Dodaj do ulubionych

Ile dań gorących?

21.07.06, 14:56
slub mamy o 17.00, więc wesele rozpocznie się ok. 19.00 (po życzeniach,
pierwszym tańcu, powitaniu itp - 90 osob bedzie...)
I tak sie zastanawiam.
O 19.00 bedzie obiad. I chcialabym, zeby potem byly trzy gorace posilki (o 22,
1 i 4). I czy to wystarczy? W sumie przeciez tak czesto je noworodekwink A do
tego beda przeciez przekaski.
w ogole. Niech ktos doswiadczony rzuci okiem na menu i powie, czy nie za
malo/za duzo?

1. Obiad (ok. 19.00)
- rosół z makronem,
- mięso do wyboru, ziemniaczane kuleczki (dufinki), zestaw surówek
- tort
2. Dania gorące. (ok. 22, 1, 4)
- barszcz czerwony z pasztecikami
- strogonow
- Pieczony Schab Karkowy na sosie z Maślaków podany z Ziemniakami Puree
Albo
- Pieczona pierś indyka z kluskami śląskimi i warzywami
3. Przekąski.
- sery do wyboru
- sałatka grecka
- sałatka jarzynowa
- śledzie (???)
- patera owoców
- Sałatka Ryżowa z Warzywami w Delikatnym Sosie Curry

4. Napoje.
- soki, mineralna, cola
- plus alkohol
5. Ciasta.
- szarlotka
- sernik
- ??
Obserwuj wątek
    • bacha1979 Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:00
      My mielsmy orócz obiadu 4 gorące dania, ślub był o tej samej godzinie co Wasz.
      wesele trwało do 5.30, powiem Ci tylko, że zostało mnóstwo jedzenia.Ale
      mieliśmy też dodatkowo stół wiejski, ten cieszył się duzym powodzeniem.
      • veevaa Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:04
        Czyli generalnie co? dawac to czwarte danie? Czy nie, bo sie zmarnuje? Do obiadu
        planujemy chyba tak, zeby byly po dwa kawalki miesa na osobe... I do tego duzo
        przekasek. No ale zeby za malo nie bylo..
        A jak znam zycie, to i tak rodzice sie beda wpieprzac ze swoja ideologia... ale
        pytam, bo bede miec argumenty.
        • librea Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:07
          u nas mają być 3 dania gorące, ale czwarte zostanie "dorobione" jeżeli będzie
          potrzeba, to będzie barszczyk biały nad ranem dla wytrwalcówsmile może u Was też
          się tak da zrobić, że "dorobią" w razie potrzeby?
      • cooletka Re: do bacha 1979 25.07.06, 14:49
        a co to jest stół wiejski? co sie tam podaje?
        • litorija Re: do bacha 1979 10.08.06, 15:30
          stoł wiejski to to czego zdrowy człowiek (kub ten kto chce nim byc) nie powinien
          jadac. A czy na weselach wogóle spotkał sie ktos kiedys z menu wegeterianskim
          np.? Albo chcociaz z salatkami owocowymi?
    • agnrek Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:02
      Cztery dania gorące w zupełności wystarczą.
      U nas był obiad (2 dania), a potem jeszcze dwa dania gorące co 3 godzinny. W
      zupełności wystarczyło.
      • bacha1979 Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:05
        Ja bym została przy tych 3, naprawdęjedzenia zsotało na poparwiny, potem nam
        jeszcze wydali mnóstwo tego.
        • agnrek Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:06
          Jeśli są na stole zimne dania, to spokojnie tyle wystarczy. Teraz byliśmy na
          weselu od 16.00 do 2.00 i też podano 4. Na piąte nie mielibyśmy już ochoty.
          • bacha1979 Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:08
            agnrek, ja Ci odpisałam na maila! czekam Kobieto cały czas.
            • agnrek Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:25
              Cos mi się psuje, już wysłałam.
        • veevaa Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:08
          To sie bede upieracwink Bo po co kase wydawac i marnowac jedzenie przede
          wszystkim.. Bo na poprawinach bedzie tylko pare osob z mojej rodziny, wiec na
          pewno tego nie zjedza, co zostanie.
          Z tym doabianiem to niezly pomysl, sprobuje go przepchac. Wlascicielka to nasza
          znajoma, bardzo otwarta na propozycje, wiecwink
          Nasze wesele bedzie trwac pewnie do 5 (z tym, ze od 4 nie bedzie muzyki juz,
          wiec moze sie zwleka wszyscy wczesniej).
          • bacha1979 Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 15:10
            No to Ci powiem na pocieszenie, że moja mam chciałą dokupić jeszce jedno do
            tych 5, ale skutecznie jej wybiła to z głowy właścicielka, przesympatyczna i
            uczciwa kobieta zresztą.
            • gramolem goracych straczy, ale wiecej na stol 21.07.06, 18:25
              goracych wcale nie musi byc duzo, 3 w zupelnosci wystarcza, ale dobrze jesli na
              stolach jest z czego wybierac, bo jak ktos nie tanczy to przyjemniej sie
              gawedzi przegryzajac cos od czasu do czasu, dobrze tez jesli sa jakies babskie
              alkohole (slodkie i polslodkie wina, nalewki), jak nie lubisz sledzi to pomysl
              nad inna ryba, ludzie lubia ryby, cos do przegryzania, jakies lakocie drobne,
              babeczki z owocami, cukierki, czekoladki, te salatki to dobry pomysl, bardzo mi
              sie podobaja stoly tematyczne, np. owoce + ciasta, wiejski (smalec, ogoryki,
              wybor wedlin) jesli nie masz miejsca na sali na takie atrakcje moze cos z tego
              przemyc na duzy stol wink
              • veevaa Re: goracych straczy, ale wiecej na stol 21.07.06, 19:14
                A tak, na stol pewnie jeszcze cos bedzie, ale nie wiem dokladnie, co maja w
                menu, wiec nie napisalam - wybiore cos na miejscu. Pewnie beda paluszki
                niesmiertelne jako zapychacze...wink i oczywiscie inne rzeczy, moze jakas
                galaretka, sledzie raczej na pewnosmile
    • boulinka82 Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 18:43
      Wiecie, przeczytałam wasze wypowiedzi i powiem ze wam zazdroszczę. Moje
      wiejskie wesele niestety nie bedzie z 3-4 daniami bo o 12 juz bym nikogo na
      weselu nie miala. Kurcze jak to wszystko inaczej wygląda. U mnie norma jest że
      gorące danie pooaje się co 1-1,5 godziny. A jak jest mniej jedzonka to giscie
      idą do domu i przy kazdej okazji slyszysz ze na tym i tym weselu nie bylo co
      jesc. Niestety.
      • veevaa Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 19:15
        Jejku, moi rodzice byli na takim weselu, ciagle cos podawano goracego i oni
        mieli juz dosc troche, bo nie jedli tego, a wiadomo, ze z talerza to do kosza
        potem idzie (w dobrym wypadku dla zwierzatek). i to straszne tak marnowac
        jedzenie, gdy tyle osob gloduje...
        • agnrek Re: Ile dań gorących? 21.07.06, 19:22
          Ja byłam na takim ostatnio i jeść się nie chciało, bo było za tłusto i za dużo.
          I wywal te śledzie!
    • slubujacy Re: Ile dań gorących? 10.08.06, 16:12
      A ja naiwnie myslalem ze najpierw nakarmisz gosci przynajmniej zupa a pozniej
      karzesz im tanczyc...

Zdecydowanie najpier jedzonko, pozniej zaproszenie do tanca przez pierwszy
      taniec Mlodej Pary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka