Dodaj do ulubionych

zapowiedzi

22.06.06, 13:04
kiedy i czy w ogole trzeba miec zapowiedzi? My slub mamy na koniec lipca,
spisalismy prtokol, dostalismy karteczke do spowiedzi, nauki mamy
indywidualnie. Wiecej ksiadz nam nie powiedzial ze mamy zrobic cos jeszcze.
Obserwuj wątek
    • lady_of_avalon Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:09
      Jesli oboje jestescie z tej parafii, to zapowiedzi idą automatycznie (sprawdz
      tablice ogloszen wink. Jesli jedno z was jest z innej parafii powinno dostac
      karteczkę do wygłoszenia zapowiedzi u siebie.
      • librea pytanko 22.06.06, 13:22
        a czy ja musze iść do księdza do parafii mojego narzeczonego. slub jest u mnie.
        a nie bardzo mogę iść do tamtego bo przyjmuje tylko w jeden dzień w tygodniu do
        południa!!! a ja nie moge dostać wolnego
        • anulka_1 Re: pytanko 22.06.06, 15:04
          nie musisz. U ciebie w parafii dostaniecie prosbe o wygloszenie zapowiedzi w
          parafii narzeczonego i ta prosbe twoj narzeczony sam moze zaniesc do siebie (ja
          nie odwiedzalam parafii narzeczonego) Potem odbiera zaswiadczenie o wygłoszeniu
          zapowiedzi i zanosicie je do twojej parafii (tam gdzie bedzie slub)
    • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:09
      wydalalo mi sie ze sie dostaje kartke, z ktora idzi sie do kosciola nazeczonego
      (lub obu kosciolow).. a kartke chyba dostaje sie po spisaniu protokolu..

ps. my dzis idziemy do ksiedza na spisanie protokolu!aaa! denerwuje sie!mam
      nadzieje ze sie uda!
      • bacha1979 twitii 22.06.06, 13:18
        Zupełnie nie ma czym. U nas wszystko przebiegło w miłej i bezstresowej
        atmosferze. smile
        • twitti Re: twitii 22.06.06, 13:21
          a jak to wyglada? bo mamy wszystkie dokumenty, wiec chyba mozemy spisac juz
          protokolsmile czy to tutaj ksiadz zadaje te rozne pytania? i czy dzis placimy za
          slub? a karteczke na zapowiedzi tez dzis dostaniemy?
          • bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:25
            Powiem Ci jak było u nas, ale chyba co prafia to obyczaj. Wiec poszliśmy i
            ksiądz poprosił te dokumenty z USC, dowody osobiste, dołaczyliśmy też wtedy już
            zaświadczenia o ukończeniu nauk. Kasiądz większośc spisywała z dokementw,
            zadwał pytania z protokołu, spokojnie, naprawdę beztsresowo i na koniec dalismy
            na zapowiedzi.
            Acha, próbowłam księda "pzrerobić" co by nie trzeba zaliczać poradni, ale zbył
            mnie smiechem. smile
            Za ślub w mojej parafii płaci się tuz przed samą ceremonią, kiedy podpisuje
            się dokumenty.
            • twitti Re: twitii 22.06.06, 13:28
              ahasmile dzieki za infosmile a jakie dokumenty podpisuje sie na samym koncu? te z
              usc? i wtedy pewnie sie placi (strzelam ze u nas tez)smile

czy glupio sie spytac ksiedza ile placimy za slub? a ile wy placiliscie za
              zapowiedzi?
              • asiulka555 Re: twitii 22.06.06, 13:31
                czemu glupio. Ja glupio zaczelam sie pytac: "ile placimy...", ale moj mąz mnie
                poprawil i powiedzial "chcielibysmy zlozyc ofiarę .." czy cos podobnego
              • bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:31
                Za zapowiedzi u mnie w prafi ksiądz "zaśpiewał" sobie 200 zł, spytaliśmy go
                wprost.
                W parafii Mariusza- usłyszeliśmy "co łaska".
                A co do pytania- myśle, że zależy to raz- od księdza, dwa- od tego na ile was
                stać. Czasem lepiej nie pytać. smile
                • twitti Re: twitii 22.06.06, 13:34
                  łooo!az 200 za zapowiedzi?? strasznie duzo!myslalam ze z 50 zlsmile co lepsze u
                  mnie to nawet nie wywieszaja tych zapowiedzi!spytam sie go czy wywiesi, bo ja
                  nie widuje zadnych zapowiedzi w koscile.. u narzeczonego to przynajmiej wiszasmile
                  • bacha1979 Re: twitii 22.06.06, 13:35
                    twitti napisała:

> łooo!az 200 za zapowiedzi?? strasznie duzo!myslalam ze z 50 zlsmile

Dużo, zamierzalismy dać po 100 zł, ale skoro spytaliśmy, to...Wiec czasem
                    lepiej nie pytać, rozważ to. smile
                    • twitti Re: twitii 22.06.06, 13:39
                      ale glupio tak wyskoczyc z jakas kwotasmile zobaczymy!trzymaj kciuki zeby sie
                      wszystko udalosmile
                      • paola_23 Re: twitii 23.06.06, 13:50
                        Dziewczyny posłuchajcie! Nie ma czegoś takiego jak płacenie za ślub....
                        Daje się na ofiarę jak już, ale to można zrobić krótko przed ceremonią włożyć
                        skromny w miarę możliwości datek i ofiarować na kościół, na budowe nowego
                        kościoła jak takowa jest (w moim przypadku tak). Co do dania na zapowiedzi to my
                        nie daliśmy bo oboje mamy w swojej parafii i ksiądz nawet nic nie powiedzial a
                        juz w nastepna niedziele zapowiedzi byly wywieszone a do ślubu niecale 2 miesiace...
                        Ksiadz nasz z reguly od nikogo nic nie chce ale ludzie juz daja symboliczne kwoty...
                        • bacha1979 Re: twitii 23.06.06, 14:08
                          Co prawda to prawda. To nie zapłata, a ofiara na kościół.
    • anulka_1 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:10
      a jestescie z tej samej parafii czy z roznych? Jesli z tej samej to moze juz
      ksiadz sam wam te zapowiedzi wywiesil. Jesli nie - to lepiej zapytac.
      Zapowiedzi są wywieszane po tym jak dostarczycie swiadectwo chrztu i spiszecie
      protokół.
      • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:14
        no to extra,a ja zednej karteczki nie dostalam.I mam sie jescze tylko pojawic 2
        tyg przed slubem aby porozmawiac jak sie odbedzie ceremonia(dwujezyczna) .Czy
        wszyscy z was dostali te karteczki na spowiedz??
        • kasia_kar Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:18
          My dostaliśmy.
          • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:20
            bez sensu..to powinien chyba ksiadz wiedziec , a nie ja.I slyszalam o jakims
            skupieniu przedslubnym...tez ani mru mru u ksiedza
        • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:19
          u nas taka karteczka jest na ostatniej stronie ksiazeczki od nauk.
          • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:22
            my nauki robilismy we wloszech sad( A moj luby tylko po wlosku mowi..jak on sie
            wyspowiada w Polsce??Mogl to zrobic tutaj przed przylotem,ale nie bedzie miec
            na zednej karteczce potwierdzenia...uffa ta biurokracja koscielna
    • asiulka555 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:19
      my jestesmy obydwoje z tej samej parafi. Z tego co zrozumialam to zapowiedzi
      ksiadz juz sam wyswiesi?
      My dostalismy karteczki do spowiedzi, pierwsza spowiedz ksiadz juz sam
      skreslil, kazal nam tylko przyjsc w dniu slubu i zrobic druga.
      • justm Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:23
        my też oboje z tej samej parafii, ale ślub w innej
        dostaliśmy kartki, zapowiedzi dawno już wygłoszone i podbite.
        ślub 15 lipca
      • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:23
        a czemu wam skreslil pierwsza spowiedz? mieszkacie razem? czy pytal was o to?
      • anulka_1 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:06
        czyli wasze zapowiedzi pewnie poszły automatycznie wink
    • asiulka555 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:24
      Nie powiedzial czemu skreslil, moze dlatego ze jestesmy po cywinym
      • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:25
        to mozliwesmile
        • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:30
          tzn jezeli po cywilnym to co to zmienia?ja tez juz po smile
        • agnieszka5661 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:30
          najlepiej zadzwonić do kancelarii i o wszystko się wypytać, bo co parafia to obyczaj
    • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:31
      nam kazał dać na zapowiedzi w parafii mojej i mojego narzeczonego (jestem gdzie
      indziej zameldowana, choć mieszkam z nim) i w parafiach chrztu
      czyli razem 4x50zł

po to są zapowiedzi...
      • bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:34
        golinda- powiem Ci tak, jakbys nic nie dała, ksiądz też ma obowiązek wyczytać,
        czy też wywiesić te zapowiedzi. dziwię sie tylko takiemu narzekaniu- za suknie
        i całą otoczkę płaci się mase kasy i jakoś nikt nie marudzi.
        • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:38
          ale ja dobrowolnie wydaje na sukienke pieniadze...
          mielismy taka sytuacje:
          pytamy ksiedza ile na zapowiedzi, na co on, ze to jest nasza dobrowolna ofiara
          (powiedzial, ze to nie my, ale on zajmuje sie zalatwianiem zapowiedzi w tych
          pozostalych parafiach)
          mówie: niech nam ksiądz powie mniej wiecej ile sie daje, bo my nie wiemy, poza
          tym w warszawie ksiadz ma cennik i od razu mowi ile za co...
          na co on: ooo! chcialbym miec takie stawki jak w warszawie
          wyciagam 50zł, a on:
          to dowiedzcie sie od ksiedza w warszawie ile sie daje...
          szczyt!
          • bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:39
            Chyba ślub kośćielny tez bierzesz dobrowolnie???
            • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:43
              ale sukienka przynajmniej oko cieszy, a co ja mam z tych zapowiedzi?
              nie uwazam zeby 50zł to była normalna kwota za cos takiego...
              10zł, rozumiem, nawet 20zł, ale 50?!? za co, pytam się!!!
              • bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:45
                Zawsze mozna wziąść cywilny, tam nie ma zapowiedzi.
                • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:47
                  w moim kosciele tez chya nie ma zapowiedzi - przynajmniej nie wisza... a trzeba
                  placic..
                • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:15
                  a co jesli chce miec piekna ceremonie w kosciele, z cudownym brzmieniem organow
                  i wzruszajacym kazaniem? (choc ten moj ksiadz to raczej nic pięknego nie powie)
                  • bacha1979 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:18
                    Przystać na warunki księdza, tak jak nie dyskutuje się z warunkami stawianymi
                    przy ślubie cywilnym. Ot co.
                    Jeszcze jedno- ja daleka jestem od nauczania i pouczania Cię, jednak zrozumiec
                    też nie umiem...
                    • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:38
                      czego nie potrafisz zrozumieć? tego, ze mierzi mnie ich pazerność i brak
                      elastyczności?
                      brak zrozumienia?
                      200zł na zapowiedzi? czy to nie jest lekkie przegięcie?
                      oczywiście, że damy, bo nie mamy wyjścia, ale ja jestem zdegustowana...
                      co mają zrobić ludzie, którzy bardzo mało zarabiają? nie brać slubu
                      kościelnego, bo ich nie stać?!? paranoja!!!
          • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:40
            wredne!i co wzial te 50 zl? czy daliscie wiecej?
            • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:41
              wzial łaskawie 50zł, ale dał do zrozumienia, ze przy spisywaniu protokołu liczy
              na dopłatę...
      • twitti Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:34
        to moze sie zgadzac, ze 200 zl..
        • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 13:46
          a mi powiedzial ze wszytsko razem na koncu smile) ciekawe ile mi podliczy
          • golinda Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:40
            no...mój pewnie by mi tak podliczył, że bym z krzesła spadła z wrażenia!!!
            • rzymianka3 Re: zapowiedzi 22.06.06, 15:49
              zobaczymy co powie..ale jakakolwiek sume nie rzuci i tak bede musiala
              zaplacic..tu nie ma wyboru jak przy sukni,sali itd...niestety

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka