Dodaj do ulubionych

przygotowania do ślubu

06.07.06, 08:38
mam pytanie - kiedy trzeba zaczac wszystko zalatwiac w urzedzie, w kościele,
ile trwaja nauki i kiedy spowiedz. jak slub ma byc w kwietniu to kiedy zaczac
zalatwiac, kiedy pojsc na nauki itd. to moj pierwszy slubsmilesmilesmile i nie wiem
kiedy sie za co zabracsmilesmilesmile
Obserwuj wątek
    • librea Re: przygotowania do ślubu 06.07.06, 08:49
      3 miesiące przed ślubem idźcie do księdza zamówić sobie datę ślubę i godzinę.
      około 2 miesięcy przed tą datą trzeba iść do USC spisać zapewnienie. o
      spowiedzi powie Wam ksiądz kiedy trzeba. jeżeli mieszkasz w większym mieście to
      najpierw załatw sparwę z księdzem
      • makwa.lz Re: przygotowania do ślubu 06.07.06, 09:49
        mieszkam w wiekszym miescie, ale slub bede brac gdzie indziej. problemem jest
        to ze to ma byc w Wielkanoc, wiec nie wiem czy nie trzeba isc do ksiedza
        wczesniej, bo to chyba sezon slubówsmile
        • mb800 Re: przygotowania do ślubu 06.07.06, 10:08
          ja radzę Ci iść do księdza jak najwcześniej by ustalić datę i wybrać godzine
          ślubu (wtedy będziesz pewna że nikt Ci tej godziny nie zabierze) ja w styczniu
          zajęłam na wrzesień i już miałam tylko 2 godziny do wyboru.Zaklepanie wczesne
          daty nikomu nie zaszkodzi.
          A nie dłużej niż 3 miesiące przed slubem(bo tylko tyle są ważne dokumenty z
          USC) idziecie ze swoimi aktami urodzenia i dowodami do USC. Odpisy aktu
          urodzenia możecie sobie juz teraz załatwić, one mają ważność przez całe życie a
          tez sie na nie troszke czeka (ja czekałam 2 tyg).
          Jeśli ślub macie w kwietniu to w połowie lutego możecie iść do USC i później do
          kościoła. W kościele zostawiacie dokumenty które dadzą wam w USC, spisujecie
          protokół.
          Nauki możecie też zacząć od teraz. Musicie zaliczyć 10 godzin (nam zajęło to 2
          miesiące) plus 3 godziny poradni przedmałżeńskiej. Także jak zrobicie je
          powiedzmy do lutego to już będziecie mogli zostawić karteczkę razem z
          dokumentami.
          mój suwaczek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka