Dodaj do ulubionych

wykup panny mlodej

29.06.06, 15:28
w moim regionie jest zwyczaj wykupywania panny mlodej przez pana mlodego.
Negocjajcje przeprowadza druhna. Bylam swiadkiem jak pan mlody oddawal karte
kredytowa. Tylko zastanawiam sie dla kogo przypadna zaplacone pieniadze?
Rodzicom, druhnie czy pannie mlodej??
Obserwuj wątek
    • tadaam nie karmić trolla 29.06.06, 15:36
    • stolberg Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 15:58
      czesc
      a znasz moze jakis wierszyk na wykupiny....
      bylabym wdzieczna
      • agnieszka5661 Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:00
        a skąd jesteście??
        • anetgmu Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:01
          ja znam obczyaj jak sie zabiera buty młodej i młody musi wykupic smile
          • stolberg Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:02
            ja pochodze z okolic rybnika(woj.slaskie)
        • hordys Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:11
          Opole smile
    • hordys Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:15
      Prosze o podpowiedzi. Teraz na nas pora. Wiem, ze dla mnie moj Kochany jest w
      stanie oddac wszystko, ale nie odda wszystkiego druhnie wink
      • pipistrelle Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:24
        ogromnie sie ciesze ze nie pochodze ze Slaska., bo wszystkie te zwyczaje, mimo,
        ze szanuje regionalne tradycje, akurat kompletnie mi nie lezy!!! Bylam ostatnio
        na weselu, poltorej godziny zabaw, zbieranie na wozeczek, oczepiny, klepania
        pana mlodego po pupie etc. wykupiny!!! tragedia! dla mnie to zbedna szopka, i
        raczej nowoczesni mlodzi ludzie czuja sie nieswojo w tej konwencji! dobrze ze w
        duzych miasta srodkowej Polski nie jest to praktykowane, bo dla mnie to ani
        zabawne, ani fajne!!! naprawde kompletnie mi sie to nie podoba!
        • hordys Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:30
          Przepraszam, ale nie prosilam o komentarz czy sie podoba czy nie, prosze o rade
          osob ktore znaja ta tradycje.
          • pipistrelle Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:33
            ok, masz racje, nie prosilas o komentarz...
          • rosaanna Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:37
            Helo Hordys! Co prawda nie mam żadnych propozycji, bo ja osobiście nie
            spotkałam się z tym zwyczajem. Za to słyszałam od znajomych którzy byli na
            takim weselu gdzie cos podobnego miało miejsce. Oni akurat byli niezbyt
            urzeczeni... bo "kidnaperzy" uprowadzili Panne Młodą na tyle skutecznie że na
            długo wykluczyli ja z własnego wesela. Mało tego - byli tak zaangażowani w
            swoją rolę ze wywieźli ją gdzieś, nikt nie wiedział gdzie, a i cały czas było
            im mało okupu. Zamieszania na pół wesela... Tak wiec - trzymajcie rękę na
            pulsie... Życzę dobrej zabawy!!!
            • hordys Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:43
              U mnie tradycji wykupu dokonuje sie przed slubem, w momencie kiedy pan mlody
              przyjezdza po panne mloda. jak nie zaplaci nie wejdzie do domu. Jak malo placi
              dostaje np. tesciowa wink a czas leci i do kosciola spoznic sie nie mozemy. Moj
              Kochany jest z natury wstydliwy a druhne bede miala kawal wygadanej cholery wink
              • rosaanna Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:46
                No... to wszystko powinno być Ok. Nie stresuj się.
                Mi zawsze sie wydawało że taki różne wykupy, bramy czy tam takie różne to ze o
                flaszeczke (czy tam razy X) chodzi... Raczej nie o pieniądze... Ale nie znam
                tak dogłębnie obyczajów różnych regionów Polski sad
              • athandavan Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:47
                W takim razie trzeba wytrenowac narzeczonego, bo inaczej godzine slubu bedziecie
                musieli w kosciele przekladac! Na wszelki wypadek pozycz mu swoja karte
                kredytowa i... kupcie wiecej wodki!

P.S. A na zapory w drodze do kosciola jestescie przygotowani? Ja tez urodzilam
                sie na slasku (b. blisko Opola) - wiec troche mi te zwyczaje bliskie.
                P.S 2. Macie Polter Abend?
                • hordys Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 16:59
                  No wlasnie musze mu troche pomoc biednemu smile Karte kredytowa ma swoja tylko
                  pytanie dac czy nie dac wink A problem w tym, ze oryginalnie oboje nie pochodzimy
                  z Opola i zwyczaju dokladnie nie znamy wink Z ukladow rodzinnych dowiedzialam
                  sie, ze tradycja opolska bedzie czekac na niego u mnie w domku. a ze bardzo chce
                  wyjsc za maz wiec musze pozostac w ukladach z narzeczonym. Na zapory do kosciola
                  bedziemy przygotowani, ale na Polter Abend nie starczy nam czasu. Oboje
                  przyjezdzamy do domow rodzinnych tylko na krotki czas weselny.
                  • atulka2 Re: wykup panny mlodej 29.06.06, 21:13
                    z tego co wiem to okup idzie do panny młodej i nie muszą to być tylko
                    pieniądze, bo mogą być czekoladki,łańcuszek lub inne drobiazgi.A jeżeli się
                    obawiasz że będzie się to ciągło za długo to pogadaj z druhną żeby potraktowała
                    to z przymróżeniem oka bo już sam ślub jest precież stresującysmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka