiedzi w parafii narzeczonego i ta prosbe twoj narzeczony sam moze zaniesc do siebie (ja nie odwiedzalam parafii narzeczonego) Potem odbiera zaswiadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi i zanosicie je do twojej parafii (tam gdzie bedzie slub) Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:09 wydalalo mi sie ze sie dostaje kartke, z ktora idzi sie do kosciola nazeczonego (lub obu kosciolow).. a kartke chyba dostaje sie po spisaniu protokolu.. ps. my dzis idziemy do ksiedza na spisanie protokolu!aaa! denerwuje sie!mam nadzieje ze sie uda! Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 twitii 22.06.06, 13:18 Zupełnie nie ma czym. U nas wszystko przebiegło w miłej i bezstresowej atmosferze. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: twitii 22.06.06, 13:21 a jak to wyglada? bo mamy wszystkie dokumenty, wiec chyba mozemy spisac juz protokol czy to tutaj ksiadz zadaje te rozne pytania? i czy dzis placimy za slub? a karteczke na zapowiedzi tez dzis dostaniemy? Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:25 Powiem Ci jak było u nas, ale chyba co prafia to obyczaj. Wiec poszliśmy i ksiądz poprosił te dokumenty z USC, dowody osobiste, dołaczyliśmy też wtedy już zaświadczenia o ukończeniu nauk. Kasiądz większośc spisywała z dokementw, zadwał pytania z protokołu, spokojnie, naprawdę beztsresowo i na koniec dalismy na zapowiedzi. Acha, próbowłam księda "pzrerobić" co by nie trzeba zaliczać poradni, ale zbył mnie smiechem. Za ślub w mojej parafii płaci się tuz przed samą ceremonią, kiedy podpisuje się dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: twitii 22.06.06, 13:28 aha dzieki za info a jakie dokumenty podpisuje sie na samym koncu? te z usc? i wtedy pewnie sie placi (strzelam ze u nas tez) czy glupio sie spytac ksiedza ile placimy za slub? a ile wy placiliscie za zapowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: twitii 22.06.06, 13:31 czemu glupio. Ja glupio zaczelam sie pytac: "ile placimy...", ale moj mąz mnie poprawil i powiedzial "chcielibysmy zlozyc ofiarę .." czy cos podobnego Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:31 Za zapowiedzi u mnie w prafi ksiądz "zaśpiewał" sobie 200 zł, spytaliśmy go wprost. W parafii Mariusza- usłyszeliśmy "co łaska". A co do pytania- myśle, że zależy to raz- od księdza, dwa- od tego na ile was stać. Czasem lepiej nie pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: twitii 22.06.06, 13:34 łooo!az 200 za zapowiedzi?? strasznie duzo!myslalam ze z 50 zl co lepsze u mnie to nawet nie wywieszaja tych zapowiedzi!spytam sie go czy wywiesi, bo ja nie widuje zadnych zapowiedzi w koscile.. u narzeczonego to przynajmiej wisza Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:35 twitti napisała: > łooo!az 200 za zapowiedzi?? strasznie duzo!myslalam ze z 50 zl Dużo, zamierzalismy dać po 100 zł, ale skoro spytaliśmy, to...Wiec czasem lepiej nie pytać, rozważ to. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: twitii 22.06.06, 13:39 ale glupio tak wyskoczyc z jakas kwota zobaczymy!trzymaj kciuki zeby sie wszystko udalo Odpowiedz Link Zgłoś
paola_23 Re: twitii 23.06.06, 13:50 Dziewczyny posłuchajcie! Nie ma czegoś takiego jak płacenie za ślub.... Daje się na ofiarę jak już, ale to można zrobić krótko przed ceremonią włożyć skromny w miarę możliwości datek i ofiarować na kościół, na budowe nowego kościoła jak takowa jest (w moim przypadku tak). Co do dania na zapowiedzi to my nie daliśmy bo oboje mamy w swojej parafii i ksiądz nawet nic nie powiedzial a juz w nastepna niedziele zapowiedzi byly wywieszone a do ślubu niecale 2 miesiace... Ksiadz nasz z reguly od nikogo nic nie chce ale ludzie juz daja symboliczne kwoty... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: twitii 23.06.06, 14:08 Co prawda to prawda. To nie zapłata, a ofiara na kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:10 a jestescie z tej samej parafii czy z roznych? Jesli z tej samej to moze juz ksiadz sam wam te zapowiedzi wywiesil. Jesli nie - to lepiej zapytac. Zapowiedzi są wywieszane po tym jak dostarczycie swiadectwo chrztu i spiszecie protokół. Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:14 no to extra,a ja zednej karteczki nie dostalam.I mam sie jescze tylko pojawic 2 tyg przed slubem aby porozmawiac jak sie odbedzie ceremonia(dwujezyczna) .Czy wszyscy z was dostali te karteczki na spowiedz?? Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:20 bez sensu..to powinien chyba ksiadz wiedziec , a nie ja.I slyszalam o jakims skupieniu przedslubnym...tez ani mru mru u ksiedza Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:19 u nas taka karteczka jest na ostatniej stronie ksiazeczki od nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:22 my nauki robilismy we wloszech ( A moj luby tylko po wlosku mowi..jak on sie wyspowiada w Polsce??Mogl to zrobic tutaj przed przylotem,ale nie bedzie miec na zednej karteczce potwierdzenia...uffa ta biurokracja koscielna Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:19 my jestesmy obydwoje z tej samej parafi. Z tego co zrozumialam to zapowiedzi ksiadz juz sam wyswiesi? My dostalismy karteczki do spowiedzi, pierwsza spowiedz ksiadz juz sam skreslil, kazal nam tylko przyjsc w dniu slubu i zrobic druga. Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:23 my też oboje z tej samej parafii, ale ślub w innej dostaliśmy kartki, zapowiedzi dawno już wygłoszone i podbite. ślub 15 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:23 a czemu wam skreslil pierwsza spowiedz? mieszkacie razem? czy pytal was o to? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_1 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:06 czyli wasze zapowiedzi pewnie poszły automatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka555 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:24 Nie powiedzial czemu skreslil, moze dlatego ze jestesmy po cywinym Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:30 tzn jezeli po cywilnym to co to zmienia?ja tez juz po Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:30 najlepiej zadzwonić do kancelarii i o wszystko się wypytać, bo co parafia to obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:31 nam kazał dać na zapowiedzi w parafii mojej i mojego narzeczonego (jestem gdzie indziej zameldowana, choć mieszkam z nim) i w parafiach chrztu czyli razem 4x50zł po to są zapowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:34 golinda- powiem Ci tak, jakbys nic nie dała, ksiądz też ma obowiązek wyczytać, czy też wywiesić te zapowiedzi. dziwię sie tylko takiemu narzekaniu- za suknie i całą otoczkę płaci się mase kasy i jakoś nikt nie marudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:38 ale ja dobrowolnie wydaje na sukienke pieniadze... mielismy taka sytuacje: pytamy ksiedza ile na zapowiedzi, na co on, ze to jest nasza dobrowolna ofiara (powiedzial, ze to nie my, ale on zajmuje sie zalatwianiem zapowiedzi w tych pozostalych parafiach) mówie: niech nam ksiądz powie mniej wiecej ile sie daje, bo my nie wiemy, poza tym w warszawie ksiadz ma cennik i od razu mowi ile za co... na co on: ooo! chcialbym miec takie stawki jak w warszawie wyciagam 50zł, a on: to dowiedzcie sie od ksiedza w warszawie ile sie daje... szczyt! Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:39 Chyba ślub kośćielny tez bierzesz dobrowolnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:43 ale sukienka przynajmniej oko cieszy, a co ja mam z tych zapowiedzi? nie uwazam zeby 50zł to była normalna kwota za cos takiego... 10zł, rozumiem, nawet 20zł, ale 50?!? za co, pytam się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:45 Zawsze mozna wziąść cywilny, tam nie ma zapowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:47 w moim kosciele tez chya nie ma zapowiedzi - przynajmniej nie wisza... a trzeba placic.. Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:15 a co jesli chce miec piekna ceremonie w kosciele, z cudownym brzmieniem organow i wzruszajacym kazaniem? (choc ten moj ksiadz to raczej nic pięknego nie powie) Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:18 Przystać na warunki księdza, tak jak nie dyskutuje się z warunkami stawianymi przy ślubie cywilnym. Ot co. Jeszcze jedno- ja daleka jestem od nauczania i pouczania Cię, jednak zrozumiec też nie umiem... Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:38 czego nie potrafisz zrozumieć? tego, ze mierzi mnie ich pazerność i brak elastyczności? brak zrozumienia? 200zł na zapowiedzi? czy to nie jest lekkie przegięcie? oczywiście, że damy, bo nie mamy wyjścia, ale ja jestem zdegustowana... co mają zrobić ludzie, którzy bardzo mało zarabiają? nie brać slubu kościelnego, bo ich nie stać?!? paranoja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:40 wredne!i co wzial te 50 zl? czy daliscie wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:41 wzial łaskawie 50zł, ale dał do zrozumienia, ze przy spisywaniu protokołu liczy na dopłatę... Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:46 a mi powiedzial ze wszytsko razem na koncu ) ciekawe ile mi podliczy Odpowiedz Link Zgłoś
golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:40 no...mój pewnie by mi tak podliczył, że bym z krzesła spadła z wrażenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:49 zobaczymy co powie..ale jakakolwiek sume nie rzuci i tak bede musiala zaplacic..tu nie ma wyboru jak przy sukni,sali itd...niestety Odpowiedz Link Zgłoś